[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 383
16 622
113
Ez a szifiliszes Lenin hozta létre a Szovjetuniót. Tudod, aminek összeomlását Putyin a 20. század legnagyobb tragédiájának tartja.
Tudod,már megint sikerült bohócot csinálni magadból. Azt a csúnya patás ördög Putyint rosszul idézted. Mondjuk a kvalitások miatt azt még véletlenül sem feltételezem,hogy direkt,de mindenesetre engedd meg,hogy az egészet idézzem. "Aki a Szovjetunió bukásának örült,annak nincs szíve,aki visszahozná,annak nincs esze" Érzed a különbséget?
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 923
8 279
113
Nos folytatom, miután a gyerekeket végre sikerült alvásra bírni :).
Volodimir Kalitynsky ezredes úr helyzetértékelésében vizuális segédeszközökkel támogatott előadása során (powerpoint) bemutatta, hogyan változtak az orosz tervek a háború során, akár időben és térben. Az első terv szerint hol voltak az orosz haderő egységei, majd jelenleg hol tart az orosz térnyerés. Köszönettel szólt a magyar kormányzat részéről akár a humanitárius, akár a katonai segítségért, mert mindkettőt kapott Ukrajna. Utóbbi esetben logisztikai és egészégügyi támogatás történt és történik jelen időben is.
Ugyanakkor köszönete mellett azt is jelezte, hogy több típusú felajánlott segítséget nem tudnak igénybevenni a követség szükős lehetőségei miatt. A magyar fél jelezte, például, hogy átvesz és gyógyít ukrán katonákat, de ennek feltétele, hogy Ukrajna biztosítson 24 órás tolmácsolási lehetőség az eü. intézményekben. Ilyenre viszont sem létszámuk nincs, se megfelelő tolmács nem áll rendelkezésükre.
Ukrajna a háborút 2014-től számolja és a 100 napja annak teljes körű kiterjesztése folyik. Oroszország előnye, a nagyobb humán erőforrás és a régebbi technikai eszközök, letárolt technikák nagy száma. Ukrajna naponta 1 BTG-nyi harcfelszerelés tud jelenleg elpusztitani a támadó haderőből, ezt a letárolt tartalékokból azonban pótolja az orosz sereg, még akkor is, ha azok régebbi és sok műszaki hibával rendelkező komplexumok, rendszerek és harceszközök. A legmodernebb technika nagy részét Oroszország elveszette, (pld. T-90 változatai, BMP-3 változatok, BMD és egyéb légideszant felszerelések jelentős mennyiségét. Az Orosz Légierő már nem képes Ukrajna felett légifölényre.
(ezt én úgy módosítom, saját szemszögemből, kicsit hosszabban, hogy az ukrán légierő elleni légifölény megvan, tehát az erősen limitált képességű ukrán repülőgépállományt le tudják lőni, de levegő-föld tekintetben, csapásmérést valóban nem képes az Orosz Légierő Ukrajnában légiuralommal végrehajtani. Utóbbi a smart fegyverzet csekély száma, a lézeres célzókonténerek hiánya, valamint a felderítési adatok hiánya okozza, Ukrajna területi mérete miatt. Az orosz Légierő nem készült fel hosszan tartó hadviselére, ezért hiányoznak a tartalék alkatrészek a modernebb replőgépekhez, ráadásul ezek egy részé import alkatrészekkel is készítették, és most nem tudják gyártani. Ráadásul a békebeli tervezéssel ellentétben a repült órákat sokszorosan túllépték,ezért karbantartani kéne sok repülőgépet, de alkatrész és kapacításhiány van. Ne feledjük, hogy az orosz légierő több éve már csak 15-30 új repülőgépek kap az ipartól, és lassan folyik a régebbi típusok modernizációja is. Nos ezredes úr is 200+ repülőgépre teszi az elpuszított orosz repülőgépek számát. Hiába van pld. Szu-35 a magasban ezek nem fogják az ukrán szárazföldi csapatokat R-77-el támadni. Orosz probléma, hogy csapásmérő repülgépek közül nagyon fogynak a Szu-34 és Szu-25 típusok, egyrészt veszteségek, másrészt karbantartási problémák miatt. Az orosz Légierő tevékenysége lassan már csak Donbasz, és délkeleti területen nagyobb nagyságrendű. Ott is inkább közvetlen légi támogatás helyett utánpótlási vonalakat, illetve statikus célpontokat támadnak, mert nincs megfelelő célazonosításuk. A CAS helyett olcsóbb és pontatlanabb tüzérségi csapásokkal operálnak a fronton. Annyi A-50 sincs már a karbantartási problémák miatt, hogy folyamatosan 2-3 örjáratozzon a levegőben ezáltal ablakok és lyukak vannak a lefedett területek között, térben is időben, ezért ott és akkor az ukránok levegőben is tudnak tevékenykedni. Ez a NATO szinte real time adatanak is köszönhető.
A 200 repülőgéppel legalább annyi pilóta is elveszett a tapasztaltak közül, nem véletlen a két öreg repülőgép vezető főtiszt halála.

Miután az orosz légirő nem képes csapásmérésre ezért pontos, és egyre pontatlanabb ballisztikus rakétákkal probálnak csapásokat mérni különféle célpontokra. Pld. átrakó helyek, állomások, összpontosítási körletek stb.
Itt ismét a saját közbeszúrás: az orosz légierő tartozkodik a szönyegbombázástól és hasonló tevékenységtől, pedig teherállomásokat, átrakó körzeteket Iskanderrel, Tocskával, Bastionnal nem lehet megsemmisíteni. 1-2 vágányt tönkre lehet tenni, ideig-óráig, de teljes körzetet nem.

