Szlovák haderőfejlesztési program (2030) és hadiipar

Nyugi, ez csak egy katona szakmai kiértékelés.
Még a benne szereplő gazdasági szempontrendszer is csak azzal foglalkozik, hogy mennyi lesz a materiális fizetendő rész.
De ha az is előkerül a döntéshozóknál, hogy milyen beszállítói potenciál van magában a Lynxben, meg abban, hogy valaki a RM haditechnikai ökoszisztémájába kerülhet bele egy felrobbanó hadiipari keresleti piacon, akkor azért megremegnek a knédlitől remegő, pelyhes, hófehér csülkök.
Már csak az brutális pluszt jelent, hogy az OMFV tenderen ott áll döntősként a típus. Ha oda csak a fényszórókat tudnák a szlovákok beszállítani, már boldogok lehetnek!
Az ASCOD egy döglött típus. A CV90-es meg azé a BAE Systems-é, amelyik eladta az angol részesedéseit a RM-nak.... :cool:
Biztos balhé lesz Szlovákiában ha harmadiknak kihozott típus nyer...

Én már csak a táskás emberekben bízok. :D

• Tetszik
Reactions: Pogány
szalai.jpg

:p:D

Hát ezt nem mi fogjuk nyerni :(
Nem tudom miért vagytok úgy meglepődve. Teljesen várt eredmény a Lynx lepontozása. Ha birodalmi lépegetővel indulunk azt is lepontozták volna a szlovákok. Nem fognak fegyvert vásárolni a történelmi ellenfelüktől. Mi vennénk a románoktól IFV-t? Arról nem beszélve, hogy nekünk is így a jobb. Jobb az ha a Lynx kizárólag nálunk készül és az is ha a szlovákoknál a hidegháborús tervezésű CV90 van nem a jövőt képviselő Lynx.
Egyébként a meccs még nincsen lefújva: a táskás ember még akcióba léphet....:D

Nem tudom miért vagytok úgy meglepődve. Teljesen várt eredmény a Lynx lepontozása. Ha birodalmi lépegetővel indulunk azt is lepontozták volna a szlovákok. Nem fognak fegyvert vásárolni a történelmi ellenfelüktől. Mi vennénk a románoktól IFV-t? Arról nem beszélve, hogy nekünk is így a jobb. Jobb az ha a Lynx kizárólag nálunk készül és az is ha a szlovákoknál a hidegháborús tervezésű CV90 van nem a jövőt képviselő Lynx.
Egyébként a meccs még nincsen lefújva: a táskás ember még akcióba léphet....:D
Itt az a bosszantó, hogy még az ASCOD it jobb pontokat kapott pedig azt két fejlesztő országon és briteken kívül senki nem vette meg!
A britek meg azóta is bánják a döntést...

Főleg, hogy a szlovák katonák azt mondták az ascod muzsikált a teszteken a leggyengébben.
Kérdés ki pontozta őket ... mert Maroth azt mondta a szlovák tesztekről hogy a fiatal mérnökök meg katonák tetszett a lynx, de az öreg tábornokok meg inkább cv90-t imádták mert azokat már látták missziókon meg ilyesmi ...

• Tetszik
Amúgy nem igazán magasabb mint a többi - inkább szélesebb és hosszabb.

Amikor megrendeltük a Lynxet és utána néztem interneten -akkor kezdtem itt fórumozni-, akkor első kérdéseim egyike az volt, hogy nem hátrány-e, hogy a Lynx kicsit magasabb mint a Leopárd2, ami MBT-t kísér és aminél páncélvédettsége kisebb. A hozzá értők azt mondták, hogy nem szerencsés, pici nehézség lehet belőle, hogy hamarabb látszik, mint a hk, de túl nagy problémát nem okoz.

Szóval de, batár nagy a sziluettje, ezt kár tagadni. (Mind a három dimenzióba.) De akik használják, kevésbé emiatt aggódnak, ami megnyugtató és a szlovák pályázat sem fektet erre kelleténél nagyobb hangsúlyt. Meg kell szokni, hogy nagyfejűek vagyunk.

• Tetszik
Reactions: Venom85
Ezt kellene már felpörgetni, hogy az első darabok végre megérkezzenek! Mert amíg azt látják, hogy egy db sincs belőle idehaza eladni kurva nehéz lesz! Nem mindenki vesz tervezőasztalról IFV-t, ez csak a mi privilégiumunk! Mikor jönnek már az első db-ok!?:(

Mi lesz a beharangozott ipari együttműködéssel? Ha nem a hiúzt választják, akkor is beszállíthatnak még a mi lynxeinkbe is? A kecske is jóllakott, de a káposzta is megmaradt esete?

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: Pogány and Venom85
Meg nincs vegeredmeny de mar toljak a cikkeket, unneplo tweeteket(mondom ezt ugy hogy remelem nem a Lynx nyer). :rolleyes:

• Hűha
Reactions: Venom85
Itt az a bosszantó, hogy még az ASCOD it jobb pontokat kapott pedig azt két fejlesztő országon és briteken kívül senki nem vette meg!
A britek meg azóta is bánják a döntést...
Teljesen mindegy, hogy milyen részpontokat értek el, ha kerek perec le lett írva, hogy a rezonancia (ugyebár az Ajax is ezen bukik) mindent lenulláz.

• Tetszik

Második lett. Ha jól értem az Ascod kapott pár mínuszpontot az Ajaxhoz hasonló vibráció, rezgés megoldatlansága miatt. Azt nem értem mennyire súlyos, ugye az angoloknál ez stoppolta a rendszzeresítést, mert egészségkárosító. Volt 1 félelmem, hogy a Lynxnél is előjön, de szerencsére erre nem utaltak.

