[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113

Részlet az Andrej Movcsannal készült interjúból.​

Szovjet újjászületés..​


Szele Tamás • 2022. május 11.


Nem lesz mindenki barátja ennek a mai írásnak, nem is lehet, mert kellemetlen kérdésekre ad benne még sokkal kellemetlenebb választ Andrej Movcsan pénzügyi szakember, a Movchan's Group befektetési társaság alapítója és vezetője. Persze, lesz majd olyan ember, aki megkérdi, hogy „ki a fene az a Movcsan és miért szakértő” – annak megmondom előre.
movcsan1.jpg


Andrej Movcsan ismert közgazdász, pénzügyi szakember, befektetési menedzser és a Movchan's Group, egy konzervatív likvid befektetések kezelésére összpontosító befektetési menedzsment csoport ügyvezető igazgatója.
Éspedig arról, hogy mi lesz az orosz gazdasággal.

"Összességében a szakember így is azt tippeli, hogy az orosz eladások 30 százaléka kieshet, az eladott olajra pedig további 30-50 százalékos kedvezményt kell majd Oroszországnak adnia, vagyis dollárban mérve a potenciális bevétel 50 százalékát kapja csak meg az ország, a lehetséges 200 milliárd dollár helyett mondjuk 100-110 milliárd dollárt, ami a magas világpiaci ár miatt azért így is elég nagy összeg.

...

Nincs is tehát értelme a szankcióknak?​

...

Autóipar, bútoripar​

...

A szabad piac vége​

...

Ha maradt egy cseppnyi ész…​

...



Itt ugye voltak olyan topiktársak, akik azzal vitatkoznának, hogy Oroszország hosszú távon képes lehet-e a bútorgyártáshoz zsanért meg fogantyúkat gyártani avagy nem. Avagy képes lehet maguknak üdítőitalt gyártani - vagy mégsem ... Tényleg érdekes felvetés. Biztos ezen fog bedőlni az ország gazdasága ... Avagy éppen a hadiipar, ahol kb. az USA mellett az egyetlen ország (bizonyos szempontból - sőt) ami képes saját magának a létező mindent is legyártani - a kézifegyverektől, a tengeralattjárótól/hadihajóktól kezdve vadászgépekig is (5th gen protók is) meg a szárazföldi technikát nomeg a stratégiai csapásmérő triádot is. Olyanformán, hogy Olaszország szintű GDP -vel, a világ legnagyobb méretű országa + USA/NATO/AUKUS első számú ellensége. OK, lehet véleményezni a színvonalat - de tudja. Úgy, hogy eddig is folyamatosan szankciózva voltak ...

Ugyanakkor ez mind nem lényeges. Ami a lényeg illetve amire az egész cikket építette, mint talapzat - az ez a kőolajjal kapcsolatos fejtegetés (mindent ebből vezet le):

"Összességében a szakember így is azt tippeli, hogy az orosz eladások 30 százaléka kieshet, az eladott olajra pedig további 30-50 százalékos kedvezményt kell majd Oroszországnak adnia, vagyis dollárban mérve a potenciális bevétel 50 százalékát kapja csak meg az ország, a lehetséges 200 milliárd dollár helyett mondjuk 100-110 milliárd dollárt, ami a magas világpiaci ár miatt azért így is elég nagy összeg."

Ahhoz képest, hogy ez a kulcsgondolat, az egész mondanivalója fundamentális része, amire minden épül látványosan nem fejti ki mire alapozza ezt az állítását. Se egy forrás, se egy logikai gondolatmenet - semmi. Csak ez az "isteni kinyilatkoztatás" - és ennyi ...

Valahogy sehogy nem látom, hogy a megfogalmazott két feltételből akár csak az egyik teljesülne - nemhogy mind a kettő. Ráadásul ugye azzal sehogy nem lennénk kisegítve, hogy pl. valamivel kevesebb mennyiség meglenne, de mondjuk legalább annyival drágábban (ezen az orosz keresne is). Miközben az EU az elszállt világpiacon veheti majd az olajat ... Az az EU, aki még a COVID és chipválság előtt is és a filléres energiahordozó- és nyersanyagárak mellett is 14 évente elvesztette a világpiaci részesedésének 1/3 -át. Ráadásul gyorsuló ütemben ... És akkor még most jön a java ...

Tényleg bárhogy "tologatom a potmétereket" - sehogy nem jön ki a matek. Például:

  • mondjuk levágjuk Magyarországot a filléres diszkontáras csöves olajról. A muszka kéjes vigyorral az arcán adja el ugyanezt 3X áron ...
  • mondjuk az EU valahogy csökkenti a nyersolajvásárlását összességében is - mondjuk eltolódik a dízel meg LPG irányába (feldolgozott olajtermék - brutál árréssel). Hát az orosz a jelenlegi 4 Flottája + 1 Flottilája mellé csak ebből felszerel egy vadonatúj teljes Flottát ... Esetleg végigvisz még e mellé egy 6th gen vadász projektet is ... :)
  • avagy az EU valamekkora új igénnyel megjelenik a világpiacon és elkezd ráígérgetni másokra. Az árak kilőnek az űrbe ... A muszka pedig ott fog állni a startvonalon - Neki van olaja meg szállítási kapacitása is. Mindenki fejezze be a gondolatmenetet ...

Amit egyáltalán nem emleget, hogy a kőolaj biznisz brutál módon rugalmatlan (!! - a gáznál is sokkal jobban). Most azt a részét hagyjuk, hogy csak a szankciók "lebegtetése" okán az elmúlt hónapokban ralliznak az energiahordozó (és nyersanyag) árak. Komolyan az EU ezzel támogatja a Putyini hadigépezetet? ... :) Azt is hagyjuk például, hogy még a kezdetektől valaki belebegtette a CPC 1,2% át (tulajdonképpen ennek is csak egy részét) és a kőolaj árak azonnal kilőttek az űrbe, pedig semmi alapja nem volt csak néhány piaci szereplő parázott ...

