Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
A kompresszor a legkevesebb
HIC, SOHIC, etc....
Hőcserélő sem gubanc
A tömítések, hmmm...
Bele keveredtem egy EUs greenH2 projektbe, na az ottani agyvihart a 12éves lányom 30percen belül leverné, pedig nem mérnök.
Egész egyszerűen nem értem hogy hova lett az a tapasztalat és tudás ami 20évvel ezelőtt Európában alapvetően egységes és élén járó volt.
Olyan elmebeteg 5leteket kell végighallgatni és véleményezni hogy fáj.
Vannak olyanok akik a csepeli lakóteleptől ~260mre képzelnek el egy H2 gyárat, átfejtőt, meg tankfarmot
Ami majd alapanyagként a szennyvíztelepen képződő metánt dolgozza fel.
Napi 220T nagyságban.
Öööö...
Amikor rámutatsz az alapvető hibákra az az elv, hogy ezt "majd megoldjuk valahogy"
Rá kellene ébredni hogy Mo viszonylatban 110%on paks2 a megoldás, minden más a fasorban sincs.
Ide vezet a jelzőkben való gondolkozás számok és modell helyett.
Mivel, aki nem ér hozzá, nem tud mit kezdeni vele, de mivel sokszor ma ilyeneknél van, vagy tőle függ a pénz, hát jönnek a hülyeségek.
Ha a számok, amik a tények katonái csak zavarnak, hát lehet ignorálni őket...
 
M

molnibalage

Guest
291690309_1020348048681875_2605944315165734559_n.jpg
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 118
10 415
113
  • Tetszik
Reactions: Nber

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 633
3 322
113
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 633
3 322
113
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113

