[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
Igen, érdekes hír. Tegnap csapatösszevonásokról volt hír Kijevtől északra lévő határnál.
Katonai nézőpontból lehet úgy is értékelni, hogy Kijevet akarják a Donbaszi terület megerősítésétől eltántorítani, egy esetleges ellentámadás erőit inkább Kijev védelmére kellene tartalékolniuk.
Magyarul lehet, hogy az egész porhintés inkább a Donbaszi terület gyorsabb birtokbavételét célozza, hisz a beérkező ukrán tartalékok, valamint nyugati fegyverek akadályozhatják ebben meg a ruszkit.

Egy Kijev elleni művelet sikeréhez valóban akkora katonai erő kellene, amivel mostanában már nem igen fognak rendelkezni. Nem csak a személyi állomány miatt, hanem egyszerűen a haditechnikai eszközök száma, állapota, illetve a szükséges lőszer egyéb harcanyag készletek hiánya miatt.
Én egyelőre azt gondolom, hogy inkább a Dondaszba érkező megerősítés elvonása a célja ennek az információnak.

Igen, a fehéroroszok csak figyelemelterelés, erőelvonást akarnak. Bár a későbbi Kijevi ostrom alatt mást értenek Putyinék - ha valóban ebben gondolkodnának.

Egyébként olvastam egy olyan ötletet, hogy a lengyel hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot tarthatna a fehérorosz határnál. Persze eszük ágában sem lenne támadni és persze Lukasenkó is tudná, hogy nem támadnának, de mégis elég nyomás lenne Fehéroroszországra, hogy valamennyire ellensúlyozza a fehérorosz nyomást Ukrajnára.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 843
113

A kijevi rezsim Zaporozsje feladására készül.​


A kijevi rezsim Zaporozsje város feladására készül. Ez az azonos nevű régió központja, amelynek kétharmadát már felszabadították az orosz koalíció erői – ezt Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió katonai-polgári közigazgatásának főtanácsának tagja közölte a RIA Novosztyi ügynökséggel.

rogov.jpeg
Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió katonai-polgári közigazgatásának főtanácsának tagja
Rogov szerint a donbászi köztársaságok teljes felszabadítása után a Zaporozsje régió lesz a következő a sorban, ami szintén teljesen felszabadul. Rogov azt is kijelentette, hogy a város ukrán közigazgatásának képviselői tisztában vannak ezzel és tárgyalnak a kiürítésről.

„Zaporozsje felszabadul. Ezt ellenfeleink is tudják, ezért most szinte éjjel-nappal egyeztetés folyik az evakuálásról. Zelenszkij képviselői a városban már a menekülési útvonalakat keresik a kiürítéshez, és a legértékesebb dolgokat is menekítik a városból” – mondta a politikus.

Volodimir Rogov korábban már úgy nyilatkozott, hogy miután a térség megszabadul az ukrán nacionalistáktól, az Oroszországhoz való teljes jogú csatlakozáson fog dolgozni.
Nem kellenek a szürke zónák, nem kell a Zaporozsjei Népköztársaság. Oroszország részei akarunk lenni, ahogyan mindig is az voltunk több száz éve, – nyilatkozta Rogov.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 849
35 433
113
Halálbüntetés várhatja a DPR-ben fogva tartott külföldi zsoldosokat
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Sikerülni sikerülhet, akár... De katonai előnyhöz már nem juttatja őket jelentős mértékben.
..
Ukrajna tolószékbe fog kerülni, mert a jenkik felültették őket 2014-ben és ők pedig hagyták magukat pörgetni, pörgetni egyre vadabbul. S közben egyre jobban eltaktikázták magukat. Most ez az eredmény! A háború első hetében kellett volna kapitulálniuk és akkor lényegében a 2014 óta fennálló de facto állapotok változhattak volna csak át de jure státuszba. Plusz a katonai semlegesség alkotmányba foglalása lett volna az ár.
..
Ugyanakkor az ország lényegében területileg is, de katonailag, gazdaságilag, demográfiailag mindenképpen intakt maradt volna!