Nem, nem ez a lényeg. Az USA (világ top1 szuperhatalma) körbehaknizta az egész világot, ahonnan többlet olajat/gázt remél a világpiacra illetve a nagy vevőket (pl. India, Kína) masszírozta - mindenhonnan megkapták az "elbocsátó szép üzenetet". Az eladók ugye - nincs több olaj/gáz; a vevők - Nekik meg orosz olaj kell és nem USD -ért ... India annyira megörült, hogy eztán most újra lekötött pár millió hordó muszka olajat. Háát, hatalmas ... Most nincs egy hete, hogy a BRICS tag brazil (Petrobras) mondott az USA külügynek egy "kövér NYET" -et. Venezuela lassan ott tart, hogy harcoló alakulatokat küld az ukrán ellen (besz@rás, de mondjuk Őket senki ne vegye komolyan egy pillanatra se). Most erre a világpiacra akarunk bevezetni egy már szabad szemmel is látható új EU igényt? ...

"Meanwhile in Russia" ... :) Lavrov éppen most tért vissza szintén egy igen komoly világkörüli turnéjáról (Észak-Afrika, Közel-Kelet, Ázsia). Gyakorlatilag mindenhol volt ahonnan az EU olajat/gázt remél (kivéve USA) ... Mindenhol kedélyes és szívélyes fogadtatás, gyakorlatilag nyalják-falják az embert. Úgy egyébként szerintem egy külpol zseni. Egy egészen kellemetlen érzés kezd el bennem kialakulni lassan. Ezek könnyen lehet, hogy hamarosan mondjuk pár hónap múlva igen komolyan be fognak fűteni nekünk (EU -nak). Csak az a baj, hogy lehet, hogy nem olyan értelemben, mint ahogyan gondolnánk ...

Az EU külügy/energiapolitika meg gyakorlatilag teljesen "vakon van". Még mindig a dezindusztrializáció (ipar leépítése) és a "nefürgyélle" stációnál tartunk és ennél komolyabb illetve szakmaibb megoldási javaslatok nincsenek. Mindenhol csak hőbörgés meg fenyegetőzés. Nem biztos, hogy be fog jönni az érintett országoknál - azok még nem annyira "progresszívek" ... E mellé minden létező energetikai nemzetközi szerződéseinket (nem csak az oroszokkal kapcsolatosokat) nem tartjuk be, e mellé államosítunk EU -n kívüli aktorok cégeit, infrastruktúráját illetve zárolunk ("lopikálunk") muszka lóvét és egyebeket. Tényleg azt hiszik, hogy ezt nem látja senki más? Avagy nem fogják ezt majd beárazni? "Prémium piac" - mi? :D

Kedvenc EU -n belüli - sőt V4 -es példám: még az 5. szankciós csomag tájékán a nyugati mainstream sajtó jeles képviselőinél cikkek, hogy milyen módon nyer a lengyelnél/cseh/szlováknál markánsan teret a "neo-idealista" politikai vonal. Sőt mindent az ideológia alá rendelnek politikai téren. Ezzel, mint felszálló fényes üstökösként mutatva a jövő útját Európa nyugati felének ... Mi is volt az apropó ekkor? Hát a szén embargó. Volt nagy egyetértés a 3 ország részéről és kézenfogva skandálták a "halál az orosz szénre" mantrát. Szokták mondani vigyázz mit kívánsz, mert még a végén valóra válik. Nos, úgy alakult, hogy elfogadták szén embargót a muszka ellen. Volt nagy örömködés rogyásig, pezsgő-kaviár-kurv@k ameddig a szem ellát ... Aztán persze a cseh és a lengyel AZONNAL megtiltotta a szén kivitelét (cseh-lengyelnek ugye van valamennyi - még, ha rosszabb minőségű, mint a muszka szén meg drágább is) Szlovákiába ... Szlováknál a 4 nagy cementgyártóból 3 azonnal NYEKK. A negyedik elméletileg még döglődik valamennyire - de lehet már kiszenvedett az is. Meg persze minden csatolt dolog meg ami szénnel megy az is ... Lehet rossz dolog a szerződésszegés rossz oldalán állni ... Ez akár valamelyest előrevetíti az "EU etikai kódex -et" is - főleg, ha újra szezonja lesz a "winter is coming" dolognak ...

És ez "csak" az alap amire az egész cikk épül. A többi épületes marhaságra nem is pazarolnám a billentyűleütést - így is hosszú lett már ...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 395
113
A 115. Terodefense Brigád fegyveresei panaszkodnak a parancs miatt

A Zsitomir régióból behívott 115. Ukrán Területvédelmi Brigád fegyveresei videót rögzítettek az LPR ideiglenesen megszállt területén kialakult helyzetükről. Ebben teljes alkalmatlansággal vádolják a parancsnokságot.

A fegyveresek szerint megfelelő kiképzés nélkül küldték őket a frontra. A felsőbb parancsnokság hozzá nem értése miatt személyi és felszerelési veszteségeket szenvedtek.

Az egység morálja alacsony, harci küldetést nem tud végrehajtani.

Korábban beszámoltunk a 101. területvédelmi dandár kárpátaljai fegyvereseinek hasonló felhívásáról.

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/7580

Az a fránya morál. :)

Nagyon izzadság szagú erőlködés a védők bomlasztására., lejáratására.


