[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 481
113
Gyermekkorom egyik szomszédos diktatúrájában telt. Soha nem felejtem el. Áramszünet, napi 1 óra meleg víz, 12-15 fokos szoba télen, üres polcok, betonykemény kenyér. Én sajnos tudom és nagyon nem kívánom vissza :(
Románia tényleg szar hely lehetett nekünk itt azért tényleg egy "legvidámabb barakk" volt ahhoz képest
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 062
41 997
113
Jó reggelt!
Tegnap esti összefoglaló.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 25-én este​

Lina Dorofeeva ma 01:12-kor


Az elmúlt nap aktuális adatai
Ma az ukrán fegyveres erők maradványai elhagyták a város területét, miután hajóval átkeltek a Szeverszkij Donecsen, egy ipari övezeten , valamint Voronovo, Borovskoye, Sirotino falvakat felszabadították és megtisztították, kimentették az Azot üzem túszait .
Szeverodonyeck fegyveresek általi elhagyását ukrán és orosz fél is bejelentette. A felszabadulás második napja, június 25-e megjelent a város történetében.
A helyzet a frontokon
Harkovi Front: Az
orosz csapatok továbbra is visszaszerzik a májusban az ellenséges ellentámadás során elvesztett pozíciókat Uda, Tsupovka, Dementievka és Verkhny Saltov térségében.
Izyum-szláv front: makacs csaták körülbelül olyan területeken - a völgy közelében, Krasnopolye, Prishib, Bogorodichny és Sidorovo.
Luganszki Front: a harcok már folynak a Liszicsanszki finomító külterületén, és az előzetes adatok szerint lakott területeken, a várostól délre fekvő Belaya Gora mellett, északon pedig Privolye közelében folytatódnak. A városban az orosz csapatok már bevették az egyik bánya és az üzem területének ellenőrzése alatt. A Szeverszk felé vezető út tűz alatt áll, a fegyveresek visszavonulnak rajta, de súlyos veszteségekkel elhagyják felszerelésüket. Információk vannak az Artemovsk-Lysichansk autópálya fizikai ellenőrzésének létrehozásáról is.
Gorszkojeban és Zolotéban továbbra is felderítik a fegyveresek helyi ellenállási központjait, ezeket szétverik.
Donyecki front : csaták Beresztovojéért és Belogorovkáért az Artemovsk-Lysichansk autópálya közelében, amelyet valójában már az Orosz Föderáció irányít. Szintén a klinovojei és a Pokrovszkij melletti harcok. Szvetlodarszk alatt az ukrán fegyveres erők még mindig Szemigorjet tartják fogva, csoportosulásuk az Uglegorski hőerőműnél és Novoluganszkban még nem fejeződött be. Avdejevka közelében helyzeti harcok a Konsztantyinovka felé vezető autópálya közelében , valamint New York külvárosában.
Ugledar környékén a Pavlovka és Jegorovka közötti szakaszon folytatódnak a harcok.
Déli front: helyzeti harcok és összecsapások Nyikolajev és Krivij Rih irányában.
Érkezések: tegnap este Szvatovót megtámadta a Tocska-U, lőttek Vlagyimirovkára, két Tocska-U-t lelőttek Herson felett. Érkezők voltak Sznezsnojeba. Általánosságban elmondható, hogy Donyeck ágyúzása csökkent az üteg elleni harc fokozatos kiépítése miatt.
Kalibrálások: Az Orosz Aerospace Forces megtámadta a Javorovszkij gyakorlóteret Lvov régióban, a Desna kiképzőközpontot a Csernyihiv régióban, a Csajka szanatóriumot Nyikolajevben és a Megatex üzem területét Konsztantyinovkában. Minden esetben az ellenséges munkaerő és nehézfegyverek megsemmisítéséről volt szó, az ütések kézzelfoghatóak voltak. Nyikolajevben 300 zsoldos és 35 nehézgépegység, Konsztantyinovkában legfeljebb 80 lengyel zsoldos tartózkodik. Este a rivne-i Sarny városában egy katonai létesítmény elleni támadásokról érkeztek jelentések.
A világban
Megjelent a New York Times cikk, amelyben részletesen beszéltek a CIA-alkalmazottakból és a külföldi különleges erőkből álló hálózat ukrajnai munkájáról az Ukrán Fegyveres Erők oldalán.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 994
66 288
113
Teljes az elmebetegség : ukrán kecske, kijev kecskéje felrobbantott 40 orosz katonát :D



És ezt emberek elhiszik :D
A kecske meg golyóálló volt.
Zelenszkij kecskeje volt.
Kaotikus mozgas... irja az aki kecsket csak kepen latott vagy max az allatsimogatoban...