Ők inkább harcolnak a ruszki ellen. Miért fáj ez neked? Az ő dolguk. Egész jól helyt állnak, ahhoz képest, hogy mindenki 48-72 órát adott nekik. :eek:
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 849
35 433
113
Ukrajnát sólázadás fenyegeti
 
W

Wilson

Guest
A legfrissebb amerikai hírek szerint a jövő héten bejelentik az amerikai MLRS-k átadását már csak az az a kérdés, hogy melyik HIMARS-t kapják meg és azokhoz melyik rakétát adják az ukriknak.

Az Egyesült Államok modern, 70 km-es hatótávolságú MLRS-t küld Ukrajnának - Wall Street Journal​

2022. MÁJUS 27., PÉNTEK, 22:43

b0a8d36--width-860-size-1.jpg

M142 HIMARS. FOTÓ: AZ AMERIKAI FEGYVERES ERŐK SAJTÓSZOLGÁLATA

Az amerikai kormány előzetes döntést hozott arról, hogy Ukrajnát modern M270 MLRS és M142 Himars MLRS-l látja el, amelyek többféle rakétavetőként, valamint hadműveleti és taktikai rakétarendszerként is használhatók.

Forrás : Politico , névtelenséget kérő amerikai tisztviselők a Wall Street Journalnak nyilatkozva

Részletek: Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja a jövő héten jelentheti be azt a döntését, hogy mindkét típusú hordozórakétát szállít Ukrajnának. Ezek a rendszerek nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, mint az Ukrán Fegyveres Erők bármelyik másik MLRS-je.

Az M270 MLRS lánctalpas, míg az M142 Himars valamivel mobilabbak, mert kerekes platformot használnak.

Az egyik illetékes szerint ezek a rendszerek néhány héten belül Ukrajna területén lesznek. Még legalább egy hetet vesz igénybe az ukrán tisztek kiképzése, akik aztán a helyszínen képezik ki a többi ukrán tüzért.

Az ukrán katonai parancsnokság több héten keresztül győzködte az amerikai partnereket, hogy járuljanak hozzá e harceszközök biztosításához. Az Egyesült Államok kormányának számos tisztviselője azonban aggodalmát fejezte ki az ilyen hordozórakéták, valamint a közel 300 kilométeres hatótávolságú rakéták (ATACMS) átadása miatt.

Amerikai tisztviselők attól tartottak, hogy az ukrán fegyveres erők megkezdhetik velük a támadást a kritikus infrastruktúrákra Oroszországban és a megszállt területeken az invázió előtt (Krím a szakadár köztársaságok)

A Politico forrásai szerint a Biden-adminisztráció azt fontolgatja, hogy ezeket az MLRS-t csak olyan lőszerrel látják el, amely nem teszik lehetővé
a felhasználasukat hadműveleti és taktikai rakétarendszerekként. Ezen lőszerek hatótávolsága 30-70 kilométer.

Ezek az MLRS-k lehetővé teszik az ukrán védők számára, hogy támadásokat intézzenek az orosz egységek hadműveleti hátországára, és harcoljanak a második lépcső erősítéséért Ezenkívül növeli az Ukrán Fegyveres Erők harcának hatékonyságát a donbászi tüzérségi összecsapásban.

Egy neve elhallgatását kérő ukrán tisztviselő azt mondta a WSJ-nek, hogy a donbászi helyzet katasztrofálissá válhat a következő hetekben, ha nem gyorsítják fel a nehézfegyver-szállítást. Az ukrán hadseregből kifogy a szovjet Tornado és Hurricane lőszere, és a mintegy száz 155 mm-es amerikai M777 tarack nem elég ahhoz, hogy a donyecki és luhanszki arcvonal mentén túlszárnyalja az orosz központi erők tűzerejét.

Referenciaként : Az M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) egy többfunkciós komplexum lánctalpas alvázon, amely MLRS-ként és OTRK-ként is használható. Ezt a komplexumot nem hivatalosan "Isten ujjának" nevezik tűzereje miatt.

A Himars (High-Mobility Artillery Rocket System) egy hasonló többfunkciós komplexum kerekes alvázon. Az amerikai hadsereg a 2003-as iraki hadjárat és az Öböl-háború során használta őket.

