Mi van, ha nem is olyan nagy marhaság amit
@gergo55 írt? Persze, tudom-tudom az, de pont az EU részéről harapóznak el az ezzel kapcsolatos agymenések ...
Ami érdekes, hogy nem is az ipari nagyfogyasztókat emlegetik az EU -s illetékesek, hanem a lakossági fogyasztókat. Itt több példát is emlegetnek akár konkrét megvalósítási tervekkel, hogy hogyan tudnák ezt művelni. Akár olyanformán, hogy aki adott időszakban "túlfogyaszt" az büntetődíjat kap illetve, ha már vezérlésről beszélünk, akkor csak egy lépcső, hogy csökkentsék a fogyasztásod vagy akár le is kapcsoljanak akár.
Ugye tegnap este írtam ezzel kapcsolatban a: "nefürgyélle,
nemossáki, nelégkondizz (annyit), nefűtsé (mondjuk 18 C fölé), neautózz, nerepülőzz, netömegközlekedj (ez egy igen markáns pont az EU programban és már jelenleg is számos helyen vannak már részeredmények Nyugat-EU -ban)" dolgot. Mondjuk vegyük a vastaggal szedett két dolgot (itt konkrét hőmérséklet határokat is megfogalmaztak) illetve legyen mondjuk még az áramfogyasztás.
A szomorú rögvalóság, hogy technikailag ez nem is "mission impossible". Például
az elmúlt 10 évben Magyarországon paneloknál a hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés keretein belül sok helyen lett elektronikus fűtési költségmegosztó rádió távleolvasóval készülékek telepítve (gyakorlatilag minden fűtött helyiségbe). Maga a készülék egy ilyesmi:
Ez ugye DACOS 868 MHz-en kommunikál egy központi adatgyűjtő egységgel
naponta többször. Tizenévekig elketyeg - értelemszerűen a lakásba se kell bemennie senkinek ... Ugye az adatok mennek a központba és működik a számlázás ... Mondjuk egy ehhez hasonló dolog télen a fűtéssel kapcsolatban mérné a hőmérsékletet - nyáron meg a légkondival kapcsolatban.
Akár napszakonként meg lenne határozva, hogy mikor mekkora hőmérséklet lehetne. Túlléped - akkor kapod a büntit. Most jönne a varázslat:
mi lenne, ha kétirányúsítanánk a dolgot? Azaz pl. EU szabályozás alapján csak "okos légkondit" lehetne venni/telepíteni. Interneten keresztül szabályozhatnák, hogy mikor mennyi lehet éppen a minimum hőmérséklet vagy az áramfogyasztás. Aztán a grid állapota szerint le is lehetne kapcsolni akár. Sőt "okos biztosítéktábla" esetén akár köröket ki lehetne zárni. Továbbá egy mobilalkalmazásban tudnál mondjuk fogyasztáskeretet (egyéb időszakban próbálkozva simán levágna) foglalni mondjuk - a mosógépnek (értelemszerűen olyankor ajánlana, amikor van delej - pl. amikor várhatóan sütni fog a nap vagy ilyesmi), de akár porszívónak vagy hajszárítónak is (mondjuk minden ami kW fölötti cucc - és körönként mérve) ... Értelemszerűen hasonló dolog elektromos autóra és minden egyébre ...
Nagyon meredek "MAD-MAX" világ lenne ... Ahogy el tudom képzelni az emberek többsége tapsolna is neki a 250K HUF -os havi áramszámlája meg a még ugyanennyi fűtésszámlája mellé, hogy "mennyire igazságos" meg "mennyire ződ" meg mennyire "anti orosz" ...
Nem akarok persze senkinek a lelkébe gázolni. Ilyesmit én sem szeretnék megélni. Ugyanakkor egyre több ehhez hasonlót lehet olvasni EU politikusoktól. Persze első körben a hivatalokban, aztán irodákban - majd a következő lépés lehetne az otthonok akár ... Persze aztán KKV -kra és/vagy bizonyos típusú cégekre is rá lehetne húzni a dolgot akár ...