Putyin az ejjel a Kremlbe ment.

Katyusa
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 457
113
Már megint a tényekkel vitázol?
Januárban el is indultak a légi támadások, de a szárazföldi támadás csak február 24-n indultak el, amikor már megszületett a kivonulásról a megegyezés, és irak elkezdte a kivonulást.
Legalább Anatolij Csernajev és James Scocroftnak elhiszed?

"amúgy is rossz ajtón kopogtattak."
Mikor Genfben James Bakerrel tárgyaltak januárban? Vagy mikor? Mikro Gorbacsovnál volt? Végülis az ENSZ BT egyik állandó tagja mindkettő.

"Igen, az USA kifejezte Gorbacsov és a SzU súlytalanságát a nemzetközi politikában."
Persze :D
"Ez a nagyképű ruszkinak sértő, de majd hozzászokik."

Az a "nagyképű ruszki" volt az, aki mindenáronm el akarta kerülni a háborút, hogy ne haljanak meg civilek, és a jóságos amerika volt az, aki azon aggódott, hogy ha irak végül eleget tesz az ENSZ határozatnak, akkor nem lesz háború. Aztán 5 évvel később a mocskos Albright elintézte annyival az 500.000 5 éven aluli iraki gyerek halálát annyival, hogy megérte.

"Putyler háborúskodásának semmi köze azokhoz az eseményekhez, Gorbacsovhoz."
Már hogyne volna. Csak az ilyen együgyűek szerint kezdődött minden 2014-ben, vagy idén februárban.

"Mentegetőzés, szerecsen mosdatás."
Logikus következtetés történelmi tények alapján, melyek ismeretében te jelentős hiányosságokkal küzdesz.

"Sima hódító háború a remélt érdekszféra megőrzése érdekében."
Visszahódító maximum, de igen. Viszont ezzel cáfolod is a többi hülyeségedet: tehát az USA az orosz érdekszférába hatolt be azzal a céllal, hogy meggyengítse, elpusztítsa, rivális nélkül maradjon, és befolyását kiterjessze az egész világra.

"Két megyéért...."
Az orosz államiság fennmaradásáért

Alakul ez:
Tehát február 23-án hozta meg az iraki azt a döntést, hogy mégis visszavonulna a januárban lejárt határidő helyett. Amikor már több, mint egy hónapja dúlt a háború.
Ez lett volna a béke terv? Egy hónappal a háború után?
:D

Nem érzed mekkora manipulációja ez a tényeknek?
Dehogynem...
;)

Ez utólagos orosz magyarázkodás. A többi is.
A lényeg, hogy Oroszország hanyatlik. Történelmi lfolyamat, elveszítette gazdasági hatalmát, majd politikai befolyását. A katonait most veszti el, ezzel a háborúval.

Ezért jön az atom fenyegetés. De kit fenyeget? Ő támadta meg Ukrajnát. Nem bír vele, ezért pánik helyzetében atomozna?

Tipikus orosz kommunikáció. Mindig a külföld a hibás. Mindenért.
Kurszk elsüllyedése. A volt VSZ és SZU tagállamok önállósodási ugyan ez.

El kellene fogadnia Oroszországnak, hogy nem tud a szomszédjain uralkodni.
Ehhez háború kell neki. Sajnos.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 904
5 211
113
Ezek a felről támadó cuccok nem minden esetben a tetőpáncélt találják el, ezt pl nagyon jól mutatja pl a Javelin röppályájának az alakja. De a fontosabb az az, hogy a tank nem csupán páncél, nem lesz jobb egy tank a másiknál csupán attól, hogy védettebb. Egy modern nyugati harckocsit pl NLAW indítási távolságra megközelíteni sokkal nehezebb mint egy bármelyik ukrajnában bevetett orosz harckocsit a T-90M-et leszámítva. Egy modern nyugati harckocsinak a nappalival tökéletesen megegyező éjszakai harcképessége van, ez talán a T-90M-re igaz egyedül.
Leginkább az abramsal van e téren nagy "tapasztalat".Abból is jópár került veszteség listára.Ami az "előnye"hogy az esetek jelentős részében a harckocsi személyzete túlélte a találatot és a harcképtelen járművek jelentős része is javítható maradt.De volt rá példa hogy egy Apache 4 abramsat lőtt ki helfire rakétákkal téves azonosítás miatt és mind a 4 harckocsi személyzete "megúszta"sérülésekkel.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 457
113
Érdekes párhuzam.
Szerintem a végső kudarc okát itt is az elért eredmények megtarthatatlanságában kell keresni.


