[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 761
48 021
113
Amikor rájövünk, hogy nincs pénzünk minden bokorugróra SDB-t dobni, illetve arra, hogy még az eu légierőknél nagyságrendel erősebb orosz légierő se képes USA színtű CAS-re akkor talán nekünk is fel kéne tennünk a kérdést, hogy miért akarunk mindent a levegőből megoldani?
Üdv köreinkben (újra)!
Remek írás. A kiemelt részről még annyit, hogy ez a precíziós bombázás dolog (SDB és tsai) a következők megléte esetén működik hatékonyan:
  • az ellenség nem számít rá, és nem tudja eldugni a lebombázni kívánt eszközt v elhagyni a célpontnak kijelölt tüzelőállást
  • percre pontos harctéri hírszerzési adataid vannak, hogy mit érdemes lebombázni éppen
  • nem csapatmozgást akarsz blokkolni vele, hanem pontcélokat támadni

Csakhogy:
  • a NATO folyamatosan informálja az ukrikat, hogy éppen mit-merre küldött fel az orosz, amiből deriválható, hogy hol kell fedezékbe vonulni
  • az oroszoknak nincs ilyen
  • pontcélokra ott van a Kalibr, Iszkander meg a lézeres tüzérségi gránát nekik; egyébként meg a sima tüzérséggel meg a rakétablokkos helikkel úgy karmesterkednek, ahogy akarnak.
Azaz igazából nincs szükség ezekre a dekadens cuccokra. Ami nem zárja ki, hogy később se lesz.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Nos néhányatok nagy bánatára a Centauri köztársaság nagykövete visszatért szabadságolásából, és így máris olvashatjátok az ő véleményét az elmúlt időszakról.
Első körben egy kis fotelzsukovkodás, kíváncsi vagyok @Filter véleményére.
Nos ugye volt időm gondolkodni. Sokszor előkerül, hogy az oroszok a veszteségek miatt adták fel Kijevet, csak ez ugye nehezen bizonyítható. Mármint, természetesen, ha az ukrán videókat, és propaganda jelentéseket elfogadjuk tény szerűen igaznak, akkor természetesen az oroszoknak szinte elviselhetetlen veszteségeik voltak. Azonban, ha más irányból vizsgáljuk a kérdést, és picit a szemünkre hallgatunk, nem a fülünkre, ott volt a konvoj, amivel az ukránok semmit nem tudtak kezdeni, be is áshatták volna magukat, és akkor az ukránoknak kellett volna támadni, és még sok egyéb lehetőségük lett volna, beleértve az erősítés a területre megoldását is. Hosszabb távon persze ehhez vagy a donbasszi csoportosulásból kellett volna erőt elvonni, vagy egyéb erőket bevetni. Igazából mindkettőre lett volna lehetősége a Föderációnak. Azonban nem ez történt. Ezek alapján a kivonulásuk egyértelműen önként volt. Az okok a valós kérdés. Két dolgot kell feltennünk kérdésként, amit a Centauri hadvezetés meg is tett: Miben segíti ez az orosz csapatokat, és mi lehetett a hadműveleti cél a dologgal, ha az önkéntes feladás nem okozott látható morálesést.
Na most az elsőre a válasz lehet a szokásos, mert így több erőt tudtak donbassznál bevetni, csakhogy ez valójában nem válasz, mert igaz ugyan, hogy nagyobb erőt tudtak így oda irányítani, de elvben az ukrán csapatok egy része is felszabadult, ami így áthelyezhetővé vált a népköztársaságok védelmére.
A másodikról rengeteg találgatás van, a menetből bevennitől az ukrán kormány elfogásaiig. Azonban mi van akkor, ha a cél az volt, hogy csapatokat vonassanak ki a fő csapásirányból? Avagy logikusan a legharcedzettebb ukrán erők átcsoportosításának elérése mint cél egy tüntető támadással, ami kellően erős ahhoz, hogy ténylegesen fenyegesse az ukrán fővárost? Ebben az esetben rengeteg részlet a helyére kerül. Miért állt ott az a konvoj? Gyakorlatilag zsíros célpontnak, hogy kicsalogassák az ukrán erőket. Miért volt a meglepetésszerű támadás ott ahol volt? Mert egy esetleges ukrán siker esetén kellett volna az utánpótlás beszállításához egy reptér. És végül miért adták fel az egészet? Mert az ukrán főerők nem mozdultak, és terület védelmiseket, meg tartalékegységeket dobtak át a főváros védelmére, így az egész értelmetlenné vált. Ez viszont szerintem már indokolja a kivonulást.
Közben a főhadszintérről: látható, hogy most már nem spórolnak a tüzérséggel, gyakorlatilag emberkímélő tűzhenger üzemmódba kapcsoltak. Ami meglehetősen kínos az ukránoknak, mert nem tudnak ellene mit kezdeni. Így megint az a helyzet, hogy bár létszám fölényben kezdték a csatát, mégis erőhátrányban. De itt így európában elég sürgősen végig kellene gondolnunk pár dolgot:
1. A "szegény ember légiereje" még mindig a tüzérség, mi mit tudnánk egy ilyen tűzhenger ellen tenni?
2. A tüzérségre alapozott taktika működik, mivel tudunk ellene védekezni?
3. Amikor rájövünk, hogy nincs pénzünk minden bokorugróra SDB-t dobni, illetve arra, hogy még az eu légierőknél nagyságrendel erősebb orosz légierő se képes USA színtű CAS-re akkor talán nekünk is fel kéne tennünk a kérdést, hogy miért akarunk mindent a levegőből megoldani?

