[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Már a CNN is arról beszél, hogy ez Putyin háborúja az amerikai hegemónia ellen.
Ennek fényében érdekelne Wilson, hogy szerinted az oroszok megállnak a Dnyepernél? Vagy ha mennének tovább, fog addigra elegendő nehéztechnika érkezni nyugatról ami megállíthatja őket, hogy látod?

Az én véleményem az, hogy az oroszok max csak Donbaszt tudják behúzni a most megszállt területek mellett és utána szerintem jó esély van arra, hogy befagy a konfliktus, a beérkező nyugati nehézfegyverzet csak max megállítani képes az oroszokat, mivel szerintem egy hatékony ellentámadáshoz egy minőségben és mennyiségben is megfelelő légierőre és légvédelmi rendszerekre (csapat légvédelem) lenne szüksége az ukrán haderőnek és annak felállítása (ha sor kerül rá)
sok időbe fog kerülni az ukránoknak.
 
  • Tetszik
Reactions: meszike91

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
„Az ipari hadviselés visszatérése” címmel érdekes elemzést olvastam egy nagy múltú angol intézmény a RUSI internetes oldalán.
https://rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/return-industrial-warfare

A RUSI-t 1831-ben alapították az angolok, így a legrégebbi védelmi és biztonsági elemző szervezet.

Az írás szerzője Alex Vershinin alezredes, aki10 éves frontvonali tapasztalattal rendelkezik Koreában, Irakban és Afganisztánban, modellező és szimulációs tisztként is dolgozott a NATO és az amerikai hadsereg számára.

Ahogy a második világháború hadigazdálkodása döntő hatással volt az egész konfliktus végső kimenetelére, úgy az orosz és ukrán összecsapásban is döntő jelentősége lesz ennek, tehát a hadiiparnak, energiának ás a nyersanyagoknak.

Az elemzés főbb megállapításai:

A berendezések, járművek és lőszerek hatalmas fogyasztása nagyszabású ipari bázist igényel az utánpótláshoz, az ukrajnai lőszer és felszerelés felhasználás mértékét csak egy nagyszabású ipari bázis tudja fenntartani. Jelenleg a Nyugatnak nem biztos, hogy megvan az ipari kapacitása egy nagyszabású háború megvívására.

Jelenleg kb. 250 000 ukrán gyakorlott katona, valamint 450 000 nemrég mozgósított katona áll szemben mintegy 200 000 orosz és szeparatista katonával.

Az orosz–ukrán konfliktusról nem állnak rendelkezésre pontos lőszerfogyasztási adatok. Egyik kormány sem tesz közzé adatokat, de az orosz védelmi minisztérium által a napi tájékoztató során közölt hivatalos adatok alapján az orosz lőszerfogyasztás megbecsülhető, e szerint több mint 7000 tüzérségi lövést adnak le naponta 1/3 részét rakétatüzérség 2/3 részét hagyományos tüzérségi fegyverekből.

Az orosz védelmi minisztérium csak az Orosz Föderáció erőinek adatairól számol be, tehát nem tartoznak ide a donyecki és luhanszki szeparatista köztársaságok alakulatai, amelyeket különböző országként kezelnek. A számok nyilván nem tökéletesek, de még ha 50%-kal alacsonyabbak is, ez még mindig nem változtat az általános logisztikai kihíváson.

Egy elhúzódó háború győztese továbbra is azon múlik, hogy melyik fél rendelkezik a legerősebb ipari bázissal, úgy tűnik a Nyugat jelen esetben nem áll jól.

Jelenleg az Egyesült Államok például csökkenti tüzérségi lőszerkészleteit. 2020-ban a tüzérségi lőszervásárlások 36%-kal, 425 millió dollárra csökkentek. 2022-ben a tervek szerint a 155 mm-es tüzérségi lövedékekre fordított kiadásokat 174 millió dollárra csökkentik. Röviden, az Egyesült Államok éves tüzérségi termelése a legjobb esetben is csak 10 naptól két hétig tartana Ukrajnában.

