[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Egy józan hang!

"A világ végzetesen kettészakad. Olyan érzésem van mintha a világháborúk előtti időszakot élnénk újra.
Afrika Oroszországot választotta. Nem volt nehéz meghozniuk ezt a döntést. Mert pontosan tudják, hogy a Nyugat kísérleti laboratóriumként tekint Afrikára.
Nézzük, hogy állunk most!
Oroszország, a BRICS államok és Afrika országai együtt szinte felfoghatatlan gazdasági és katonai erővel rendelkeznek.
Velük szemben az USA és nyugati szövetségeseik, korlátozott energiaforrásokkal, öregedő társadalmakkal és a dollárra épülő hadigépezettel.
Nem tudom van e még lehetőség megállni azon az úton amelyiken a világ a vesztébe rohan!?!?
Félek, hogy vannak akik nem is akarnak megállni!?
Most kéne azonnal félreállítani az ukrán kormányt és a békéről tárgyalni.
S nem csak az ukrán - orosz békéről, hanem szó szerint a világbékéről!
Halkan kérdezem, hogy az USA szövetségese az EU mit fog tenni, ha az afrikai tömegek soha nem látott mértékben elindulnak Európába???
Ami könnyen előfordulhat az éhínség miatt vagy mert orosz szövetségesként indulnak el.
Az afrikaiak nem AK 47-s fegyverekkel indulnak el, csak sétálva!
S a liberálisok vezette EU be is fogadja őket. Ami az EU részéről baráti ölelésnek indul, az végül halálos szorítássá változik Afrika részéről!
Oroszország-Afrika védelmi megállapodások
Több mint húsz afrikai ország írt alá védelmi megállapodást Oroszországgal
Az orosz védelmi minisztérium a következőképpen sorolja fel őket:
Országok, amelyekkel az együttműködés régi és megújult
Mali, Burkina Faso, Guinea Conakry, Nigéria, Csád, Etiópia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Szudán, Ruanda, Mozambik és Zimbabwe
Majd azok az országok, amelyek 2017 óta először kötöttek védelmi megállapodást
Bissau-Guinea, Niger, Közép-afrikai Köztársaság, Sierra Leone, Malawi, Tanzánia, Burundi, Zambia, Madagaszkár, Botswana, Eswatini (korábban Szváziföld) és Kamerun.
Ezzel a szövetséggel Európa sorsa megpecsételődött.
Oroszország és a BRICS államok gazdasági ereje felőrli az EU - t.
Erre csak rásegít az uzsorásként működő szövetségese az USA!
A legjobban az aggaszt, amit már leírtam!
Világháborút megelőző csapások
1. Ideológiai csapás (megkaptuk a szocialista és liberis eszméket amik hatásai sajnos érezhetőek)
2. Gazdasági csapás (folyamatban van)
3. Katonai csapás.
S az egész folyamat mögött ott a győztes, a létező háttérhatalom, amelyik mind a két táborra szavaz - így veszíteni nem, csak nyerni tud.
Mi emberek vagyoni helyzetünktől, vallásunktól, nemzetiségünktől függetlenül csak feláldozható gyalogok vagyunk a sakktáblán☝"

(V. gr. Molnár-Gazsó János)
"S az egész folyamat mögött ott a győztes, a létező háttérhatalom, amelyik mind a két táborra szavaz - így veszíteni nem, csak nyerni tud."

Rossz lehet ilyen "háttérhatalom" által irányított világban élni... habár akik ezt teszik egy szabályozott/irányított világ délibábját vetítik maguk elé és így nem kell szembenézniük azzzal, hogy mennyire kaotikus és irányíthatatlan környezetünk valójában.
Az emberek tömegét sok befolyásos érdekcsoport próbálja "egyengetni", azonban biztos lehetsz benne, hogy még a minőségi információkkal rendelkezők sem tudják hibátlanul kiszámolni, hogy valójában hogyan fog a populáció reagálni.
Sokan próbálkoznak régóta ilyesmivel... egyszerűen túl sok a tényező.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 684
113
Én igazából kizárólag olyan ukrán vendégmunkásokat ismerek, akiknek esze ágában sem volt visszamenni, inkább továbbálltak innen is, Prágába, hogy messzebb legyenek, azért önként nem szívesen mennek a húsdarálóba az emberek, ezt támasztja alá egyébként a hírekben megjelent és az általam is korábban írt komment, ahol a kényszersorozásokról, benzinkúton begyűjtött emberekről, és a területvédelmisek első vonalba dobásáról van szó, csupa olyan bejegyzés több embertől is, ami az ukrán feltétel nélküli és önkéntes hazafiságot támasztja alá.

