Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Kínaiak tanulnak Amerikában isAkkor csak a milliárdosok és a pénz számítanak? Érdekes gondolkozás. Jó kapitalista lennél.
Az számít aranyapa amit letesznek az asztalra nem az hogy hol tanult. Ráadásul ha az oroszoktol tanulnak akkor miért nincsenek az oroszok előttük?
Ráadásul ha az oroszoktol tanulnak akkor miért nincsenek az oroszok előttük?
Furcsa kettős mérce. Honnan tudod, hogy a kínaiak az oroszok előtt járnak? Mert mennyiségben több van nekik? Nem láttunk mi már ehhez hasonlót kínától? Tömegtermelésben ugyan verhetetlenek és sok mindent lekopiztak már első ránézésre az utolsó csavarig, aztán kiderült, hogy működésileg felét se tudja annak amit az eredeti (akár a háztartásban akár elektronikai vagy egyéb eszközben).Az számít aranyapa amit letesznek az asztalra nem az hogy hol tanult. Ráadásul ha az oroszoktol tanulnak akkor miért nincsenek az oroszok előttük?
Aranyapám ha nincs a 94-es nyugati nyitás politikája és az idióta csak a profitot néző nyugati idiótizmus -ami olyan techinputot jelentett Kínának , hogy számokkal ki se lehet fejezni - akkor ferdeszemű barátaid még mindig zsákvászon egyenruhában , reszelgetnék a Mig-19 és Mig-21 klónokat illetve a T54-t ! A kínaiak nem az eszükkel jutottak oda ahová hanem külső segítséggel -amit a nyugat azóta már 100000 x megbánt ! Tehát qvázi leostobázni az Oroszokat a Kínaiakkal szemben az az igazi ostobaság !Az számít aranyapa amit letesznek az asztalra nem az hogy hol tanult. Ráadásul ha az oroszoktol tanulnak akkor miért nincsenek az oroszok előttük?
Már régebben leírtam:Aranyapám ha nincs a 94-es nyugati nyitás politikája és az idióta csak a profitot néző nyugati idiótizmus -ami olyan techinputot jelentett Kínának , hogy számokkal ki se lehet fejezni - akkor ferdeszemű barátaid még mindig zsákvászon egyenruhában , reszelgetnék a Mig-19 és Mig-21 klónokat illetve a T54-t ! A kínaiak nem az eszükkel jutottak oda ahová hanem külső segítséggel -amit a nyugat azóta már 100000 x megbánt ! Tehát qvázi leostobázni az Oroszokat a Kínaiakkal szemben az az igazi ostobaság !
Ezt én személy szerint nagyon egyszerűen oldom meg. Vannak olyan rendszerek, amik a kínaiaknál hadrendben vannak, az oroszoknál, meg nincsenek. Az összehasonlítás nem minőséget érint.Szívesen meghallgatnám, hogy milyen objektív infók alapján vannak az oroszok lemaradva a kínaiak mögött.
Eddig a gyakorlat az volt, hogy ezeket meg is kapta. Mikor elsővonalas orosz technikát akart, akkor kapott is.Mert egyelőre kína az aki vérthugyozik azért, hogy elsővonalas orosz (és nyugati) technológiához jusson, nem fordítva.
JujuujuujujEzt én személy szerint nagyon egyszerűen oldom meg. Vannak olyan rendszerek, amik a kínaiaknál hadrendben vannak, az oroszoknál, meg nincsenek. Az összehasonlítás nem minőséget érint.
Ha a kínaiaknak van AEGIS szerű rakétás rombolójuk és církálójuk, akkor azon a téren előbbre járnak, mint az oroszok. Persze azok a szép műenyag makettek, amiket kiállítanak papíron lehet többet tudnak, mint a kínaiak, de míg meg nem valósúlnak, addig nem foglalkozom a dologgal.
Lehetne sorolni a dolgot LOAL képességű infra rakétával, aktív radaros légiharc rakétával, AESA radarral.
De ott van pl a J-16D. Ha jól tudom ennek sincs orosz megfelelője. Lehetséges, hogy ebben a kategóriában a J-16D harmatgyenge és mindenben le van maradva a EA-18G Growlertől, de míg az oroszok nem rukkolnak elő egy ilyesmivel úgy könyvelem el, hogy ezen a téren le vannak maradva.
Eddig a gyakorlat az volt, hogy ezeket meg is kapta. Mikor elsővonalas orosz technikát akart, akkor kapott is.
Hol vannak a további megrendelések?
Ahogy akarod, nekem így is jó.Tehát nem azért nincs AESA radaros szovjet romboló, mert nem tudnak. Nincs rá pénz.
Igen. Ez is egy kiindulási alap, amiből következtetéseket lehet levonni. Lehet, hogy nem a legkifinomúltabb, de első lépcsőként nekem megfelel. A legtöbb vita azon csúszik el, hogy van az oroszoknak egy csomó előremutató fejlesztésük, ami a gyakorlatban alíg, vagy sehogy nem terjed el a csapatoknál.De te mégis abból vezeted le a fejlettséget, hogy a technológiát, amit 15 éve tudnak gyártani nem applikált fel egy adott platformra?
Lehetséges, de ahogy látom a légierők ebbe az irányba fejlesztenek. Tehát megint egyszerű leszek. Kínának van, az oroszoknak nincs.A LoAL képességű IR rakéta túlértékelt dolog ám. Az AIM-9X-nél azért került rá, mert egyes esetekben BVR képesség sajtolható ki közeledő célok ellen azzal.