Február 26....
:D
 
  • Tetszik
Reactions: Lando
W

Wilson

Guest
A felvétel a 11-i átkelésről készült és pont erről írták valahol itt,hogy miért is van a szétlőtt technika között ukrán eü. jármű. Eddig megvan? Lőtték egymást,de az ukik bukták az átkelőt. Ezt adták elő az ukránok győzelemnek,ami valahogy csak távoli felvételekkel igazolható,jó ukrán szokás szerint.
Te most miről beszélsz? Egy 14-én felvett ukrán ponton átkelő elleni orosz akcióval akartad igazolni , hogy bizony 11-én ukránokat lőtték szét nem az oroszokat,amikor bebizonyítottam ,hogy az nem is ugyanaz a felvétel és nem is 11-én készült lebohócoztál,mikor azt is bebizonyítottam, hogy az a felvétel amiről váltig állítottad, hogy 11-én készült, az
14-én készült előálltál egy 11-én egy ukrán drón által készített felvétellel amin a szétlőtt orosz ponton és a szétlőtt orosz harcjárművek láthatóak,és most azt akarod beadni, hogy az voltaképpen ukrán átkelő volt és az ukrik buktak az átkelést.

Kíváncsian várom ,hogy mivel fogsz legközelebb előállni.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 009
113
A demokratikus Ukrajnában elfogadtak ma egy törvényt, amivel még egyszerűbben lehet fellépni a kormányt kritizáló médiumok,pártok ellen.
Ezt szó szerint így mondták a híradóban 10 perce.
Ugye, ez a legfőbb ismérve a szuverén országoknak, meg a sajtószabadságnak,szabad vélemény nyilvánításnak,hogy a kisebbséget megillető jogokat ne is említsem.
Ez annyira európai....:D
 
W

Wilson

Guest
Itt ugye voltak olyan topiktársak, akik azzal vitatkoznának, hogy Oroszország hosszú távon képes lehet-e a bútorgyártáshoz zsanért meg fogantyúkat gyártani avagy nem. Avagy képes lehet maguknak üdítőitalt gyártani - vagy mégsem ... Tényleg érdekes felvetés. Biztos ezen fog bedőlni az ország gazdasága ... Avagy éppen a hadiipar, ahol kb. az USA mellett az egyetlen ország (bizonyos szempontból - sőt) ami képes saját magának a létező mindent is legyártani - a kézifegyverektől, a tengeralattjárótól/hadihajóktól kezdve vadászgépekig is (5th gen protók is) meg a szárazföldi technikát nomeg a stratégiai csapásmérő triádot is. Olyanformán, hogy Olaszország szintű GDP -vel, a világ legnagyobb méretű országa + USA/NATO/AUKUS első számú ellensége. OK, lehet véleményezni a színvonalat - de tudja. Úgy, hogy eddig is folyamatosan szankciózva voltak ...

Ugyanakkor ez mind nem lényeges. Ami a lényeg illetve amire az egész cikket építette, mint talapzat - az ez a kőolajjal kapcsolatos fejtegetés (mindent ebből vezet le):

"Összességében a szakember így is azt tippeli, hogy az orosz eladások 30 százaléka kieshet, az eladott olajra pedig további 30-50 százalékos kedvezményt kell majd Oroszországnak adnia, vagyis dollárban mérve a potenciális bevétel 50 százalékát kapja csak meg az ország, a lehetséges 200 milliárd dollár helyett mondjuk 100-110 milliárd dollárt, ami a magas világpiaci ár miatt azért így is elég nagy összeg."

Ahhoz képest, hogy ez a kulcsgondolat, az egész mondanivalója fundamentális része, amire minden épül látványosan nem fejti ki mire alapozza ezt az állítását. Se egy forrás, se egy logikai gondolatmenet - semmi. Csak ez az "isteni kinyilatkoztatás" - és ennyi ...

Valahogy sehogy nem látom, hogy a megfogalmazott két feltételből akár csak az egyik teljesülne - nemhogy mind a kettő. Ráadásul ugye azzal sehogy nem lennénk kisegítve, hogy pl. valamivel kevesebb mennyiség meglenne, de mondjuk legalább annyival drágábban (ezen az orosz keresne is). Miközben az EU az elszállt világpiacon veheti majd az olajat ... Az az EU, aki még a COVID és chipválság előtt is és a filléres energiahordozó- és nyersanyagárak mellett is 14 évente elvesztette a világpiaci részesedésének 1/3 -át. Ráadásul gyorsuló ütemben ... És akkor még most jön a java ...

Tényleg bárhogy "tologatom a potmétereket" - sehogy nem jön ki a matek. Például:

  • mondjuk levágjuk Magyarországot a filléres diszkontáras csöves olajról. A muszka kéjes vigyorral az arcán adja el ugyanezt 3X áron ...
  • mondjuk az EU valahogy csökkenti a nyersolajvásárlását összességében is - mondjuk eltolódik a dízel meg LPG irányába (feldolgozott olajtermék - brutál árréssel). Hát az orosz a jelenlegi 4 Flottája + 1 Flottilája mellé csak ebből felszerel egy vadonatúj teljes Flottát ... Esetleg végigvisz még e mellé egy 6th gen vadász projektet is ... :)
  • avagy az EU valamekkora új igénnyel megjelenik a világpiacon és elkezd ráígérgetni másokra. Az árak kilőnek az űrbe ... A muszka pedig ott fog állni a startvonalon - Neki van olaja meg szállítási kapacitása is. Mindenki fejezze be a gondolatmenetet ...

Amit egyáltalán nem emleget, hogy a kőolaj biznisz brutál módon rugalmatlan (!! - a gáznál is sokkal jobban). Most azt a részét hagyjuk, hogy csak a szankciók "lebegtetése" okán az elmúlt hónapokban ralliznak az energiahordozó (és nyersanyag) árak. Komolyan az EU ezzel támogatja a Putyini hadigépezetet? ... :) Azt is hagyjuk például, hogy még a kezdetektől valaki belebegtette a CPC 1,2% át (tulajdonképpen ennek is csak egy részét) és a kőolaj árak azonnal kilőttek az űrbe, pedig semmi alapja nem volt csak néhány piaci szereplő parázott ...