Ja, pont nem bocsánat :D

A kérdésedre a válasz pedig, kizárólag a disszidálás az egyetlen opció a számukra, mivel így a börtönnel játszanak, viszont azt nem hiszem, hogy akit börtönre ítélnek azt nem hajtják ki inkább munkaszolgálatra szintén az első vonalba.
Az a baj, hogy egyesek azt nem értik, hogy az olyan szépen hangzó hívószavak, hogy "hazaszeretet", "nemzeti lelkesedés" stb... addig léteznek, amíg békeidőben a billentyűzet előtt lehet önfeledten írni róluk. Esetleg addig, amíg önkéntesként bevonul az illető. Ezt követően már csak a parancs van. Ha az a parancs, hogy harcolj, akkor azt teszed, ha az, hogy vonulj vissza, akkor azt, ha az, hogy add meg magad, akkor azt. A katona ilyen téren általában nincs döntési helyzetben. A döntési helyzet a parancsnokot illeti, minél magasabb szinten van az illető a döntése annál több embert érint. Aztán ahogy egyes egységek, alegységek elszigetelődnek, ez a döntési helyzet egyre alacsonyabb szintre kerül a parancsnoki láncban, de látható, hogy pl. az AZOV esetében még így sincs meg, hiszen közvetlenül a nagy Z utasította őket a "kitartásra". A tengerészgyalogosoknál is ez volt, de ott a parancsnok józanabbul gondolkodott és felülírta az ellenállási parancsot. Ezért persze most kap is otthonról a nyakába minden sz@rt, bár ez kicsit visszás, hiszen éppen néhány hete kapta meg az "Ukrajna Hőse" kitüntetést. (valahogy amolyan Paulus szindróma utánérzésem van... :D )
Szóval ott is a parancsnok döntése volt a megadás, és igen, ezért történt "tömegesen" mert egy magasabb szintű parancsnok rendelte el. (bár ezt Wilson katonának hiába is magyaráznám)... :D
 
W

Wilson

Guest
Az a baj, hogy egyesek azt nem értik, hogy az olyan szépen hangzó hívószavak, hogy "hazaszeretet", "nemzeti lelkesedés" stb... addig léteznek, amíg békeidőben a billentyűzet előtt lehet önfeledten írni róluk. Esetleg addig, amíg önkéntesként bevonul az illető. Ezt követően már csak a parancs van. Ha az a parancs, hogy harcolj, akkor azt teszed, ha az, hogy vonulj vissza, akkor azt, ha az, hogy add meg magad, akkor azt. A katona ilyen téren általában nincs döntési helyzetben. A döntési helyzet a parancsnokot illeti, minél magasabb szinten van az illető a döntése annál több embert érint. Aztán ahogy egyes egységek, alegységek elszigetelődnek, ez a döntési helyzet egyre alacsonyabb szintre kerül a parancsnoki láncban, de látható, hogy pl. az AZOV esetében még így sincs meg, hiszen közvetlenül a nagy Z utasította őket a "kitartásra". A tengerészgyalogosoknál is ez volt, de ott a parancsnok józanabbul gondolkodott és felülírta az ellenállási parancsot. Ezért persze most kap is otthonról a nyakába minden sz@rt, bár ez kicsit visszás, hiszen éppen néhány hete kapta meg az "Ukrajna Hőse" kitüntetést. (valahogy amolyan Paulus szindróma utánérzésem van... :D )
Szóval ott is a parancsnok döntése volt a megadás, és igen, ezért történt "tömegesen" mert egy magasabb szintű parancsnok rendelte el. (bár ezt Wilson katonának hiába is magyaráznám)... :D
Fogalmad sincs,hogy mi volt Mariupolba de láthatóan ez egyáltalán nem zavar....
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 029
6 343
113
Mindjárt megsajnálom őket. Eleve tatár többségü meg úgy lett, hogy a tatárok...
De őszintén szólva, azok a kedves tatárok annyi jót tettek itt is, Moszkóviában is...
Így van, az egész krimi tatár kánság keresztény ragszolgákra épült, amikor Rákóczi György a lengyelek ellen harcolt (és az oláhok cserben is hagyták), az Erdélybe betörő krimi tatárok százezer magyart hurcoltak el rabszolgának a krimbe.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 684
113
Fogalmad sincs,hogy mi volt Mariupolba de láthatóan ez egyáltalán nem zavar....
Ne viccelj már, videók voltak korábban a tömeges megadásokról. Nem értem ezt az erőlködésedet... :D
(Neked mennyivel van több "fogalmad" arról, hogy mi volt Mariupolban? Egyáltalán, hogy egy éles összecsapásban mi zajlik? Sőt, hogy egyáltalán milyen belülről egy harci egység? Mert láthatóan ezek a fogalmak zavarnak téged leginkább... :D )
 
W

Wilson

Guest
64eacc6-bilohorivka-14-05-22---isw--690--2-.jpg


TÉRKÉP AZ ISW-TŐL 2022.05.14-én LEARNINGWAR.ORG

A Szeverszkij-Donyec folyón való átkelési kísérlet során május 11-én az orosz hadsereg az oda küldött 550-ből 485 katonát veszített el a 74. Gépesített Lövészdandárból (azaz 88%), és több mint 80 orosz harcjármű/fekszerelés megsérült.

Forrás:
American Institute for War Studies (ISW)

„Az orosz csapatok jelentős taktikai hibákat követtek el, amikor a Kreminna által a Szeverszkij-Donyec folyón nagyszabású átkelést kíséreltek meg.
A jelentések szerint az orosz parancsnokság a 41. összkatonai hadsereg 74. gépesített lövészdandárának 550 katonáját küldte ki, hogy a Szeverszkij-Donyec folyót északnyugat felől kényszerítsék az ukrán csapatok körülvételére Rubezsnij közelében.

Május 11-én az ukrán tüzérség megsemmisítette az orosz pontonhidakat, és erősen koncentrálta körülöttük az orosz csapatokat és felszereléseket, ami állítólag 485 fős veszteséget és több mint 80 felszerelési egység megrongálódását okozta.

Részletek: Elemzők megjegyzik, hogy március 8-án a 74. gépesített lövészdandár Csernyihiv térségében megpróbált átkelni a Deszna folyón – de nem sikerült.

"Az egység parancsnoksága és parancsnoksága valószínűleg nem fogta fel, hogy Ukrajna tüzérségi képességeinek két hónap alatti javulása milyen veszélyt rejt magában, vagy egyszerűen alkalmatlan vagy képtelen volt irányítani csapatait" - javasolják.

Ehelyett a Szeverszkij-Donyec átkelő ügyében a jól ismert, mintegy 300 000 előfizetővel rendelkező oroszbarát Telegram csatornák kritizálni kezdték az orosz vezérkarat, amiért nem tanult a korábbi hibákból, és aggodalmát fejezték ki amiatt, hogy a cenzúra és az öncenzúra megfosztotta őket a tudatosságtól.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
K

Kopi2000

Guest
Én igazából kizárólag olyan ukrán vendégmunkásokat ismerek, akiknek esze ágában sem volt visszamenni, inkább továbbálltak innen is, Prágába, hogy messzebb legyenek, azért önként nem szívesen mennek a húsdarálóba az emberek, ezt támasztja alá egyébként a hírekben megjelent és az általam is korábban írt komment, ahol a kényszersorozásokról, benzinkúton begyűjtött emberekről, és a területvédelmisek első vonalba dobásáról van szó, csupa olyan bejegyzés több embertől is, ami az ukrán feltétel nélküli és önkéntes hazafiságot támasztja alá.