Kérdés volt,hogyha az orosz légierő a hidakat támadja akkor mi lesz. Nos a válasz szerint a cirálórakéták, nem tudtak eddig hidakat lerombolni, csak megrongálni, amit lehet javítani. Persze ez fontos célpont hiszen az utánpótlást a folyókon keresztül hidakon lehet eljuttatni a harctérre.
Kérdés volt, hogy orosz területen hajtott-e végre Ukrajna támadásokat. Válasz neki konkrétan nincs tudmása ilyenről, dehát háború van, sok minden megtörténhet.. és viccesen megjegyezte, hogy a belgorodi üa. tárolókat a sokszor dohányzó és biztonsági szabályokat be nem tartó oroszok is felgyújthatták..
Kérdés volt, hogy az ukrán ellentámadás, ami lesz, az ha ténylegesen visszafoglalja akár a donbaszt, akár a krímet, attól nem tartanaka-e, hogy ott ukránok mögött partizánháború alakul ki? Válasz a két terület visszafoglalása a felsőbb katonai és kormányzati cél, ukrajna része. Valóban problémát jelent amennyiben visszafoglalják az orosz lakosság hogyan fog reagálni, de először még el kell foglalni a területeket. (Itt egyérteműen jelezte ezredes úr, hogy a hivatalos álláspontot mondja). Mint mondta oroszokon kívül például a Tatár lakosság magatartása is fontos).
Egyébként jelenleg az orosz ajkú ukrán állampolgárok szenvednek a legtöbben, mert ők élnek kelet-ukrajnában. (közbeszúrás tőlem: ukránuk nyugat Ukrajnában és Kijevben beszélnek elsősorban vidéken oroszul beszélnek az ukránok is keleten főleg, de ettől még nem oroszok).
Ezredes úr elmondta, hogy az általunk küldött (most EU-ként hiszen a mi pénzünkön is amit a magyar kormány ad, fegyvert adunk Ukrajnának, csak nem mi szállítjuk és nem rajtunk keresztül) azok a kiképzésekkel együtt augusztus környékén lehetnek olyan számban és kiképzett katonákkal, hogy nagyobb ellentámadást lehessen indítani. Europa elsősorban olyan 3000 méter alatti hatásos légvédelmet, páncéltörő eszközöket és mostanában tüzérségi eszkzöket szállít. Utóbbi fontos, mert a nagyobb hatótávolságú orosz tüzérség ellen pontosabb és gyorsabb tűvetetésű nyugati eszközökkel lehet majd szembeszállni. Fontos tény, hogy Ukrajna a 2015 óta tartott kiképzések miatt átállt a NATO sztenderdek egy részéré és minél jobban alkalmazza ezt a frontot is. Ennek része például, hogy az ukrán hibrid hadviselés előbbre tart mint az orosz (hozzáteszem erős EU/NATO/USA támogatással), tehát ergo az orosz tervekről, hadmozgásokról, veszteségekről stb. többet tudnk mint az ukrán maszkirovkáról.)
Másik része az orosz ürméretű eszközök lecserlésére, amihez kelet-európában sincs már jelentős készlet, tehát átállnak a nyugati ürméterű fegyverekre és lőszerekre. Ennek már látható eredményei vannak, ugyanakkor a logisztika a legfontosabb a jelen helyzetebn a nyár végéig, mert az harc és harctámogató eszkzököket és lőszerkészleteket, üzemanyagot mint-mind el kell juttatni a front közelébe. Apropó front. Nos a NATO sztenderdek alapján harcolnak, tehát nem mindenáron és minden területet védve ténylegesen frontként, hanem a mozgó harc, a lesállások, helyi ellentámadások, ellenlökések bonyolult rendszerével.
Volt kérdés taktikai atomfegyver bevetésével kapcsolatban. Nos Ukrajna felkészült rá, bár nem valószínű, hogy bizonyos terület, területeket harcászati atomtámadás ér. Ez esetben az ott lévő zászlóalj, dandár komoly veszteségével számolnak, de a páncélozott járművek hidegháború módszerekkel képesek ezeken a területek is tevékenykedni.
Voltak még kérdések tárgyalásokról stb. de ezredes úr egyrészt elhárította, hogy nem katonai kérdés, másrészt Oroszországban esetleges belpolitikai változás sem hozna döntő fordulatot, idézve Navalnijt, aki azt mondta, hogy a Krím nem egy kártyalap, egyszer ukrán , egyszer orosz kézben, hanem az Ororszország része. (saját kitétel, igaza van Navalnijnak, Oroszország történelmi része, nincs miről beszélni, azt nem fogja ukrajna visszakapni a közeljövőben).
Nos összefoglalva ennyi volt, persze 2 órát nem lehet leírni. Én úgy vélem hasznos beszélgetés volt, és a propaganda szövegen túl azért néhány összefüggés, és információt is szereztünk (ja a hallgatóság között, több ezredes, alezredes stb. volt a seregből felelős beosztásokból)
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 923
8 279
113