Putyin akkor tud békét rákényszeríteni az ukránra, ha cserébe ad valamit.
De mi az amit Ukrajna elfogadna a Donbasszért, Krimért cserébe?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 877
81 549
113
Reggelre 14 rakéta kopogtatott be Kijevbe. Célkeresztben az Artyjom hadipari üzem volt:

H-101 robotrepülőgép( cirkáló rakéta, szárnyas rakéta) a Tu-160 és Tu-95MSz-ről indítható.
images


H-101 szintén

H-101








A tegnapi rakétacsapásokat túlszárnyalták a maik. Csak KIjevre 14 robotrepülő!
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 494
19 610
113
Ha nem tetszik az oroszoknak, akkor még mindig bepróbálkozhatnak egy NATO tag megtámadásával, de jobban járnak ha zokognak a sarokban és vesznek pár hajót amivel tengeren el tudják látni Poroszország hozzájuk került részét.

Azért tartalak cinikusnak bennetek,mert amikor az oroszok rúgják fel sokkal durvábban a nemzetközi jogot akkor tapsikoltok és azt hiszitek végre eljön az új világrend amiben nektek olyan rohadt jó lesz. Mitől lenne nektek jó?
Meszike a nemzetközi jog magas neked, mint tehénnek a kerekeskút, szerintem próbálkozz valami egyszerűbbel, mondjuk legózz egy kicsit...
Az azért látszik, hogy ahogy haladnak az oroszok, úgy leszel egyre frusztráltabb és sikoltozóbb. :D
A NATO tag betámadása jelen esetben már nem 5. cikkelyes játék , ugyanis Kalinyingrád blokádja már önmagában háborús cselekmény. A nagy jenki barátaid messziről biztatják a hülye litvánokat az Eu meg nem győzi figyelmeztetni, hogy "ezt ne!". Lelkesedj továbbra is nyugodtan az atlantista álmaidért, ami az orosz nyersanyagokért folyó nyálcsorgatás, és közben lásd ahogy a kaporhadak sorra leamortizálódnak a "mindenható" atlanti technikával együtt... :D
Én meg nem tartalak cinikusnak téged, csak simán ostobának, ahogy a realitások negligálásával próbálod az atlanti álmokat fenntartani. Nem fog menni picinyem, jobb ha beletörődsz! :D
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Érdekes párhuzam.
Szerintem a végső kudarc okát itt is az elért eredmények megtarthatatlanságában kell keresni.


Putyin akkor tud békét rákényszeríteni az ukránra, ha cserébe ad valamit.
De mi az amit Ukrajna elfogadna a Donbasszért, Krimért cserébe?
Hogy újra azok lehetnet, amik: oroszok :D Visszakapják az identításukat. Tudod, azt ami neked nincs, és másokét rendszersen kétségbe vonod :)


Mekkora?
Hol van?
Nagy.
Oroszországban.
Nagyoroszországban. :D
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Ahogy írtamkorábban, annak az esélye, hogy fizikailag kivégezzék-tehát agyonlőjjék a briteket nagyon kicsi. A kivégzés hatalmas felháborodást váltana ki világszerte és újabb szankciók jönnének Oo ellen. Ezért úgy gondolom, hogy a háttérben valamilyen alku, esetleg fogolycserés egyeszség jön létre.

Ohhh, már látom is :
"Egy vitát követően megfojtotta szintén brit állampolgárságú fogolytársa, aki ezt követően öngyilkos lett. "
Meg is van oldva, ezért senki nem tud szankcionálni senkit.
A megoldandó probléma megszűnt, mindenki megkönnyebbül. Én legalábbis biztosan... :rolleyes:
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 936
35 897
113
Lassíts, vegyél vissza a hiperaktivitásból és próbáld értelmezni a szöveget(ha vagy olyan szellemi szinten) XD
Leírom harmadszor!
Miről volt szó? a Hadifoglyokról. Minden hadifogolyra, amely a reguláris hadsereg katonája vonatkozik a hadifoglyokról szóló Genfi Egyezmény, amely előírja, hogy a hadifoglyokat nem lehet kínozni, kivégezni pláne(!) orvosi ellátást kell biztosítani a számukra, napi 3x étkeztetés...stb. Ezt az ukránok nem nagyon tartották be, illetve a konfliktus elején 3 videó is előkerült, ahol orosz katonákat kínoznak majd megölnek. 1x Orosz hadifoglyok lábon lövése majd kivéreztetése Harkovi régií(Izjumnál). 2. videó Orosz hadifogoly katonák torkának elvágása majd lelövése a Kijevi régióban Irpinynél. 3 videó pedig orosz katona késsel való szurkálása majd fejének levágása. Ezek mind ukrán háborús bünök.
Oroszokról ugyanez nem mondható el, hogy ukrán hadifoglyokat gyilkoltak meg, mutass nekem egy videót!