Őstörténet:
  • John Kirby , a Pentagon szóvivője május 27-én közölte, hogy az amerikai hatóságok még nem döntöttek arról, hogy ilyen hordozórakétákat adnak át Ukrajnának.
  • A washingtoni tisztviselők egy sor zárt ajtós megbeszélést tartottak ukrán tisztviselőkkel, hogy megerősítsék elkötelezettségüket, hogy nem csapnak le mélyen Oroszország hátába, ha az Egyesült Államok beleegyezik, hogy ilyen harceszközöket biztosítson.

 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Működnek a szankciók?
HVG-n meg idióta kommentelő írja, hogy bezzeg a hős lengyelek saját maguk leállították az olaj és szénbehozatalt, a gázt meg a ruszkik elárták mert a hős lengyelek nem fizettek.

Tehát szénből kifogynak, hiába nagy a saját termelés - a lengyel lakossági szénfogyasztás 3x akkora, mint az összes többi EU-s országé együttvéve. 217 PJ, a második csehek 27 PJ, harmadik németek 13 PJ. Az finom lesz.
Az orosz gázt kapják továbbra is, csak nem közvetlen, hanem más EU-s országon keresztül, ahogy mi is küldjük a mocskos ukránoknak az orosz gázt.
Olaj - honnan a p...ból pótolnák a 16m tonnát? Sehonnan, azért akarják, hogy mindenki állítsa le. Azt hiszik, hogy majd akkor az oroszok megfutamodnak és majd putyint elüldözik, és győztesként majd olcsóbban vehetnek a páriah oroszoktól.
Idióták. Szurkolok egy negyedik felosztásért nagyon a kedves barátainknak. Boroszló nagyon szép német város.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113

Az Egyesült Államok modern, 70 km-es hatótávolságú MLRS-t küld Ukrajnának - Wall Street Journal​

2022. MÁJUS 27., PÉNTEK, 22:43

b0a8d36--width-860-size-1.jpg

M142 HIMARS. FOTÓ: AZ AMERIKAI FEGYVERES ERŐK SAJTÓSZOLGÁLATA

Az amerikai kormány előzetes döntést hozott arról, hogy Ukrajnát modern M270 MLRS és M142 Himars MLRS-l látja el, amelyek többféle rakétavetőként, valamint hadműveleti és taktikai rakétarendszerként is használhatók.

Forrás : Politico , névtelenséget kérő amerikai tisztviselők a Wall Street Journalnak nyilatkozva

Részletek: Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja a jövő héten jelentheti be azt a döntését, hogy mindkét típusú hordozórakétát szállít Ukrajnának. Ezek a rendszerek nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, mint az Ukrán Fegyveres Erők bármelyik másik MLRS-je.

Az M270 MLRS lánctalpas, míg az M142 Himars valamivel mobilabbak, mert kerekes platformot használnak.

Az egyik illetékes szerint ezek a rendszerek néhány héten belül Ukrajna területén lesznek. Még legalább egy hetet vesz igénybe az ukrán tisztek kiképzése, akik aztán a helyszínen képezik ki a többi ukrán tüzért.

Az ukrán katonai parancsnokság több héten keresztül győzködte az amerikai partnereket, hogy járuljanak hozzá e harceszközök biztosításához. Az Egyesült Államok kormányának számos tisztviselője azonban aggodalmát fejezte ki az ilyen hordozórakéták, valamint a közel 300 kilométeres hatótávolságú rakéták (ATACMS) átadása miatt.

Amerikai tisztviselők attól tartottak, hogy az ukrán fegyveres erők megkezdhetik velük a támadást a kritikus infrastruktúrákra Oroszországban és a megszállt területeken az invázió előtt (Krím a szakadár köztársaságok)

A Politico forrásai szerint a Biden-adminisztráció azt fontolgatja, hogy ezeket az MLRS-t csak olyan lőszerrel látják el, amely nem teszik lehetővé
a felhasználasukat hadműveleti és taktikai rakétarendszerekként. Ezen lőszerek hatótávolsága 30-70 kilométer.