Ugy vélem már tisztáztuk többször,de nem ért ha nekimegyünk ujra,söt többször is megismételjük,mert meggyözödésem hogy elöbb-utóbb mindenkinek az épülésére válik.Tehát olyan hogy ukrán nincs,csak olyan van hogy Ukrajna.Tehát az ezredes akinek ittad a szavait amit elfelejtettél megosztani velünk nem Volodimir Kalitynsky,hanem Vlagyimir Kalityinszkij.Tehát nem száz százalékosan ukrán,hanem orosz,vagy rosszabik esetben polyák.Ismét bebizonyosodott az a tény,hogy csak a magukat értelmiségieknek képzelöknek lehet belesulykolni az agyukba azt hogy azért puha,hogy ne fájjon,valamint ha egy ember O helyett A-T mond G helyett H-t,E helyett I-t,GY helyett D-t.akkor az már másik nyelven,jelen esetben ukránul beszél.
Ez egy kurva nagy faszság, mert így az erdélyi magyarságot, a csángókat és sok más népcsoportot is sértesz. Ukrán az egy Szláv népcsoport hasonlóan az oroszok és fehéroroszhoz, sőt a lengyelhez, szlovákhoz, szerbhez hasonlóan.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 008
113
Nos folytatom, miután a gyerekeket végre sikerült alvásra bírni :).
Volodimir Kalitynsky ezredes úr helyzetértékelésében vizuális segédeszközökkel támogatott előadása során (powerpoint) bemutatta, hogyan változtak az orosz tervek a háború során, akár időben és térben. Az első terv szerint hol voltak az orosz haderő egységei, majd jelenleg hol tart az orosz térnyerés. Köszönettel szólt a magyar kormányzat részéről akár a humanitárius, akár a katonai segítségért, mert mindkettőt kapott Ukrajna. Utóbbi esetben logisztikai és egészégügyi támogatás történt és történik jelen időben is.
Ugyanakkor köszönete mellett azt is jelezte, hogy több típusú felajánlott segítséget nem tudnak igénybevenni a követség szükős lehetőségei miatt. A magyar fél jelezte, például, hogy átvesz és gyógyít ukrán katonákat, de ennek feltétele, hogy Ukrajna biztosítson 24 órás tolmácsolási lehetőség az eü. intézményekben. Ilyenre viszont sem létszámuk nincs, se megfelelő tolmács nem áll rendelkezésükre.
Ukrajna a háborút 2014-től számolja és a 100 napja annak teljes körű kiterjesztése folyik. Oroszország előnye, a nagyobb humán erőforrás és a régebbi technikai eszközök, letárolt technikák nagy száma. Ukrajna naponta 1 BTG-nyi harcfelszerelés tud jelenleg elpusztitani a támadó haderőből, ezt a letárolt tartalékokból azonban pótolja az orosz sereg, még akkor is, ha azok régebbi és sok műszaki hibával rendelkező komplexumok, rendszerek és harceszközök. A legmodernebb technika nagy részét Oroszország elveszette, (pld. T-90 változatai, BMP-3 változatok, BMD és egyéb légideszant felszerelések jelentős mennyiségét. Az Orosz Légierő már nem képes Ukrajna felett légifölényre.
(ezt én úgy módosítom, saját szemszögemből, kicsit hosszabban, hogy az ukrán légierő elleni légifölény megvan, tehát az erősen limitált képességű ukrán repülőgépállományt le tudják lőni, de levegő-föld tekintetben, csapásmérést valóban nem képes az Orosz Légierő Ukrajnában légiuralommal végrehajtani. Utóbbi a smart fegyverzet csekély száma, a lézeres célzókonténerek hiánya, valamint a felderítési adatok hiánya okozza, Ukrajna területi mérete miatt. Az orosz Légierő nem készült fel hosszan tartó hadviselére, ezért hiányoznak a tartalék alkatrészek a modernebb replőgépekhez, ráadásul ezek egy részé import alkatrészekkel is készítették, és most nem tudják gyártani. Ráadásul a békebeli tervezéssel ellentétben a repült órákat sokszorosan túllépték,ezért karbantartani kéne sok repülőgépet, de alkatrész és kapacításhiány van. Ne feledjük, hogy az orosz légierő több éve már csak 15-30 új repülőgépek kap az ipartól, és lassan folyik a régebbi típusok modernizációja is. Nos ezredes úr is 200+ repülőgépre teszi az elpuszított orosz repülőgépek számát. Hiába van pld. Szu-35 a magasban ezek nem fogják az ukrán szárazföldi csapatokat R-77-el támadni. Orosz probléma, hogy csapásmérő repülgépek közül nagyon fogynak a Szu-34 és Szu-25 típusok, egyrészt veszteségek, másrészt karbantartási problémák miatt. Az orosz Légierő tevékenysége lassan már csak Donbasz, és délkeleti területen nagyobb nagyságrendű. Ott is inkább közvetlen légi támogatás helyett utánpótlási vonalakat, illetve statikus célpontokat támadnak, mert nincs megfelelő célazonosításuk. A CAS helyett olcsóbb és pontatlanabb tüzérségi csapásokkal operálnak a fronton. Annyi A-50 sincs már a karbantartási problémák miatt, hogy folyamatosan 2-3 örjáratozzon a levegőben ezáltal ablakok és lyukak vannak a lefedett területek között, térben is időben, ezért ott és akkor az ukránok levegőben is tudnak tevékenykedni. Ez a NATO szinte real time adatanak is köszönhető.
A 200 repülőgéppel legalább annyi pilóta is elveszett a tapasztaltak közül, nem véletlen a két öreg repülőgép vezető főtiszt halála.