Térjünk át a zsoldosokra, akikre nem vonatkozik semmilyen Genfi egyezmény. Az említett két brit Mariopolban került fogságbaa DNR(DPR) erőkhöz. Azonnal orvosi ellátást kaptak(nem lőtték lábon őket), a börtönben napi 3x étkeznek. Később bíróság elé kerültek, ahol megállapították bünösségüket és halálbüntetést kaptak. Egy hónapos határidő volt a végzés megtámadására-fellebbezésre, de nem tettek semmit.

Ahogy írtamkorábban, annak az esélye, hogy fizikailag kivégezzék-tehát agyonlőjjék a briteket nagyon kicsi. A kivégzés hatalmas felháborodást váltana ki világszerte és újabb szankciók jönnének Oo ellen. Ezért úgy gondolom, hogy a háttérben valamilyen alku, esetleg fogolycserés egyeszség jön létre.
Fő kő üket akasztani!
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Nem képes tisztán dönteni és az oroszoknak az agyára ment az imperializmus.

Az összes környező népnek rossz a viszonya az oroszokkal, nem véletlenül. Az oroszoktól mindig a terror és az elnyomás jött. Ti meg önként meghajolnátok előttük. Undorító számomra ez a szolgalelkűség.
Nekem tudod mi a szolgalalkűség: amikor felaldozzuk az egyébként normális életünket egy olyan országért, mint Ukrajna. Egy nyíltan antidemokratikus, rasszista országért. Olyan emberekért mint te, Wilson meg ladagrant. Szégyen, hogy beszéltek a nyelvünket. Igazi ukránok vagytok. Nem hajlongunk az oroszok előtt, de mit kaptunk tőletek ukranoktól? Ellenségeskedést, magyarellenességet. Egyébként igen, érdekes az orosz szimpátia, de ez sem lenne ha az országod úgy állt volna hozzánk, ahogy egyébként egy normális szomszédnak kellett volna. Elfogadoan, együttműködve. Mit kaptunk ehelyett: fenyegetőzest, a magyar kisebbség folyamatos bántását. Ekkor bezzeg nem olvashattunk tőletek semmi. És ukran helyszíni beszámolókat sem. Mert most bizony ott lenne a helyetek. Azt is elmondanám, hogy nagyon sajnálom az egyszerű ukrán népet, azokat akik csak élni szerettek volna normálisan, nem dőltek be a felülről es kivülről vezérelt pokitikai elit hülyesegeinek. Ehelyett felaldoztak országokat, a jövőjüket a semmiért, idegen érdekeket. És ezzel együtt a mi jövőnket is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 994
66 288
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 994
66 288
113
Szerintem a déli hadműveletekkel semmi baj nem volt. Ha mindenhol úgy haladtak volna mint délen, akkor már rég vége lenne a háborúnak.

Én magam a BMP-3-at nem tartom különösebben jó IFV-nek. Persze impozáns a tűzereje, de ennyi. Összességében az orosz páncélos erő le vannak maradva minimum 1 generacióval amin nem segít a modernizáció, mert a lemaradás fő oka nem technológiai hanem konstrukciós. Sosem lesz jó IFV a BMP-3-ból, mert az idióta konstrukció ebben gátolja. Sosem lesz modern IFV a BMP-2 mert a konstrukció gátat szab.
Ugyanez a helyzet a harckocsiknál is. Ha a fejük tetejére állnak akkor sem lesz jó konstrukció se a T-72, se a T-80, de még a T-90-sem. A T-90M az ahol elkezdhetünk modernségről beszélni konstrukciós szinten.

Nagyon hiányzik nekik a T-15 és a Bumerang, talán még sokkal jobban mint a T-14.

Miért? Mert a T-90M-el el lehet lenni a modern harctéren, de a BMP-2/3 pláne a BTR-80/82 használhatatlan konstrukciók.

És itt alapvetően konstrukciós problémákról beszélek amit nem lehet jobb motorral vagy optikai rendszerrel orvosolni.
Lehet hogy mara xar konstrukcio, a 60-as 70 - es evekben terveztek. Akkoriban nyugaton se terveztek jobbat semmivel sem, sőt... lehetne ugye hozni a sok peldat.
Most meg az van hogy a nemet (meg gondolom meg sok mas nyugati ceg) nem tud harckocsit gyartani mert nincs alapanyag.
Moszkva meg legyart par jarmuvet mert ott van.
Sokaig velunk maradnak meg a hideghaborus vasak igy, hiaba fogynak.