Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 150
113

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 612
3 259
113
Pont ezt akartam linkelni én is. Akkor ők megoldották a problémát, a bajom az hogy akkor én szélcsendes, borult téli napon miként fogok metrózni/világítani/vizet inni/elektromos autót tölteni.
Nem igazán értem a lelkesedésüket, az általuk citált Global Wind Atlas nem igazán mutat hazánkban nagyobb energiasűrűséggel kecsegtető területeket. A hivatkozott soproni vidéken pedig az igazán szeles részeket az erdős, jórészt szigorúan védett területeken találni, oda senki nem telepíthet semmit. A Dunkelflaute esetére szükséges kapacitás mellett pedig szépen elbeszélnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Nber

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113

Ugye vannak benne ilyen óriási nettó hazugságok, mint pl.: "... még csak a piaci bevezetés fázisában vannak azok az energiatárolási technológiák, amelyek révén szezonális villamosenergia-tárolás válhatna valóra." .

Na, most ilyenek még ötlet szintjén sem léteznek. Nemhogy "piaci bevezetés fázisában". Amivel keverheti azok a napon belüli - kedvező esetben esetleg - pár napos kiegyenlítés (ez se valami "hú de haj de" mértékben) ami most bevezetés alatt van "mintaprojektek" szintjén. És ennél csak nagyobb hazugságok és csúsztatások szerepelnek a cikkben ...
 
K

Kopi2000

Guest
Ugye vannak benne ilyen óriási nettó hazugságok, mint pl.: "... még csak a piaci bevezetés fázisában vannak azok az energiatárolási technológiák, amelyek révén szezonális villamosenergia-tárolás válhatna valóra." .

Na, most ilyenek még ötlet szintjén sem léteznek. Nemhogy "piaci bevezetés fázisában". Amivel keverheti azok a napon belüli - kedvező esetben esetleg - pár napos kiegyenlítés (ez se valami "hú de haj de" mértékben) ami most bevezetés alatt van "mintaprojektek" szintjén. És ennél csak nagyobb hazugságok és csúsztatások szerepelnek a cikkben ...
Otlet, vagy inkabb fantazmagoria nyilvan letezik. Mi masnak nevezned a Szeles Gabor fele "energiacellat", amibol 10 ev alatt ( nem veletlenul) nem lett semmi...
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Otlet, vagy inkabb fantazmagoria nyilvan letezik. Mi masnak nevezned a Szeles Gabor fele "energiacellat", amibol 10 ev alatt ( nem veletlenul) nem lett semmi...

10 év alatt? Alább két link - éven belül ... :) Különben is az ilyen "vízbű veszi ki a zoxigént" típusú dolgokkal úgy vagyok, hogy ... :p

Egyébként ez enged rávilágítani arra, hogy amikor széleskörben beindul valami "csodavárás" az sehová nem vezet. Pl. atomerőmű helyett várjunk "erre" vagy éppen szálljunk bele "abba" jellegű dolgok. Ki vállalja a kockázatot, hogy nem lesz belőle semmi vagy számunkra nem lesz elérhető? Meg, hogy mikor? Akkor az "okosok" nem lesznek már sehol.

Nekünk olyan megoldások közül szükséges választanunk, melyeket a "polcról le tudunk emelni", készen vannak, van tapasztalat illetve kellő pontossággal számolható. Minden más a térjünk vissza rá 20/30/50/100 év (a kívánt opció aláhúzandó) múlva, hogy hogy állnak vele ...



 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Mi lenne, ha nem a termelést, hanem a fogyasztást vezérelnénk? Akkor mennének a vezérelhető fogyasztók, amikor süt a nap! :)
Nem veszne kárba a sok energia, pont akkor amikor hét ágra süt a nap, és a hálózat sem borulna fel...annyira.
Igen, van sok olyan ipari fogyasztó aminek folyamatosan menni kell. Tudom. De elég sok olyan fogyasztó tipus lenne, amit lehetne vezérelni.

Egy frászt...


Ez egy legenda. Amikor valaki áramot fogyaszt az okkal teszi és és AKKOR. Nagyon kevés halasztható dolog van.

Mi van, ha nem is olyan nagy marhaság amit @gergo55 írt? Persze, tudom-tudom az, de pont az EU részéről harapóznak el az ezzel kapcsolatos agymenések ...