Aztán pici fotelkantorovicsként szeretném jelezni az anyagháborút simán megnyerjük embereknek, hogy ehhez két dolog kéne: egyenlőség az elvesztett anyagban, és anyag. Azt látni kell, hogy az orosz gazdaság olyan "primitív" volt, hogy még nem lépett át a szolgáltatás alapú világba, így valóságban az IPARI TERMELÉS, és különös tekintettel a NYERSANYAGkitermelés területén meglehetősen sokkal komolyabb százaléka a világgazdaságnak, mint amibe szeretünk belegondolni. No meg ott van az a helyzet is, hogy miután megmaradt a szovjet ipar gyakorlatilag teljes spektruma, amit sok esetben kínkeservesen, és ráfizetéssel tartottak fenn, így megmaradt az ipari tapasztalat is. Ezt mink ideát az EUban nem mondhatjuk el, mi gyakorlatilag teljes területeket építettünk le nullára. Ez így együtt viszont icipicit kínos. Az első fele, hogy újraindítani is nagyon nehéz lesz az iparunk elsorvadt részeit, (az oroszoknak se lesz könnyű, de ők legalább meglévő, bár elavultnak mondható kompetenciákból indulnak) a másik meg az, hogy elég könnyű belátni, hogy amúgy egy anyagháborúban viszonylag többet számít a fronton az ipari kapacitás, és kevesebbet, a fodrászok, meg netflix előfizetések. De ez már most látszik, amikor nálunk minden fékeződik, miközben az oroszoknál a nagy visszaesés után újraindulás van. Lehet nem kényelmes, de megoldják. A kérdés az, hogy mi megoldjuk? Nem hiszek ebben. Ezek alapján viszont van egy rossz hírem, habár a polgári lakosságot valószínűleg erősen megszívatták a szankciók, de messze kevéssé ahhoz, hogy összeomoljon a hátország, viszont a hadiipar köszöni jól van, és a bedarálódó, kilőtt ukrán technika miatt le kell nyelni a békát, ha minden így marad MI veszítjük el az anyagcsatát.

A többi majd a megfelelő topikokba, már ha valakit érdekel.
Üdv. a fedélzeten! :)
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
"Moszkva, május 29. - RIA Novosztyi. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kommentálta a Vlagyimir Putyin állítólagos betegségéről szóló európai pletykákat. A miniszter szerint épeszű emberek, akik követik az orosz vezető napi nyilvános szerepléseit, nem valószínű, hogy a betegség jeleit látják.

