[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 521
113
Dudi, sajnos volt szerencsém látni, amikor a kiképzett katonák szép rendben elvonultak és a "csak harcos" népfelkelők fedezték őket. És még másnap is az állásokban voltak és harmadnap is, Végül alig tizenegyen maradtak és mind sebesült volt mire felmentették őket. Én kiképzett katona voltam és a korom ellenére azt hiszem már az is maradok (persze csak belül) de azóta sapka nélkül is tisztelgek az emlékük előtt...
Ezzel mit akarsz mondani? A katonák parançsot kaptak és végrehajtották.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Egy ideje elmúlt tisztelettel a brittekkel szemben(is), csak úgy kérdezném.
Nem a nato/eu tagországokat kellene ezerrel támogatni, ha már felbőszítették az orosz medvét? Ugyanis van közvetlenül az orosz, belorusz, ukrán határok mentén egy rahedli kissebb tagálam letolt, vagy félig letolt gatya szinten katonailag. Ezeket kellene támogatni, ha már arról szól a propaganda, hogy érkezik a medve elvtárs..
https://www.army.mod.uk/deployments/project-unified-stance/
(+RAF + RN)

20220422-army_in_europe_infographic_external.jpg
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 161
2 390
113
Már a maszkirovka sem a régi :D
Mondjuk ebben megnéznék egy észak-koreai egységet, mert ebben jelenleg ők talán a legjobbak. Folyamatosan arra képzik őket, hogy az USA műholdak és drónok felülről mindent látnak, ezért a legtöbb esetben levonulnak a föld alá. Állítólag minden hadsereg közül a leggyorsabban tudnak elásni egy zászlóaljnyi élőerőt+technikát. Ha eszkalálódik a konfliktus szerintem látni fogunk még ilyet is... :(
A mostani szenzortechnologia mellett csak a jó isten tudja. Ha csak felszínéről leasnak, az kb üvölt infravorosben. Ha alagutaznak, akkor kitermelt föld szépen meg fogja mutatni a bejáratot, ami annyira nem jo. Meg ki tudja mi van már szeizmikus vonalon.
Amit látunk -ami biztos, hogy kevés - az alapján elbújni ma már ige nehéz.
Programok is elemezhetik a képeket, csak hogy tovább rontsam a hagulatot, ráadásul különböző spektrumon...
Na, igen, hirtelen eszembe se jutott, pedig hypeolva is van a MI.
Nehéz már nagyon.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 011
41 691
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 016
23 403
113
Dudi, minden tisztelettel, de ezt anno volt szerencsém közelről látni. A "kiképzett katona" és a "valódi katona" között létezik egy vízválasztó, amit békeidőben soha nem fogunk megtapasztalni. Nem az első tűzharc, nem a "puskaporszag", hanem amikor először kell ölni, sőt inkább amikor először kell közelről ölni.
Láttam jól kiképzett katonát összeomlani, és láttam népfelkelőt katonává válni. A filmeken, gyakorlatokon, hadijátékokon egy dolog soha nincs: a valódi vér és jajgatás. Sokszor eszembe jut a Lone Survivor film, ami nem rossz, de tudod mi hiányzik belőle? Az, hogy a lelőtt ellenség nagyobbik része a valóságban nem hal meg azonnal a lövést követően, hanem iszonyú hangokat hallat... :(
A donbasszi miliciák is ezért eredményesek, igazából az alig kiképzett egységek évek alatt edződtek használhatóvá (meg persze komoly lemorzsolódás árán).
És persze ugyanez érvényes lehet az ukránokra is, bár ott az utánpótlás nem túl rózsás...
ismertem egy tagot .. mindegy honnan, mindegy kicsoda .. egy este alatt őszült meg és omlott össze !! ) pedig azért lett kiválasztva a munkára mert ex.hivatásos és "volt" tapasztalata,kiderült hogy mégsem .. ennyi )
 
W

Wilson

Guest
Persze a Wilsoni valósággyár megállapította,hogy kamu.
Remélem meg van neked, hogy erre a hozzászólásodra válaszoltam...
A PZH 2000-re mondják,hogy kamu. A Cesar ügyben kussolnak az ukránok.
Ezek a Ceasarok is olyanok lesznek mint az Azovstal alatt lévő biolaborok vagy az ott bújkáló amerikai tábornokok és NATO főtisztek, akiknek az ottlétéről ezen a fórumon jó páran meg voltak győződve....
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 462
16 834
113
Remélem meg van neked, hogy erre a hozzászólásodra válaszoltam...