Ami érdekes, hogy nem is az ipari nagyfogyasztókat emlegetik az EU -s illetékesek, hanem a lakossági fogyasztókat. Itt több példát is emlegetnek akár konkrét megvalósítási tervekkel, hogy hogyan tudnák ezt művelni. Akár olyanformán, hogy aki adott időszakban "túlfogyaszt" az büntetődíjat kap illetve, ha már vezérlésről beszélünk, akkor csak egy lépcső, hogy csökkentsék a fogyasztásod vagy akár le is kapcsoljanak akár.

Ugye tegnap este írtam ezzel kapcsolatban a: "nefürgyélle, nemossáki, nelégkondizz (annyit), nefűtsé (mondjuk 18 C fölé), neautózz, nerepülőzz, netömegközlekedj (ez egy igen markáns pont az EU programban és már jelenleg is számos helyen vannak már részeredmények Nyugat-EU -ban)" dolgot. Mondjuk vegyük a vastaggal szedett két dolgot (itt konkrét hőmérséklet határokat is megfogalmaztak) illetve legyen mondjuk még az áramfogyasztás.

A szomorú rögvalóság, hogy technikailag ez nem is "mission impossible". Például az elmúlt 10 évben Magyarországon paneloknál a hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés keretein belül sok helyen lett elektronikus fűtési költségmegosztó rádió távleolvasóval készülékek telepítve (gyakorlatilag minden fűtött helyiségbe). Maga a készülék egy ilyesmi:

s-l400.jpg


Ez ugye DACOS 868 MHz-en kommunikál egy központi adatgyűjtő egységgel naponta többször. Tizenévekig elketyeg - értelemszerűen a lakásba se kell bemennie senkinek ... Ugye az adatok mennek a központba és működik a számlázás ... Mondjuk egy ehhez hasonló dolog télen a fűtéssel kapcsolatban mérné a hőmérsékletet - nyáron meg a légkondival kapcsolatban.

Akár napszakonként meg lenne határozva, hogy mikor mekkora hőmérséklet lehetne. Túlléped - akkor kapod a büntit. Most jönne a varázslat: mi lenne, ha kétirányúsítanánk a dolgot? Azaz pl. EU szabályozás alapján csak "okos légkondit" lehetne venni/telepíteni. Interneten keresztül szabályozhatnák, hogy mikor mennyi lehet éppen a minimum hőmérséklet vagy az áramfogyasztás. Aztán a grid állapota szerint le is lehetne kapcsolni akár. Sőt "okos biztosítéktábla" esetén akár köröket ki lehetne zárni. Továbbá egy mobilalkalmazásban tudnál mondjuk fogyasztáskeretet (egyéb időszakban próbálkozva simán levágna) foglalni mondjuk - a mosógépnek (értelemszerűen olyankor ajánlana, amikor van delej - pl. amikor várhatóan sütni fog a nap vagy ilyesmi), de akár porszívónak vagy hajszárítónak is (mondjuk minden ami kW fölötti cucc - és körönként mérve) ... Értelemszerűen hasonló dolog elektromos autóra és minden egyébre ...

Nagyon meredek "MAD-MAX" világ lenne ... Ahogy el tudom képzelni az emberek többsége tapsolna is neki a 250K HUF -os havi áramszámlája meg a még ugyanennyi fűtésszámlája mellé, hogy "mennyire igazságos" meg "mennyire ződ" meg mennyire "anti orosz" ...

Nem akarok persze senkinek a lelkébe gázolni. Ilyesmit én sem szeretnék megélni. Ugyanakkor egyre több ehhez hasonlót lehet olvasni EU politikusoktól. Persze első körben a hivatalokban, aztán irodákban - majd a következő lépés lehetne az otthonok akár ... Persze aztán KKV -kra és/vagy bizonyos típusú cégekre is rá lehetne húzni a dolgot akár ...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 689
113
Mi van, ha nem is olyan nagy marhaság amit @gergo55 írt? Persze, tudom-tudom az, de pont az EU részéről harapóznak el az ezzel kapcsolatos agymenések ...

Ami érdekes, hogy nem is az ipari nagyfogyasztókat emlegetik az EU -s illetékesek, hanem a lakossági fogyasztókat. Itt több példát is emlegetnek akár konkrét megvalósítási tervekkel, hogy hogyan tudnák ezt művelni. Akár olyanformán, hogy aki adott időszakban "túlfogyaszt" az büntetődíjat kap illetve, ha már vezérlésről beszélünk, akkor csak egy lépcső, hogy csökkentsék a fogyasztásod vagy akár le is kapcsoljanak akár.