Az USA jelenleg évente 110 PRISM, 500 JASSM és 60 Tomahawk cirkálórakétát vásárol, ami azt jelenti, hogy három hónapos harc alatt Oroszország az Egyesült Államok éves rakétatermelésének négyszeresét használta el.

Nem ésszerűtlen az a feltételezés, hogy 4000 cirkáló és ballisztikus rakéta van az orosz leltárban. A termelés a nyugati szankciók ellenére valószínűleg növekedni fog. Áprilisban a Kalibr rakétamotorokat gyártó ODK Saturn bejelentette, hogy további 500 állással bővítené a létszámát. Ez arra utal, hogy a Nyugatnak még ezen a téren nincs előnye Oroszországgal szemben.

Problémás az a gondolkodásmód is, mely szerint az ipar tetszés szerint be- és kikapcsolható. Ezt a gondolkodásmódot az üzleti szektorból importálták, és elterjedt az Egyesült Államok kormányzati kultúrájában. A civil szektorban az ügyfelek növelhetik vagy csökkenthetik megrendeléseiket. A termelőnek fájhat a megrendelések csökkenése, de ez ritkán katasztrofális, mert általában több fogyasztó van, és a veszteségek a fogyasztók között oszlanak meg, a katonai beszerzéseknél ez nem működik. Az Egyesült Államokban egyetlen vevő van a tüzérségi lövedékekre és ez a hadsereg.

Kínának szinte monopóliuma van a ritkaföldfém anyagok terén, ami szintén nyilvánvaló kihívást jelent a fegyvergyártás során. A védelmi ipari bázisról szóló amerikai jelentések egyértelművé tették, hogy a termelés felpörgetése háború idején nagy kihívást jelenthet az ellátási lánc problémái, a képzett személyzet hiánya valamint az amerikai gyártóbázis leépülése miatt.

Az ukrajnai háború azt bizonyítja, hogy a hasonló ellenfelek közötti háború technikailag fejlett, tömeges, ipari termelési képesség meglétét követeli meg. Az orosz támadás olyan mértékben fogyaszt lőszert, amely jelentősen meghaladja az Egyesült Államok előrejelzéseit és a lőszertermelését. Ez a helyzet különösen kritikus, mert az orosz invázió mögött valószínűleg a világ legerősebb feldolgozóiparával rendelkező Kína is ott áll.

Amíg az Egyesült Államok egyre többet használ fel készleteiből, hogy Ukrajnát a háborúban tartsa, Kína még mindig nem nyújtott érdemi katonai segítséget Oroszországnak. A Nyugatnak azt kell feltételeznie, hogy Kína nem engedi Oroszországot legyőzni, különösen nem a lőszer hiánya miatt.

A szemleíró szerint az autokráciák és a demokráciák között verseny van a hadianyaggyártásban is, és a demokráciáknak radikálisan javítania kellene a hadianyagok előállításához való hozzáállását, versenyképességét.
Egy jó anyag, csak az utolsó bekezdés felesleges.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 821
113
a Kilo -kat kellene kiiktatni, akkor beszűkülne a mozgásterük.
Már amennyiben elfogadjuk, hogy azokról indítják a kalibr-ok zömét.

Az ukránok szerint két H-22-es csapódott be, amiket Tu-22M3-ról indítottak. A kalibrok lehet, hogy tényleg kifogytak végül? :)
De korábban is bevetették már, meg pl. a bastiont is, minden nagy hatótávolságú rakétarendszerüket kb. ami nem stratégiai.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 981
22 838
113
Sziasztok!

Van valakinek listája arról, hogy mennyi és milyen fegyvert kaptak eddig nyugatról az ukránok?

Mert azon töprengek éppen, hogy az oroszok lenullázták az ukrán haderőt, erre tömegesen küldték nekik a rengeteg ATGM-et, lérakot,tankokat, mindent és kb annyira mentek vele, mint lufiárus a nyílzáporban..

A kiképzést, meg a kompatibilitást engedjük el egy pillanatra, mert az ukrán katona lehet jobban kiképzett mint a német, és ezen logikai szál mentén haladva szerintem komoly bajok vannak a nyugati erőkkel, biztos sokáig téma lesz a jelenlegi háború a katonai akadémiákon is
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Sziasztok!