Ezek a Ceasarok is olyanok lesznek mint az Azovstal alatt lévő biolaborok vagy az ott bújkáló amerikai tábornokok és NATO főtisztek, akiknek az ottlétéről ezen a fórumon jó páran meg voltak győződve....
Ja,úgy mint itt jó páran Kijev Szelleméről.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 541
5 080
113
Az állcázás kapcsán az irániak mindig a saabot teszik fel. Nagyon jó minőségű multispektrális álcaualoik vannak , és az oroszoknak is. A gond hogy talál ott nincs ahol kellene, vagy pont olyan amilyen kéne.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 599
16 252
113
Nem csak a RA van ott.

ps.: egyébként jöhetne más is (már ha képes lenne), persze ez kicsit rizikósabb, mint az elmondhatatlanul veszélyes 'migránsok'-tól 'védeni' Europát...
Ha ilyen kemény/bátor/hü... vagy, gyere velem kocogni egyet az ártéri töltésen. Úgy sem veszélyesek azok a nemlétező migránsok. A "belpesti hülyegyerek" szókapcsolat viszont valamiért eszembe jutott.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 901
11 366
113

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Gratulalok!!! On megnyerte az "anelkul posztolok, hogy elotte megnezem a topicot" kulondijat! Voltmaaa, sot ki is lett vesezve, miert nincs semmi koze a kigyo szigethez...
Krva sok dolog volt már, kb a napi szófosás 90% volt már, ugyan azt mantrázza mindenki.
Ha nem tetszik, továbbgörgetsz, ahogy teszi mindenki.
 
  • Vicces
Reactions: Molon Labe

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 404
46 023
113
Ezzel mit akarsz mondani? A katonák parançsot kaptak és végrehajtották
Ne haragudj, hogy beleszólok. Szerintem, azt mondja, hogy a kiképzés megteremti az alapokat a katona számára, de igazán akkor válik katonává, ha mindezt elkezdi a való életben használni gyakorolni. Én tanárnak tanultam az egyetemen, de tanárrá akkor váltam, amikor élesben gyakoroltam a hivatásom. Népi nyelven: Gyakorlat teszi a mestert. Én így értettem a mondandóját.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
771
7 018
93
Csak józan paraszti ész, éld bele magad. Te vagy felelős az eszközokert magasabb szinten. Az eszközökből nagyon kevés van, harctéri veszteség is kínos, de ha bármilyen módon zsákmány lesz, ne adj isten eladják, az nem csak kellemetlen propaganda, de adott esetben akár a további eszközök leszállítását is ellehetetleníti.
Hogy cselekszel?
Az ukránok forrásom szerint: magasabb szinten, a szőnyeg szélén betojva kell kimagyarázni az esetet azzal, hogy alacsonyabb szinten is az a szintű korrupció van, mint magasabb szinten.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
A multistatikus rendszerek csak egyik lehetősége az LO felderítés - ugyanis a hálózat lényege, hogy az aktív forrás is lehet többszörös. Lényegében a vevők több forrás (több freki) begyűjtését végzik. Ezek a források pedig bőségesen rendelkezésre állnak Ukrajna nagyrészében.
Nem kell az AWACS saját radarjának kisugárzott rádióhullámait fogni (az AWACS ebben az esetben maradhat passzív is) - ugyanis az aktív komponenst biztosítják az ukrán radarok. A kisugárzott rádióhullámokat ismerve (és mivel kvázi USA felügyelet alatt állnak valszeg részleges hálózatba integrálva, minden paraméterük tudott) a vevőket simán ezekre lehet állítani, azoknak mindegy, nekik venni kell a szóródott/nem adó felé visszaküldött jeleket, és továbbítani az AWACS fedélzetére (vagy valamelyik központba), ahol aztán össze lehet rakni a légi helyzetképet.
A multistatikus alapú rendszerek lényege nem csak több vevő, hanem az éterben bármilyen rádióhullámok begyűjtése és elemzése. Mindegy mi az aktív komponens, amíg ismert annak helye, frekije, stb... és ez mind adott az USAF számára. Ukrajna pedig aktívan használja amije van, nem csoda, hogy az oroszok nagyon is erőltetik a SEAD-et.
Mivel azonban a katonai repülés talán legtitkosabb szegmenséről beszélünk, igazából találgatás megy. Nekem ez jön le.