Ugye tegnap este írtam ezzel kapcsolatban a: "nefürgyélle, nemossáki, nelégkondizz (annyit), nefűtsé (mondjuk 18 C fölé), neautózz, nerepülőzz, netömegközlekedj (ez egy igen markáns pont az EU programban és már jelenleg is számos helyen vannak már részeredmények Nyugat-EU -ban)" dolgot. Mondjuk vegyük a vastaggal szedett két dolgot (itt konkrét hőmérséklet határokat is megfogalmaztak) illetve legyen mondjuk még az áramfogyasztás.

A szomorú rögvalóság, hogy technikailag ez nem is "mission impossible". Például az elmúlt 10 évben Magyarországon paneloknál a hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés keretein belül sok helyen lett elektronikus fűtési költségmegosztó rádió távleolvasóval készülékek telepítve (gyakorlatilag minden fűtött helyiségbe). Maga a készülék egy ilyesmi:

s-l400.jpg


Ez ugye DACOS 868 MHz-en kommunikál egy központi adatgyűjtő egységgel naponta többször. Tizenévekig elketyeg - értelemszerűen a lakásba se kell bemennie senkinek ... Ugye az adatok mennek a központba és működik a számlázás ... Mondjuk egy ehhez hasonló dolog télen a fűtéssel kapcsolatban mérné a hőmérsékletet - nyáron meg a légkondival kapcsolatban.

Akár napszakonként meg lenne határozva, hogy mikor mekkora hőmérséklet lehetne. Túlléped - akkor kapod a büntit. Most jönne a varázslat: mi lenne, ha kétirányúsítanánk a dolgot? Azaz pl. EU szabályozás alapján csak "okos légkondit" lehetne venni/telepíteni. Interneten keresztül szabályozhatnák, hogy mikor mennyi lehet éppen a minimum hőmérséklet vagy az áramfogyasztás. Aztán a grid állapota szerint le is lehetne kapcsolni akár. Sőt "okos biztosítéktábla" esetén akár köröket ki lehetne zárni. Továbbá egy mobilalkalmazásban tudnál mondjuk fogyasztáskeretet (egyéb időszakban próbálkozva simán levágna) foglalni mondjuk - a mosógépnek (értelemszerűen olyankor ajánlana, amikor van delej - pl. amikor várhatóan sütni fog a nap vagy ilyesmi), de akár porszívónak vagy hajszárítónak is (mondjuk minden ami kW fölötti cucc - és körönként mérve) ... Értelemszerűen hasonló dolog elektromos autóra és minden egyébre ...

Nagyon meredek "MAD-MAX" világ lenne ... Ahogy el tudom képzelni az emberek többsége tapsolna is neki a 250K HUF -os havi áramszámlája meg a még ugyanennyi fűtésszámlája mellé, hogy "mennyire igazságos" meg "mennyire ződ" meg mennyire "anti orosz" ...

Nem akarok persze senkinek a lelkébe gázolni. Ilyesmit én sem szeretnék megélni. Ugyanakkor egyre több ehhez hasonlót lehet olvasni EU politikusoktól. Persze első körben a hivatalokban, aztán irodákban - majd a következő lépés lehetne az otthonok akár ... Persze aztán KKV -kra és/vagy bizonyos típusú cégekre is rá lehetne húzni a dolgot akár ...
Kezdjék csak ezek a remek szakemberek és politikusok a sort, mutassanak példát, szereljék fel magukhoz ezt a csodát, vezéreltessék az AI-val a saját lakásukat. Ja, és az autójukat is adják le. Nézzük meg utána mondjuk 2 évvel, mennyire vált be.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Voltak kísérletek az ME-ben a szemét égetésével korábban is. Amennyire tudom, nem túl pozitív eredménnyel.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and enzo

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 842
113
Voltak kísérletek az ME-ben a szemét égetésével korábban is. Amennyire tudom, nem túl pozitív eredménnyel.
Ha van valami, ami hamarabb nyírja ki a rendszert, akkor az a műanyagszemét, ugyanis magas hőmérsékletű klórgáz keletkezik a kén mellett, amihez képes a 30 métert repülő orosz harckocsi tornya könnyi esti matiné...

