[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
A puding próbája az evés. És a nato még nem kostólt bele pudingba, igy nem lehet tudni, izlene-e nekik az orosz puding.
Nagyon olyan 2.VH érzésem van. Ott a minőség vesztett a mennyiség ellen. Most is ezt valószinüsitem. Ráadásul a nato lakósság a véráldozatokat nem nagyon viseli el már szerintem. A hájteh varázsában azt hiszik, egy háború nem jár halottakkal náluk, csak a másik oldalon.
Nem véletlenül hozták be a migráncsokat. Amíg te q fronton lőnél a muszkára, addig a no-go zónák népe szabadon prédálhatja a barátnők feleségek punciját.

És így meg tudják teremteni annak a kevert fajnak az alapját, amit már jó ideje tervezgetnek. Ennek a kialakuló rétegnek már semmi érzelmi kötődése sem lenne a nemzeti léthez és boldogan vetné alá magát az EU hatalmi eszméjének.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 519
12 986
113
Jól láthatóan fogalmad sincs a nyugati harckocsik páncélozott harcjárművek képeségeiről és a Himars képességeivel sem vagy tisztában, és azzal sem hogyan fogják használni az ukránok.

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy pl egy 2016os modernizált Smerch-Mhez képest mivel tud többet, ha egyáltalán tud is, egy Himars. Szívesen olvasnám. Részletezhetnél.

Amit tudok, hogy a Szmercs-M negyedébe kerül, 12db 300mmes rakéta van rajta, 6db 227mmes helyett.

Preciziós csapásra csak az oroszok képesek csak, megfelelő rakéta hiányában ukránoknál. Abszolút városrombolásban, amire az ukránok használják pedig elhasznált euróhoz képst kb tizede hatékonysággal bír mint egy smerch-m rendszer (4× annyi pénz, fele mennyisegű, egyenként is kisebb tűzerő, lassú).
Nyilván ez nagyon egyszerű levezetése a dolgoknak, de a tizede hatékonyságot nem tudom mivel tudná ellensúlyozni (a valós, jelenlegi használatban) a himars.

De nagyon szívesen olvasnék egy smerch-m vs himars pro kontrát is. Mert scmerch-mről nem igen van infó.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 471
46 581
113
  • Tetszik
Reactions: vontod and paul64

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
604
7 315
93
Az értelmes, ép elméjű politikai és katonai vezetők a fegyveres erőt arányosan alkalmazzák.
Ettől még lehet atomháború a vége.

De Putyler hagyományos erővel végrehajtott agresszió esetén hasonló erelyú válaszra számíthat.
Légierő tekintetében egyértelmű a NATO fölény, tehát sok jót nem remélhet, az orosz támadás után kijózanító pofonját hamar megkapná.

Ha esetleg nem ép elméjű az illető, akkor a környezete még mindig megelőzheti a katasztrófát.
;)
Szomorú, ha valaki azt a látszatot kelti, hogy nem így van.
Pityler Putyler Pmutyler
Vannak ám érveid :D
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 409
113
Hát gyerekek, ennyi + reagálást még nem kaptam :)

Ha az ember tájékozott, és összefüggéseiben tudja szemlélni évtizedek eseményeit és a történelmi előzményeket, akkor a dolgok nagyon egyértelműek lesznek. Sajnos az átlagember nem tájékozott és egy aranyhal memóriájával rendelkezik. A politika, a hatalom, a világ irányítói nem is akarják, hogy az átlagember ilyen 'veszélyes' legyen, akkor sokkal könnyebb manipulálni a tömegeket, erre kell a média és a propaganda. Pl Wilson és meszike példájából is jól látszik, hogy amúgy tanult, értelmes emberekkel mit tesznek ezek. De felmész a netre, és elvileg egyetemet végzett emberek fújják a propagandát és a gyűlöletet, és megérted, hogy működhetett a náci németország, a bolsevikok, és az amerikai 'álom'.