Nem, nem ez a lényeg. Az USA (világ top1 szuperhatalma) körbehaknizta az egész világot, ahonnan többlet olajat/gázt remél a világpiacra illetve a nagy vevőket (pl. India, Kína) masszírozta - mindenhonnan megkapták az "elbocsátó szép üzenetet". Az eladók ugye - nincs több olaj/gáz; a vevők - Nekik meg orosz olaj kell és nem USD -ért ... India annyira megörült, hogy eztán most újra lekötött pár millió hordó muszka olajat. Háát, hatalmas ... Most nincs egy hete, hogy a BRICS tag brazil (Petrobras) mondott az USA külügynek egy "kövér NYET" -et. Venezuela lassan ott tart, hogy harcoló alakulatokat küld az ukrán ellen (besz@rás, de mondjuk Őket senki ne vegye komolyan egy pillanatra se). Most erre a világpiacra akarunk bevezetni egy már szabad szemmel is látható új EU igényt? ...

"Meanwhile in Russia" ... :) Lavrov éppen most tért vissza szintén egy igen komoly világkörüli turnéjáról (Észak-Afrika, Közel-Kelet, Ázsia). Gyakorlatilag mindenhol volt ahonnan az EU olajat/gázt remél (kivéve USA) ... Mindenhol kedélyes és szívélyes fogadtatás, gyakorlatilag nyalják-falják az embert. Úgy egyébként szerintem egy külpol zseni. Egy egészen kellemetlen érzés kezd el bennem kialakulni lassan. Ezek könnyen lehet, hogy hamarosan mondjuk pár hónap múlva igen komolyan be fognak fűteni nekünk (EU -nak). Csak az a baj, hogy lehet, hogy nem olyan értelemben, mint ahogyan gondolnánk ...

Az EU külügy/energiapolitika meg gyakorlatilag teljesen "vakon van". Még mindig a dezindusztrializáció (ipar leépítése) és a "nefürgyélle" stációnál tartunk és ennél komolyabb illetve szakmaibb megoldási javaslatok nincsenek. Mindenhol csak hőbörgés meg fenyegetőzés. Nem biztos, hogy be fog jönni az érintett országoknál - azok még nem annyira "progresszívek" ... E mellé minden létező energetikai nemzetközi szerződéseinket (nem csak az oroszokkal kapcsolatosokat) nem tartjuk be, e mellé államosítunk EU -n kívüli aktorok cégeit, infrastruktúráját illetve zárolunk ("lopikálunk") muszka lóvét és egyebeket. Tényleg azt hiszik, hogy ezt nem látja senki más? Avagy nem fogják ezt majd beárazni? "Prémium piac" - mi? :D

Kedvenc EU -n belüli - sőt V4 -es példám: még az 5. szankciós csomag tájékán a nyugati mainstream sajtó jeles képviselőinél cikkek, hogy milyen módon nyer a lengyelnél/cseh/szlováknál markánsan teret a "neo-idealista" politikai vonal. Sőt mindent az ideológia alá rendelnek politikai téren. Ezzel, mint felszálló fényes üstökösként mutatva a jövő útját Európa nyugati felének ... Mi is volt az apropó ekkor? Hát a szén embargó. Volt nagy egyetértés a 3 ország részéről és kézenfogva skandálták a "halál az orosz szénre" mantrát. Szokták mondani vigyázz mit kívánsz, mert még a végén valóra válik. Nos, úgy alakult, hogy elfogadták szén embargót a muszka ellen. Volt nagy örömködés rogyásig, pezsgő-kaviár-kurv@k ameddig a szem ellát ... Aztán persze a cseh és a lengyel AZONNAL megtiltotta a szén kivitelét (cseh-lengyelnek ugye van valamennyi - még, ha rosszabb minőségű, mint a muszka szén meg drágább is) Szlovákiába ... Szlováknál a 4 nagy cementgyártóból 3 azonnal NYEKK. A negyedik elméletileg még döglődik valamennyire - de lehet már kiszenvedett az is. Meg persze minden csatolt dolog meg ami szénnel megy az is ... Lehet rossz dolog a szerződésszegés rossz oldalán állni ... Ez akár valamelyest előrevetíti az "EU etikai kódex -et" is - főleg, ha újra szezonja lesz a "winter is coming" dolognak ...

És ez "csak" az alap amire az egész cikk épül. A többi épületes marhaságra nem is pazarolnám a billentyűleütést - így is hosszú lett már ...
Neked fogalmad sincs arról, hogy mennyi nyugati alkatrészt elektronikát használnak a modern orosz fegyverek előállításához, (még az orosz haderő egységei közötti biztonságos kommunikációt biztosító rádió is tele van amerikai alkatrészekkel) amelyet Oroszország nem tud legyártani, akkor nem értem miért jelented ki, hogy amit az úriember állít az marhaság?
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
411
1 059
93
Akkor nem jön ki a matek. Akkora számok szerepelnek mindkét oldalon a veszteséglistán, hogy ezek szerint sok száz harckocsit kelenne adniuk a lengyeleknek és a cseheknek. Ez szerintem főleg a lengyel orosz szomszédsági viszony tükrében nem lenne ésszerű.
Csak éppen a Lengyelekhez Pujtyin nem eléggé bolond hogy bepróbálkozzon...

Tudod, akkor elég a bolygó... nukin hullanak Moszkvára... megyünk világítani a sötétben sokan... a rákövetkező nukleáris tél miatt éhen hal a memaradt emberek nagy része...

Küldjenek csak a Lengyelek bátran!
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ez felszínes így.