"Putyin elnök minden nap megjelenik a nyilvánosság előtt. Megnézheted őt a képernyőkön, olvashatod és hallgathatod a beszédeit. Nem hiszem, hogy épeszű emberek bármilyen betegség vagy baj jeleit látnák ebben az emberben" - mondta Lavrov a TF1 francia televíziós csatornának adott interjúban.
.
.
Sajnos ezzel egyet kell ertsek. Putyinnak lehet betegsege, de aki latott mar vegstadiumu daganatos beteget, az tudja, hogy Putyin nem az, vagy meg böven nem ott tart, hogy maris meghalna emiatt. Mondom ezt sajnalkozva, mert bar masok halalat nem szep kivanni, de putyin eltunhetne a Föld szineröl az örult, sehova nem vezetö hodito haborujaval egyutt.
Ez az egesz haboru annyi multszazadi, söt közepkori, ma mar az orszagok gazdasagi haborukat vivtak, es nem földrajzi, hanem gazdasagi teruletszerzes ment (többnyire Kina javara....), de most ez az elfoglalok ket falut, egy varost, meg azt a domboldalt ott, ez a regi hodito mentalitas mar reg nem muködött szerencsere.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 866
14 942
113
Ez az ukrán ellenajánlat az oroszra, amelyet az oroszok már most is elkezdtek megvalósítani az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken: átmenetileg kettős pénzhasználat, egy darabig mindenki alanyilag jogosult a segélyre, beindul a gazdasági élet.. És a fő ajánlat: Minden lakosnak és vállakozásnak eltörölve minden ukrán időkben keletkezett hitele. Ezzel nem tud senki versenyezni.
(Tehát a nyugat felé fennálló állam és egyéb adósságokat is Oroszország fizeti - ha kedve lesz hozzá.)
Igy a jelenlegi gatyáig ( n nemzedék erejéig) eladósodott ukrán nép lassan vágyakozva tekint a volt kelet - ukrajnára...
Ennek fényében már érthető, hogy az orosz csapatok miért járnak úgy Ukrajnában , mint elefánt a porcelánboltban? És miért nem háborúzik ha nem Különleges Műveletezik?
Most tekintsünk el attól h 2 testvérnép harcol egymással szemben, és a kímélet... a vér szava.. stb.

Nézzük reálisan : Igy már teljesen biztos hogy a megszerzett területeket valamilyen szervezeti formában magához fogja csatolni, nem hülye, hogy az előtte szarrá lője, és a területen élő lakosságot is elpusztítsa, mert akkor ki fog ott dolgozni gazdaságot építeni, adózni?

Ez alapján Ukrajna erről a területről már teljesen biztosan lemondhat, soha nem szerezheti vissza, kivéve ha világháborút provokál ki... de ez a világon az épeszűeknek se érdeke.. Világháború után ugyis a senki földje lenne, mint az egész bolygónk..

Emiatt a háborús uszítókra épp ideje lenne szájkosarat rakni a gazdáiknak..
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 707
28 215
113
"ukrán védők legfeljebb a haditechnika hátrahagyása mellett úszva tudjak átjutni úszva a Donyec folyón."
Picit értelmetlen.
Uhh, látszik, hogy fáradt voltam már akkor. Igazából az lett volna a lényege, hogy az utolsó híd kilövése után max úszva tudnának visszavonulni az ukránok Liszicsanszkba. Ám miután a folyó még alacsony vízállás mellett is nagyobb akadályt képez, a nehéztechnikát Szeverodonyeckben kellene hagyniuk. Telegramon olvastam az eredetit, kicsit most ez a fordítás része nem ment annyira
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
.
.
Sajnos ezzel egyet kell ertsek. Putyinnak lehet betegsege, de aki latott mar vegstadiumu daganatos beteget, az tudja, hogy Putyin nem az, vagy meg böven nem ott tart, hogy maris meghalna emiatt. Mondom ezt sajnalkozva, mert bar masok halalat nem szep kivanni, de putyin eltunhetne a Föld szineröl az örult, sehova nem vezetö hodito haborujaval egyutt.
Ez az egesz haboru annyi multszazadi, söt közepkori, ma mar az orszagok gazdasagi haborukat vivtak, es nem földrajzi, hanem gazdasagi teruletszerzes ment (többnyire Kina javara....), de most ez az elfoglalok ket falut, egy varost, meg azt a domboldalt ott, ez a regi hodito mentalitas mar reg nem muködött szerencsere.

