Erre viszont ott vannak a lehetséges további orosz megrendelések. Ha akartak venni, az oroszok eladtak nekik. Ameddig az övék nem érte el az általuk elvárt szintet, vettek az oroszoktól. Most már nem nagyon vesznek, hanem rendszeresítik a sajátjukat.
Éveken át hallgattam, hogy nem vesz Kína Szu-35-öt, mert már meghaladták ezt a fejlettségi szintet....
Aztán csak vettek belőle és örültek neki, mint majom a farkának, mert számtalan olyan megoldást sikerült így meglesniük amiről fogalmuk nem volt...
Miért adták el nekik az oroszok?
Mert mire megvolt az üzlet, az oroszoknál is volt már új generáció, pl. saját repfedélzeti AESA radar....
Más kérdés, hogy a Szu-57-be szánják, az meg még nagyon nincs készen....
Írtad, hogy bezzeg a kínai hajók....
1. Kína dedikáltan ezekre költ.
2. Mint Molni is írta van AESA az oroszoknál, akár hajóra is mehetne szerintem. Miért nem megy? Mert fregattokat gyártanak azt is csiga tempóban...
3. Haditengerészeti vonalon az oroszok az atomtengókat erőltetik. Van benne vagy 30 év előnyük kínához képest....
4. EW zavaró konténerek (pl. Hibini) régen elérhetőek a Szu-30/34/35 gépekhez. Azt, hogy most milyen EW gépük van nem tudom, de régebben is nagy méretű gépeket alkalmaztak EW feladatokra, például a Tu-16-ost ha jól emlékszem. Talán a Szu-24 volt a legkisebb EW gépük.
Szerintem EW fronton most is nagyobb gépekkel számolnak, csak nem kötik az orrunkra....
5. A Kínai LOAL IR az megint olyan dolog, hogy magát az indítás utáni befogást már az R-27ET is tudta....
Olyan szintű LOAL-t , mint amit Pl. a Phytoon 5 tud azt nem tudjuk, hogy tud-e a kínai rakéta (ami amúgy 1:1-ben egy Iris-T klón....).
Vagy tud-e az R-73-as valamelyik verziója hasonlót....
6. Az, hogy darabszámra kinek miből mennyi van az megint érdekes kérdés. Több a J-20, mint a Szu-57? Igen.
Milyen szinten van az a J-20-as?
Mert ha olyan szinten, mint az első Eurofighterek annak idején akkor az úgy elég sovány...
A ruszkik pusztán anyagi oldalról nem engedhetik meg maguknak azt, hogy 100+ db műrepülő gépet legyártsanak horror pénzekért.
Az SZU idején ez belefért, USA-nak még mindig belefér, Kínának már belefér, az EU-s országoknak akkor belefért, az oroszoknak most ez így nem fér bele az anyagi lehetőségeikbe.
7. A fegyverek valódi minősége.
Az oroszoknál is van bőven másodvonalas cucc, de szerintem jól mutatja a platformok képességét, hogy a kínai J-11-eseket lenyomták a Gripen C-k.
Arról a Gripen C-ről beszélünk ami a Svájciak szerint alig jobb BVR-ben, mint az ő F-18C gépük....
Biztos, hogy a későbbi J-11 verziók jó minőségű civil elektronikát kaptak, de azért mondjuk egy PESA radaros Szu-30-al nem dobnám őket egy ligába...
És pont ezek miatt vannak kétségeim a kínai PESA/AESA technológiát illetően.