Holoda Attila:
Ez a Kormány azt gondolja, hogy mivel neki mindig is a pénz (s annak intézményesített ellopása) volt a legfontosabb és egyedüli célja, így számára kézenfekvő, hogy pénzzel mindent meg lehet oldani. Aki nem tudott úszni, az pénzzel a zsebében majd fog. Aki nem tudott focizni, azt csak meg kell busásan fizetni és azonnal penge lesz. Aki pedig addig közepes gázszerelő volt, az a rengeteg pénztől hirtelen pénzügyi guruvá is válik. Vagy lehet a pénztől például földgázt (palagázt) termelni a makói árokból.
Azoknak, akik kevésbé járatosak az úgy nevezett „nem-hagyományos” szénhidrogének kitermelhetőségének területén, javasolnám, hogy olvassák el a 2013-ban (!) megírt cikkemet a témában, ami egyrészt a műszaki-földtani kockázatokról, másrészt az alaptalan és riogatásban kimerülő környezetvédelmi aggályok, indokolatlan felerősítésére használt zöld mozgalmi érvek cáfolatáról értekezik, mindenki számára közérthető nyelven: https://osztommagam.blog.hu/.../15/palagazrol_kozerthetoen
Ma a kormányinfón, a mindenhez (is) értő miniszterek legbúbánatosabbja, Gulyás miniszter kijelentette, hogy a hazai gáztermelést 1,5 milliárdról 2 milliárdra kell emelni. Ehhez például – szerinte – rendelkezésre állnak a makói árokban lévő, palagáz készletek kitermeléséhez szükséges technológia, ami így a magas energia árak mellett már gazdaságosan kitermelhetővé válik. Ám ez persze amellett, hogy nem is igaz, de nem is olyan egyszerű. Az hogy a kormány csak félszavakból és mondatokból, mindenféle konkrét ismeretek nélkül dobálózik ilyen kifejezésekkel megszokott dolog. Könyveljük el nyugodtan, nem értenek hozzá. Ehhez sem.
A rendkívül magas geológiai és műszaki kockázatok mellett azért sem, mert egész egyszerűen nem létezik jelenleg olyan sikeresen és eredményesen alkalmazható technológiai, ami a makói árokban tapasztalt rendkívül magas nyomás és a még rendkívülibb hőmérséklet mellett képes megvalósítani a kitermeléshez szükséges hidraulikus rétegrepesztést. Ennek van egy igen profán oka: a világ palagáz kutatásának és kitermelésének döntő hányada jelenleg az észak-amerikai kontinensen zajlik, az ott elvégzett fúrási és repesztési műveletek évente több tízezerre tehető, így érthető módon a nemzetközi nagy szervizvállalatok a technológiát az ottani viszonyokra fejlesztették ki és alkalmazzák. Azért mert ez érte meg nekik. Egy ilyen repesztési technológia kidolgozása több milliárd dollárt emészt fel és évekbe telik. Az európai, ezen belül a közép-európai palagáz (hívjuk így mi is, bár ez abszolút téves szakmailag általánosító elnevezés) nem hordoz számukra akkora jelentőséget, hogy ezt a kutatás-fejlesztést elvégezzék miatta. Az ottani hőmérséklet tartományok jóval 200 Celsius fok alattiak, így nemzetközi olajipari szervizek a 175 Celsius körüli értékekig képesek és készek a saját technológiájukat bevetni. Nálunk meg - főleg a Makói-árokban – 220 Celsius feletti a hőmérséklet, de elérheti akár a 300 Celsiust is. Ennek persze a gyógyvizeink hőmérsékleténél örülünk, de az olajipari fúrási és repesztési technológiák alkalmazhatóságánál ez olyan műszaki akadályt képez, ami nem hidalható át azzal, hogy most már drága a földgáz, tehát megéri. Ugyanis ezt ki kellene fejleszteni.
A másik, ami azonnal szembetűnik Gulyás miniszter heti szokásos nagyot mondásai között, hogy majd “most a magas árak mellett ez megéri”. Tényleg? Ezért vették be elsőként az olaj-, és gáztermelő bányászati vállalatokat az extraprofit (továbbra sem tudom, ez mit takarhat szerintük, na majd a másik jóllakott miniszter, a nagymarci elmagyarázza) adó által sújtott vállalkozások közé, egyszerűen duplájára emelve a bányajáradékot. Ez lenne az a bizonyos motiváció a többlet hazai kőolaj és földgáztermelésre. Pluszadó. Értitek? Úgy motiválnak, hogy nagyobb az elvonás. Teljesen logikus, nem?
1f629.png
Magyarországon és nem a Közel-Keleten, ahol leböksz egy botot és dől az olaj, hanem itt nálunk a Pannon-medencében, ahol amúgy is sokkal kisebb és nehezebben elérhető készletek vannak.
A nem-hagyományos (nem-konvencionális) szénhidrogénre –, éppen a rendkívül magas geológiai kockázat miatt, ami 10 % alatti sikerességet jelent mindössze – Magyarországon 2% a bányajáradék. Ha az elérhető készletek nagyságát nézzük, akkor még így is jó üzlet lehetne, ha a fent jelzett, jelenleg hiányzó fúrási és repesztési technológiai fejlesztések rendelkezésre állnának. Ám a mostani zavaros extraprofi adó rendelet például nem adott egyértelmű utalást arra, hogy akkor most ezt is felemelték 42 %-ra, mint a többi földgáz esetén, vagy sem. S bár az illetékes bányászati szövetség folytatott ezzel kapcsolatos, értelmező egyeztetést, határozott és egyértelmű választ nem kapott rá a kormány illetékeseitől. Az ugye, könnyen belátható, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy egy amúgy is extrém kockázatú bányászati üzlet elvonási rendszere 2% százalékról, vagy annak 21-szereséről, 42%-ról szól. Arról nem is beszélve, hogy az energetikai befektetők egyszerűen nem bíznak a magyar kormány szavában, hiszen egyik napról a másikra képes arra, hogy rendeleti kormányzással olyan többlet elvonást vezessen be, ami az összes addigi befektetés megtérülését lenullázza. És ezzel akarja őket magasabb kitermelésre ösztönözni?
A lerombolt befektetői bizalmat helyrehozni pedig még egy megfelelő palagáz technológia kidolgozásánál is nehezebb vállalkozásnak tűnik. Bár, ha most belekezdene a magyar kormány, talán lenne még értelme is...
 