Miután az orosz légirő nem képes csapásmérésre ezért pontos, és egyre pontatlanabb ballisztikus rakétákkal probálnak csapásokat mérni különféle célpontokra. Pld. átrakó helyek, állomások, összpontosítási körletek stb.
Itt ismét a saját közbeszúrás: az orosz légierő tartozkodik a szönyegbombázástól és hasonló tevékenységtől, pedig teherállomásokat, átrakó körzeteket Iskanderrel, Tocskával, Bastionnal nem lehet megsemmisíteni. 1-2 vágányt tönkre lehet tenni, ideig-óráig, de teljes körzetet nem.

Kérdés volt,hogyha az orosz légierő a hidakat támadja akkor mi lesz. Nos a válasz szerint a cirálórakéták, nem tudtak eddig hidakat lerombolni, csak megrongálni, amit lehet javítani. Persze ez fontos célpont hiszen az utánpótlást a folyókon keresztül hidakon lehet eljuttatni a harctérre.
Kérdés volt, hogy orosz területen hajtott-e végre Ukrajna támadásokat. Válasz neki konkrétan nincs tudmása ilyenről, dehát háború van, sok minden megtörténhet.. és viccesen megjegyezte, hogy a belgorodi üa. tárolókat a sokszor dohányzó és biztonsági szabályokat be nem tartó oroszok is felgyújthatták..
Kérdés volt, hogy az ukrán ellentámadás, ami lesz, az ha ténylegesen visszafoglalja akár a donbaszt, akár a krímet, attól nem tartanaka-e, hogy ott ukránok mögött partizánháború alakul ki? Válasz a két terület visszafoglalása a felsőbb katonai és kormányzati cél, ukrajna része. Valóban problémát jelent amennyiben visszafoglalják az orosz lakosság hogyan fog reagálni, de először még el kell foglalni a területeket. (Itt egyérteműen jelezte ezredes úr, hogy a hivatalos álláspontot mondja). Mint mondta oroszokon kívül például a Tatár lakosság magatartása is fontos).
Egyébként jelenleg az orosz ajkú ukrán állampolgárok szenvednek a legtöbben, mert ők élnek kelet-ukrajnában. (közbeszúrás tőlem: ukránuk nyugat Ukrajnában és Kijevben beszélnek elsősorban vidéken oroszul beszélnek az ukránok is keleten főleg, de ettől még nem oroszok).
Ezredes úr elmondta, hogy az általunk küldött (most EU-ként hiszen a mi pénzünkön is amit a magyar kormány ad, fegyvert adunk Ukrajnának, csak nem mi szállítjuk és nem rajtunk keresztül) azok a kiképzésekkel együtt augusztus környékén lehetnek olyan számban és kiképzett katonákkal, hogy nagyobb ellentámadást lehessen indítani. Europa elsősorban olyan 3000 méter alatti hatásos légvédelmet, páncéltörő eszközöket és mostanában tüzérségi eszkzöket szállít. Utóbbi fontos, mert a nagyobb hatótávolságú orosz tüzérség ellen pontosabb és gyorsabb tűvetetésű nyugati eszközökkel lehet majd szembeszállni. Fontos tény, hogy Ukrajna a 2015 óta tartott kiképzések miatt átállt a NATO sztenderdek egy részéré és minél jobban alkalmazza ezt a frontot is. Ennek része például, hogy az ukrán hibrid hadviselés előbbre tart mint az orosz (hozzáteszem erős EU/NATO/USA támogatással), tehát ergo az orosz tervekről, hadmozgásokról, veszteségekről stb. többet tudnk mint az ukrán maszkirovkáról.)
Másik része az orosz ürméretű eszközök lecserlésére, amihez kelet-európában sincs már jelentős készlet, tehát átállnak a nyugati ürméterű fegyverekre és lőszerekre. Ennek már látható eredményei vannak, ugyanakkor a logisztika a legfontosabb a jelen helyzetebn a nyár végéig, mert az harc és harctámogató eszkzököket és lőszerkészleteket, üzemanyagot mint-mind el kell juttatni a front közelébe. Apropó front. Nos a NATO sztenderdek alapján harcolnak, tehát nem mindenáron és minden területet védve ténylegesen frontként, hanem a mozgó harc, a lesállások, helyi ellentámadások, ellenlökések bonyolult rendszerével.
Volt kérdés taktikai atomfegyver bevetésével kapcsolatban. Nos Ukrajna felkészült rá, bár nem valószínű, hogy bizonyos terület, területeket harcászati atomtámadás ér. Ez esetben az ott lévő zászlóalj, dandár komoly veszteségével számolnak, de a páncélozott járművek hidegháború módszerekkel képesek ezeken a területek is tevékenykedni.
Voltak még kérdések tárgyalásokról stb. de ezredes úr egyrészt elhárította, hogy nem katonai kérdés, másrészt Oroszországban esetleges belpolitikai változás sem hozna döntő fordulatot, idézve Navalnijt, aki azt mondta, hogy a Krím nem egy kártyalap, egyszer ukrán , egyszer orosz kézben, hanem az Ororszország része. (saját kitétel, igaza van Navalnijnak, Oroszország történelmi része, nincs miről beszélni, azt nem fogja ukrajna visszakapni a közeljövőben).
Nos összefoglalva ennyi volt, persze 2 órát nem lehet leírni. Én úgy vélem hasznos beszélgetés volt, és a propaganda szövegen túl azért néhány összefüggés, és információt is szereztünk (ja a hallgatóság között, több ezredes, alezredes stb. volt a seregből felelős beosztásokból)
Köszönjük az ősszefoglalót!
Azért az a 200+ lelőtt orosz repülőgép még ha forgószárnyasokkal együtt is számolták, némileg irreálisnak tűnik.

Mit mondott ez a jóember a saját veszteségeikről? Mit mondott a hadműveletek mostani állásáról?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 184
113
Köszönjük az ősszefoglalót!
Azért az a 200+ lelőtt orosz repülőgép még ha forgószárnyasokkal együtt is számolták, némileg irreálisnak tűnik.

Mit mondott ez a jóember a saját veszteségeikről? Mit mondott a hadműveletek mostani állásáról?
El lett mondva, hogy csak a hivatalos ukrán kormányzati paneleket.

Visszavesznek mindent etc., eddig volt érdekes számomra... Nem mondhat mást, mint amit ismerünk unalomig ismételve.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Egy népírtó férget miért kell urazni?
azert ez egy picit eros.

Lehet hogy Ukrajna 1000 ev alatt nem volt olyan sokat onallo mint mi, bar az elmult 500 evben nekunk is jo ha volt osszesen 100 ev fuggetlensegunk. 1686-tol 1867-ig osztrak gyarmat voltunk, elotte torok,
utana se volt onallo kulpolitikank, meg is lett a szuper eredmenye.
aztan volt fuggetlenseg a 2. vh kozott, meg 89-tol mostanaig.

Kozben 3 fuggetlensegi harcunkat vertek le a rezsicsokkento oroszok, akik egyes idiotak szerint Ukranok voltak, mert az volt a hadseregcsoportnak a neve...

Ukrajnat tamadtak meg, az Ukranok vedekeznek. Meghalnak, az orszaguk pusztul, az emberek szenvednek, de ha megadjak magukat, akkor milyen sors var rajuk ? Oroszorszag anyacska kedves lesz majd veluk ? Vagy akinek van egy zold kabatja azt majd lelovik az oroszok es akkor ezert kellene megadniuk magukat ? Persze lehet, hogy ez lesz a vege...

Putyin, az a botoxos, parkinsonos megalomanias idiota egyebkent nem is targyal, maximum a megadasrol. Mondjak az ukranoknak, hogy adjanak at teruletet, de Putyin nem targyal, nem akar targyalni, csak az ukran megadas elfogadhato.

Lehet nem szeretni az ukranokat, de a feregezes szerintem eros.

Meg mindig nem az ukranok az agresszor.

Ha atadnak az Ukranok most teruletet, mi a garancia hogy Putyin nem kezdi ujra ?

A maradek kisebb Ukrajna belephet a Natoba ? Mert ha nem lephet be, akkor tok felesleges beket kotni, akkor akarmikor ujra kezdhetik ezt a nincs is ukrajna dolgot az oroszok.

