[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 707
28 183
113
Ez az egész Kígyó-szigeti téma egy szar brazil szappanopera orosz-alámondásos epizódjaira emlékeztet.
És már kezdi is a Reuters, hogy muh stratégiai ukrán győzelem meg vége a gabonablokádnak, oroszokat kiszórják a térségből satöbbi
Én meg itt ülök a konkrétan 30 fokos szobában a seggemet szétizzadva, és fél centire vagyok a veretes idegfasztól, hogy megint 80 oldalról fognak jönni a propagandával kevert ukrán győzelmi jelentések a megnyert háborúról
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Lehetővé teszi a sziget ellenőrzése a Fekete-tenger ezen részének ellenőrzését ezáltal az egyetlen megmaradt Ukrán tengeri kikötő blokkolását, sőt lehetővé teszi Ukrajna DNY-része feletti égbolt lédvédelmi ellenőrzését is, emelett szükséges egy esetleges sikeres (orosz) DNY ukrajnai partraszálláshoz is,Nem véletlen,hogy ennyi ideig erőltették az oroszok a szigeten lévő jelenlétüket.
+szvsz a tengeri gabonaexport is egyre reálisabbá válik ezután. Csak megfelelő hardware-t kell a szigetre telepíteni :D
Az meg elvileg van.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 874
65 644
113
Egyébként az a nagy mennyiségű T64 amit hoztak az oroszok azok merre vannak?
Láttuk bevetésen?
DNR-LNR erok kapjak meg az ilyesmit.


Roman hősök kisiklattak egy gabonaval rakott szerelvenyt.
Szorgos nepunk gyozni fog!
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93
Infláció, munkanélküliség, alkatrészhiány ami hosszú távon további inflációhoz és további munkahelyek megszűnéséhez vezet. Konkrétan a légi közlekedés fenntarthatatlan hosszú távon a szankciók miatt, de még a vasút üzemeltetésével is meg fog gyűlni a bajuk.

A SZU is összeomlott pedig nekik is meg volt mindenük papíron. Oroszországnak annyival jobb a mostani helyzete, hogy lehet még Kína csatlósa.

Szerk.: Jelenleg ugye rohadt magasan vannak az energiaárak, valószínűleg ezért is mert támadást indítani Putyin. Viszont ez nem lesz mindig így és el fog jönni még az idő amikor az oroszok hitelt akarnak majd felvenni, de ez nem lesz túl egyszerű, mivel technikai államcsődben vannak.

Már megint a nyugati aggyal való gondolkodás....Meg sem próbálsz rugalmasabban gondolkodni és látni mi van, mi lesz a világban. Isteneid a csúcsdemokráciában, ész nélkül nyomtatják a dollárt, manipulálják az országokat, beavatkoznak, háborúznak...ja és magas náluk a munkanélküliség, elszálltak az árak, az adósság az Androméda ködben..hmm akkor most összedőlnek? Ja...és a csúnya kínaiak birtokolják azbadósságaik jó részét....Oroszország sosem lesz csatlós, nem egy brit állam, aki mer kicsi lenni, fogatlan oroszlánból cicává vedleni. Mindazonáltal feláll az új világrend az angolszász uralommal és vazallusaikkal szemben, hála a szivárványos stratégáknak....köszönjük, hogy összecseszik a világot....Nagyon okosnak kell most magyarként lennünk, nehogy a pontpontpont rosszabbik felére essünk...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Most már az:


De az a duma :D
Persze a valódi ok hogy nem tudják megvédeni megfelelő eszközök híján!
Majd legfeljebb elfoglalják Odesszát a szárazföldön és visszamennek.
Eddig is marhaság volt így fenntartani a jelenlétet. Pazarlás oda komolyabb védelem, mert mindkét fél eléri rakéta és/vagy nehéztüzérséggel. Ez a jószolgálati gesztus duma meg kurva nagy bullshit. Egyszerűen felesleges arra pazarolni a légvédelmi rakétákat, hogy azt a fostos kis szigetet védjék, miközben csöves tüzérséggel is támadható a hohol partokról, ami ellen nem igazán van ellenszerük. Hadd menjenek a hoholok, aztán mehet rájuk az áldás :)
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 424
25 012
113
H

Hol van itt a bevasarlokozpont?? Ez egy ipari létesítmény hátsó telephelye lehet ahova feldepoztak egy csomó cuccot, darukat stb.... arról nem is beszélve ha egy ilyen bekoszon az nem csak a tetőt fogja lebontani mint azt láttuk egy korábbi videón...
Igen, egy jól megtermett bakdaru nem szokványos tartozéka egy bevásárlóközpontnak.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU and vata

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A cikkből 1:08 másodperces videó nyitható.
A 2s22 lő néhányat és a sziget is látszik.

https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Zaluzsnij megmutatta, hogyan űzték ki a megszállókat Zmiinyből: a „Bogdan” tarack segített

Iryna Balachuk – 2022. június 30., csütörtök, 13:04
Az orosz megszállók elmenekültek Kígyó-szigetről, miután ukrán védők számos csapást mértek a szigetre, köztük az ukrán Bogdan tarackot is.
Forrás : Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon

Zaluzsnij közvetlen beszéde: „Nem tudták ellenállni tüzérségünk, rakéta- és légicsapásaink tüzének, ezért a megszállók elhagyták Kígyószigetet.

Köszönetet mondok Odesa régió védőinek, akik a lehető legtöbb intézkedést megtették területünk stratégiailag fontos részének felszabadítása érdekében. Mély meghajlás az ukrán önjáró tarack "Bogdan" tervezői és gyártói előtt, amely fontos szerepet játszott a sziget felszabadításában."

