[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 383
45 838
113

Középpontban a „technológiai szuverenitás”​


A felfokozott várakozás ellenére nem születtek sorsfordító döntések a duma rendkívüli ülésén. A gazdasági szférát és ezen belül is elsősorban a hadiipart érintő személyi változások azonban egyáltalán nem elhanyagolhatóak. Jól mutatják, hogy a Kreml reális veszélyként tekint az Oroszország ellen indított szankciós háborúra. Azért azon sem lepődnénk meg, ha egyszer kiderülne, valaki elfelejtette, hogy a kormány átalakításához az új alkotmány értelmében már szükséges a duma hozzájárulása, és ezért kellett a szabadságról visszarendelni a képviselőket. Várni pedig ezekkel az átalakításokkal őszig nem lehetett.​

...

A mostani váltás abba az irányba hat, hogy Moszkva rövid távon ugyan számít a nem Nyugat, mindenek előtt Kína és India segítségére az import, a kieső csúcstechnológia kiváltásában, ám már középtávon is a hazai bázis megteremtését tűzi ki célul. Ennek persze vannak korlátai, és a globalizált világban nehéz csupán a hazai bázisra alapozni, ám ennek megerősítése a szuverenitás előfeltétele.
....
A hadiipari komplexum felügyeletében jó eredményeket felmutató, ezzel a szférával kiváló kapcsolatokat ápoló Boriszov kinevezésére a Roszkoszmosz élére is előre mutat. Egyrészt azt jelzi, hogy a piár már nem elég, konkrét eredményekre van szükség. Másrészt aláhúzza, hogy az űripar nem csupán az űrhajózásból áll, hanem abban nagyon komoly helyet foglal el az új hiperszonikus fegyverek fejlesztése. E posztra a jelenlegi háborús és kiélezett nemzetközi helyzetben Boriszov kétségkívül alkalmasabb, mint az újságíró végzettségű Rogozin.
...
A duma a személyi döntések mellett elfogadott egyébként egy a gazdaságot a háborús körülményekhez igazító törvényt is. Ez lehetővé teszi a kormány számára, hogy külföldön végrehajtott terrorellenes vagy egyéb műveletek esetén megváltoztassa egyes vállalatok munkarendjét (azaz túlórát, éjszakai vagy hétvégi műszakot rendeljen el), illetve megtilthatja a vállalkozások számára az állami és védelmi megrendelések elutasítását.

 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Vadim Szkibitszkij, Ukrajna Hírszerzési Főigazgatóságának képviselője elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszerek bevetésére készülnek a krími orosz célpontok ellen. Az Orosz Föderáció Fekete-tengeri Flotta hajói is célpontok lehetnek. Most a rakéták nem érik el a Krím-félszigetet. Az ilyen csapásokhoz 300 km-es hatótávolságú rakétákra van szükség, amelyeket Kijev aktívan igyekszik megszerezni az amerikaiaktól. ❗️Nemrég pedig forrásunkból megjelentek a HIMARS Észtországba történő eladásával kapcsolatos információk! Ez lehet a fedezet a nagy hatótávolságú rakéták átadására. Washington tehát mentesíteni akarja magát a rendszerek orosz területen történő használatáért járó felelősség alól. RF24
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113
Az ukrán Kraken különleges alakulat a luhanszki régió Bilohorivkában hajtott végre műveletet.

Az akció során az ukrán katonák több betolakodót hatástalanítottak, a túlélőket pedig elfogták.

Az orosz inváziós erők felszerelésének több egységét is hatástalanították.

Bilohorivka falu a luhanszki régió Szievierodonyecki körzetének Liszicsanszk közösségéhez tartozik.

A szárazföldi hadművelet megkezdése előtt az ukrán tüzérség csapást mért az orosz katonai személyzet helyszíneire.

Az akció során két orosz katonát fogtak el.



"Dokumentumfilm" a'la Kraken. Jót derültem, de sajnos söröztem közben és az a széndoxid az orrban... Szólhattál volna előre, hogy vicces lesz.
 
W

Wilson

Guest
Hát először még csak a "dok" filmet-ami egy össze- vissza vágott valami, de a válaszod überelte azt is. Nem gondoltam volna, hogy ezt a kamut elhiszed.
Indolod már meg légy szíves, hogy szerinted ez miért kamu?

Mivel az orosz oldalon forgatott ugyanilyen videók kapcsán a fórum orosz oldala "egymás szavába vágva ujjong" és egyből elfogadja hitelesnek.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Indolod már meg légy szíves, hogy szerinted ez miért kamu?