A szobrok megmaradnak szoborparkokban például... méltó helyükre kerülnek és kerülnek helyükre más szobrok.
A hamis ideálok szobrait távolítják el... akik emberségességi szempontból már nem példaképértékűek. Ha túl sok csontváz kerül ki a kertjükből. Ez pont nem a múlt eltörlése, hanem az idealizált múlt realistább felfogása.
Pont nem elfelejtik a történelmüket, hanem feltárják árnyoldalait.
Amcsiknál:
Ha volt rabszorgatartók szobrait frekventált helyeken hagyják, akkor nem csak a kissebbséget provokálják, de a jobboldali radikálisoknak is adnak teret etnikai feszültségek keltésére.
Nyomatják a Critical-Race-Theory-t... ami kb olyan lenne, mint a Németeknél a nem felejtjük, felelősséget vállalunk.
A CRT is kb ez, hogy ne söprődjön szőnyeg alá a történelem árnyoldala sem (ez esetben szegregációs témákban)... és mi a reakció... Tucker Carlson diszkriminálva érzi magát...
:D

Amennyiben mindenáron ideologizálni szeretnénk, akkor is tévúton járunk. Csak egy dolgot emelnék ki, de ez a többinél is megállná a helyét:

"Ha volt rabszorgatartók szobrait frekventált helyeken hagyják, akkor nem csak a kissebbséget provokálják, de a jobboldali radikálisoknak is adnak teret etnikai feszültségek keltésére."

Nem, ezek a szobrok még áttételesen sem a rabszolgaság miatt kerültek felállításra. A valódi ok az volt, hogy a győztes északiak úgy gondolkodtak, hogy nem lenne célszerű visszatérni a polgárháború előtti konfliktusos állapotaihoz. Apróság, de a polgárháború sem a rabszolgaság miatt tört ki - hanem ugye sokkal komolyabb dolog miatt ...

Ennek megfelelően nem volt például hosszú ideig tartó megtorló mészárlások meg hasonlók. Sőt a délieket támogatták pl. sebesültek, rokkantakat stb. Igyekeztek a kiváltó okokat eliminálni illetve egyéb intézkedésekkel is a választóvonalakat eltüntetni. Ennek része volt az is, hogy pl. a déli hősök illetve áldozatok emlékezetét nem csak megtűrték, hanem támogatták is. Úgymond azért, mert ez a sajnálatos esemény a közös történelmünk része illetve ami nagyon fontos: a megbékélést reprezentálja illetve az együvé tartozást. Igen, ez érvényes az észak-dél relációban, de egyébként pl. akár az etnikai kérdésekben is ...

Namost, ha ezeket lebontod, akkor ezen "üzenet" megy a kukába ... Igen, jól láthatjuk, hogy ezen pl. BLM mozgalmak, de tágabb értelemben az egyéb cancel culture dolgok tulajdonképpen maga a provokáció. Továbbá pont a feszültségek illetve konfliktusok kiprovokálására szolgálnak ... Ezt azért az USA -ban értik - no meg láthatják is ...
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
Az az egyszerű világkép, hogy Putyin azt gondolja, hogy az ukránok helyett dönthet.
Nem dönthet, Ukrajna önálló, független állam.
Ha úgy dönt, és teljesíti a feltételeket (!), akkor tagja lehet bármilyen szervezetnek.
Ebbe nem ugathat bele Putyin.
Nem ugathatna bele egy ideális világban.
De ebben a világban sok minden nem így működik, mert a nagyhatalmak kihasználják az erejüket, ugye nem kell ecsetelni az USA féle democracy world tourt.
Ezt az erősebb kutya elvet fejezi ki a reálpolitika.
Vagy mindegyik ellen kardot rántasz, vagy maradsz reálpolitikus és lavírozol, de ha hol így hol úgy döntesz akkor nem vagy hiteles.

Ukrajna politikájára azt mondani hogy idealista, a bandériumaival, szélsőségeivel, kisebbségpolitikájával nem lehet.
A reálpolitikát viszont elcseszte. Minden lehetősége megvolt hogy kihasználja az adottságait és Eu partnerként fejlődjön, üzleteljen keletre és nyugatra egyaránt. Csak az USÁ-nak nem kellet volna térdelnie - de megtette mert ebben látta a garanciát arra hogy a felerősödött nacionalista céljait elérheti. Az USÁ-nak meg csak eszköznek kellett.
Az, hogy az ukrán szélsőségesek pont a III. Birodalom bűvkörében élve az orosz kisebbséget - és így Oroszországot - pécézték ki, az azért van mert a nagyszámú kisebbség miatt ez adta magát és a történelmi párhuzam is adott volt. Sátán-ördög-vámpír Putyin csak itt lép be a színre - ezért minden létező rosszat tőle eredeztetni demagóg. A történelmi félelmekre épített hisztériakeltés miatt egyébként jó alany rá, mint azt a nyugati médiában látjuk. Ülhetne Moszkvában Hitler vagy Teréz anya is, tökmindegy, az orosz elnök szívét fakaróval kell a NATO-nak átdöfetni - valami balekkal.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
Szerinted hol érdekel engem a véleményed?

Egyáltalán érted amit írtam?

A rendszerváltáskor ledöntött szobrok a Magyar történelem elfeledtetését jelentették szerinted?
A szoborparkban jó helyen vannak... nem felejtetettük el őket...
A magyar szoborpark - ami szerintem egy jó dolog - miért determinálná az USÁ-ban lebontott szobrok sorsát?
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 605
113
Itt ugye voltak olyan topiktársak, akik azzal vitatkoznának, hogy Oroszország hosszú távon képes lehet-e a bútorgyártáshoz zsanért meg fogantyúkat gyártani avagy nem. Avagy képes lehet maguknak üdítőitalt gyártani - vagy mégsem ... Tényleg érdekes felvetés. Biztos ezen fog bedőlni az ország gazdasága ... Avagy éppen a hadiipar, ahol kb. az USA mellett az egyetlen ország (bizonyos szempontból - sőt) ami képes saját magának a létező mindent is legyártani - a kézifegyverektől, a tengeralattjárótól/hadihajóktól kezdve vadászgépekig is (5th gen protók is) meg a szárazföldi technikát nomeg a stratégiai csapásmérő triádot is. Olyanformán, hogy Olaszország szintű GDP -vel, a világ legnagyobb méretű országa + USA/NATO/AUKUS első számú ellensége. OK, lehet véleményezni a színvonalat - de tudja. Úgy, hogy eddig is folyamatosan szankciózva voltak ...