Fel lehet rá készíteni a rendszert, de az nem két fillér és nem lesz meg tegnapra.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Ha van valami, ami hamarabb nyírja ki a rendszert, akkor az a műanyagszemét, ugyanis magas hőmérsékletű klórgáz keletkezik a kén mellett, amihez képes a 30 métert repülő orosz harckocsi tornya könnyi esti matiné...

Fel lehet rá készíteni a rendszert, de az nem két fillér és nem lesz meg tegnapra.
Igen, ez volt.
 
  • Tetszik
Reactions: ozymandias

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Mi van, ha nem is olyan nagy marhaság amit @gergo55 írt? Persze, tudom-tudom az, de pont az EU részéről harapóznak el az ezzel kapcsolatos agymenések ...

Ami érdekes, hogy nem is az ipari nagyfogyasztókat emlegetik az EU -s illetékesek, hanem a lakossági fogyasztókat. Itt több példát is emlegetnek akár konkrét megvalósítási tervekkel, hogy hogyan tudnák ezt művelni. Akár olyanformán, hogy aki adott időszakban "túlfogyaszt" az büntetődíjat kap illetve, ha már vezérlésről beszélünk, akkor csak egy lépcső, hogy csökkentsék a fogyasztásod vagy akár le is kapcsoljanak akár.

Ugye tegnap este írtam ezzel kapcsolatban a: "nefürgyélle, nemossáki, nelégkondizz (annyit), nefűtsé (mondjuk 18 C fölé), neautózz, nerepülőzz, netömegközlekedj (ez egy igen markáns pont az EU programban és már jelenleg is számos helyen vannak már részeredmények Nyugat-EU -ban)" dolgot. Mondjuk vegyük a vastaggal szedett két dolgot (itt konkrét hőmérséklet határokat is megfogalmaztak) illetve legyen mondjuk még az áramfogyasztás.

A szomorú rögvalóság, hogy technikailag ez nem is "mission impossible". Például az elmúlt 10 évben Magyarországon paneloknál a hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés keretein belül sok helyen lett elektronikus fűtési költségmegosztó rádió távleolvasóval készülékek telepítve (gyakorlatilag minden fűtött helyiségbe). Maga a készülék egy ilyesmi:

s-l400.jpg


Ez ugye DACOS 868 MHz-en kommunikál egy központi adatgyűjtő egységgel naponta többször. Tizenévekig elketyeg - értelemszerűen a lakásba se kell bemennie senkinek ... Ugye az adatok mennek a központba és működik a számlázás ... Mondjuk egy ehhez hasonló dolog télen a fűtéssel kapcsolatban mérné a hőmérsékletet - nyáron meg a légkondival kapcsolatban.

Akár napszakonként meg lenne határozva, hogy mikor mekkora hőmérséklet lehetne. Túlléped - akkor kapod a büntit. Most jönne a varázslat: mi lenne, ha kétirányúsítanánk a dolgot? Azaz pl. EU szabályozás alapján csak "okos légkondit" lehetne venni/telepíteni. Interneten keresztül szabályozhatnák, hogy mikor mennyi lehet éppen a minimum hőmérséklet vagy az áramfogyasztás. Aztán a grid állapota szerint le is lehetne kapcsolni akár. Sőt "okos biztosítéktábla" esetén akár köröket ki lehetne zárni. Továbbá egy mobilalkalmazásban tudnál mondjuk fogyasztáskeretet (egyéb időszakban próbálkozva simán levágna) foglalni mondjuk - a mosógépnek (értelemszerűen olyankor ajánlana, amikor van delej - pl. amikor várhatóan sütni fog a nap vagy ilyesmi), de akár porszívónak vagy hajszárítónak is (mondjuk minden ami kW fölötti cucc - és körönként mérve) ... Értelemszerűen hasonló dolog elektromos autóra és minden egyébre ...

Nagyon meredek "MAD-MAX" világ lenne ... Ahogy el tudom képzelni az emberek többsége tapsolna is neki a 250K HUF -os havi áramszámlája meg a még ugyanennyi fűtésszámlája mellé, hogy "mennyire igazságos" meg "mennyire ződ" meg mennyire "anti orosz" ...

