Nem nekünk lóg a bilibe a kezünkHóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó....
Nincs még működőképes techdemó sem pozitív energiamérleggel.
Nagyhirtelen meg már a nem létező erőmű full szabályozható lett, akár egy gyorsindítású erőmű?
ööö..

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nem nekünk lóg a bilibe a kezünkHóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó....
Nagyhirtelen meg már a nem létező erőmű full szabályozható lett, akár egy gyorsindítású erőmű?
ööö..
Ha a BBC-ről linkelem elhiszed?Hóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó....
ööö..
Ez a benzin áremelés duma unalmas. Kurva olcsó a benzin, ne az abszolút számokat nézzük.
Az inflációval és mindennel egyáltalán nem drága a benzin.
Az orgioról linkelni bármit felesleges, az egész egy fostenger, itt most éppen a "nyugat szar" című fejezetet láthatod.
Amúgy itthon a rezsicsökkentés és több százezer rezsitartozás az hogy is van?
A keresetekhez képest mikor volt tartósan ennyire olcsó a benzin?Ha a BBC-ről linkelem elhiszed?
![]()
How we pay the bills: Skipping meals and fewer car journeys
Three households facing a rise in energy costs tell the BBC how they will make it work.www.bbc.com
Ezt az olcsó benzint nem tudom hova tenni. Mármint olcsó mert hogy csak inflációval emelkedett? Végülis akkor minden olcsó. Nem is értem mit panaszkodnak az emberek.
Hol?A keresetekhez képest mikor volt tartósan ennyire olcsó a benzin?
Hogy jön a témához a hazai ármaximált benzin ára a hazai fizetésekhez viszonyítva? Teljesen másról beszélgettünk.Pl.itthon...
Most olvasom:
![]()
Minden házra kötelező lesz a napelem
Az EU 2030-ra az összes energiaforrás felét megújulókból akarja biztosítani, ennek lehet része a kötelező lakossági napelemtelepítés.168.hu
Nem tudom mennyire életképes elképzelés, nekem tetszik az ötlet, bár úgy tudom hogy a napelemekhez is főleg Oroszországból jön az alapanyag. Télen mi van az olyan országokban ahol kevésbé süt a nap?
Na most az európai fősodor az, hogy jön a világvége, he nem leszünk karbonsemlegesek. A világ vége ellen meg "végtelenek" a források, mert világ vége az világ vége... Hogy ami most megy, az csökkenti-e közép/hosszútávon a CO2 kibocsátást (mert rövid távon növeli szerintem a teljes ipar és egyéb (pl. közlekedés) cserélése "karbonsemlegesre" emeli) az vita tárgya. Mert azt valahogy nehezen hiszem, hogy ha egy terület napfényellátást 50-70%-al csökkentjük, azzal a vegetációnak jót teszünk... A "karbonsemleges" nukleáris energia lecserélése "karbonsemleges" időjárásfüggő megújulóra pedig egy nagy pofon a kakinak...![]()
Soha nem lesz ilyen. Ha ezt tudnánk, akkor más is régen menne.
Ha benzin/go. energiasűrűségű lenn bármilyen tárolás és 100% hatásfokkal, akkor is olyan tömegekről beszélünk, hogy befosunk.
A fizikát és kémiát nem lehet meghágni.
Tessék már megnézni, hogy minek mekkora az energiasűrűsége..
Hpasp atomos írásában is ott van.
Az általunk ismert különféle fizikai folyamatok tipikus energiasűrűsége:
0.01 kJ/cm³ - Elektromos energia
10 kJ/cm³ - Kémiai energia
100 GJ/cm³ - Magfúzió
1000 GJ/cm³ - Maghasadás
Ezen formákban tudunk energiát elállítani.
A magfúzió és hadadásnál meghatározott anyagban üzemanyagként van tárolva az energia, nem reverzibilis.