Mivel az orosz oldalon forgatott ugyanilyen videók kapcsán a fórum orosz oldala "egymás szavába vágva ujjong" és egyből elfogadja hitelesnek.

Már megint magadból indulsz ki.
Mivel hazugságokat osztasz meg szándékosan ezért tudat alatt azzal nyugtatod magad, hogy a másik is ezt teszik...
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Egy kis okfejtés, hogy Vucsics szavai alapján mi lehet majd az ajánlat

Előzmények:
  • mai napig nem tudjuk, hol az a sok fegyver, amit március óta láttunk videókon, hogy Murmanszktól Ufán, habarovszkon át Vlagyivosztokig bevagoníroztak és elindítottak nyugatra.
  • Orosz részről korlátozott hadművelet van, tessék-lássék hadkozás - ezekből adódik, hogy Putyin egy másik háborúra készül.
  • Az EU a robbanás határán van (holland, olasz, német stb helyzet), miközben oroszoknál alig lehet valamit tapasztalni. Amíg európában mindenhol kikezdi a kormányzatokat az elmélyülő gazdasági válság, addig oroszoknál a hatalom megkérdőjelezhetetlen és kikezdhetetlen. Ha ez valamilyen módon meg is változna, azzal a nyugat nemhogy nem nyerne, hanem veszítene: a reálpolitikus, az utolsó pillanatig a békére, diplomáciára, megegyezésre törekvő galamb Putyin helyett jönnek a keményvonalasok Medvegyev vezetésével. Ott már nem lesz ajánlat
  • Úgy vélem, hogy mind Orbán, mind Vucsics tudnak részleteket Putyintól, de szándékosan csak részleteket különböző forgatókönyvekből. Ennek tudható be Orbán beégése a Pápánál, és Vucsics ezen megszólalása. A teljes képet csak Putyin legbelsőbb köre ismeri.
  • Castel szerint a február 24-i akció profin meg volt tervezve, és a kivitelezés is professzionális volt, csupán perceken múlt, hogy nem sikerült, ezt a pár percet pedig a valós idejű amerikai hírszerzési adatok átadása jelentette. Bár szerintem nem adatok átadásaáról van szó, hanem arról, hogy ahogy anno a hírekben is lejött, hogy az SZBU épületében több szinten a CIA és a Pentagon alkalmazottai ülnek, a tényleges irányítást az USA végzi, ukránok csak végrehajtó szerepben vannak. Nem szabad elfelejteni, hogy egy színész az elnök.
  • És ahogy korábban leírtam, kiegyezés nem várható (tehát ennek megfelelően az ajánlat sem lehet olyan jellegű). Miért? Orosz részről nincs hova hátrálni, nem tudnak miből engedni, hisz az egész jelenlegi helyzetnek ez az oka. Ahogy Rob Lee, amerikai kormányzati elemző leírta a háború elején: oroszoknál az elrettentés doktrínáját (nem működött) felváltotta a kényszerítésé, úgy ítéleték meg, hogy Kijev csak ellenségesebbé válik és a védelmi/harci képességei csak javulnak, így a nem cselekvés költsége meghaladta az eszkalációval járó költségeket. Nyugati részről pedig azért nem, mert a nyugati közvélemény többségének szemében a nyugati propganada olyan képet festett az oroszokról, Putyinról, hogy ebből visszatáncolni nem lehet. Egész egyszerűen eladhatatlan, hogy a nagy sátánnal, aki gyerekek leszakadt lábát eszi reggelire, hiretelen megállapodunk, és megy minden úgy, mint azelőtt. Ezért volt óriási hiba úgy all-in menni, hogy még a leosztott lapokat sem néztük meg.
  • És végül, a legfontossabb: Vucsics szerint az ajánlat elfogadásának alternatívája az, hogy "elszabadul a pokol". Hogy a szintén Vucsics által emlegetett világháborús hasonlattal éljek: a jelenlegi furcsa háborút felváltja egy globálissá szélesedő konfliktus. Így értelmet nyer, hogy miért hagyja a keleti EU-s országok haderejének olyatén lenullázását, hogy azok ukrajnába küldik a cuccaikat, amivel védelmi képességeik jelentősen csökkennek, így egye esetleges eszkalációt is azelőtt kell meglépni, mielőtt azok pótlása nyugati fegyverekkel megtörténne. Egyszerűen nem érkezhetnek meg a leopardok, abramsek, f35-ösök ezekbe az országokba.
  • Mindezekből adódóan elő fog kerülni egy jól ismert, sajnálatos módon anno viccé degradálódott kifejezés: TARTÓS BÉKE (HURRÁ)! Orosz részről továbbra is az eddig tapasztalt racionális döntéshozatalt, és a világos, egyértelmű célmeghatározást feltételezem. Ugyanez nem mondható el a nyugatról, tekintve, hogy a szövetségi rendszer látszólagos (valójában hűbéresi rendszerről van szó), és az európában éppen pengeélen táncoló hatalmasok nemhogy nem képviselik a saját érdekeinket, de azokat vagy nem képesek felismerni, vagy nem áll módjukban azokat meghatározni és kinyilvánítani.

Az ajánlat csak olyan lehet, amely a másik fél részéről figyelembe veszi oroszország jogos biztonsági igényeit, tiszteletben tartja annak érdekeit, azaz felhagy a globális politikai, gazdasági és katonai hatalom kizárólagos birtoklására tett törekvésekkel. Azaz az unipoláris világrendnek búcsút int, nem generál fegyverkezési versenyt, valamint garantálja az említett tartós békét.

Ebből máris látható miért mondta Vucsics, hogy el lesz utasítva: amerikának, a nyugatnak, a liberális demokráciáknak az önazonosságukat és a megszerzett előnyöket kellene feladni a békéhez. Ezt nem fogják, nem tudják megtenni. Amint többséget szerezne olyan politikai erő, amelyik ezt hajlandó véghez vinni, azonnal megpuccsolnák (lásd Trump és a mocsár lecsapolása stb). Látjuk, tapasztaljuk, hogy egy kis apró, Orbán féle páváskodás is milyen reakciót szül az amerikaiak, és európai helytartóik részéről. Ha kell, a kandai/holland parasztra is rálőnek, koncepciós perben elítélik, tönkreteszik. A szabadság csak látszólagos, ami addig tart, amíg a világ nagyobbik részének kizsákmányolásából futja a látszat fenntartására, és amíg nem próbálják meg tömegesen kikezdeni. Míg az USA világszerte puccsokat szervez (Bolton minapi megszólalása ugye) és demokráciát, meg a tüntetők követeléseinek teljesítését kéri számon, addig egyszerűen elképzelhetetlen, hogy az USA-ban tömegtüntetések révén megkérdőjeleződjék a háttérhatalom, a deep state kizárólagos uralma.

Az oroszok viszont nem kérhetnek kevesebbet, mint azt, ami garantálja a fentieket: orosz érdekszféra tiszteletben tartása, ukrán projekt törlése (harkov, donyeck, luganszk, herszon, krím feletti orosz uralom elismerése), NATO bővítésének leállítása, NATO csapatok 97-es határok mögé való visszavonása, korábbi fegyverkorlátozási szerződések megújítása, szankciók teljeskörű feloldása, területen kívüli amerikai törvénykezés (CAATSA, Magnitsky Act stb) megszüntetése.

Ez a gyengébb, 'galambosabb' megközelítés. A keményvonalas elképzelés - ami a Rob Lee által leírtakból, és abból a tényből indul ki, hogy az oroszok hajlandóak voltak beleállni ebbe és megfizetni a háború árát - mégtovább megy: Monroe doktrínához hasonlóan az USA száműzése az európai kontinensről, vagyis Európa felszabadítása, amerikai csapatok teljes kivonása Európából, NATO megszüntetése, helyére egy EU-s, vagy páneurópai biztonsági szervezet létrehozása, egész ukrajna és fehéroroszország visszaintegrálása az Orosz föderációba.

Úgy vélem, hogy az ajánlat a gyengébb változathoz áll majd közelebb, de az annak elutasítása esetén "elszabaduló pokol" során, a célok már a keményvonalas elképzeléshez állnak majd közelebb. Ebben az esetben a balti államok is megszűnhetnek szuverén államok lenni, és lengyelország sem feltétlenül marad meg a jelenlegi formájában. Az EU jövője pedig kérdésessé válik, mert minden országban olyan erők jutnak hatalomra majd, amely sem amerikai, sem ukrán, sem EU-s érdekeket nem fog a saját hazájának érdekei elé helyezni. Magyarul le fogják szarni, hogy lesz-e ukrajna, ha oroszországgal a curzon vonal mentén ki lehet egyezni és lehet békében kereskedni.
Kedveskéim


Az amerikaiak 1 nappal azután, hogy ukrajna elhagyására szólítottak fel, titokban kiürítették a kijevi nagykövetséget és elhúzták a belüket. Még személyzetet sem látni.