Ugyanakkor ez mind nem lényeges. Ami a lényeg illetve amire az egész cikket építette, mint talapzat - az ez a kőolajjal kapcsolatos fejtegetés (mindent ebből vezet le):

"Összességében a szakember így is azt tippeli, hogy az orosz eladások 30 százaléka kieshet, az eladott olajra pedig további 30-50 százalékos kedvezményt kell majd Oroszországnak adnia, vagyis dollárban mérve a potenciális bevétel 50 százalékát kapja csak meg az ország, a lehetséges 200 milliárd dollár helyett mondjuk 100-110 milliárd dollárt, ami a magas világpiaci ár miatt azért így is elég nagy összeg."

Ahhoz képest, hogy ez a kulcsgondolat, az egész mondanivalója fundamentális része, amire minden épül látványosan nem fejti ki mire alapozza ezt az állítását. Se egy forrás, se egy logikai gondolatmenet - semmi. Csak ez az "isteni kinyilatkoztatás" - és ennyi ...

Valahogy sehogy nem látom, hogy a megfogalmazott két feltételből akár csak az egyik teljesülne - nemhogy mind a kettő. Ráadásul ugye azzal sehogy nem lennénk kisegítve, hogy pl. valamivel kevesebb mennyiség meglenne, de mondjuk legalább annyival drágábban (ezen az orosz keresne is). Miközben az EU az elszállt világpiacon veheti majd az olajat ... Az az EU, aki még a COVID és chipválság előtt is és a filléres energiahordozó- és nyersanyagárak mellett is 14 évente elvesztette a világpiaci részesedésének 1/3 -át. Ráadásul gyorsuló ütemben ... És akkor még most jön a java ...

Tényleg bárhogy "tologatom a potmétereket" - sehogy nem jön ki a matek. Például:

  • mondjuk levágjuk Magyarországot a filléres diszkontáras csöves olajról. A muszka kéjes vigyorral az arcán adja el ugyanezt 3X áron ...
  • mondjuk az EU valahogy csökkenti a nyersolajvásárlását összességében is - mondjuk eltolódik a dízel meg LPG irányába (feldolgozott olajtermék - brutál árréssel). Hát az orosz a jelenlegi 4 Flottája + 1 Flottilája mellé csak ebből felszerel egy vadonatúj teljes Flottát ... Esetleg végigvisz még e mellé egy 6th gen vadász projektet is ... :)
  • avagy az EU valamekkora új igénnyel megjelenik a világpiacon és elkezd ráígérgetni másokra. Az árak kilőnek az űrbe ... A muszka pedig ott fog állni a startvonalon - Neki van olaja meg szállítási kapacitása is. Mindenki fejezze be a gondolatmenetet ...

Amit egyáltalán nem emleget, hogy a kőolaj biznisz brutál módon rugalmatlan (!! - a gáznál is sokkal jobban). Most azt a részét hagyjuk, hogy csak a szankciók "lebegtetése" okán az elmúlt hónapokban ralliznak az energiahordozó (és nyersanyag) árak. Komolyan az EU ezzel támogatja a Putyini hadigépezetet? ... :) Azt is hagyjuk például, hogy még a kezdetektől valaki belebegtette a CPC 1,2% át (tulajdonképpen ennek is csak egy részét) és a kőolaj árak azonnal kilőttek az űrbe, pedig semmi alapja nem volt csak néhány piaci szereplő parázott ...

Nem, nem ez a lényeg. Az USA (világ top1 szuperhatalma) körbehaknizta az egész világot, ahonnan többlet olajat/gázt remél a világpiacra illetve a nagy vevőket (pl. India, Kína) masszírozta - mindenhonnan megkapták az "elbocsátó szép üzenetet". Az eladók ugye - nincs több olaj/gáz; a vevők - Nekik meg orosz olaj kell és nem USD -ért ... India annyira megörült, hogy eztán most újra lekötött pár millió hordó muszka olajat. Háát, hatalmas ... Most nincs egy hete, hogy a BRICS tag brazil (Petrobras) mondott az USA külügynek egy "kövér NYET" -et. Venezuela lassan ott tart, hogy harcoló alakulatokat küld az ukrán ellen (besz@rás, de mondjuk Őket senki ne vegye komolyan egy pillanatra se). Most erre a világpiacra akarunk bevezetni egy már szabad szemmel is látható új EU igényt? ...

"Meanwhile in Russia" ... :) Lavrov éppen most tért vissza szintén egy igen komoly világkörüli turnéjáról (Észak-Afrika, Közel-Kelet, Ázsia). Gyakorlatilag mindenhol volt ahonnan az EU olajat/gázt remél (kivéve USA) ... Mindenhol kedélyes és szívélyes fogadtatás, gyakorlatilag nyalják-falják az embert. Úgy egyébként szerintem egy külpol zseni. Egy egészen kellemetlen érzés kezd el bennem kialakulni lassan. Ezek könnyen lehet, hogy hamarosan mondjuk pár hónap múlva igen komolyan be fognak fűteni nekünk (EU -nak). Csak az a baj, hogy lehet, hogy nem olyan értelemben, mint ahogyan gondolnánk ...