Amit írsz az inkább a helytelenül "passzív radarnak nevezett" eszközök leírása, mint multistatikusoké. A valós passzív radar persze az, ami az ellenség kisugárzását észleli (Kolcsuga, Vega, Vera, YLC-20 és társaik), de "passzív radarnak" szokták hívni azokat a rendszereket is, amelyek a földi TV és rádióadók, vagy bármilyen egyéb megbízható sugárzó jeleinek célról való visszaverődését fogja és háromszögeléssel, vagy futásidő különbségen alapuló hiperbolikus helymeghatározással méri be a célokat. Nyilván erre a célra bármilyen sugárzó használható, de a folyamatos felderítéshez és célkövetéshez viszonylag állandó kisugárzás kell.
Ha e célra ukrán radart használnának sugárzóként, azzal több probléma adódna:
  • Egy folyamatosan, vagy viszonylag sűrűn szakaszosan sugárzó radar ma Ukrajnában meglehetősen rövid életű. A jelet az oroszok is pont ugyanúgy veszik, bemérik és kilövik a radar. Sőt az oroszok kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek a passzív bemérő rendszerek fejlesztésére.
  • Ha az ukrán radar földi (mi más lenne?) akkor az alapproblémát, amiből a beszélgetés indult, a radarhorizont problémáját pont nem oldja meg. Hiszen az alacsonyan repülő célokra épp a radarhorizont miatt csak akkor lát rá, ha azok viszonylag közel vannak. Egy Ukrajna nyugati felében, vagy közepén ücsörgő földi radar nem ad hozzá semmit a keleten fűnívóban közlekedő orosz gépek felderítéséhez. Ha mondjuk a román határon repül egy AWACS 9,15 km (30 ezer láb) magasan és tőle keletre 340 km-re bekapcsolnak egy földi ukrán radart, akkor a két radar tök ugyanazt a radarhorizontot látja, kelet felé nézve. A radarhorizont szempontjából semmilyen előnyt nem jelent az ukrán földi radar bekapcsolása.
  • Ha már a földi radar sugároz és az rálát a célra, akkor a sugárzó radar fogja leginkább észlelni a célt és nem egy külső vevő. Ha cél nem lopakodó (ahol a visszaverődés szöge meghatározó a visszavert jel teljesítménye szempontjából és ezért több szögben elhelyezett vevőkkel jobb eséllyel lehet használható visszavert jelet kapni) akkor a radar vevőjén kívüli, hasonló távolságban lévő külső vevők hozzáadott értéke nulla, vagy minimális. A radar tudja, hogy milyen jelet sugárzott ki, milyen modulációval, kódolással így nagyságrenddel rosszabb jel/zaj viszonyból is ki tudja szűrni a saját hasznos visszavert jelét, mint egy ezen információkat valós időben (azaz egyetlen impulzussal sem lemaradva) nem ismerő külső vevő.
  • A külső vevőnek akkor van jelentősége, ha az sokkal közelebb van a célhoz, mint a radar és ezért jóval erősebb visszavert jelet kap. Az ilyen célhoz közelítő vevővel működő bistatikus radarrendszer klasszikus példája a félaktív radar irányítású rakéta és a neki alávilágító radar alkotta rendszer. Az ukrán határon egyensúlyozó NATO gépek viszont a célhoz nem közelebb, hanem távolabb vannak, azaz nem kapnak még olyan visszavert jelet sem, mint maga a sugárzó radar. A célhoz közelebbi vevő esete akkor állna fenn, ha a NATO nem is csak Ukrajna belsejében, hanem kifejezetten Kelet-Ukrajnában reptetne komoly antennákkal ellátott gépeket. Mindezt úgy, hogy az orozok ne lássák. És akkor ennek a passzív üzemmódban dolgozó gépnek még le is kellene adnia a drótot a légvédelem felé arról, hogy ő mit lát, úgy, hogy az oroszok a rádióforgalmazását se észleljék. Ez így még F-35, vagy F-22 alkalmazásával is nehéz ügy lenne. De visszakanyarodtunk az előző hozzászólásomban írt esethez, hogy ha a NATO többet szeretne látni a keleti légi helyzetképből, akkor F-35, vagy F-22 gépeket kellene mélyen keletre küldenie, bele az ottani több rétegű és sűrű orosz légvédelem és az orosz vadászok több irányból érkező nyaláb kavalkádjába. Ez azért elég meredek húzás lenne.