Nem azért, mert vadászgépek közötti harcban annyira kellene, mert ameddig az ellennek valódi BVR rakétája van, addig azt a hajadra kenheted.
Kíváncsian várom én is az infókat.A Szu-24-nek van dedikált stand of jammer változata. Fogalmama sincs mennyi van belőle az orosznak.
Arról meg végképp fogalmam nincs, hogy a Szu-34 vagy más Szu-30 változat és milyen konténerrel veszi át adott esetben majd ezt a feladatkört.
Nem rúgtam ilyen messzire a labdát. Csak azt néztem meg, hogy az egyik félnek milye van a másiknak meg milye nincs. Nemzetközi viszonylatba meg pláne nem bocsátkoznék ilyen összehasonlításokba. Esetleg ugyanígy: miből, hol, mi van és mi nincs?Kína abban nagy, hogy ha valami új dolga van, akkor fossa ki nagyban magából.
De ez nem mutatja meg annak a minőségét, hogy nemzetközi szinten milyen.
Nem egészen világos akkor, hogy a kommented célja mi volt?Nem rúgtam ilyen messzire a labdát. Csak azt néztem meg, hogy az egyik félnek milye van a másiknak meg milye nincs. Nemzetközi viszonylatba meg pláne nem bocsátkoznék ilyen összehasonlításokba. Esetleg ugyanígy: miből, hol, mi van és mi nincs?
Vélhetően a kínai sztenderdek, amelyeknek meg kell felelni egy eszköz rendszeresítésénél, könnyen "befolyásolhatóak", ha Micimackó azt szeretné láttatni, hogy ők már lézerágyúkat szerelnek a lopakodó 7. generációs vadászbombázó tengeralattjárókra. És ezt gyártani is tudják, évente 10.000 darabos nagyságrendbenÉs ami a fontos: hogy a csapatoknál legyen rendszeresítve.
Lehetséges, de pont emiatt tekintek így a dolgokra. Mondom, lehet, hogy övék a világon a leggyengébb lézerágyús lopakodó tengeralattjáró, de ha neked még ez sincs a csapatoknál, akkor ők előrébb vannak nálad.Vélhetően a kínai sztenderdek, amelyeknek meg kell felelni egy eszköz rendszeresítésénél, könnyen "befolyásolhatóak", ha Micimackó azt szeretné láttatni, hogy ők már lézerágyúkat szerelnek a lopakodó 7. generációs vadászbombázó tengeralattjárókra. És ezt gyártani is tudják, évente 10.000 darabos nagyságrendben
Perdöntő, vagy nem, de háborúzni márpedig azzal szoktak, ami rendszerben van.Más szóval szerintem a rendszeresítés, főleg Kína esetén nem perdöntő.
OkÉn a magam részéről inkább a kipróbált technikában hiszek.
Kezdenek lenni. Az utóbbi években elkezdek ők is exportálni és azokat már használják élesben is.Kínának meg - javítsatok ki, ha tévedek - nem nagyon van olyan. Már a jelenkori cuccaikból olyan, amit harci körülmények közt láthattunk volna, használatban.
Az, hogy a csapatokhoz kerül valami Kínában, egészen mást jelent érettség szintjén, mint mondjuk az USÁban (de szerintem az oroszoknál is magasabban van a léc).Lehetséges, de pont emiatt tekintek így a dolgokra. Mondom, lehet, hogy övék a világon a leggyengébb lézerágyús lopakodó tengeralattjáró, de ha neked még ez sincs a csapatoknál, akkor ők előrébb vannak nálad.
Egyszerűbb.
Ami rendszerben van és használható arra, amire kitaláltákPerdöntő, vagy nem, de háborúzni márpedig azzal szoktak, ami rendszerben van.
A közelmúltból csak a JF-17ről tudok (repülős témában), de az 4. generáció és hát elég limitált harci tapasztalatokról lehet csak olvasni.Kezdenek lenni. Az utóbbi években elkezdek ők is exportálni és azokat már használják élesben is.
Főleg drónok, és a fegyvereik kerültek bevetésre, illetve gyalogsági járművek az araboknál és Afrikában. Amennyire emlékszem, csinálták a dolgukat, de minimális részlet derült ki.szóval ha van még példa, ne kímélj
Erre viszont ott vannak a lehetséges további orosz megrendelések. Ha akartak venni, az oroszok eladtak nekik. Ameddig az övék nem érte el az általuk elvárt szintet, vettek az oroszoktól. Most már nem nagyon vesznek, hanem rendszeresítik a sajátjukat.egy, majdnem teljesen használhatatlan eszköz semmivel se jobb, mint egy egyáltalán nem rendszeresített eszköz.
Az, hogy a csapatokhoz kerül valami Kínában, egészen mást jelent érettség szintjén, mint mondjuk az USÁban (de szerintem az oroszoknál is magasabban van a léc).
A kínaiak inkább megengedhetnek maguknak egy félkész gépet rendszeresíteni, aztán taknyolni vagy kukázni, mint az oroszok. Ettől nem biztos, hogy ezt is csinálták, de az erőforrásaik megvannak hozza s legrosszabb esetben teszt- meg kiképző gépeket csinálnak belőlük miután ténylegesen megvan végső konstrukció.Forrás? Oroszoknál is "csapatnál" van már talán négy db "széria' Szu-57-es is. Kínában meg 100-nál több J-20-as. Melyik érettebb?