Ezek az MLRS-k lehetővé teszik az ukrán védők számára, hogy támadásokat intézzenek az orosz egységek hadműveleti hátországára, és harcoljanak a második lépcső erősítéséért Ezenkívül növeli az Ukrán Fegyveres Erők harcának hatékonyságát a donbászi tüzérségi összecsapásban.

Egy neve elhallgatását kérő ukrán tisztviselő azt mondta a WSJ-nek, hogy a donbászi helyzet katasztrofálissá válhat a következő hetekben, ha nem gyorsítják fel a nehézfegyver-szállítást. Az ukrán hadseregből kifogy a szovjet Tornado és Hurricane lőszere, és a mintegy száz 155 mm-es amerikai M777 tarack nem elég ahhoz, hogy a donyecki és luhanszki arcvonal mentén túlszárnyalja az orosz központi erők tűzerejét.

Referenciaként : Az M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) egy többfunkciós komplexum lánctalpas alvázon, amely MLRS-ként és OTRK-ként is használható. Ezt a komplexumot nem hivatalosan "Isten ujjának" nevezik tűzereje miatt.

A Himars (High-Mobility Artillery Rocket System) egy hasonló többfunkciós komplexum kerekes alvázon. Az amerikai hadsereg a 2003-as iraki hadjárat és az Öböl-háború során használta őket.

Őstörténet:
  • John Kirby , a Pentagon szóvivője május 27-én közölte, hogy az amerikai hatóságok még nem döntöttek arról, hogy ilyen hordozórakétákat adnak át Ukrajnának.
  • A washingtoni tisztviselők egy sor zárt ajtós megbeszélést tartottak ukrán tisztviselőkkel, hogy megerősítsék elkötelezettségüket, hogy nem csapnak le mélyen Oroszország hátába, ha az Egyesült Államok beleegyezik, hogy ilyen harceszközöket biztosítson.

Bszrok ha tényleg meglesz az a híd ezekkel :D
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Hogy fogynak ki ha EU egyik legnagyobb szénbányái ott vannak?
Úgy, hogy a hazai fogyasztás (65m) meghaladja a termelést (50m). A kieső mennyiség 75-80%-a jött az oroszoktól. És mint előbb írtam, a lakossági szénfogyasztás az összes többi EU-s ország együttes fogyasztásának háromszorosa.
 
W

Wilson

Guest
Ukrajnát sólázadás fenyegeti

A kiskereskedők vállalták, hogy külföldről szállítanak sót....​

2022. MÁJUS 26., CSÜTÖRTÖK, 21:56

A legnagyobb élelmiszerláncok kijelentették, hogy megállapodtak abban, hogy sót importálnak az Artemsil termékeinek helyettesítésére

Erről a LIGA.net számolt be .

Ezt a Fozzy Group (Silpo, Fora, Trash! Trash!), az Auchan és az ATB nyilatkozta. Igen, a Fozzy Group áprilisban kezdett sót vásárolni a Drohobych Saltworks-ben, de ez csak a nyugati régiók üzletei számára teszi lehetővé a só beszerzését. Ezért a cég növelte olaszországi sóvásárlásait, beszállítókat talált Lengyelországban, akik két héttel ezelőtt megkezdték az áruszállítást.

Az Auchan azt állítja, hogy a kereslet megugrása előtt Romániából és Lengyelországból importsóból - extra, jódozott és kőzetből - készletek keletkeztek, a jövőben Görögországból szállítanak majd.

"Megértettük, hogy ez lesz a helyzet, ezért márciusban megkezdtük az importszállítások kialakítását. Vannak megállapodások egy törökországi beszállítóval - 1 kg só kiskereskedelmi ára legfeljebb 20 hrivnya lesz" - közölte az ATB Market.
 
  • Tetszik
Reactions: kriss02

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Úgy, hogy a hazai fogyasztás (65m) meghaladja a termelést (50m). A kieső mennyiség 75-80%-a jött az oroszoktól. És mint előbb írtam, a lakossági szénfogyasztás az összes többi EU-s ország együttes fogyasztásának háromszorosa.
Annak a 15m 75%-ának a pótlása nem tűnik olyan durva dolognak.
Bár nem értek hozzá.