Valszeg ez így van nagy vonalakban, de csak része az egésznek. Nekik nagyon lényeges a hosszú ellátási vonalak (nyugati határoktól a keleti frontig) támadása, ahhoz meg bizony be is kell repülni, mert különben nem érvényesítik a légierő meglétének előnyét. A frontvonalak fölött, pont, hogy annyira nem égető a légierő, arra ott az a brutális tüzérségük. Alapelv, hogy a frontra mozgás közben szétcsapni egy fegyverrendszert sokkal könnyeb, mint azt beérkezés után. Erre megvannak a vasak és használják is őket, mert másnak kevés értelme lenne. Csak ott aligha videóznak annyit.
Vagyis bemennek mélyre Ukrajnába, és a veszteségek láthatóan csökkentek ezen a vonalon is (az ország belsejében leesett madarakat nagyon hamar világgá kürtölnék), vagyis ezen a bevetési profilon is elérték a magasabb szintű védettséget. Szerintem a nyugati megfigyelés/követés megbontásával.

Egy Ukrajna belsejében közlekedő, vagy időző fegyverszállítmány vagy mozog, vagy áll. Ha áll (mert például épp egy gyűjtő raktárban van) akkor elég oda küldeni 1-2 Kalibr robotrepcsit. Ha mozog, de ki lehet számolni, hogy adott pillanatban pontosan hol lesz (mondjuk egy vasúti csomóponton), akkor időérzékeny, de koordináták alapján támadható. Tehát a legjobb fegyver ellene az Iszkander. (Érdekes lenne, ha az Iszkanderek optikai végfázis vezérlő fejébe egy lézer vevőt is begyógyítottak volna és Orlan10-esekkel követnék a mozgó célokat, valamint világítanák meg az utolsó pillanatokban, hogy az Iszkander mozgásban is el tudja kapni.) Ha a cél mozog és nem kiszámítható, hogy hogyan, akkor van szükség légicsapásra, ami fel is deríti a csak hozzávetőlegesen ismert helyzetű célt. Ezt lassú mozgású célnál meg lehet oldani komótosan repülgető drónnal is. Gyorsabb célnál valóban harci repülőre van szükség. Tehát tényleg van olyan helyzet, amit írsz, és tényleg végre is hajtanak az oroszok mélységi légicsapásokat. Azzal is egyetértek, hogy az ukrán légvédelmet leamortizálták, megritkították már annyira, illetve például a Szu-34 tud zavarni is elég hatékonyan tud ahhoz, hogy minimálisak legyenek a veszteségek. Ez történhet a légvédelemnek céladatokat biztosító AWACS zavarásával is és közvetlenül a légvédelmi rendszer zavarásával is (szerintem inkább az utóbbit csinálhatják). Esetleg hatékony csalikkal. De azért a célok nagy részéhez még mélységben sincs szükség harci gépek bevetésére. Láthatóan sok robotrepülőt és ballisztikus rakétát használnak és csak akkor a légierőt, ha muszáj.