Bírom ezt az "ez az egész háború annyira múltszázadi, sőt középkori" szöveget, úgy mondod, mintha az USA/Nyugat nem vívna fizikai háborúkat ill. mintha a "gazdasági háború" az kíméletesebb volna, értsd, amikor ennek következtében emberek tömegei halnak éhen, vagy fagynak meg hajléktalanként az út szélén.
Csak hogy egy példával szemléltessem, Magyarországnak 2 darab II.vh okozott volna együttesen akkora kárt, mint az 1990 utáni rendszerváltás (több mint 1 millió fővel csökkent a népesség ennek következtében!).
Bónusz kérdés: Lengyelország akkor miért készül "múlt századi" háborúra, hogy százasával rendeli a tankokat?
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
.
.
Sajnos ezzel egyet kell ertsek. Putyinnak lehet betegsege, de aki latott mar vegstadiumu daganatos beteget, az tudja, hogy Putyin nem az, vagy meg böven nem ott tart, hogy maris meghalna emiatt. Mondom ezt sajnalkozva, mert bar masok halalat nem szep kivanni, de putyin eltunhetne a Föld szineröl az örult, sehova nem vezetö hodito haborujaval egyutt.
Ez az egesz haboru annyi multszazadi, söt közepkori, ma mar az orszagok gazdasagi haborukat vivtak, es nem földrajzi, hanem gazdasagi teruletszerzes ment (többnyire Kina javara....), de most ez az elfoglalok ket falut, egy varost, meg azt a domboldalt ott, ez a regi hodito mentalitas mar reg nem muködött szerencsere.
.
.
Cirqle, ne allj mar te is be a nevetö bolondok soraba.... Szerinted melyik resz vicces? Az, hogy putyin nem beteg? Vagy hogy nem ertek egyet a hodito haborujaval? Te örulsz a haborunak? Hasznosnak latod? Jobb lesz az eleted töle? Esetleg nem eleg magasak meg az arak a benzinkuton es a boltokban? Itt a svedeknel mar 900Ft a benzin (nemreg meg feleennyi volt!), majd lefagy az arcodrol a mosoly, amikor odahaza is annyi lesz
.
Janikam, ugyanez.... Örulj Putyinnak, meg a benzinarnak akkor. Hahaha, hehehe, jani22, röhögj te is.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 761
48 021
113
.
.
Sajnos ezzel egyet kell ertsek. Putyinnak lehet betegsege, de aki latott mar vegstadiumu daganatos beteget, az tudja, hogy Putyin nem az, vagy meg böven nem ott tart, hogy maris meghalna emiatt. Mondom ezt sajnalkozva, mert bar masok halalat nem szep kivanni, de putyin eltunhetne a Föld szineröl az örult, sehova nem vezetö hodito haborujaval egyutt.
Ez az egesz haboru annyi multszazadi, söt közepkori, ma mar az orszagok gazdasagi haborukat vivtak, es nem földrajzi, hanem gazdasagi teruletszerzes ment (többnyire Kina javara....), de most ez az elfoglalok ket falut, egy varost, meg azt a domboldalt ott, ez a regi hodito mentalitas mar reg nem muködött szerencsere.
Igen, putler csak területet akar szerezni, mivel [jegyzeteimet lapozom] neki nincs elég. Meg különben is, őrült!!!