Az EU külügy/energiapolitika meg gyakorlatilag teljesen "vakon van". Még mindig a dezindusztrializáció (ipar leépítése) és a "nefürgyélle" stációnál tartunk és ennél komolyabb illetve szakmaibb megoldási javaslatok nincsenek. Mindenhol csak hőbörgés meg fenyegetőzés. Nem biztos, hogy be fog jönni az érintett országoknál - azok még nem annyira "progresszívek" ... E mellé minden létező energetikai nemzetközi szerződéseinket (nem csak az oroszokkal kapcsolatosokat) nem tartjuk be, e mellé államosítunk EU -n kívüli aktorok cégeit, infrastruktúráját illetve zárolunk ("lopikálunk") muszka lóvét és egyebeket. Tényleg azt hiszik, hogy ezt nem látja senki más? Avagy nem fogják ezt majd beárazni? "Prémium piac" - mi? :D

Kedvenc EU -n belüli - sőt V4 -es példám: még az 5. szankciós csomag tájékán a nyugati mainstream sajtó jeles képviselőinél cikkek, hogy milyen módon nyer a lengyelnél/cseh/szlováknál markánsan teret a "neo-idealista" politikai vonal. Sőt mindent az ideológia alá rendelnek politikai téren. Ezzel, mint felszálló fényes üstökösként mutatva a jövő útját Európa nyugati felének ... Mi is volt az apropó ekkor? Hát a szén embargó. Volt nagy egyetértés a 3 ország részéről és kézenfogva skandálták a "halál az orosz szénre" mantrát. Szokták mondani vigyázz mit kívánsz, mert még a végén valóra válik. Nos, úgy alakult, hogy elfogadták szén embargót a muszka ellen. Volt nagy örömködés rogyásig, pezsgő-kaviár-kurv@k ameddig a szem ellát ... Aztán persze a cseh és a lengyel AZONNAL megtiltotta a szén kivitelét (cseh-lengyelnek ugye van valamennyi - még, ha rosszabb minőségű, mint a muszka szén meg drágább is) Szlovákiába ... Szlováknál a 4 nagy cementgyártóból 3 azonnal NYEKK. A negyedik elméletileg még döglődik valamennyire - de lehet már kiszenvedett az is. Meg persze minden csatolt dolog meg ami szénnel megy az is ... Lehet rossz dolog a szerződésszegés rossz oldalán állni ... Ez akár valamelyest előrevetíti az "EU etikai kódex -et" is - főleg, ha újra szezonja lesz a "winter is coming" dolognak ...

És ez "csak" az alap amire az egész cikk épül. A többi épületes marhaságra nem is pazarolnám a billentyűleütést - így is hosszú lett már ...

Az orosz olaj ára jóval alacsonyabb a többi olajénál, épp ezzel keres egy csomó pénzt a MOL. És ebből a többletbevételből tudná amúgy Magyarország akár saját maga is finanszírozni az átállást más olajra - szemben azzal amit Orbán vagy Szijjártó hazudik. Az alacsonyabb orosz-olaj ár meg gondolom az alacsonyabb keresletből fakad. Tehát ezek teljesülnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Fade

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
Neked fogalmad sincs arról, hogy mennyi nyugati alkatrészt elektronikát használnak a modern orosz fegyverek előállításához, (még az orosz haderő egységei közötti biztonságos kommunikációt biztosító rádió is tele van amerikai alkatrészekkel) amelyet Oroszország nem tud legyártani, akkor nem értem miért jelented ki, hogy amit az úriember állít az marhaság?
Az import fontossága ilyen esetekben (tán Kína kivételével bár nyersanyag miatt nem tennék rá nagyobb összeget) bárkire igaz. Ha jól rémlik, az F-35-ösben volt egy komoly szándék hogy száműzzék a kínait (nem az importot), ott se volt kis feladat.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
411
1 059
93
Amennyiben mindenáron ideologizálni szeretnénk, akkor is tévúton járunk. Csak egy dolgot emelnék ki, de ez a többinél is megállná a helyét:

"Ha volt rabszorgatartók szobrait frekventált helyeken hagyják, akkor nem csak a kissebbséget provokálják, de a jobboldali radikálisoknak is adnak teret etnikai feszültségek keltésére."

Nem, ezek a szobrok még áttételesen sem a rabszolgaság miatt kerültek felállításra. A valódi ok az volt, hogy a győztes északiak úgy gondolkodtak, hogy nem lenne célszerű visszatérni a polgárháború előtti konfliktusos állapotaihoz. Apróság, de a polgárháború sem a rabszolgaság miatt tört ki - hanem ugye sokkal komolyabb dolog miatt ...

Ennek megfelelően nem volt például hosszú ideig tartó megtorló mészárlások meg hasonlók. Sőt a délieket támogatták pl. sebesültek, rokkantakat stb. Igyekeztek a kiváltó okokat eliminálni illetve egyéb intézkedésekkel is a választóvonalakat eltüntetni. Ennek része volt az is, hogy pl. a déli hősök illetve áldozatok emlékezetét nem csak megtűrték, hanem támogatták is. Úgymond azért, mert ez a sajnálatos esemény a közös történelmünk része illetve ami nagyon fontos: a megbékélést reprezentálja illetve az együvé tartozást. Igen, ez érvényes az észak-dél relációban, de egyébként pl. akár az etnikai kérdésekben is ...

Namost, ha ezeket lebontod, akkor ezen "üzenet" megy a kukába ... Igen, jól láthatjuk, hogy ezen pl. BLM mozgalmak, de tágabb értelemben az egyéb cancel culture dolgok tulajdonképpen maga a provokáció. Továbbá pont a feszültségek illetve konfliktusok kiprovokálására szolgálnak ... Ezt azért az USA -ban értik - no meg láthatják is ...
Nem értünk eggyet.
Nem, nem amiatt kerültek felállításra, hanem amiatt kerülnek "áthelyezére".
Milyen komolyabb dolgok miatt tört ki szerinted a polgárháborújuk?

"...a megbékélést reprezentálja illetve az együvé tartozást."
Komoly?
Mondjuk úgy hogy nem megfelelő embereket választottak... :D

Nem szűrtek még annyira atrocitásokra, ez bizonyos.