Azzal nem értek egyet, hogy "a frontra mozgás közben szétcsapni egy fegyverrendszert sokkal könnyebb, mint azt beérkezés után". A front közelében nagyon sűrű az orosz felderítés és nagyon gyorsan megérkezik az orosz tüzérségi csapás. Pár 10 km-en belül a lövegbemérő radarok is dolgoznak. Kis mélységbe bemehetnek az orosz helikopterek és Szu-25 varjak is. Kis mélységben a magasabbról dolgozó gépek is kényelmesebben aprítanak, mert ki van onnan szorítva a közepes, vagy nagy magasságú célok elleni ukrán légvédelem. Ha valamit a front közelébe akarnak vinni az ukránok az az osozoknak főnyeremény, mert ott biztosan nagyon gyorsan szét lesz csapva. Pont hogy a front közelében nagyon rossz az ukrán eszközök túlélési esélye és mélységben maradva jobb. Látható, hogy a NATO is olyan fegyvereket igyekszik küldeni, amivel tisztes távolságban maradhatnak az ukránok (nagy lőtávolságú ágyúk, HIMARS, Bayraktar drón, vagy például a legújabb korszakalkotó ötlet, Harpoon a Kercsi híd ellen) és az ukránok is próbálnak minél távolabbról lövöldözni (lásd például a Tocskák indítgatása). Ezeknek a távolabbról lövöldöző fegyvereknek a kiütéséhez van szükség mélységi csapásokra. De egyelőre ezekből a fegyverekből nincs túl sok és hasonló, vagy gyorsabb ütemben fogynak, mint ahogy a NATO küldi azokat.
 

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
526
1 023
93
Úgy látom 10 hadrafoghatót összekalapáltak. Ha Németek jóvá hagyják a szállitást. Gyönyörű reklám amikor darabokra szedik őket a ruszkik.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Irán nagyon szeretné élesben futtatni a drónjait ukrajnában.
Közvetlen részvételt az oroszok elutasították, ezért felajánlották, hogy kiképeznek a használatukra orosz személyzetet.
Itt kissé ellentmondásos a folytatás, mert egyes hírek szerint az oroszok ebbe belementek, mások szerint visszautasították.
Mindenesetre, ha másra nem is, ukrán maradék légvédelem kicsalogatására tökéletes lenne, amire az oroszok nem szívesen áldoznák a saját cuccaikat.

DHdmRk5.jpg




Hölgyeim és uraim, wilson & co által idézett "szakértők":

"It's starting to show its impact because Russia started the initial offensive with a lot of relatively modern tanks, and gradually they have been replacing them with equipment that is 30, 40 years old and now even older," said Jakub Janovsky, who collaborated on a recent open-source investigation.
Janovsky, who lives in the Czech Republic, works in telecommunications. But in his spare time, he logs on to his computer and — with other online investigators — tracks military equipment deployed in Ukraine. They scan social media for images and record the individual pieces of equipment in a database.
He previously did the same with military campaigns in Syria and Nagorno-Karabakh, a disputed territory internationally recognized as part of Azerbaijan.
Janovsky and his peers catalogue vehicles and aircraft only if they can find images of the individual pieces of equipment, and their recent report notes that the true losses are likely "significantly higher."
In an interview with CBC News, he said it was "ridiculous" to hear Russian President Vladimir Putin proclaim on July 7 that Russia hasn't yet "started anything" in earnest in Ukraine.
"If they continue to lose troops and equipment in Ukraine, there won't be any Russian army left there," Janovsky said.