Ezért lehet elitetni emberekkel, hogy oroszok lövik donyecket. ha véletlen valamelyikben sikerül kételyt ébreszteni, akkor visszavág, hogy akkor is az oroszok tehetnek a halálukról, mert ők kezdték stb stb.
Ezért lehet leírni egy nagy amerikai think tanknek, NGO-nak, hogy az oroszok bűnös háborúi líbiában és szíriában.

Wilsonnak: igen, én is sokáig ezen az állásponton voltam, hogy 2014-ben lehetett volna/kellett volna menetből elintézni, amikor az ukránok fele 1 nap alatt átállt volna, és a többi azonnal összeomlott volna.
De pár napja Putyinék elmondták ez miért nem volt opció:

1. az appeasment - Putyin egy galamb. a legvégső pontig is hátrál inkább, hátha lesz belátás valaki részéről a nyugaton. kiderült, hogy nincs ilyen, mert a nyugaton nincs szuverén vezető, mindenki amerikai báb, és eljött a pont, ahonnan nem lehetett hova hátrálni. Rob Lee - aki amúgy echte ukrán párti - leírta, hogy elértek arra a pontra, ahol a nem cselekvés költségei jócskán meghaladták a fegyveres beavatkozás következményeinek költségeit.

2. Putyin pontosan tudta, hogy mi készül. úgy ahogy korábban leírtam én is, csak ő még pontosabban, mert orosz elnökként 1000x több információval rendelkezik. tudta, hogy bármit lép, a válasz ez lesz: totális szankciós, embargós politika, elszigetelés, aminek a gazdasági következményeire 2014-ben még nem volt felkészülve Oroszország. Lehet, hogy akkor lerendezi az ukrán kérdést pár nap alatt, és a kövezkezményekben térdre rogyott volna oroszország és az állam léte került volna veszélye.

Mit gondolsz, miért merik most már szabadon terjeszteni, hogy hogyan akarják oroszországot felosztani? Eddig azt se szabadott leírni, hogy a felosztását akarják, most már a terveket is kirakják az amerikaiak.
Szerinted ezeket most csinálták?

Véletlenül sem lehet az kedves Wilson, hogy a terv 1990 előtt is, és azóta is az, hogy oroszországot meg kell gyengíteni, fel kell darabolni, hogy se ellenpólust, se kihívást, se veszélyt az amerikai hegemóniára ne jelenthessen? Nem lehet, hogy az elmúlt 30 év amerikai tevékénysége kizárólag erre irányult függetlenül az ócska propagandától, amit az átlag nyugati polgár kritika nélkül elhitt?

Melyik a logikusabb magyarázat? Az, amit én írtam, és összefüggéseiben levezethető a történések mentén, vagy az, hogy "tömeggyilkosállatoroszok" és "szemétnépirtóterületrablóputyin"?

A te"logikus magyarázatod" egy orosz hoax. Annyi alapja van, hogy az USA veszélyt érez az Orosz atomfegyverek és a kiszámíthatatlan orosz politikai elit miatt.
Természetes, hogy igyekszik Oroszország hanyatlását gyorsítani, bukását siettetni.
De annyira nem ostobák, hogy létét veszélyeztessék. Ezért soha nem támadja meg senki Oroszországot. Törekvéseit akadályozzák, hisz a hatalmi harc természete ezt diktálja.

Hogy újra azok lehetnet, amik: oroszok :D Visszakapják az identításukat. Tudod, azt ami neked nincs, és másokét rendszersen kétségbe vonod :)

A háború után?
Biztos mindenki ruszki szeretne lenni...
:D

A sértegetést meg fejezd be!
:)

Nagy.
Oroszországban.
Nagyoroszországban. :D

Álmodozz csak. Majd felébredsz.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Nem kell rohanni jód tablettáért, nem lesz itt semmilyen világháború sem Kalinyingrád sem Litvánia miatt, Putyin nem hülye nem fogy neki menni egy NATO tagállamnak szépen lenyeli ezt a békát és tengeri úton eljuttatja a szállítmányokat Kalinyingrádba.
Te komolyan azt hiszed, hogy New-York vagy Tel-Aviv vállalja az elhamvadást a litvánok miatt? Egy sékelt nem adnának az életükért.
 