Részletek : Zaluzsnij a külföldi partnereknek is köszönetet mondott a pusztító eszközökért.

Őstörténet:

A NAP VIDEÓJA

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 002
83 011
113
Eddig is marhaság volt így fenntartani a jelenlétet. Pazarlás oda komolyabb védelem, mert mindkét fél eléri rakéta és/vagy nehéztüzérséggel. Ez a jószolgálati gesztus duma meg kurva nagy bullshit. Egyszerűen felesleges arra pazarolni a légvédelmi rakétákat, hogy azt a fostos kis szigetet védjék, miközben csöves tüzérséggel is támadható a hohol partokról, ami ellen nem igazán van ellenszerük. Hadd menjenek a hoholok, aztán mehet rájuk az áldás :)
Csak az a győzelmi jelentéses, kitüntetéses kirakodásos hír ne lett volna! ;)
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 516
14 987
113
+szvsz a tengeri gabonaexport is egyre reálisabbá válik ezután. Csak megfelelő hardware-t kell a szigetre telepíteni :D
Az meg elvileg van.

A sziget jelentősége a nullához konvergál. Nem is értettem, miért erőltették Ivánék. A hajózási útvonal szempontjából semmi jelentősége, hiszen azt akár Szevasztopolból is ellenőrizhetik. Nyugati harci egység ezután sem mehet oda. Engedély nélkül hajó sem mehet ki. Aknamező dögivel, ki fog arra hajózni? A "megfelelő" hardware túlélése 10 perc lesz...ha úgy akarják.
Gabonaexport aknaszedés nélkül nem fog menni. Ki szedi fel? A nem létező uki tengerészet? Az oda nem mehető román, bolgár vagy egyéb NATO hajók? A Jóisten?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
emelett szükséges egy esetleges sikeres (orosz) DNY ukrajnai partraszálláshoz is
partraszállással az első napokban se próbálkoztak amikor meg volt a moszkva és a szigeten is ott ültek és még az emberanyagkérdés se volt kritikus
az az aknásítás elég jól sikerült
a sziget viszont tényleg kell mindkét félnek ha a térségbeli hajózást ellenőrizni akarja
sok érv szól amellett hogy az oroszok bemenjenek a donbasz után odesszába, meg sok amellett is hogy ne menjenek be
a sziget - és általában a környéki hajózás - kérdése viszont ezeket az érveket zárójelbe teszi, láthatóan odesszát be kell húzni ha ott az oroszok hajózni akarnak
és a fekete tengeri hajózás fontosabb (stratégiai fontosságú) kérdés, mint akár a donbasz kompletten
kérdés hogy a donbasz után - jövőre - lesz-e erejük az oroszoknak odesszára, vagy addigra kimerülnek, ésvagy az ukránok is felszívják magukat...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 839
81 280
113
+szvsz a tengeri gabonaexport is egyre reálisabbá válik ezután. Csak megfelelő hardware-t kell a szigetre telepíteni :D
Az meg elvileg van.
Látod milyen jó fejek az oroszok... :)
“EZ AZT MUTATJA A VILÁGKÖZÖSSÉGNEK, HOGY AZ OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓ NEM AKADÁLYOZZA AZ ENSZ ERŐFESZÍTÉSEIT, HOGY HUMANITÁRIUS FOLYOSÓT SZERVEZZEN A MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK UKRAJNA TERÜLETÉRŐL TÖRTÉNŐ ELSZÁLLÍTÁSÁRA”
A VM-ben hangsúlyozták azt is, hogy egy ilyen lépés megfosztja Kijevet attól a lehetőségtől, hogy az orosz csapatok ellenőrzése miatt a gabonaexport “lehetetlensége” mögé bújva spekuláljon az élelmiszerválság problémájával.

A minisztérium hozzátette, hogy az ellátások folytatásához az ukrán félnek most a Fekete-tenger partvidékét, beleértve a kikötőihez közeli vizeket is, aknamentesítenie kell.

u.i.
Ha felszedik az aknákat mehetnek az orosz nagy desszanthajók Odesszába :D
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 019
93
+szvsz a tengeri gabonaexport is egyre reálisabbá válik ezután. Csak megfelelő hardware-t kell a szigetre telepíteni :D
Az meg elvileg van.
de ezt ugye meg kell előznie egy 2-3 hónapos aknamentesítő munkának. mert ha nem,akkor azok a hajók gyorsan mennek a víz alá ...
aknából meg van ott jó néhány. többnek a helyét se tudják ....
egyébként meg a hardware-t az oroszok is simán tudják folyamatosan lőni :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 451
77 199
113
Lehetővé teszi a sziget ellenőrzése a Fekete-tenger ezen részének ellenőrzését ezáltal az egyetlen megmaradt Ukrán tengeri kikötő blokkolását, sőt lehetővé teszi Ukrajna DNY-része feletti égbolt lédvédelmi ellenőrzését is, emelett szükséges egy esetleges sikeres (orosz) DNY ukrajnai partraszálláshoz is,Nem véletlen,hogy ennyi ideig erőltették az oroszok a szigeten lévő jelenlétüket.
A partoktól néhány tucat km-re lévő sziget? Ezt most komolyan gondolod? A Fekete-tenger egészét a Krímből lehet felügyelni, akié a Krím azé a Fekete-tenger. Annak a szigetnek semmilyen stratégiai jelentősége nincs.