Nem akarok persze senkinek a lelkébe gázolni. Ilyesmit én sem szeretnék megélni. Ugyanakkor egyre több ehhez hasonlót lehet olvasni EU politikusoktól. Persze első körben a hivatalokban, aztán irodákban - majd a következő lépés lehetne az otthonok akár ... Persze aztán KKV -kra és/vagy bizonyos típusú cégekre is rá lehetne húzni a dolgot akár ...
De miért mindig először a háztartásokon akarnak spórolni? Az csak egy szelet a tortából.
Energiafelhasználás:
3_5_2_energiafelhasznalas_szerkezete_2016.png
 
M

molnibalage

Guest
De miért mindig először a háztartásokon akarnak spórolni? Az csak egy szelet a tortából.
Energiafelhasználás:
3_5_2_energiafelhasznalas_szerkezete_2016.png
Juj, ez most primer energia vagy villany?
Mert amikor a lakosság alszik, napi 8 órában kb. a zsinórigény létezik, aminek vonalvastagságnyi része a lakossági. Már, ha pl. a közvilágítást oda veszik...
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
De miért mindig először a háztartásokon akarnak spórolni? Az csak egy szelet a tortából.
Energiafelhasználás:
3_5_2_energiafelhasznalas_szerkezete_2016.png

Akkor csoportosítsuk amiket írtam:

  • Zöld: "ipar leépítése"
  • Kék: " nefürgyélle, nemossáki, nelégkondizz (annyit), nefűtsé (mondjuk 18 C fölé)"
  • Narancssárga: "neautózz, nerepülőzz, netömegközlekedj"

Egészen véletlenül ez a három legnagyobb szelet a tortából. Apróság, de ha az ipart meg a többit leépíted, akkor az húzni fogja magával a negyedik "kereskedelem, szolgáltatások" (Lila) szektort is. Meg persze annyit zabálni sem kell - és már kész is vagyunk ...

A lakossággal való plusz egy hsz -ben foglalkozásnak két oka is van:

  • az EU poltikusok - az ipar és közlekedés mellett - kiemelt figyelmet fordítanak ezen területnek,
  • a legnagyobb szelet a tortából (relatív többsége van ... :) ).
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Mi van, ha nem is olyan nagy marhaság amit @gergo55 írt? Persze, tudom-tudom az, de pont az EU részéről harapóznak el az ezzel kapcsolatos agymenések ...

Ami érdekes, hogy nem is az ipari nagyfogyasztókat emlegetik az EU -s illetékesek, hanem a lakossági fogyasztókat. Itt több példát is emlegetnek akár konkrét megvalósítási tervekkel, hogy hogyan tudnák ezt művelni. Akár olyanformán, hogy aki adott időszakban "túlfogyaszt" az büntetődíjat kap illetve, ha már vezérlésről beszélünk, akkor csak egy lépcső, hogy csökkentsék a fogyasztásod vagy akár le is kapcsoljanak akár.

Ugye tegnap este írtam ezzel kapcsolatban a: "nefürgyélle, nemossáki, nelégkondizz (annyit), nefűtsé (mondjuk 18 C fölé), neautózz, nerepülőzz, netömegközlekedj (ez egy igen markáns pont az EU programban és már jelenleg is számos helyen vannak már részeredmények Nyugat-EU -ban)" dolgot. Mondjuk vegyük a vastaggal szedett két dolgot (itt konkrét hőmérséklet határokat is megfogalmaztak) illetve legyen mondjuk még az áramfogyasztás.

A szomorú rögvalóság, hogy technikailag ez nem is "mission impossible". Például az elmúlt 10 évben Magyarországon paneloknál a hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés keretein belül sok helyen lett elektronikus fűtési költségmegosztó rádió távleolvasóval készülékek telepítve (gyakorlatilag minden fűtött helyiségbe). Maga a készülék egy ilyesmi:

s-l400.jpg


Ez ugye DACOS 868 MHz-en kommunikál egy központi adatgyűjtő egységgel naponta többször. Tizenévekig elketyeg - értelemszerűen a lakásba se kell bemennie senkinek ... Ugye az adatok mennek a központba és működik a számlázás ... Mondjuk egy ehhez hasonló dolog télen a fűtéssel kapcsolatban mérné a hőmérsékletet - nyáron meg a légkondival kapcsolatban.