Van valakinek listája arról, hogy mennyi és milyen fegyvert kaptak eddig nyugatról az ukránok?

Mert azon töprengek éppen, hogy az oroszok lenullázták az ukrán haderőt, erre tömegesen küldték nekik a rengeteg ATGM-et, lérakot,tankokat, mindent és kb annyira mentek vele, mint lufiárus a nyílzáporban..

A kiképzést, meg a kompatibilitást engedjük el egy pillanatra, mert az ukrán katona lehet jobban kiképzett mint a német, és ezen logikai szál mentén haladva szerintem komoly bajok vannak a nyugati erőkkel, biztos sokáig téma lesz a jelenlegi háború a katonai akadémiákon is
Hogy ne lenne jobban képzett, ha up2date harccselekményekben vesz részt.
Nem beszélve arról, hogy ez tényleg már megint egy tök más háború, mint eddig volt. Már ha csak a drónokat nézzük.
Ezt is meg kell tanulni.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
517
1 892
93
Felismeri valaki, melyik híres ukrán katona van a képen? :)
9WOyEeeZoLs.jpg
Te jó ég! Ez nem a metalica dobosa?
 
W

Wilson

Guest
Az ukrán benzinkutak üzemanyag-ellátásának júliusi növekedésének köszönhetően megszűnnek az autósok számára a látogatásonkénti üzemanyag-vásárlások mennyiségére vonatkozó korlátozások.

Ezt Andrij Gerusz, a Verhovna Rada Energia Bizottságának vezetője mondta az Ukrajna Médiaközpontjában tartott tájékoztatóján.

Elmondása szerint júniusban több mint 600 ezer tonna olajtermék került az ukrán piacra Európából, ebből 400 ezer tonna gázolaj, 200 ezer tonna benzin és cseppfolyósított gáz volt. Megjegyzi, hogy a benzinkutakon stabilizálódik a helyzet. Bár az ország központjában és keleti részén még mindig van némi hiány, nyugaton nincs sorban állás a benzinkutaknál.

Júliusban az ukrán autósok bármilyen mennyiségben tankolhatnak majd. A hatóságok azonban arra kérik az ukránokat, hogy felelősségteljesen fogyasszák el az olajtermékeket, és ne költsék el azokat, hacsak nem feltétlenül szükséges” – mondta Gerus.

Hozzátette: nem valósult meg és nem is fog megvalósulni Oroszország azon terve, hogy nagyszabású válságot hozzon létre Ukrajnában: "Ellátási tervet és logisztikát dolgoztunk ki a különböző európai országokból."

 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 565
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
a Kilo -kat kellene kiiktatni, akkor beszűkülne a mozgásterük.
Már amennyiben elfogadjuk, hogy azokról indítják a kalibr-ok zömét.
Ugy tudom, a kilo ma
Zelenszkijék fegyverraktárat csináltak a plázából, most meg sír, hogy rakétát kapott
Persze, a nizzai 84 áldozat az semmiség volt. Micsoda pofátlan ripacs ez a pasas.
 
W

Wilson

Guest
Részlet az Amerikai Védelmi Minisztérium tegnapi sajtótájékoztatójáról.....


"Visszatérve Liz kérdésére, arra lennék kíváncsi, hogy milyen egyéb képzések folynak jelenleg az ukránok számára, milyen fegyverekkel és mikor fejeződnek be.

Köszönöm.

VEZETŐ VÉDELMI TISZT: Igen, Mike. Jó kérdés. Mint tudja, Ukrajnában, Németországban és Angliában is folytatunk kiképzést. A karbantartási tanfolyamoktól kezdve, amelyeket jelenleg is tartunk, folytatjuk a tüzérségi rendszerek, mind a HIMARS, mind pedig a tüzérségi lövegek használatának oktatását. Dolgozunk az Excalibur alkalmazásán, és ez a mi nagy dolgunk. De rengeteg karbantartási dolog is folyik, ahogy azt el tudod képzelni. Az ukránok a jelenleg alkalmazott rendszereket továbbra is üzemben akarják tartani. Ezért rengeteg időt töltünk karbantartással is. Remélem, ez hasznos."