Most viszont a fajgyűlölők a szobor ottlétének tényét használhatják/hatták.
Úgyhogy az üzenet tényleg ment a kukába.

A BLM szerinted a Cancel Culture része?
Még mi... tágabb értelemben?

A BLM a systemic racism egy részére hívta fel a figyelmet. Canceling racism, mint cancel culture rákfene, vagy ezt hogyan gondolod?
A BLM kb egy dologról szólt, hogyha "nemfehér" valaki és megállítja egy rendőr akkor elkerülhetetlen-e hogy ennyivel nagyobb eséllyel lőjjék le?
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
411
1 059
93
A magyar szoborpark - ami szerintem egy jó dolog - miért determinálná az USÁ-ban lebontott szobrok sorsát?
Ki mondta, hogy determinálja?

Egy történelmi párhuzamot mutatok... a Magyarok Cancel Culture-ja elég sok vívmányt Cancelelt a Nagyorosz megszállás idejéből... ami távolról sem jelentette azt, hogy elfelejtettük azokat a részeit a történelemnek, amikről szóltak.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Grigorij Grigorij,megint nem olvastál vissza csak indulatból püfölöd a billentyűzetet....



Na már most nem a parancs tartja vissza az ukrán katonát ,hogy eldobja a fegyverét, és mentse az életet nap mint nap, hanem az hogy úgy gondolja, hogy a szeretteiért a hazájáért a szülőföldjéért harcol és egyszer sem mondtam olyat, hogy minden pillanatban ez lebeg a szeme előtt, hanem azt ,hogy ez a tudat tartja a fronton immár 80 napja.

Ahogy azok a Magyarországon dolgozó ukrán vendégmunkások sem azért rohantak vissza Ukrajnában (amikor Oroszország 02.24-én elindította az inváziót) mert mindenáron parancsot akartak teljesíteni ,hanem azért mert megakartàk védeni a szeretteiket és az országukat a szülőföldjüket.

Az meg hogy te ismeretlenül ítéletet mondasz bárkiről is , nem engem hanem téged minősít.
Milyen lehetőségei vannak annak az ukrán katonának, aki nem akar a fronton harcolni? Milyen lehetőségei vannak annak az ukrán katonának, aki nem akar ebben a háborúban harcolni?
 

gorcsev

Well-Known Member
2021. december 19.
425
2 590
93
‼️„Undorodom attól, hogy Lvivből származom. És undorító, hogy ismerek néhányatokat” – beszélt a honvéd 103. dandár szégyenletes és gyáva viselkedéséről egy nyugat-ukrajnai önkéntes.

Irina Kovalenko dühében tört ki a lvivi lakosokra, akiket nemrég küldtek a frontra. Elmondása szerint a lvovi "harcosok" egyáltalán nem akartak háborúzni, inkább "menő barettben, a legkibaszottabb egyenruhában és szemüveges taktikai kesztyűben" mutatkoztak a városban. Amint Kovalenko megjegyzi, a „hátsó katonák” annyira pánikba kezdtek, hogy taknyosan és könnyek között hívják feleségüket és családjukat, panaszkodva a parancsra, állítólag „szegények, szerencsétlenek, meztelenül és mezítláb” egy igazi háborúba küldték őket.

Az „önkéntest” azonnal megtámadták a túlerőben lévők rajongói, káromkodva Irinát, amiért megpróbálta megingatni az ukrán propaganda hajóját. Hamarosan a lány minden bizonnyal együttműködő lesz Oroszországgal, és talán az SBU-ba kerül.

Ukrajnában tilos igazat mondani, és még inkább kételkedni abban, hogy az ukrán fegyveres erők készek tétlenül meghalni Zelenszkijért.
t.me/RVvoenkor
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
Ki mondta, hogy determinálja?

Egy történelmi párhuzamot mutatok... a Magyarok Cancel Culture-ja elég sok vívmányt Cancelelt a Nagyorosz megszállás idejéből... ami távolról sem jelentette azt, hogy elfelejtettük azokat a részeit a történelemnek, amikről szóltak.
Azt írtad szoborparkba kerülnek. Én úgy láttam az egyik a vízbe. De ez nem lényeges.

Amit most írsz, az nem cancel culture. Egyszerűen a világ megváltozott a több mint 70 év alatt (már ha a II. VH-ra gondolsz, bár az szovjet volt - ~3 emberöltő!). Így pont ettől tartani nem releváns, ahogy a tatártól se, töröktől se. Tanulsága van, de az nem az hogy rettegni kell az orosztól/tatártól/töröktől hanem az hogy a nagyhatalmi játékokban milyen szerepeket oszthatnak ránk.
Nincs már Szu! Rettegés biznisz van, gondolj csak a NATO-ra, annak is kell ellenségkép, mekkora pénzekről kellene lemondani ha nem lenne mi ellen fegyverkezni.

Abszurd lenne, ha a védelmi politika arról szólna, hogy listázzuk ki támadott meg idáig a történelemben - és csak azt figyeljük.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
A Krím egy orosz területszerző akció volt.
Visszaszerezték a saját területüket, ahol oroszok élnek többségében, miután az ukrán nácik pogromokat rendeztek ellenük. Hallatlan.

Krím egy kiskutya volt, amit az orosz apuka adott az ukrán kisfiúnak. De a kisfiúról időközben kiderült, hogy állatkínzó. Az apuka felelősségteljesen viselkedett, hogy visszavette az ajándékot.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 092
9 077
113
Neked fogalmad sincs arról, hogy mennyi nyugati alkatrészt elektronikát használnak a modern orosz fegyverek előállításához, (még az orosz haderő egységei közötti biztonságos kommunikációt biztosító rádió is tele van amerikai alkatrészekkel) amelyet Oroszország nem tud legyártani, akkor nem értem miért jelented ki, hogy amit az úriember állít az marhaság?
Na mennyit? Sokat?:)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby