[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
:D:D:D
Orosz légierős, Novorossiya-s póló(k) , Orosz zászlós karjelzés, György szalagból Z-betű a hátizsákon...
Most meleg van, a Gorka-3-at Donyecki, meg Novorossiya-s karjelzéssel , matrózpólóval kombinálva nem hordom. :(
Mit csináljak már, de komolyan... Lengessek zászlókat ??? Van az is...
:rolleyes::p:p:p
S ezt meg tudom erősíteni, nem viccel, nem túloz :) ! Nekem ez már kicsit sok lenne, de neki jól áll :D !
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 457
16 817
113

2.

Szeverodonyecki csata. Hogyan védi Ukrajna a várost, és képes lesz-e megtartani​


Olga Kirilenko - 2022. június 15., szerda, 05:30

"Minden tankot megmentünk": hogyan zajlanak a harcok Szeverodonyeckben​


Petro Kuzyk volt az egyik első katona, aki május végén nyilvánosan kijelentette az EU-nak adott interjújában, hogy a fegyverzet egyenlőtlensége Donbászban megakadályozza a megszállók kiszorítását az ukrán városokból. Ez a probléma továbbra is fennáll.

Szeverodonyeckben az orosz hadsereg jelentős túlsúlyban van a tüzérségben, a tankokban és a repülőgépekben. Az oroszok a 80-as és 120-s aknavetőiből, "Pion" és Grad " tüzérséfi fegyverekkel lőnek. Ütegeik félkörben állnak a megszállt falvakban, 20-30 kilométerre a várostól, és tömegesen "fedik le" az ukrán állásokat lövedékekkel és rakétákkal.

"Rubizsne után taktikát váltottunk, próbáltunk keveredni a gyalogságukkal, hogy a tüzérségük ne csapjon le ránk. De ez egy-két napig működött, aztán a tüzérségük elkezdte lőni a sajátjaikat és a mieinket is – leköpték az élőerejüket, "- mondja Kuzyk.


4ccc012.jpg

Petro Kuzik

Ráadásul az oroszok számára nem jelent problémát, ilyenkor a légierőt használják. Tehát Rubizhne "Svobodovka" három légitámadást túlélt.

Ehelyett az ukrán hadsereg csak most kezdi megkapni a Nyugat által ígért fegyvereket , a fronton például megjelentek a 155 mm-es M777-es tarackok . De számuk nem elég egy ellentámadáshoz.

"Örülünk, amikor elégetünk 2-3 tankjukat, de sajnos ez egyáltalán nem probléma. Másnap 6-ot küldenek És minden tankot megmentünk" - magyarázza Kuzyk.

A szeverodonyecki ukrán hadsereg előnyei között szerepel a légi felderítés, a gyalogság és a különleges erők minősége. Valamint – pontosítja Kuzyk – a technológiai támogatást (hőkamerák, optikai irányzékok, nagy pontosságú puskák, amelyeket többnyire önkéntesek szállítanak stb.).

A legtöbb ütközet tüzérségi szinten, azaz távolról zajlik. Az oroszok igyekeznek elkerülni a közvetlen érintkezést. Az orosz gyalogságnak nincs sem motivációja, sem vágya az ukrán állások lerohanására.

Gyalogságuk és különleges erőik – az ukrán kémek szerint – a lakónegyedekben elfoglalt helyük miatt helyi házakban élnek, és "tiszta ágyakban alszanak".

Bár néha 500 méternél is kisebb a távolság a pozíciók között, egyfajta „ ellencsapás ” elkerülhetetlen.

"Számomra tetszik, hogy a Rubizsnéval ellentétben, ahol védekezésben álltunk, és az volt a feladatunk, hogy ne adjuk fel a pozíciókat – amit becsülettel teljesítettünk, bár magas áron -, itt gyökeresen más a történet. Megvan a parancs, hogy továbblépjünk , szorítsa ki az ellenséget a városokból – összegzi Kuzyk.


Az oroszok Szeverodonyeckből való "kiszorítása" azonban jelentősen megnehezíti a civilek jelenlétét.


"A nagypapa tud menni egy" szabóval ", és benne a "Kalash" - hoz egy példát Maxim Lutsyk légi felderítésre.



Légi felderítés fotót mutat a drónról - Orosz tank áll a polgári épületek között Szeverodonyeckben




"A hely, ahol Donbasz sorsa eldől"​


Volodimir Zelenszkij elnök egyik utolsó videóbeszédében Szeverodonyecket olyan helynek nevezte, ahol "Donbász sorsa nagyrészt eldől ".


Bizonyos mértékig ez a helyzet – jelenleg ebben a városban van a legmagasabb a csapatok koncentrációja, és a katonaság mindkét frontvonalon megpróbálja elpusztítani egymást. Ahogy Kuzyk mondja: " itt ki kell tartanunk."

Racionálisan nézve azonban a Szeverodonyeck védelmének hétköznapibb feladatai vannak. Az első – politikai és stratégiai – az, hogy megakadályozzuk, hogy az oroszok egy másik város elfoglalását ünnepeljék a Donbászban. A második az ellenséges erő egy részének a lekötése amely lehetővé teszi a fegyveres erők számára, hogy ellentámadást tudjanak indítani Harkiv és Herson régiókban.


Szeverodonyeckben nehéz "dönteni a Donbasz sorsát", mert nem haladnak át rajta fontos logisztikai útvonalakat. Ezenkívül földrajzilag a város a Szeverszkij-Donyec folyó alacsony partján található.


A folyó túlpartján álló Lysychansk a védekezés és a potenciális ellentámadás szempontjából kedvezőbb pontnak tekinthető. Ezt az oroszok is megértik, rakétáikkal és tüzérségeikkel már aktívan lőnek rá .



Liszicsanszkból jól látható a szomszédos Szeverodonyeckben folyó harc



A harcok nagy intenzitása miatt jelenleg nehéz megjósolni a szeverodonyecki csata kimenetelét. A "Svobodivci" Kuzyk szerint készen áll a támadásra és a védelem megtartására, vagy manőverezve a visszavonulásra. Jelenleg nincs ok arra, hogy ne bízzon Svoboda katonai vezetésében.


Volodimir Nazarenko , Kuzyk harci helyettese három lehetséges megoldásról beszél a helyzetre.


Az első, hogy az ukrán védők kiszorítják az oroszokat a városból, és nehézfegyverekre várva ellentámadásba lendülnek.


A második az, hogy az ukrán katonaság visszavonul Szevrodonyeckből, ami után az oroszok elkezdik lerohanni Liszicsanszkot, de a Szeverszkij-Donyecek "erős áramlata" miatt ezt meglehetősen nehéz lesz megtenniük.


A harmadik, köztes - utcai harcok pedig a városban folytatódnak.

Arra a kérdésre, hogy mekkora valószínűséggel kerítik be az ukrán csapatokat Szeverodonyeckben, Nazarenko, aki 2015-ben egy harcoscsoportot vezetett ki Debalcevéből, azt mondta: "Másfél hónapja mondják, hogy el akarják foglalni Szevrodonyecket! Ez miféle katlan lehet? "


Hozzáteszi azonban, hogy igazából kicsit ideges is emiatt, mert Debalcevén azt is mondták: "Igen, nem, minden kézben van, a környezet nem lesz."


***


Néhány nappal azután, hogy megérkezett Luhanszk régióból, a Svoboda zászlóalj egyik harcosa üzenetet írt az UE újságírójának:


– Ha emlékszel, annak a helynek a közelében, ahol aludtál, élt egy ilyen vidám, szakállas bácsi – ma egy mesterlövész golyótól halt meg.


És néhány nappal az UE érkezése előtt a zászlóaljban egy másik harcos meghalt Severodonetskben. Mostantól fehér betűkkel írják testvéreire: "Neked, testvér, minden golyót."


Ezek a tények árulják el, hogy az egykor 100 000 fős Szevrodonyeckért ugyanaz a csata mekkora árat jelent. Ennek a háborúnak ez a legdrágább ára.


Olga Kirilenko, UE

A gátlástalan hazudozás Oscar díjas mutatványa.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 687
8 692
113
Nem terelek, úgy csináltok mintha csak az ukránok szenvednének veszteségeket, pedig az oroszok is bőven hullanak. A városi harc sose könnyű.