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
71
491
53
Ott a tévedésed, hogy ez az orosz haderő amit Ukrajnában látsz. Nincs nekik más! Nincs nekik halomban valahol máshol ennél modernebb, amit tartogatnak a nagy sátán ellen. Van nagyon nagy jóindulattal 400db valamilyen T-90 amire azt mondhatjuk, hogy igen az minőségi ugrás a T-72B3 és T-80BVM-hez képest. De ezzel együtt ennyi. Nincs tömegesen valahol máshol modernebb lövészpáncélos mint a BMP-3 pláne nincs modernebb APC mint a BTR-82A.
Minden valószínűség szerint így van ahogy írod. Valamiért ott motoszkál bennem egy hátsó gondolat, hogy ha nem is olyan mennyiségben mint a régi technika, de vannak új eszközeik.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 392
16 658
113
"nyugati harckocsik páncélozott harcjárművek képességeiről"Hol bizonyítottak ezek a híres nyugati csodák?RPG-7-nél komolyabb fegyverrel még nem is lőttek rájuk.Egy Kornet úgy csapná keresztül bármelyik nyugati csodát,mint egy rohadt bádogot.
2006 Libanon. A híres Merkavák elég csúnya veszteségeket szenvedtek. 14 veszett el RPG vagy Kornet által.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 439
7 138
113
Ne haragudj, hogy belerondítok az álmaidba, DE! Ned Price egy f.sztalicska jenki külügyi szóvivő és NEM a NATO főnöke! Szerintem még ha jenki vezetéssel is, DE a NATO-nak kell döntenie arról hogy mit lép egy orosz lépésre és nem a belterjes amcsi warmongereknek... Persze aggódni nem kell, a ruszkik csak a csapokat és a kapcsolókat zárják le első körben azok a f.szfej balti idióták meg majd elmélkedhetnek a gyertyafénynél. Rohadtul ki kellene lépnünk a NATO nevű DS ̶t̶e̶r̶r̶o̶r̶s̶z̶e̶r̶v̶e̶z̶e̶t̶b̶ő̶l̶, izé PMC-ből....
teljesen mindegy milyen rendű rangú arc nyilatkozik a nato részéről, amíg nem tart a folyamat ott hogy konkrétan döntést kell hozni az 5. cikkely alkalmazásáról, a natonak ahhoz fűződik érdeke hogy azt komenikálja hogy az a cikkely bizony életbe fog lépni
és pont ez történik, nyilatkozik tájékoztat szócsépel mindenki az amerikai elnöktől a nato főtitkáron át az utolsó nato közbaka kutyájáig mindenki
mert ebben a fázisban amíg a háború szóban zajlik, a csatatér meg a média, ehhez fűződik érdeke
na ezt kell megkülönböztetni attól a ponttól amikor az első orosz katona átlépi a litván határt mert a blokádot casus bellinek értékeli
lehet ebben a helyzetben azt mondani hogy 5. cikkely de akkor másnap nincs washington newyork la és ezen nem segít egy percig se hogy moszkva és leningrád sincs
lehet mondani azt is persze hogy rohadtruszkiagresszor meg akármit is a médiában, esetleg lehet küldeni észt meg lengyel katonákat meghalni vilniusért, de az meg pont azt jelenti hogy nincs 5. cikkely
és ha esetleg valaki felhánytorgatná a nyugati médiában hogy miért nincs, akkor arra nem lehet azt mondani hogy mert bexartunk a következményektől, azt lehet mondanii hogy milyen kár hogy a litvánok házhoz mentek a pofonért amikor benézték ezt a blokád dolgot a nemzetközi jogban, milyen kár milyen kár hogy emiatt nem kapcsolhattuk be azt az 5. cikkelyt....
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
604
7 315
93
A te"logikus magyarázatod" egy orosz hoax. Annyi alapja van, hogy az USA veszélyt érez az Orosz atomfegyverek és a kiszámíthatatlan orosz politikai elit miatt.
Természetes, hogy igyekszik Oroszország hanyatlását gyorsítani, bukását siettetni.
De annyira nem ostobák, hogy létét veszélyeztessék. Ezért soha nem támadja meg senki Oroszországot. Törekvéseit akadályozzák, hisz a hatalmi harc természete ezt diktálja.