Mondta valaki, hogy egy nyelv az, aminek van hadserege. az Ukranoknak ugy tunik, hogy van hadserege es nem tudom europaban melyik masik orszag birna 100 napot az orosz ellen.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
589
2 901
93

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 808
77 966
113
Nos folytatom, miután a gyerekeket végre sikerült alvásra bírni :).
Volodimir Kalitynsky ezredes úr helyzetértékelésében vizuális segédeszközökkel támogatott előadása során (powerpoint) bemutatta, hogyan változtak az orosz tervek a háború során, akár időben és térben. Az első terv szerint hol voltak az orosz haderő egységei, majd jelenleg hol tart az orosz térnyerés. Köszönettel szólt a magyar kormányzat részéről akár a humanitárius, akár a katonai segítségért, mert mindkettőt kapott Ukrajna. Utóbbi esetben logisztikai és egészégügyi támogatás történt és történik jelen időben is.
Ugyanakkor köszönete mellett azt is jelezte, hogy több típusú felajánlott segítséget nem tudnak igénybevenni a követség szükős lehetőségei miatt. A magyar fél jelezte, például, hogy átvesz és gyógyít ukrán katonákat, de ennek feltétele, hogy Ukrajna biztosítson 24 órás tolmácsolási lehetőség az eü. intézményekben. Ilyenre viszont sem létszámuk nincs, se megfelelő tolmács nem áll rendelkezésükre.
Ukrajna a háborút 2014-től számolja és a 100 napja annak teljes körű kiterjesztése folyik. Oroszország előnye, a nagyobb humán erőforrás és a régebbi technikai eszközök, letárolt technikák nagy száma. Ukrajna naponta 1 BTG-nyi harcfelszerelés tud jelenleg elpusztitani a támadó haderőből, ezt a letárolt tartalékokból azonban pótolja az orosz sereg, még akkor is, ha azok régebbi és sok műszaki hibával rendelkező komplexumok, rendszerek és harceszközök. A legmodernebb technika nagy részét Oroszország elveszette, (pld. T-90 változatai, BMP-3 változatok, BMD és egyéb légideszant felszerelések jelentős mennyiségét. Az Orosz Légierő már nem képes Ukrajna felett légifölényre.
(ezt én úgy módosítom, saját szemszögemből, kicsit hosszabban, hogy az ukrán légierő elleni légifölény megvan, tehát az erősen limitált képességű ukrán repülőgépállományt le tudják lőni, de levegő-föld tekintetben, csapásmérést valóban nem képes az Orosz Légierő Ukrajnában légiuralommal végrehajtani. Utóbbi a smart fegyverzet csekély száma, a lézeres célzókonténerek hiánya, valamint a felderítési adatok hiánya okozza, Ukrajna területi mérete miatt. Az orosz Légierő nem készült fel hosszan tartó hadviselére, ezért hiányoznak a tartalék alkatrészek a modernebb replőgépekhez, ráadásul ezek egy részé import alkatrészekkel is készítették, és most nem tudják gyártani. Ráadásul a békebeli tervezéssel ellentétben a repült órákat sokszorosan túllépték,ezért karbantartani kéne sok repülőgépet, de alkatrész és kapacításhiány van. Ne feledjük, hogy az orosz légierő több éve már csak 15-30 új repülőgépek kap az ipartól, és lassan folyik a régebbi típusok modernizációja is. Nos ezredes úr is 200+ repülőgépre teszi az elpuszított orosz repülőgépek számát. Hiába van pld. Szu-35 a magasban ezek nem fogják az ukrán szárazföldi csapatokat R-77-el támadni. Orosz probléma, hogy csapásmérő repülgépek közül nagyon fogynak a Szu-34 és Szu-25 típusok, egyrészt veszteségek, másrészt karbantartási problémák miatt. Az orosz Légierő tevékenysége lassan már csak Donbasz, és délkeleti területen nagyobb nagyságrendű. Ott is inkább közvetlen légi támogatás helyett utánpótlási vonalakat, illetve statikus célpontokat támadnak, mert nincs megfelelő célazonosításuk. A CAS helyett olcsóbb és pontatlanabb tüzérségi csapásokkal operálnak a fronton. Annyi A-50 sincs már a karbantartási problémák miatt, hogy folyamatosan 2-3 örjáratozzon a levegőben ezáltal ablakok és lyukak vannak a lefedett területek között, térben is időben, ezért ott és akkor az ukránok levegőben is tudnak tevékenykedni. Ez a NATO szinte real time adatanak is köszönhető.
A 200 repülőgéppel legalább annyi pilóta is elveszett a tapasztaltak közül, nem véletlen a két öreg repülőgép vezető főtiszt halála.

Miután az orosz légirő nem képes csapásmérésre ezért pontos, és egyre pontatlanabb ballisztikus rakétákkal probálnak csapásokat mérni különféle célpontokra. Pld. átrakó helyek, állomások, összpontosítási körletek stb.
Itt ismét a saját közbeszúrás: az orosz légierő tartozkodik a szönyegbombázástól és hasonló tevékenységtől, pedig teherállomásokat, átrakó körzeteket Iskanderrel, Tocskával, Bastionnal nem lehet megsemmisíteni. 1-2 vágányt tönkre lehet tenni, ideig-óráig, de teljes körzetet nem.