Mi lesz a beharangozott ipari együttműködéssel? Ha nem a hiúzt választják, akkor is beszállíthatnak még a mi lynxeinkbe is? A kecske is jóllakott, de a káposzta is megmaradt esete?
Azoknak a beszállítóknak nagy része hagyományos RM beszállító. Akkor is benne lennének a beszállítási láncba, ha Slovákia nem pályazna új IFV-re és mondjuk a BVP-ket modernizálna.

Négy koalíciós tag van véto joggal a kormányban.
Matovičot még akár pénz nélkul is rá lehetne beszélni, de persze olyan fináncírozási konstrukció se ártana, amely által tobb pénzt tudna átcsoportosítani a csáládi programjára.
Kollárt viszont annál jobban meg kellene kenni, hiszen piszokul gyorsan képes rántani a magyar kártyát.
No még ot van Sulík és Remišová ...

• Tetszik
Reactions: Hummen23
Azoknak a beszállítóknak nagy része hagyományos RM beszállító. Akkor is benne lennének a beszállítási láncba, ha Slovákia nem pályazna új IFV-re és mondjuk a BVP-ket modernizálna.

Négy koalíciós tag van véto joggal a kormányban.
Matovičot még akár pénz nélkul is rá lehetne beszélni, de persze olyan fináncírozási konstrukció se ártana, amely által tobb pénzt tudna átcsoportosítani a csáládi programjára.
Kollárt viszont annál jobban meg kellene kenni, hiszen piszokul gyorsan képes rántani a magyar kártyát.
No még ot van Sulík és Remišová ...
Ezt nem mi, ő fogja elintézni, ha tudja.
vermisst-ein-klares-bekenntnis.jpg

Esetleg ő.
1-format43.jpg

• Tetszik
Reactions: Anti
Főleg, hogy a szlovák katonák azt mondták az ascod muzsikált a teszteken a leggyengébben.
Tegnap este végigolvastam,...rengeteg megmosoloygtató szófordulat és érdekesség van benne, melyet a kihagyott (titkositott) részek hiányában nehéz értelmezni.

Megérne egy hosszabb elemzést, de telefonon nem akartam ebbe belekezdeni, mert idézgetni kellene a "műből" a forditásokhoz, magyarázatokhoz.
Felettéb érdekes az is, hogy az éles teszteket elintézik annyival, hogy mindhárom játékban maradt példány jól teljesitett és nem volt köztük lényegi külömbség. Máshol meg el elkottyan a technikai paramétereknél hogy az első helyezett mi mindent nem tudott, mégis több pontszámot kapott. Külön érdekessség, hogy a Lynx csakis a külső méreteivel (sziluett) és azzal a ténnyel maradt alul, hogy még nincs rendszerben sehol sem, holott a "mű" azzal kezdi, hogy a mindhárom bemutatott verzió csak "tesztpéldány" és kisérleti, egyedi darab, melyek ebben a formában még sehol sincsenek aktiv szolgálatban.
A magyar ajánlat a logisztika terén történő győzelme sem váratlan,...szerintem ezt nagyon jól szét dolgozták, de a "mű" a 20 évre lebontott költségeknél is megjegyzi, hogy a magyar ajánlat drágaságát az jelentheti, hogy inkább pesszimista modellezések, szimulációk szerint került beárazásra a várható üzembentartási mutatók, mivel nincsenek még éles tapasztalatok. A többi tipusnál, melyből léteznek már ilyen-olyan változatok nem biztos hogy relevánsak az összegek az újabb, lényegében ugyanúgy kipróbálatlan technikákra...

Szóval...ez olyan...érdekes olvasmány...

Az ipari együttműködés mértéke közrejátszhat.
A LYNX itt csak azon bukott el, hogy a tornyot készen adtuk volna beépitésre, mig a CV-nél azt is összerakthatták volna maguk...

"Maďarská ponuka síce počíta s vyšším počtom lokálne finalizovaných veží ako švédske ponuky (131 vs 116), deklaruje však len ich montáž a integráciu, kým švédska ponuka počíta s ich kompletnou výrobou"

Azaz a svédek a 131 alvázra csak 116 tornyot engedtek volna a szlovákoknak gyártani (konkréten csak a hegesztés, felületkezelés) és felszerelni, ...a magyar ajánlatban mind a 131-et ők szerelték (szerelés és integráció) volna fel, csak készen.
A lemezek hazai hegesztése és festése annyit dobott a pontozásban, hogy ezen el is csúszott a Lynx, még úgy is, hogy a olcsóbbnak és előnyösnek itélték az önvédelmi "hardkill" rendszereit a svédekével szemben.

A LYNX itt csak azon bukott el, hogy a tornyot készen adtuk volna beépitésre, mig a CV-nél azt is összerakthatták volna maguk...

"Maďarská ponuka síce počíta s vyšším počtom lokálne finalizovaných veží ako švédske ponuky (131 vs 116), deklaruje však len ich montáž a integráciu, kým švédska ponuka počíta s ich kompletnou výrobou"

Azaz a svédek a 131 alvázra csak 116 tornyot engedtek volna a szlovákoknak gyártani (konkréten csak a hegesztés, felületkezelés) és felszerelni, ...a magyar ajánlatban mind a 131-et ők szerelték (szerelés és integráció) volna fel, csak készen.
A lemezek hazai hegesztése és festése annyit dobott a pontozásban, hogy ezen el is csúszott a Lynx, még úgy is, hogy a olcsóbbnak és előnyösnek itélték az önvédelmi "hardkill" rendszereit a svédekével szemben.
Tehát jobb volt a lynx de mégis a CV nyer ?

• Tetszik
Reactions: Anti