Amúgy ezt érdemes lehet elolvasni a kgb propagandája mellett: https://telex.hu/kulfold/2022/06/15/ukrajna-oroszorszag-tuzerseg-tarack-himars-nato

A nyugati fegyverek megfordíthatják a jelenlegi tüzérségi háborút is és ezért megéri Ukrajnának a mostani áldozatok mellett is kitartani Donbaszban. Az idő nem az oroszoknak dolgozik. Az oroszok csak magukra és az elavult hadiparukra számíthatnak. A nyugati technológiai fölény döntő lehet.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 150
26 845
113
"A legtöbb ütközet tüzérségi szinten, azaz távolról zajlik. Az oroszok igyekeznek elkerülni a közvetlen érintkezést. Az orosz gyalogságnak nincs sem motivációja, sem vágya az ukrán állások lerohanására.
Gyalogságuk és különleges erőik – az ukrán kémek szerint – a lakónegyedekben elfoglalt helyük miatt helyi házakban élnek, és "tiszta ágyakban alszanak".
Erről beszél mindenki. Az orosz csapatok morálja csapnivaló, már kibekkelni akarják a háború végéig és nem harcolni. Az eredeti szovjet-orosz taktika a tüzérség és gyalogság brutalitására épült, tehát komoly tüzérségi előkészítés után kemény gyalogosrohamok számolták fel az ellenséget. Ez utóbbi már teljesen hiányzik, lényegében azért nincs semmi érdemleges orosz előrenyomulás, mert az orosz gyalogság nem hajlandó már kockáztatni az életét ezért a háborúért. Ők már csak kihúzni akarják valahogy a végéig. Láttuk a háború elején mire képesek, ha akarnak, most nem akarnak semmit. Itt már nem lesz semmi komoly orosz területnyerés, talán még a két népköztársaság területéről kiszorítják az ukránokat nyár végéig és ennyi. Se Harkov, se Odessza, semmi más. Ilyen sebességel haladva két-három év alatt érnének Odesszába. Még abban se vagyok biztos, hogy egyáltalán Herszont meg tudják tartani ezzel az emberanyaggal a nyár folyamán. Mert valamikor be fognak érkezni az ukrán erősítések, a lengyeleknél jelenleg kiképzés alatt álló nehéz, gépesített erők és még az is lehet, hogy az orosz gyalogság egyszerűen visszavonul előlük a Dnyeper mögé, hiába őrjöng majd emiatt az egyre inkább hitlerbunkerra emlékeztető katonai és politikai vezetés Moszkvában.

Az ukránok fő előnye, hogy ott áll a hadseregük mögött a neonáci terror, ami kikényszeríti az offenzívát vagy a végsőkig kitartást (lásd legutóbb a magukat megadni akarók lekaszálását), mint a szovjet hadsereg mögött Sztálin idején, míg az orosz csapatok mögött egy békés hátország van, ahová joggal visszavágynak már és amiben igazából senki nem tudja és fogja megakadályozni őket.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 069
12 036
113
.
.
Sajnos ezzel egyet kell ertsek. Putyinnak lehet betegsege, de aki latott mar vegstadiumu daganatos beteget, az tudja, hogy Putyin nem az, vagy meg böven nem ott tart, hogy maris meghalna emiatt. Mondom ezt sajnalkozva, mert bar masok halalat nem szep kivanni, de putyin eltunhetne a Föld szineröl az örult, sehova nem vezetö hodito haborujaval egyutt.
Ez az egesz haboru annyi multszazadi, söt közepkori, ma mar az orszagok gazdasagi haborukat vivtak, es nem földrajzi, hanem gazdasagi teruletszerzes ment (többnyire Kina javara....), de most ez az elfoglalok ket falut, egy varost, meg azt a domboldalt ott, ez a regi hodito mentalitas mar reg nem muködött szerencsere.
Megnyugtatlak, hogy Putyin esetleges kiesésével nem fog változni semmi az ukrán háborút illetően, sőt nagy eséllyel az lesz, hogy minél gyorsabban le akarják zárni a háborút a társadalom mozgósításával.
Akik azt hiszik, hogy a gonosz Putyin a lehető legrosszabb választás a nyugat számára, azok nagyot fognak csalódni - ellenkezőleg, Putyin (volt) eddig a leginkább tárgyalóképes személy a nyugat számára, amíg fel nem b..ták a csőrét.
Két évtizeden át próbált szót érteni a nyugattal, nyolc évig tűrte a hoholok provokációt, de senki sem hallgatott rá.
Most akkor ez van és örülhetünk, ha majd a háború lezárása után egyáltalán szóba állnak még velünk.
Mert az igazi katasztrófa nem az, ha Oroszország ránk (Európára) figyel, hanem az, ha elfordul Európától.
Két éven belül működöképes lesz a szibériai gázvezeték, onnantól majd könyöröghetünk, hogy nekünk is juttassanak a gázból.
(Kínával fogunk versenyezni az orosz gázért!)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 022
83 136
113
Miközben a nyugat a szankciókkal kivérezteti a gyenge oroszokat. :)

The Hill: Az orosz stratégiai csapatok Nicaraguába történő bevonulásával meglepetésként érte az Egyesült Államokat​

Június 13, 2022




Az Oroszország és Nicaragua közötti megállapodás az orosz csapatok köztársaságbeli jelenlétéről meglepetésként érte Washingtont. Stephen Blank , a Külpolitikai Kutatóintézet (FPRI) tudományos főmunkatársa, Ph.D. így kommentálta az Egyesült Államok reakcióját az orosz csapatok nicaraguai bevonulására a The Hill című cikkében.
Az orosz csapatok jelentős megjelenése az országban Moszkva közép-amerikai stratégiáját demonstrálta – jegyezte meg a szakértő. Ez a stratégia alapul szolgálhat az erősebb orosz katonai jelenléthez nemcsak Nicaraguában, hanem azon túl is.
Érdemes megjegyezni, hogy az elért megállapodás előírja az orosz csapatok kiküldését a köztársaságba kiképzés, bűnüldözés és humanitárius katasztrófák esetén történő vészhelyzeti reagálás céljából. Megállapították, hogy Oroszország félévente katonai erőket kíván küldeni Nicaraguába, hogy együttműködést alakítson ki ezeken a területeken, beleértve a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet is.
Azonnal jött is a válasz:

Mi/ki is van még a környéken?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 891
65 741
113
A Task Force Baguette (ez a nevük, tényleg!) két “katonája” orosz fogságba esett. A támogatóik természetesen felháborodva imádkoznák értük, meg magyarázzák, hogy hát ők az ukrán fegyveres erők része és genfi egyezmény, meg blabla.
Őszintén remélem, hogy a fal előtt végzik majd.
Lesz meg tobb is, van ott vagy 5-600 kulfoldi zsoldos ragadt benn Szeverodonyecknel.
Nagy aratas lesz koztuk.

Kamov 52 dolgozik.

 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 071
10 971
113
Imádom a WH40K univerzumot (pontossabban a WH30K-41K már) de azért kurvára nem élnék benne :)
Én azért kedvelem, mert nagyon hasonlít a való világra, talán ez az univerzum áll a legközelebb a real life-hoz és természetesen nem a benne levő élőlényekre, kreatúrákra gondolok itt, orkok, dark elfek, tauk meg egyéb butaságokra.... hanem a rend és a káosz harcára.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Kim Philby

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 908
15 416
113

Haditechnikai szempontból érdekes az a rész, ahol mondja, hogy a Szovjet eredetű (152 mm-es) tüzérségi lőszerekből kifogytak, már többnyire csak a NATO 155mm-es lőszerek maradtak.

"Ukraine is using 5,000 to 6,000 artillery rounds a day, according to Skibitsky. “We have almost used up all of our [artillery] ammunition and are now using 155-calibre Nato standard shells,” he said of the ammunition that is fired from artillery pieces."

Viszont ez azt is jelenti, hogy a saját szovjet eredetű (152mm-es) tüzérség maradéka is kuka, mert nincs hozzá lőszer, a NATO lőszer pedig nagyobb űrméretű, aligha lőhető ki.. Kisebb lövedék esetén még meg lehet esetleg oldani más vezetőgyűrűkkel, de a nagyobb 155mm-es NATO malac nem fog beférni a 152mm-es orosz csőbe, ha igen, jó eséllyel nagy pukk és banánhéj alakot felvevő cső lesz belőle.

Egyébként ez a pár miliméterrel eltérő űrméret egy régi beidegződés, hiszen zsákmány lőszer hiányában - lehetetlenné, de legalábbis nehézkessé teszi hogy a korábbi saját, de elzsákmányolt löveged ellened fordítsák.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 409
8 638
113
Putler és Micimackó tárgyalt. Komoly dolgokról nem tudni, a többi meg a szokásos diplomácia beszéd:

 
  • Tetszik
Reactions: Robur

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 008
113
ns 1 ügyben úgy tűnik nincs vita, mindenki ugyanúgy értékeli a helyzetet:
a kompresszorokat a siemens kanadában gyártotta, oda kell visszavinni őket karbantartásra, és onnan nem tudják visszavinni oroszországba azokat a szankciók miatt