Csak hogy okuljunk, felsorolnál néhány jelentősebb háborút az elmúlt 20 évből, és hogy azokat milyen céllal vívták?
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Ez az egesz haboru annyi multszazadi, söt közepkori, ma mar az orszagok gazdasagi haborukat vivtak, es nem földrajzi, hanem gazdasagi teruletszerzes ment (többnyire Kina javara....),
Az a nagyon nagy helyzet, hogy bármennyire is szomorú, attól, hogy valamiről azt gondoljuk elavult, és ódivatú még bizony működik. Lehet, hogy kevésbé elegáns, mint a gazdasági gyarmatosítás, és kevésbé jól ideologizálható, mint a demokrácia export, csak valójában ez a tényen nem változtat, évezredeken át működött, és most is működik, még ha az első és második világban ma már nem is jellemző. Ennek köszönhetően lehet szeretni, nem szeretni de van. Na most felteszem a kérdést, ebbe jobban belehalnak emberek, mint Irak vagy Szerbia bombázásába? Esetleg kevésbé teszi tönkre a gazdaságot, mint mondjuk egy rendszerváltásnak csúfolt gyarmatosítás?
És ahogy már korábban is írtam, azért mert habzó szájjal ordítjuk, hogy a háború nem megoldás, még hülyeség lesz. De igen megoldás, legfeljebb nem jó/nekünk nem tetsző megoldás.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Az interneten megjelent a felszabadított Ukrajna jövőbeli közigazgatási felosztásának rendszere
Varázslatos. Azt írják, hogy a Szentpétervári Gazdasági Fórumon megmutatták az SVO alatt felszabadított egykori Ukrajna területének közigazgatási-területi felosztásának ezt a rendszerét egy átmeneti időszakra (3-5 év)
Úgy nézem Ukrajna egészét fel fogják szabadítani és egy 3-5 évig terjedő időszak alatt tervezik beintegrálni az Orosz Federációba.

És akkor Orbán jól szólta el magát, amikor a közös határainkról beszélt a kárpátaljai logisztikai fejlesztésekkel kapcsolatban :D
Ebből következik egyébként: Kárpátalja Oroszország része lesz. o_O
Nem szabad érte megindulnunk, mert Oo. a SZU-t hiánytalanul akarja vissza, aminek Kárpátalja is része volt.

Megj.1: Oroszo. most nem tehet mást, mert ha kivételt tenne a kedvünkért Kárpátaljával (mondván, hogy mit számít neki ez a kis terület), akkor már nem teljesülhetne a SZU 100%-os visszaállítása, mert akkor olyan alapon a 3 Baltiról is le kellene mondania.

Megj. 2: Később, amikor már visszaállt a SZU, és amikor már a területrendezés megy az országok között (háború utáni béke), akkor ha akarják, úgyis odaadhatják Kárpátalját Magyarországnak, persze bizonyos dolgokért cserébe (kilépés EU-ból, kilépés NATO-ból, csatlakozás Eurázsiai Unióhoz).

Konklúzió: Magyarországnak nem szabad háborút vívnia Kárpátaljáért, mert Oroszország úgyis vissza elveszi tőlünk, amennyiben Magyarország a Nyugat része marad. Ha meg nem marad, akkor meg úgyis odaadja nekünk, háború nélkül.
 
W

Wilson

Guest
Üdv köreinkben (újra)!
Remek írás. A kiemelt részről még annyit, hogy ez a precíziós bombázás dolog (SDB és tsai) a következők megléte esetén működik hatékonyan:
  • az ellenség nem számít rá, és nem tudja eldugni a lebombázni kívánt eszközt v elhagyni a célpontnak kijelölt tüzelőállást
  • percre pontos harctéri hírszerzési adataid vannak, hogy mit érdemes lebombázni éppen
  • nem csapatmozgást akarsz blokkolni vele, hanem pontcélokat támadni

Csakhogy:
  • a NATO folyamatosan informálja az ukrikat, hogy éppen mit-merre küldött fel az orosz, amiből deriválható, hogy hol kell fedezékbe vonulni
  • az oroszoknak nincs ilyen
  • pontcélokra ott van a Kalibr, Iszkander meg a lézeres tüzérségi gránát nekik; egyébként meg a sima tüzérséggel meg a rakétablokkos helikkel úgy karmesterkednek, ahogy akarnak.
Azaz igazából nincs szükség ezekre a dekadens cuccokra. Ami nem zárja ki, hogy később se lesz.
Elhiszed nekem ha lenne elég preciziós fegyverzetük akkor az orosz légierő nem küldené be a drága pénzen és sok alatt kiképzett pilótáit az ukrán Manpads-k halálos hatótávolságába,
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 677
113
  • Vicces
Reactions: duckdodgers™