Kérdés volt,hogyha az orosz légierő a hidakat támadja akkor mi lesz. Nos a válasz szerint a cirálórakéták, nem tudtak eddig hidakat lerombolni, csak megrongálni, amit lehet javítani. Persze ez fontos célpont hiszen az utánpótlást a folyókon keresztül hidakon lehet eljuttatni a harctérre.
Kérdés volt, hogy orosz területen hajtott-e végre Ukrajna támadásokat. Válasz neki konkrétan nincs tudmása ilyenről, dehát háború van, sok minden megtörténhet.. és viccesen megjegyezte, hogy a belgorodi üa. tárolókat a sokszor dohányzó és biztonsági szabályokat be nem tartó oroszok is felgyújthatták..
Kérdés volt, hogy az ukrán ellentámadás, ami lesz, az ha ténylegesen visszafoglalja akár a donbaszt, akár a krímet, attól nem tartanaka-e, hogy ott ukránok mögött partizánháború alakul ki? Válasz a két terület visszafoglalása a felsőbb katonai és kormányzati cél, ukrajna része. Valóban problémát jelent amennyiben visszafoglalják az orosz lakosság hogyan fog reagálni, de először még el kell foglalni a területeket. (Itt egyérteműen jelezte ezredes úr, hogy a hivatalos álláspontot mondja). Mint mondta oroszokon kívül például a Tatár lakosság magatartása is fontos).
Egyébként jelenleg az orosz ajkú ukrán állampolgárok szenvednek a legtöbben, mert ők élnek kelet-ukrajnában. (közbeszúrás tőlem: ukránuk nyugat Ukrajnában és Kijevben beszélnek elsősorban vidéken oroszul beszélnek az ukránok is keleten főleg, de ettől még nem oroszok).
Ezredes úr elmondta, hogy az általunk küldött (most EU-ként hiszen a mi pénzünkön is amit a magyar kormány ad, fegyvert adunk Ukrajnának, csak nem mi szállítjuk és nem rajtunk keresztül) azok a kiképzésekkel együtt augusztus környékén lehetnek olyan számban és kiképzett katonákkal, hogy nagyobb ellentámadást lehessen indítani. Europa elsősorban olyan 3000 méter alatti hatásos légvédelmet, páncéltörő eszközöket és mostanában tüzérségi eszkzöket szállít. Utóbbi fontos, mert a nagyobb hatótávolságú orosz tüzérség ellen pontosabb és gyorsabb tűvetetésű nyugati eszközökkel lehet majd szembeszállni. Fontos tény, hogy Ukrajna a 2015 óta tartott kiképzések miatt átállt a NATO sztenderdek egy részéré és minél jobban alkalmazza ezt a frontot is. Ennek része például, hogy az ukrán hibrid hadviselés előbbre tart mint az orosz (hozzáteszem erős EU/NATO/USA támogatással), tehát ergo az orosz tervekről, hadmozgásokról, veszteségekről stb. többet tudnk mint az ukrán maszkirovkáról.)
Másik része az orosz ürméretű eszközök lecserlésére, amihez kelet-európában sincs már jelentős készlet, tehát átállnak a nyugati ürméterű fegyverekre és lőszerekre. Ennek már látható eredményei vannak, ugyanakkor a logisztika a legfontosabb a jelen helyzetebn a nyár végéig, mert az harc és harctámogató eszkzököket és lőszerkészleteket, üzemanyagot mint-mind el kell juttatni a front közelébe. Apropó front. Nos a NATO sztenderdek alapján harcolnak, tehát nem mindenáron és minden területet védve ténylegesen frontként, hanem a mozgó harc, a lesállások, helyi ellentámadások, ellenlökések bonyolult rendszerével.
Volt kérdés taktikai atomfegyver bevetésével kapcsolatban. Nos Ukrajna felkészült rá, bár nem valószínű, hogy bizonyos terület, területeket harcászati atomtámadás ér. Ez esetben az ott lévő zászlóalj, dandár komoly veszteségével számolnak, de a páncélozott járművek hidegháború módszerekkel képesek ezeken a területek is tevékenykedni.
Voltak még kérdések tárgyalásokról stb. de ezredes úr egyrészt elhárította, hogy nem katonai kérdés, másrészt Oroszországban esetleges belpolitikai változás sem hozna döntő fordulatot, idézve Navalnijt, aki azt mondta, hogy a Krím nem egy kártyalap, egyszer ukrán , egyszer orosz kézben, hanem az Ororszország része. (saját kitétel, igaza van Navalnijnak, Oroszország történelmi része, nincs miről beszélni, azt nem fogja ukrajna visszakapni a közeljövőben).
Nos összefoglalva ennyi volt, persze 2 órát nem lehet leírni. Én úgy vélem hasznos beszélgetés volt, és a propaganda szövegen túl azért néhány összefüggés, és információt is szereztünk (ja a hallgatóság között, több ezredes, alezredes stb. volt a seregből felelős beosztásokból)
Ne is haragudj de ez egy halom semmi.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 808
77 966
113
Nem is semmi hanem inkább nettó butaság. Teljesen nyilvánvaló, hogyha egy 90-100 ZHCS-ből haderő napi 1 zászlóaljat veszít az képtelen a támadásra, márpedig azt látjuk hogy minimum 10 napja folyamatosan támadnak és haladnak előre, úgy, hogy közben bekerítenek 5 dandárt.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
csak hogy hirek is legyenek :

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">IN THE NORWEGIAN WAY: Without fanfare, Norway reveals that it delivered 20 upgraded M109/A3GN 155mm self-propelled howitzers to Ukraine. Oslo made the announcement days AFTER these weapons entered service with Ukrainian forces. Norway&#39;s M109/A3GNs are on the front lines now. <a href="https://t.co/9gzvSupMhj">pic.twitter.com/9gzvSupMhj</a></p>&mdash; Chuck Pfarrer (@ChuckPfarrer) <a href=" ">June 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

artillery eddig, probalmta osszeszedni de nem talaltam meg, meg mar keso is van csak nagyjabol :

  • amerikai - 90 db
  • slovak - 8 db
  • cseh - Dana
  • norveg - M109 - 20db
  • francia - 12db - CAESAR 155mm
  • olasz - FH 70
  • holland - PZH 2000 - db ?


Darabszamokat nem talaltam meg, osszesen kb 150-200 tuzersegi eszkozrol lehet szo, nem tudom ez mire eleg, az oroszoknal ez a szam ez biztos 1000-es nagysagrend lehet.

Egy tuzer katona azt irta, hogy mar a 90-es evekben egy tuzersegi egysegnek 1.5 lovesre volt ideje mielott bemertek.

Milyen gyorsan lehet beallni egy ilyen howitzerrel tuzelni ? mennyi ido kell amig a szamitogep bemeri a sajat es az ellen poziciojat ?
Van errol valakinek valami leirasa, hogy hogyan is nez ki ennek a menete ?

A radar is allandoan mozog ? mekkora korben tud egy radar egyseg roppalyat szamolni ?
dronok nelkul a tuzerseg nem igazan tud dolgozni, vagy meg vannak ilyen tavcsoves alakok akik radion vezetik a tuzcsapast ?

Elore is koszonom ha valaki errol kuld linket vagy leirast.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 514
12 968
113
csak hogy hirek is legyenek :

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">IN THE NORWEGIAN WAY: Without fanfare, Norway reveals that it delivered 20 upgraded M109/A3GN 155mm self-propelled howitzers to Ukraine. Oslo made the announcement days AFTER these weapons entered service with Ukrainian forces. Norway&#39;s M109/A3GNs are on the front lines now. <a href="https://t.co/9gzvSupMhj">pic.twitter.com/9gzvSupMhj</a></p>&mdash; Chuck Pfarrer (@ChuckPfarrer) <a href=" ">June 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

artillery eddig, probalmta osszeszedni de nem talaltam meg, meg mar keso is van csak nagyjabol :

  • amerikai - 90 db
  • slovak - 8 db
  • cseh - Dana
  • norveg - M109 - 20db
  • francia - 12db - CAESAR 155mm
  • olasz - FH 70
  • holland - PZH 2000 - db ?