Akár napszakonként meg lenne határozva, hogy mikor mekkora hőmérséklet lehetne. Túlléped - akkor kapod a büntit. Most jönne a varázslat: mi lenne, ha kétirányúsítanánk a dolgot? Azaz pl. EU szabályozás alapján csak "okos légkondit" lehetne venni/telepíteni. Interneten keresztül szabályozhatnák, hogy mikor mennyi lehet éppen a minimum hőmérséklet vagy az áramfogyasztás. Aztán a grid állapota szerint le is lehetne kapcsolni akár. Sőt "okos biztosítéktábla" esetén akár köröket ki lehetne zárni. Továbbá egy mobilalkalmazásban tudnál mondjuk fogyasztáskeretet (egyéb időszakban próbálkozva simán levágna) foglalni mondjuk - a mosógépnek (értelemszerűen olyankor ajánlana, amikor van delej - pl. amikor várhatóan sütni fog a nap vagy ilyesmi), de akár porszívónak vagy hajszárítónak is (mondjuk minden ami kW fölötti cucc - és körönként mérve) ... Értelemszerűen hasonló dolog elektromos autóra és minden egyébre ...

Nagyon meredek "MAD-MAX" világ lenne ... Ahogy el tudom képzelni az emberek többsége tapsolna is neki a 250K HUF -os havi áramszámlája meg a még ugyanennyi fűtésszámlája mellé, hogy "mennyire igazságos" meg "mennyire ződ" meg mennyire "anti orosz" ...

Nem akarok persze senkinek a lelkébe gázolni. Ilyesmit én sem szeretnék megélni. Ugyanakkor egyre több ehhez hasonlót lehet olvasni EU politikusoktól. Persze első körben a hivatalokban, aztán irodákban - majd a következő lépés lehetne az otthonok akár ... Persze aztán KKV -kra és/vagy bizonyos típusú cégekre is rá lehetne húzni a dolgot akár ...
Ez nem mad max, hanem a B díjszabás, az "éjszakai" áram parasztosan, hivatalosan vezérelt áram. feleannyiba kerül, mint a rendes. Majd ha a rendes nem folyamatosan csökken, hanem felmegy, akkor a vezérelt fogyasztók is reneszánszukat fogják élni... meg a berhelésük ... belegondolni is rossz... de igazából ez az intézményesült megoldás, és törvényszerű, ha reneszánszát fogja élni akkor reneszánszát fogja érni a csodabekötő szakemberek is, akik ezt-azt rákötnek... jelenleg amennyire én látom az emberek inkább leszereltetik az ilyen órákat, mert "kényelmetlen" a használatuk, "elfogy" a melegvíz, etc... az emberek nem képesek rá, hogy normálisan éljenek ezek a lehetőségekkel ahgy én látom :(
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Juj, ez most primer energia vagy villany?
Mert amikor a lakosság alszik, napi 8 órában kb. a zsinórigény létezik, aminek vonalvastagságnyi része a lakossági. Már, ha pl. a közvilágítást oda veszik...
Alapvetően igazad van a kifogásodban. Értelemszerűen csak szemléltetésnek hoztam és nem tudományos munkába van beillesztve. Amúgy a 8.-os tankönyvből van. Azért raktam be, mert azért valamelyest mégiscsak mutatja azt a véleményemet, hogy azért egy csomó mindenen lehetne sprólni és nem csak azon, hogy legyen két fokkal kevesebb a lakásban. Hisz a fűtés a háztartások energiafogyasztásának is csak egy szelete.

Akkor csoportosítsuk amiket írtam:

  • Zöld: "ipar leépítése"
  • Kék: " nefürgyélle, nemossáki, nelégkondizz (annyit), nefűtsé (mondjuk 18 C fölé)"
  • Narancssárga: "neautózz, nerepülőzz, netömegközlekedj"

Egészen véletlenül ez a három legnagyobb szelet a tortából. Apróság, de ha az ipart meg a többit leépíted, akkor az húzni fogja magával a negyedik "kereskedelem, szolgáltatások" (Lila) szektort is. Meg persze annyit zabálni sem kell - és már kész is vagyunk ...