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 761
48 021
113
.
.
Cirqle, ne allj mar te is be a nevetö bolondok soraba.... Szerinted melyik resz vicces? Az, hogy putyin nem beteg? Vagy hogy nem ertek egyet a hodito haborujaval? Te örulsz a haborunak? Hasznosnak latod? Jobb lesz az eleted töle? Esetleg nem eleg magasak meg az arak a benzinkuton es a boltokban? Itt a svedeknel mar 900Ft a benzin (nemreg meg feleennyi volt!), majd lefagy az arcodrol a mosoly, amikor odahaza is annyi lesz
.
Janikam, ugyanez.... Örulj Putyinnak, meg a benzinarnak akkor. Hahaha, hehehe, jani22, röhögj te is.
Nem örülök a háborúnak. Hogy hasznosnak tartom-e, azt a végén tudnám megállapítani. Milyen hasznot remélek tőle? Ukrajna lenullázódik államként, katonailag, és úgy általában a helyén fogják kezelni azt az országot.
Lett volna más eszköz erre? Nem tudom. Az oroszok azóta pampognak, hogy nem kéne itt puccsolgatni, amióta Nulandék puccsolgatnak.
Az zavar a legjobban, hogy az USA úgy felkavarta itt a mocskot, ahogy nem szégyellte - mindezt úgy 7000 kilométerről. Csak reménykedem, hogy a robbanó pöcegödörből rájuk is fröccsen valami.

Amúgy a röhögős szmájlit a “háborúzás olyan múlt századbeli” kijelentésre kaptad. Én úgy látom, ez hozzá tartozik az emberi léthez, egyelőre. Az az emberiség, amelyik már nem fog a háborúhoz, mint érdekérvényesítő eszközhöz nyúlni, szerintem már nem “ember” lesz, legalábbis nem a szó mai értelmében.

Ezen dohogni, meg eltartott kisujjal, befogott orral elítélni egy országot mert ezt az eszközt választotta… hát, infantilis.
Szerintem senki nem háborúzik jó kedvében, még az oroszok sem.
.., talán a csecsenek
;)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 409
113
Ennek fényében már érthető, hogy az orosz csapatok miért járnak úgy Ukrajnában , mint elefánt a porcelánboltban? És miért nem háborúzik ha nem Különleges Műveletezik?
Most tekintsünk el attól h 2 testvérnép harcol egymással szemben, és a kímélet... a vér szava.. stb.

Nézzük reálisan : Igy már teljesen biztos hogy a megszerzett területeket valamilyen szervezeti formában magához fogja csatolni, nem hülye, hogy az előtte szarrá lője, és a területen élő lakosságot is elpusztítsa, mert akkor ki fog ott dolgozni gazdaságot építeni, adózni?

Ez alapján Ukrajna erről a területről már teljesen biztosan lemondhat, soha nem szerezheti vissza, kivéve ha világháborút provokál ki... de ez a világon az épeszűeknek se érdeke.. Világháború után ugyis a senki földje lenne, mint az egész bolygónk..

Emiatt a háborús uszítókra épp ideje lenne szájkosarat rakni a gazdáiknak..

Na? Aláírták a békét?

A területeket meg is kellene tartania. Ahhoz meg kevés lesz az adósság elengedése....
Háborúban ugyanis sem gazdaságot, sem infrastruktúrát nem lehet építeni.
Ha nem tud építeni, akkor egy jó nagy senkiföldjén állomásoztathat pár száz ezer katonát egy háborús térségben a következő évtizedekben.
Jó sok pénzért jó nagy semmit szerezhet.
Ha meg tudja védeni a NATO támogatta ukránoktól.
:)
Minden a terv szerint halad.
:D
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
755
4 084
93
mindazoknak, akik fanyalognak amiatt, hogy milyen lassan halad előre az orosz ... ne feledjük van néhány apróság, amit figyelembe kéne venni:

