M
molnibalage
Guest
Alapvetően mutatja a különbséged a fuel flow. Nézd meg, hogy egy P-51 mennyit kajált vagy P-38 max teljesíményen és aztán a hasonló tömegű F-5 max. utánégetőn. Ha csak fűtőérték difit nézed és azonos hatásfokot hasals egy nagyon erős közelítéshez, akkor is döbbenetesen látszik, hogy mekkora teljeítműnyűsűsége van egy GT-nek egy benzinmotorhoz képest. Úgy, hogy egy 50-es évek végi, vagy max. 60-as évek beli másodvonalas GT-t nézel.Értem persze, csak én bokorugró vagyok, így dugattyús motorokban,lóerőben,forgatónyomatékban gondolkodok.
A tolóerő ez nekem olyan, mintha 5 szomszéddal a baracklevet kóstolgatnánk a pinyóban,mind az 5 muslinca másként jellemezné mégis ugyanarról beszélnének.
Vagy nekem, ami motor forog, az nem tolóerő,hanem lóerő vagy forgatónyomaték,pl egy Kamaz nem a vonószemen mért vonóerő alapján "jó" hanem a motor tellesítménye alapján, de a levegőben/repülő harci szekerek,szagértői meg tolóerőben gondolkodnak,innen a fogalmi zavarom.
![]()
A GE F110-nél láttad. 100MW nagyságrend.
Nézd meg, hogy egy szutyok 5 MW villamos = ~ 15 MW mech. teljesítményű gázmotor mekkora és hány tonna...