A lakossággal való plusz egy hsz -ben foglalkozásnak két oka is van:

  • az EU poltikusok - az ipar és közlekedés mellett - kiemelt figyelmet fordítanak ezen területnek,
  • a legnagyobb szelet a tortából (relatív többsége van ... :) ).
Kérdés, pl. hol építed le az ipart? Lehet, hogy részben pont a termelést (ipari, mezőgazdasági) ha növelnénk Európában, illetve azon belül még lokálisabban, akkor meg épp a szállítási szegmens kibocsájtása csökkenne; meg lehet, hogy nem kellene mondjuk -hazai viszonylatban- teszem azt a fővárosba költözni, hanem megélne falun, vagy vidéki ipari központokban is megtalálná a számítását egy-egy munkás, vagy magasan kvalifilt szakember és megint csak nem a dugóban ülne, vagy ingázna.
Ez a nefürgyé le, ahogy hallom nem minden nemzetnek lenne azonos érvágás. Itt inkább a túlzásokat lehetne csak érteni. Ne hűts, ne fűts túlzással. Mert sokaknak a 18 fokra fűtés az nem 2 foknyi csökkentést jelentene.
A "narancssárga" részről meg azt fűzném hozzá, hogy ne autózz... de nem lenne egyszerűbb, hogy ésszerűbben válassz autót, vagy még inkább, hogy ésszerűbben gyártsanak autót? Valóban az a megoldás, hogy szinte már csak suv van, meg két tonna körül, de azért van benne több-kevesebb delej. Tömegközlekedés meg szerintem támogatandó, ezen sokszor szervezéssel is lehetne minőségileg javítani -tehát a legkevesebb befektetéssel javítani. De személy szerint támogatom, hogy lehetőleg többet gyalogoljon, vagy kerékpározzon az ember, mert nem csak "spórolás", de testileg és lelkileg is jót tesz.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Alapvetően igazad van a kifogásodban. Értelemszerűen csak szemléltetésnek hoztam és nem tudományos munkába van beillesztve. Amúgy a 8.-os tankönyvből van. Azért raktam be, mert azért valamelyest mégiscsak mutatja azt a véleményemet, hogy azért egy csomó mindenen lehetne sprólni és nem csak azon, hogy legyen két fokkal kevesebb a lakásban. Hisz a fűtés a háztartások energiafogyasztásának is csak egy szelete.


Kérdés, pl. hol építed le az ipart? Lehet, hogy részben pont a termelést (ipari, mezőgazdasági) ha növelnénk Európában, illetve azon belül még lokálisabban, akkor meg épp a szállítási szegmens kibocsájtása csökkenne; meg lehet, hogy nem kellene mondjuk -hazai viszonylatban- teszem azt a fővárosba költözni, hanem megélne falun, vagy vidéki ipari központokban is megtalálná a számítását egy-egy munkás, vagy magasan kvalifilt szakember és megint csak nem a dugóban ülne, vagy ingázna.
Ez a nefürgyé le, ahogy hallom nem minden nemzetnek lenne azonos érvágás. Itt inkább a túlzásokat lehetne csak érteni. Ne hűts, ne fűts túlzással. Mert sokaknak a 18 fokra fűtés az nem 2 foknyi csökkentést jelentene.
A "narancssárga" részről meg azt fűzném hozzá, hogy ne autózz... de nem lenne egyszerűbb, hogy ésszerűbben válassz autót, vagy még inkább, hogy ésszerűbben gyártsanak autót? Valóban az a megoldás, hogy szinte már csak suv van, meg két tonna körül, de azért van benne több-kevesebb delej. Tömegközlekedés meg szerintem támogatandó, ezen sokszor szervezéssel is lehetne minőségileg javítani -tehát a legkevesebb befektetéssel javítani. De személy szerint támogatom, hogy lehetőleg többet gyalogoljon, vagy kerékpározzon az ember, mert nem csak "spórolás", de testileg és lelkileg is jót tesz.

"Kérdés, pl. hol építed le az ipart?"

Kérdezd meg a leállt műtrágyagyárakat (földgáz) vagy éppen a cementgyárakat (szén). Vagy a részlegesen/teljesen leállt autógyártást ésatöbbi ésatöbbi ésatöbbi Aztán ezt követően hallgasd meg az EU politikusokat, hogy "jajdejó milyen gyorsan csökkentettük az orosz energia részarányt" - így megvan a matek? ...

A többit ki lehetne egyenként vesézni akár részleteiben, de úgy lehet gyorsan kihúzni a dolog méregfogát, ha azt mondom, hogy ott tévedsz nagyot, hogy bárhol "ésszerűséget" feltételezel. Felejtsd el. Nincs itt most ennek a szezonja ...