- városok, erődítmények. az ukránok jelentős mértékben építettek ki védelmi rendszereket, ástak árkokat, hoztak létre depókat a tartalékoknak. fegyver, lőszer, üzemanyag. egy ilyen felállás ellen azért nehezebb küzdeni, pláne akkor, ha nem célod az egész terület legyalulása ... btw, azért az, hogy az ukránok VÉDEKEZÉSRE készültek, az azt is jelentheti, hogy az orosz állásponttal szemben talán most még nem akarták visszafoglalni a szakadár területeket.

- létszám: azt lehet mondani minimális, a kezdeteknél még jórészt tapasztalatlan sorosok, most már harcedzett a zöme. azt se felejtsük el, hogy forgatják a katonákat, szóval ha túlélted lehet menni haza pihenni. más kérdés, hogy önként onnan ki akarna visszajönni harcolni ...??? na ez még okozhat gondot ...

- ukránok támogatása, és most nem véletlenül nem NATO támogatást írok ... az elmúlt időszakban nagyon sok helyről kaptak ilyen-olyan "támogatást". ami jó, és rossz is egyszerre. szempontunkból viszont az érdekes, hogy amiatt, hogy gyakorlatilag folyamatos az eszközök beáramlása nehezebben lehet a technikai fölényt kiharcolni, megtartani. szóval hiába lövik ki az ukrán eszközöket, azok pótlása gyorsabb, mintha csak a saját készleteiket, és gyártási kapacitásukat vennénk figyelembe.

- terepviszonyok: folyók, magaslatok. tüzérség megoldja ugyan, de az idő.
 
W

Wilson

Guest
Nos néhányatok nagy bánatára a Centauri köztársaság nagykövete visszatért szabadságolásából, és így máris olvashatjátok az ő véleményét az elmúlt időszakról.
Első körben egy kis fotelzsukovkodás, kíváncsi vagyok @Filter véleményére.
Nos ugye volt időm gondolkodni. Sokszor előkerül, hogy az oroszok a veszteségek miatt adták fel Kijevet, csak ez ugye nehezen bizonyítható. Mármint, természetesen, ha az ukrán videókat, és propaganda jelentéseket elfogadjuk tény szerűen igaznak, akkor természetesen az oroszoknak szinte elviselhetetlen veszteségeik voltak. Azonban, ha más irányból vizsgáljuk a kérdést, és picit a szemünkre hallgatunk, nem a fülünkre, ott volt a konvoj, amivel az ukránok semmit nem tudtak kezdeni, be is áshatták volna magukat, és akkor az ukránoknak kellett volna támadni, és még sok egyéb lehetőségük lett volna, beleértve az erősítés a területre megoldását is. Hosszabb távon persze ehhez vagy a donbasszi csoportosulásból kellett volna erőt elvonni, vagy egyéb erőket bevetni. Igazából mindkettőre lett volna lehetősége a Föderációnak. Azonban nem ez történt. Ezek alapján a kivonulásuk egyértelműen önként volt. Az okok a valós kérdés. Két dolgot kell feltennünk kérdésként, amit a Centauri hadvezetés meg is tett: Miben segíti ez az orosz csapatokat, és mi lehetett a hadműveleti cél a dologgal, ha az önkéntes feladás nem okozott látható morálesést.
Na most az elsőre a válasz lehet a szokásos, mert így több erőt tudtak donbassznál bevetni, csakhogy ez valójában nem válasz, mert igaz ugyan, hogy nagyobb erőt tudtak így oda irányítani, de elvben az ukrán csapatok egy része is felszabadult, ami így áthelyezhetővé vált a népköztársaságok védelmére.
A másodikról rengeteg találgatás van, a menetből bevennitől az ukrán kormány elfogásaiig. Azonban mi van akkor, ha a cél az volt, hogy csapatokat vonassanak ki a fő csapásirányból? Avagy logikusan a legharcedzettebb ukrán erők átcsoportosításának elérése mint cél egy tüntető támadással, ami kellően erős ahhoz, hogy ténylegesen fenyegesse az ukrán fővárost? Ebben az esetben rengeteg részlet a helyére kerül. Miért állt ott az a konvoj? Gyakorlatilag zsíros célpontnak, hogy kicsalogassák az ukrán erőket. Miért volt a meglepetésszerű támadás ott ahol volt? Mert egy esetleges ukrán siker esetén kellett volna az utánpótlás beszállításához egy reptér. És végül miért adták fel az egészet? Mert az ukrán főerők nem mozdultak, és terület védelmiseket, meg tartalékegységeket dobtak át a főváros védelmére, így az egész értelmetlenné vált. Ez viszont szerintem már indokolja a kivonulást.
Közben a főhadszintérről: látható, hogy most már nem spórolnak a tüzérséggel, gyakorlatilag emberkímélő tűzhenger üzemmódba kapcsoltak. Ami meglehetősen kínos az ukránoknak, mert nem tudnak ellene mit kezdeni. Így megint az a helyzet, hogy bár létszám fölényben kezdték a csatát, mégis erőhátrányban. De itt így európában elég sürgősen végig kellene gondolnunk pár dolgot:
1. A "szegény ember légiereje" még mindig a tüzérség, mi mit tudnánk egy ilyen tűzhenger ellen tenni?
2. A tüzérségre alapozott taktika működik, mivel tudunk ellene védekezni?
3. Amikor rájövünk, hogy nincs pénzünk minden bokorugróra SDB-t dobni, illetve arra, hogy még az eu légierőknél nagyságrendel erősebb orosz légierő se képes USA színtű CAS-re akkor talán nekünk is fel kéne tennünk a kérdést, hogy miért akarunk mindent a levegőből megoldani?