Darabszamokat nem talaltam meg, osszesen kb 150-200 tuzersegi eszkozrol lehet szo, nem tudom ez mire eleg, az oroszoknal ez a szam ez biztos 1000-es nagysagrend lehet.

Egy tuzer katona azt irta, hogy mar a 90-es evekben egy tuzersegi egysegnek 1.5 lovesre volt ideje mielott bemertek.

Milyen gyorsan lehet beallni egy ilyen howitzerrel tuzelni ? mennyi ido kell amig a szamitogep bemeri a sajat es az ellen poziciojat ?
Van errol valakinek valami leirasa, hogy hogyan is nez ki ennek a menete ?

A radar is allandoan mozog ? mekkora korben tud egy radar egyseg roppalyat szamolni ?
dronok nelkul a tuzerseg nem igazan tud dolgozni, vagy meg vannak ilyen tavcsoves alakok akik radion vezetik a tuzcsapast ?

Elore is koszonom ha valaki errol kuld linket vagy leirast.

Kicsit kifáradt ez a magyar tudás így estére. (Küldd vissza az előző műszakot, mert nagy a kontraszt. Ladagrant, Te vagy az? Nem jó nickel jelentkeztetek be, b@szod!!!)
Amúgy a bemérés engem is érdekelne.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 704
28 166
113
@Busho3301 még egy korábbi thread folytatásaként:
A Zaporozsjei katonai-civil adminisztráció vezetője, Vlagyimir Rogov szerint Ukrajnát az Iszlám Állam mintájára át kellene nevezni Ivano-Frankovszki és Lvovi Ukrán Államra. Rogov úgy véli a fentebb említett területekről, illetve általában Nyugat-Ukrajnából érkezők töltik be egyre nagyobb arányban a vezető pozíciókat, amellyel együtt félelemben tartják, megszégyenítik és terrorizálják a helyi lakosságot.

Úgy tűnik a korábbi Telegram shitpostingból még akár lehet is valami komolyabb
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 017
66 465
113
Nos folytatom, miután a gyerekeket végre sikerült alvásra bírni :).
Volodimir Kalitynsky ezredes úr helyzetértékelésében vizuális segédeszközökkel támogatott előadása során (powerpoint) bemutatta, hogyan változtak az orosz tervek a háború során, akár időben és térben. Az első terv szerint hol voltak az orosz haderő egységei, majd jelenleg hol tart az orosz térnyerés. Köszönettel szólt a magyar kormányzat részéről akár a humanitárius, akár a katonai segítségért, mert mindkettőt kapott Ukrajna. Utóbbi esetben logisztikai és egészégügyi támogatás történt és történik jelen időben is.
Ugyanakkor köszönete mellett azt is jelezte, hogy több típusú felajánlott segítséget nem tudnak igénybevenni a követség szükős lehetőségei miatt. A magyar fél jelezte, például, hogy átvesz és gyógyít ukrán katonákat, de ennek feltétele, hogy Ukrajna biztosítson 24 órás tolmácsolási lehetőség az eü. intézményekben. Ilyenre viszont sem létszámuk nincs, se megfelelő tolmács nem áll rendelkezésükre.
Ukrajna a háborút 2014-től számolja és a 100 napja annak teljes körű kiterjesztése folyik. Oroszország előnye, a nagyobb humán erőforrás és a régebbi technikai eszközök, letárolt technikák nagy száma. Ukrajna naponta 1 BTG-nyi harcfelszerelés tud jelenleg elpusztitani a támadó haderőből, ezt a letárolt tartalékokból azonban pótolja az orosz sereg, még akkor is, ha azok régebbi és sok műszaki hibával rendelkező komplexumok, rendszerek és harceszközök. A legmodernebb technika nagy részét Oroszország elveszette, (pld. T-90 változatai, BMP-3 változatok, BMD és egyéb légideszant felszerelések jelentős mennyiségét. Az Orosz Légierő már nem képes Ukrajna felett légifölényre.
(ezt én úgy módosítom, saját szemszögemből, kicsit hosszabban, hogy az ukrán légierő elleni légifölény megvan, tehát az erősen limitált képességű ukrán repülőgépállományt le tudják lőni, de levegő-föld tekintetben, csapásmérést valóban nem képes az Orosz Légierő Ukrajnában légiuralommal végrehajtani. Utóbbi a smart fegyverzet csekély száma, a lézeres célzókonténerek hiánya, valamint a felderítési adatok hiánya okozza, Ukrajna területi mérete miatt. Az orosz Légierő nem készült fel hosszan tartó hadviselére, ezért hiányoznak a tartalék alkatrészek a modernebb replőgépekhez, ráadásul ezek egy részé import alkatrészekkel is készítették, és most nem tudják gyártani. Ráadásul a békebeli tervezéssel ellentétben a repült órákat sokszorosan túllépték,ezért karbantartani kéne sok repülőgépet, de alkatrész és kapacításhiány van. Ne feledjük, hogy az orosz légierő több éve már csak 15-30 új repülőgépek kap az ipartól, és lassan folyik a régebbi típusok modernizációja is. Nos ezredes úr is 200+ repülőgépre teszi az elpuszított orosz repülőgépek számát. Hiába van pld. Szu-35 a magasban ezek nem fogják az ukrán szárazföldi csapatokat R-77-el támadni. Orosz probléma, hogy csapásmérő repülgépek közül nagyon fogynak a Szu-34 és Szu-25 típusok, egyrészt veszteségek, másrészt karbantartási problémák miatt. Az orosz Légierő tevékenysége lassan már csak Donbasz, és délkeleti területen nagyobb nagyságrendű. Ott is inkább közvetlen légi támogatás helyett utánpótlási vonalakat, illetve statikus célpontokat támadnak, mert nincs megfelelő célazonosításuk. A CAS helyett olcsóbb és pontatlanabb tüzérségi csapásokkal operálnak a fronton. Annyi A-50 sincs már a karbantartási problémák miatt, hogy folyamatosan 2-3 örjáratozzon a levegőben ezáltal ablakok és lyukak vannak a lefedett területek között, térben is időben, ezért ott és akkor az ukránok levegőben is tudnak tevékenykedni. Ez a NATO szinte real time adatanak is köszönhető.
A 200 repülőgéppel legalább annyi pilóta is elveszett a tapasztaltak közül, nem véletlen a két öreg repülőgép vezető főtiszt halála.