Álmodozz csak. Majd felébredsz.


"A háború után?
Biztos mindenki ruszki szeretne lenni..."


Bizonyos kor felett mindenki.
Bizonyos területen meg kortól függetlenül.
A többiek meg majd megtanulják vagy megtanítják nekik :)
30 év agymosás után
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Jól tartja magát az öreg.De azt még most sem értem,hogy védelmi minisztériumok élére miért neveznek ki olyan embereket,akikinek nincs katonai képesitése.Ez alól a rusz sem kivétel,információim szerint Sujgu nem katona.Attól még hogy egy Védelmi Minisztérium adminisztrációs intézmény véleményem szerint elférne az csúcsán egy jól kitanitott katona.
Arra ott a tábornoki/tiszti kar akik igazi döntéseket hoznak ! Ennek az élére csak egy komoly BOSS kell ! És arra pont jó Kozsugetovics és ami még fontosabb Vlagyimir Vlagyimirovics barátja és hű bizalmasa !
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 266
61 914
113

Boris Johnson lemondana, ha magára kéne hagynia Ukrajnát​


A BBC kérdésére, miszerint van-e olyan körülmény, ami miatt lemondana, Johnson azt válaszolta: „Ha azt mondanák nekem, fel kell adnunk Ukrajna ügyét, akkor elfogadnám, hogy elvesztettem egy fontos vitát, és távoznék.”

Avagy az etoni ficsúr valóságértelmezése és felelősségtudata az elitista elefántcsonttoronyból.
Neki az ukrán háború és a globális egzisztenciális krízis csak egy “fontos vita”, amit ha elveszít, akkor szimplán csak távozik és kész.
Ahogy súlyosbodik ez az egész, előbb, vagy utóbb az emberek maguk veszik rá erre a távozásra, ha neki tényleg ennyit jelent csupán mindez.

Kicsit olyan ez, mint amikor az első világháborúban mintegy a “kor divatja szerint” egyenruhát és ezzel elegáns rendfokozatot is kapó királyok, hercegek, grófok, a nyugati arisztokrácia prominensei a harctereken, fűtött tábori sátrakban, térképek felett okoskodva élték ki vélt, vagy valós államférfiúi ambíciójukat és rangjukhoz leginkább passzolónak vélt hadvezéri hajlamaikat.
Az eredmény meg a lövészárkokban elemésztett sokmillió európai közember.

Ne feledjük, ez a háború Borisnak egy fontos vita!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 755
113
A vasúti infrastruktúrát is rakétacsapás érte Lvovban
nmbd5hmMtiA.jpg


 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 139
42 397
113
Ennek nagyon nem lesz jó vége ha igaz.
Z hadművelet: Az orosz tavasz katonai biztosai
‼️Az Egyesült Államok nem tiltakozik az amerikai HIMARS MLRS orosz területen végrehajtott csapása ellen

"Úgy gondolom, hogy a jövőben a HIMARS-hoz hasonló rendszereket fognak szállítani, nagyon valószínű... ezek a fegyverek rekordsebességgel érkeznek, ilyet még nem láttunk ", ez példátlan. A védelem vagy az Orosz Föderáció területe elleni csapások esetében ez a fegyver Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnökének kell eldöntenie magát" – mondta John Kirby, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának szóvivője
a t.me/RVvoenkor.

Már megint a Kígyó sziget.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 803
113
Ez az egy amiben bízhatunk, de mi van, ha a folyamatos basztatás miatt, amiről mind tudjuk, hogy ezzel az üggyel sem áll meg, már nem akarnak még egyet visszalépni? Ukrajnában már nem akartak, azt hiszem elfogyott a türelmük.

És Irakban mennyien haltak volna meg? Afganisztánban? Guatemalában? Iránban? Fülöp-szigeteken? Vietnamban? Koreában?