A kémiai módszer megfordítható, de hatásfok ugye pocsék. Az energiasűrség 5-7 NAGYSÁGRENDDEL a magfolyamatok alatt.
Villamos formában energia tárolása? Vicc az egész.
Nem, 1/3-ad annyi. Mert kevesebb CO2 lesz fajlagosan 1 kg tüzelőanyagból is a sztöcihometria miatt és a hatásfok difi még erre jön rá.Ugye egy kombiciklusú gázerőmű hatásfoka másfél-kétszer akkora, mint a képen láthatónak (60% felett). Azaz ugyanannyi delejhez fele annyi CO2 kibocsájtás is elég ...
Nem, 1/3-ad annyi. Mert kevesebb CO2 lesz fajlagosan 1 kg tüzelőanyagból is a sztöcihometria miatt és a hatásfok difi még erre jön rá.
Mi lenne, ha nem a termelést, hanem a fogyasztást vezérelnénk? Akkor mennének a vezérelhető fogyasztók, amikor süt a nap!Nagyon egyszerűen meg lehet oldani az elektromos hálózat szabályozását: vezérelhetővé kell tenni a PV termelést. Tudom, a load factor rosszabb lesz és a "gazdaságosság" még rosszabb. De nem lesz nagy összeomlás.
Nincs annyi vezérelhető fogyasztó jelenleg.Mi lenne, ha nem a termelést, hanem a fogyasztást vezérelnénk? Akkor mennének a vezérelhető fogyasztók, amikor süt a nap!
Nem veszne kárba a sok energia, pont akkor amikor hét ágra süt a nap, és a hálózat sem borulna fel...annyira.
És mégis mibe kerülne azok körét bővíteni? A vezérlő rendszer megvan, a grid szintű tároláshoz, és a mostani ballanszírozási módszerekhez képest vonalvastagságnyi /by Molni/ költségből kihozható lenne....de ez is fő baja.Nincs annyi vezérelhető fogyasztó jelenleg.
Mire gondolsz? Az ipari nagy fogyasztók nagy részének folyamatosan működnie kell. Be akarják nálam kapcsolni a klímát és 10 fokra hűteni a lakást? -18-ról -50 fokra hűteni a fagyasztót? Vagy 40 fokra felfűteni a lakást?És mégis mibe kerülne azok körét bővíteni? A vezérlő rendszer megvan, a grid szintű tároláshoz, és a mostani ballanszírozási módszerekhez képest vonalvastagságnyi /by Molni/ költségből kihozható lenne....de ez is fő baja.
Igen, van sok olyan ipari fogyasztó aminek folyamatosan menni kell. Tudom. De elég sok olyan fogyasztó tipus lenne, amit lehetne vezérelni.Mire gondolsz? Az ipari nagy fogyasztók nagy részének folyamatosan működnie kell. Be akarják nálam kapcsolni a klímát és 10 fokra hűteni a lakást? -18-ról -50 fokra hűteni a fagyasztót? Vagy 40 fokra felfűteni a lakást?
Mire gondolsz a elektrolízisen kívül? Borús szélcsendes idő kényszerszabadság?Igen, van sok olyan ipari fogyasztó aminek folyamatosan menni kell. Tudom. De elég sok olyan fogyasztó tipus lenne, amit lehetne vezérelni.
Egy frászt...És mégis mibe kerülne azok körét bővíteni? A vezérlő rendszer megvan, a grid szintű tároláshoz, és a mostani ballanszírozási módszerekhez képest vonalvastagságnyi /by Molni/ költségből kihozható lenne....de ez is fő baja.
Ez egy legenda. Amikor valaki áramot fogyaszt az okkal teszi és és AKKOR. Nagyon kevés halasztható dolog van.Igen, van sok olyan ipari fogyasztó aminek folyamatosan menni kell. Tudom. De elég sok olyan fogyasztó tipus lenne, amit lehetne vezérelni.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..