Miután az orosz légirő nem képes csapásmérésre ezért pontos, és egyre pontatlanabb ballisztikus rakétákkal probálnak csapásokat mérni különféle célpontokra. Pld. átrakó helyek, állomások, összpontosítási körletek stb.
Itt ismét a saját közbeszúrás: az orosz légierő tartozkodik a szönyegbombázástól és hasonló tevékenységtől, pedig teherállomásokat, átrakó körzeteket Iskanderrel, Tocskával, Bastionnal nem lehet megsemmisíteni. 1-2 vágányt tönkre lehet tenni, ideig-óráig, de teljes körzetet nem.

Kérdés volt,hogyha az orosz légierő a hidakat támadja akkor mi lesz. Nos a válasz szerint a cirálórakéták, nem tudtak eddig hidakat lerombolni, csak megrongálni, amit lehet javítani. Persze ez fontos célpont hiszen az utánpótlást a folyókon keresztül hidakon lehet eljuttatni a harctérre.
Kérdés volt, hogy orosz területen hajtott-e végre Ukrajna támadásokat. Válasz neki konkrétan nincs tudmása ilyenről, dehát háború van, sok minden megtörténhet.. és viccesen megjegyezte, hogy a belgorodi üa. tárolókat a sokszor dohányzó és biztonsági szabályokat be nem tartó oroszok is felgyújthatták..
Kérdés volt, hogy az ukrán ellentámadás, ami lesz, az ha ténylegesen visszafoglalja akár a donbaszt, akár a krímet, attól nem tartanaka-e, hogy ott ukránok mögött partizánháború alakul ki? Válasz a két terület visszafoglalása a felsőbb katonai és kormányzati cél, ukrajna része. Valóban problémát jelent amennyiben visszafoglalják az orosz lakosság hogyan fog reagálni, de először még el kell foglalni a területeket. (Itt egyérteműen jelezte ezredes úr, hogy a hivatalos álláspontot mondja). Mint mondta oroszokon kívül például a Tatár lakosság magatartása is fontos).
Egyébként jelenleg az orosz ajkú ukrán állampolgárok szenvednek a legtöbben, mert ők élnek kelet-ukrajnában. (közbeszúrás tőlem: ukránuk nyugat Ukrajnában és Kijevben beszélnek elsősorban vidéken oroszul beszélnek az ukránok is keleten főleg, de ettől még nem oroszok).
Ezredes úr elmondta, hogy az általunk küldött (most EU-ként hiszen a mi pénzünkön is amit a magyar kormány ad, fegyvert adunk Ukrajnának, csak nem mi szállítjuk és nem rajtunk keresztül) azok a kiképzésekkel együtt augusztus környékén lehetnek olyan számban és kiképzett katonákkal, hogy nagyobb ellentámadást lehessen indítani. Europa elsősorban olyan 3000 méter alatti hatásos légvédelmet, páncéltörő eszközöket és mostanában tüzérségi eszkzöket szállít. Utóbbi fontos, mert a nagyobb hatótávolságú orosz tüzérség ellen pontosabb és gyorsabb tűvetetésű nyugati eszközökkel lehet majd szembeszállni. Fontos tény, hogy Ukrajna a 2015 óta tartott kiképzések miatt átállt a NATO sztenderdek egy részéré és minél jobban alkalmazza ezt a frontot is. Ennek része például, hogy az ukrán hibrid hadviselés előbbre tart mint az orosz (hozzáteszem erős EU/NATO/USA támogatással), tehát ergo az orosz tervekről, hadmozgásokról, veszteségekről stb. többet tudnk mint az ukrán maszkirovkáról.)
Másik része az orosz ürméretű eszközök lecserlésére, amihez kelet-európában sincs már jelentős készlet, tehát átállnak a nyugati ürméterű fegyverekre és lőszerekre. Ennek már látható eredményei vannak, ugyanakkor a logisztika a legfontosabb a jelen helyzetebn a nyár végéig, mert az harc és harctámogató eszkzököket és lőszerkészleteket, üzemanyagot mint-mind el kell juttatni a front közelébe. Apropó front. Nos a NATO sztenderdek alapján harcolnak, tehát nem mindenáron és minden területet védve ténylegesen frontként, hanem a mozgó harc, a lesállások, helyi ellentámadások, ellenlökések bonyolult rendszerével.
Volt kérdés taktikai atomfegyver bevetésével kapcsolatban. Nos Ukrajna felkészült rá, bár nem valószínű, hogy bizonyos terület, területeket harcászati atomtámadás ér. Ez esetben az ott lévő zászlóalj, dandár komoly veszteségével számolnak, de a páncélozott járművek hidegháború módszerekkel képesek ezeken a területek is tevékenykedni.
Voltak még kérdések tárgyalásokról stb. de ezredes úr egyrészt elhárította, hogy nem katonai kérdés, másrészt Oroszországban esetleges belpolitikai változás sem hozna döntő fordulatot, idézve Navalnijt, aki azt mondta, hogy a Krím nem egy kártyalap, egyszer ukrán , egyszer orosz kézben, hanem az Ororszország része. (saját kitétel, igaza van Navalnijnak, Oroszország történelmi része, nincs miről beszélni, azt nem fogja ukrajna visszakapni a közeljövőben).
Nos összefoglalva ennyi volt, persze 2 órát nem lehet leírni. Én úgy vélem hasznos beszélgetés volt, és a propaganda szövegen túl azért néhány összefüggés, és információt is szereztünk (ja a hallgatóság között, több ezredes, alezredes stb. volt a seregből felelős beosztásokból)
Hat ebbol sok ujat nem tudtunk meg.
Arrol nem beszelt mik a valos vesztesegeik eloeroben es neheztechnikaban?
Uzemanyaggal hogy allnak?
Beszallitasi utvonal Romania felol es a beszkidi alagut allapota?
Fogsagba esett orosz katonak sorsa, kinzasa, kivegzese?