Ja, pont nem bocsánat :D

A kérdésedre a válasz pedig, kizárólag a disszidálás az egyetlen opció a számukra, mivel így a börtönnel játszanak, viszont azt nem hiszem, hogy akit börtönre ítélnek azt nem hajtják ki inkább munkaszolgálatra szintén az első vonalba.
Bocsanat, az a gyori eset az en szemelyes ismerosom munkasszallojan tortent....ugyhogy igaz, amit Wilson irt, volr olyan is es ilyen is.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 254
2 384
113
Így van, az egész krimi tatár kánság keresztény ragszolgákra épült, amikor Rákóczi György a lengyelek ellen harcolt (és az oláhok cserben is hagyták), az Erdélybe betörő krimi tatárok százezer magyart hurcoltak el rabszolgának a krimbe.
Kiegészítés
Török Porta “hívására” jöttek.
Az akindzsiket helyettesítették a török katonai hadműveletekben miután az említett csoporttal/fegyvernemmel Bocskaiék leszámoltak.
 
W

Wilson

Guest
Ne viccelj már, videók voltak korábban a tömeges megadásokról. Nem értem ezt az erőlködésedet... :D
(Neked mennyivel van több "fogalmad" arról, hogy mi volt Mariupolban? Egyáltalán, hogy egy éles összecsapásban mi zajlik? Sőt, hogy egyáltalán milyen belülről egy harci egység? Mert láthatóan ezek a fogalmak zavarnak téged leginkább... :D )
Te mondtad, a következőket...

"de látható, hogy pl. az AZOV esetében még így sincs meg, hiszen közvetlenül a nagy Z utasította őket a "kitartásra". A tengerészgyalogosoknál is ez volt, de ott a parancsnok józanabbul gondolkodott és felülírta az ellenállási parancsot. "

Miközben amikor még lehetőség volt rá, Zelenszkij mondta a Mariupolt védő ukrán haderőnek, hogy hagyják el Mariupolt, de a védők azt mondták, hogy nem vonulnak ki és megvédik a várost.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 313
16 093
113
Te most miről beszélsz? Egy 14-én felvett ukrán ponton átkelő elleni orosz akcióval akartad igazolni , hogy bizony 11-én ukránokat lőtték szét nem az oroszokat,amikor bebizonyítottam ,hogy az nem is ugyanaz a felvétel és nem is 11-én készült lebohócoztál,mikor azt is bebizonyítottam, hogy az a felvétel amiről váltig állítottad, hogy 11-én készült, az
14-én készült előálltál egy 11-én egy ukrán drón által készített felvétellel amin a szétlőtt orosz ponton és a szétlőtt orosz harcjárművek láthatóak,és most azt akarod beadni, hogy az voltaképpen ukrán átkelő volt és az ukrik buktak az átkelést.

Kíváncsian várom ,hogy mivel fogsz legközelebb előállni.
Ne eröltesd,mert még azt sem érted miről írok. Szólj valamelyik kollégádnak,hátha lesz,aki megérti,és keresse vissza itt valamelyik hsz-t amiben részletezték. Unalmas a görcsölésed.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 684
113
Te mondtad, a következőket...

"de látható, hogy pl. az AZOV esetében még így sincs meg, hiszen közvetlenül a nagy Z utasította őket a "kitartásra". A tengerészgyalogosoknál is ez volt, de ott a parancsnok józanabbul gondolkodott és felülírta az ellenállási parancsot. "

Miközben amikor még lehetőség volt rá, Zelenszkij mondta a Mariupolt védő ukrán haderőnek, hogy hagyják el Mariupolt, de a védők azt mondták, hogy nem vonulnak ki és megvédik a várost.
Ezt honnan tudod? Ott voltál??? :D :D :D
 
  • Vicces
Reactions: hete