M

molnibalage

Guest

Tűpontos analízise a vezetői réteg kreténségének.
Ők is jelzőkben gondolkoznak már, mint sok agyhalott más téren.
A pocokképű gulyás hülyegyerek meg full komolyan mindent is megmagyaráz.
  • Megéri = már van (nem nincs).
  • Szar az Ft árfolyam, mert 12+ éve más csinált valamit (lófaszt)
  • magasabb adókulcsos nembe vágunk át majd fél millió embert az nem adóemelés (nem a lófaszt nem).
És nem érdekel, hogy mi a baloldal vagy bárki más.
Ők vannak 12 éve 2/3-addal kormányon.
És ezt kapjuk. Ezt. Ez a szakértelem?

Nem, ezek kb. annyira megbízhatóak, mint egy majom egy kézigránáttal a kezében, amiben nincs már benne a biztosítószeg.
A kérdés, hogy legközelebb kihez vágják hozzá.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 633
3 322
113

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 633
3 322
113

"Gulyás Gergely szerint Európában nagy valószínűséggel nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra, a magyar ellátás védelmére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, hét pontból álló tervet fogadtak el, augusztusban lép életbe:

  1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges.
  2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.
  4. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignit-kitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó."
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 633
3 322
113
Kiegészítés:
"A nagycsaládosoknak a kedvező fogyasztási limit megmarad: a 3 gyerekes családoknak magasabb a limit: 2329 köbméter, és minden újabb gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs meg, a gáznál ez megmarad - mondta Németh Szilárd."
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 601
56 361
113
Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges.

Nem hiszem, hogy lehetséges.

Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.

Reméljük sikerül.

Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.

Magyarán azt üzenjük, hogy fagyjanak halálra a németek, most lehetőleg nélkülünk. Nagyon helyes! Remélem sikerül betartani a dolgot.

  1. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignit-kitermelést.
  2. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.

Ezek reális opciók lehetnek.

A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
Ez hosszú távon éri meg. Jelenleg semmin nem változtat.

Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó."

Ez meg egy faszság. Mi alapján fogják ezt számolni? Figyelembe veszik hányan élnek egy háztartásban?
Mert például én egyedül a másfél szobás modern lakásban lényegében nem fizetek rezsit, gyakorlatilag nincs fogyasztásom.
Ellenben húgomék a férjével és a pici gyerekkel együtt élnek apámmal, egy kicsit régebbi családi házban. 20 szor annyit fizetnek rezsire, mint én.
Ő tőlük elvenni a rezsi csökkentést jó nagy faszság lesz....
Szóval itt megint nem gondoltak át valamit az illetékes elvtársak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 575
28 151
113
Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó."
Hát ez tök jó. Én nem használok fűtéshez gázt, a gázfogyasztásom minimális, viszont van elektromos fűtésem is, amit enyhe napokon használok ősszel, tavasszal általában, az fogyasztásom akkor 225-300kwh közt szóródik. Így rajtam az állam gázt spórol, viszont extra kiadásra kényszerít majd áramból. Pedig csak egy összevont értéket kellett volna képeznie az áram- és gázfogyasztásból az ilyen szopatás elkerülésére...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and 2ndt

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 574
6 820
113
Hát ez tök jó. Én nem használok fűtéshez gázt, a gázfogyasztásom minimális, viszont van elektromos fűtésem is, amit enyhe napokon használok ősszel, tavasszal általában, az fogyasztásom akkor 225-300kwh közt szóródik. Így rajtam az állam gázt spórol, viszont extra kiadásra kényszerít majd áramból. Pedig csak egy összevont értéket kellett volna képeznie az áram- és gázfogyasztásból az ilyen szopatás elkerülésére...
Igen, összevonhatták volna. De legalább az irány jó.