Putyin rendszer koporsója a világ koporsója a jelen helyzetben. Ez a durva, hogy ennyit nem fogsz fel.

Miért? Mert kritikával kellene illetned de az agyad letilt ilyen esetekben, mert csak úgy tud működni mint ők maguk mondjuk Nürnbergben? Ja, amit mi is elkövettünk, az onnantól kezdve nem fröcsögő morállal ostorozott bűn. :D

Semmi mást nem teszel, mint ez EU mainstream idiótáinak a véleményét és lépéseivel való egyetértést fejezel ki.

De azok. Na?

Hanem kötelező meghalni értük mindenáron, hiszen ők az alfa és omega... , meg aztán a békekeresés az bűn. Háborús retorika kell, mert az olyan píszjeles liberálisdemokratikus. :D

Háborús cselekmény. Valószínű az oroszok sem idegesek az előrenyomulásuk sebessége miatt, ellenben a kretén gazdáid eléggé.

Ócska öszemosása a szovjet és az orosz nemzeti államnak, mégha vannak benne igazságok is. Putyin szovjet moralizálása miatt leverném én is ha előttem tenné.

Ez volt a legaljább megszólalásod eddig. Mert felháborodásnak álcázott terelő moralizálás. Milyen mindig csak áldozatok? Ebben az ügyben azonban egyértelmű lépéskényszerbe került hatalom.

Az utolsó sora meg a bizonyítványod. Ennyit tudsz. De legalább nem putylerezel. :D Ja, tudtad, hogy FSZB van? :D

Szóval nem kell az usának behódolni, de ha választani kell, akkor az usának kell behódolni. :D Hülye. Hülye.
Elfogyott a türelmük? És türelmetlenségükben újra elkezdtek más országokat megszállni? Nem kéne nyugtatót szedniük inkább?

Szerintem nem volt helyes az amerikaiak iraki inváziója, mint ahogy a mostani orosz invázió sem helyes. Én következetes vagyok. De a közel-kelet Amerika előtt se volt a béke szigete.

Nagyon messze vagyok az EU mainstream álláspontjától. Hozzám legközelebb a lengyelek állnak, én bőven kritizálom a nyugatot is, csak nem itt, mert itt Ukrajna a téma.

Oroszországgal szemben háborús retorika és konkrét lépések kellenek. Az ahogy a Krím megszállását kezeltük ide vezetett.

A SZU ugyanazt az orosz birodalmi mentalitást képviselte mint a moder Oroszország, csak más ideológiai köntösben.

Ha az USA érdekszférájában vagy, akkor ott sokkal szabadabb vagy.
Nem véletlen, hogy sokáig csajnak hittek/hittünk Téged, mert az írásaidat olvasva tipikusan olyan vagy mint egy üresfejű kis plázacica, aki a kerek seggének és női mivoltának tudatában addig rázza a pofonfát, amíg a nyakába nem szakad az egész termés, aztán meg csodálkozik, hogy ez meg hogy lehet, egy nőt nem illik megütni ;)
Bár fogalmad sincs sem a háborúról, sem annak mikéntjéről vagy akár egy hadsereg működéséről de szakmányban puffogtatod ide az ostobaságokat, a realitásokat és egyéb nagyon is megfogható, számszerű konkrétumokat viszont kerülöd mint az ördög a tömjénfüstöt.
Más szavakkal mondva, szembemész a forgalommal az autópályán, de hát a többiek mind hülyék, csak Te vagy helikopter...
Litvániával kapcsolatban ajánlanám a figyelmedbe azt az egyszerű tényt, hogy Litvánia államiságát és határait is ugyanazon dokumentumok garantálják, amik a Suwlaki folyosó használatát az oroszok számára. Már az EU is rájuk szólt...
Bírom ezt a kioktató mentalitást azoktól akik a nyilvánvalóajn bukásra ítélt első fázisban még Kijev bekerítéséről és Harkiv meg Odessza ostromáról álmodoztak. Az idő végül engem igazolt és nem az oroszok elhibázott stratégiáját.