Aztán pici fotelkantorovicsként szeretném jelezni az anyagháborút simán megnyerjük embereknek, hogy ehhez két dolog kéne: egyenlőség az elvesztett anyagban, és anyag. Azt látni kell, hogy az orosz gazdaság olyan "primitív" volt, hogy még nem lépett át a szolgáltatás alapú világba, így valóságban az IPARI TERMELÉS, és különös tekintettel a NYERSANYAGkitermelés területén meglehetősen sokkal komolyabb százaléka a világgazdaságnak, mint amibe szeretünk belegondolni. No meg ott van az a helyzet is, hogy miután megmaradt a szovjet ipar gyakorlatilag teljes spektruma, amit sok esetben kínkeservesen, és ráfizetéssel tartottak fenn, így megmaradt az ipari tapasztalat is. Ezt mink ideát az EUban nem mondhatjuk el, mi gyakorlatilag teljes területeket építettünk le nullára. Ez így együtt viszont icipicit kínos. Az első fele, hogy újraindítani is nagyon nehéz lesz az iparunk elsorvadt részeit, (az oroszoknak se lesz könnyű, de ők legalább meglévő, bár elavultnak mondható kompetenciákból indulnak) a másik meg az, hogy elég könnyű belátni, hogy amúgy egy anyagháborúban viszonylag többet számít a fronton az ipari kapacitás, és kevesebbet, a fodrászok, meg netflix előfizetések. De ez már most látszik, amikor nálunk minden fékeződik, miközben az oroszoknál a nagy visszaesés után újraindulás van. Lehet nem kényelmes, de megoldják. A kérdés az, hogy mi megoldjuk? Nem hiszek ebben. Ezek alapján viszont van egy rossz hírem, habár a polgári lakosságot valószínűleg erősen megszívatták a szankciók, de messze kevéssé ahhoz, hogy összeomoljon a hátország, viszont a hadiipar köszöni jól van, és a bedarálódó, kilőtt ukrán technika miatt le kell nyelni a békát, ha minden így marad MI veszítjük el az anyagcsatát.

A többi majd a megfelelő topikokba, már ha valakit érdekel.
Ezzel kapcsolatban egy apróság miután az ukrán erők elkezdték támadni az a bizonyos Kijev melleti konvojt az bizony azután bomlott fel..
 
  • Tetszik
Reactions: SirHiggins