Szerintem ez biztos csak azért lehet, mert a ruszkik tegnap, azaz pénteken már megint csődbe mentek, és amegérkező csodafegyverekkel az 1 milliós hős ukrán hadsereg 1000 települést foglalt vissza Herszonnál, és most már bármelyik percben áttörhetnek, és akkor reggelre már Rosztovnál lesznek, estére meg Sztálingrádnál. Vlagyivosztokba is előbb érnek oda majd, mint a ma esti vonat.
 
W

Wilson

Guest
N
Már megint magadból indulsz ki.
Mivel hazugságokat osztasz meg szándékosan ezért tudat alatt azzal nyugtatod magad, hogy a másik is ezt teszik...
Na ez komoly vád, ha már így megtaláltál,és ha gerinces ember vagy akkor bizonyítsd már be légy szíves, hogy mikor osztottam meg szándékosan ebben a topikban hazugságot, ha ezt nem tudod bebizonyítani akkor egy bocsánatkérést elfogadok tőled...

És amúgy neked értelmezési gondjaid vannak mivel nem én állítottam, hogy a videó kamu ,hanem petymeg és bizony ha valaki ilyet állít annak valamilyen módon ezt meg is kéne indokolni.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 335
113
N

Na ez komoly vád, ha már így megtaláltál,és ha gerinces ember vagy akkor bizonyítsd már be légy szíves, hogy mikor osztottam meg szándékosan ebben a topikban hazugságot, ha ezt nem tudod bebizonyítani akkor egy bocsánatkérést elfogadok tőled...

És amúgy neked értelmezési gondjaid vannak mivel nem én állítottam, hogy a videó kamu ,hanem petymeg és bizony ha valaki ilyet állít annak valamilyen módon ezt meg is kéne indokolni.
Ugyan nem en lettem megsszollitva, de ha mar igy latom, had lojek egyet csipobol: Pl. amikor Kijev szellemerol posztoltal parszor, holott minden epelmeju ember szamara nyilvanvalo volt, hogy ordas nagy hazugsag.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 383
45 838
113

Az RF fegyveres erők támadócsoportjai Szeverszk felől két irányból áttörték az ellenséges védelmet, kilátásba helyezve az Ukrán Fegyveres Erők helyőrségének teljes bekerítését.​


A Donyecki Népköztársaságból jelentések szerint az orosz csapatok áttörték az ellenséges védelmet Szeverszk városától északra és délre. Emlékezzünk vissza, hogy korábban a rohamosztagok behatoltak a városba, és elfoglalták annak keleti negyedét. Ezt követően lehetőségek merültek fel az RF fegyveres erők további intézkedéseire. Az egyik lehetőség az úgynevezett frontális támadás a város központi és nyugati része ellen. A személyi veszteségek csökkentése érdekében azonban úgy döntöttek, hogy elhagyják ezt a lehetőséget.

Végül más taktikát választottak. Míg Szeverszkben viszonylag kis erők maradtak, megakadályozva az ellenség átcsoportosítását és ellentámadását, két rohamcsoport lyukat ütött az ukrán fegyveres erők védelmében a város északi és déli részén.

A védelem áttörése után az RF fegyveres erői előrenyomultak Reznikovkán és Dronovkán. Sikeresnek bizonyult.

Az egyetlen út, amely nincs lezárva, Szlavjanszk felé vezet. De még ez az út is az orosz tüzérség tüzében van már.

Ilyen helyzetben a Szeverszkben maradó ukrán fegyveres alakulatokat a közeljövőben teljesen bekerítik. Ennek megfelelően a Szeverszk körüli „kazán” bezárása dönti el végleg az ellenség sorsát ezen a településen, amelynek felszabadítása után a keleti szárnyról megnyílik az út Nyikolajevkába és Szlavjanszkba.

 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 356
10 770
113
Kedveskéim


Az amerikaiak 1 nappal azután, hogy ukrajna elhagyására szólítottak fel, titokban kiürítették a kijevi nagykövetséget és elhúzták a belüket. Még személyzetet sem látni.

Szerintem ez biztos csak azért lehet, mert a ruszkik tegnap, azaz pénteken már megint csődbe mentek, és amegérkező csodafegyverekkel az 1 milliós hős ukrán hadsereg 1000 települést foglalt vissza Herszonnál, és most már bármelyik percben áttörhetnek, és akkor reggelre már Rosztovnál lesznek, estére meg Sztálingrádnál. Vlagyivosztokba is előbb érnek oda majd, mint a ma esti vonat.

De jó, hogy beillesztetted az előző hozzászólásod!

Az én szememben a te hozzászólásaid profik. De két kérdés felmerült bennem:

"...
  • mai napig nem tudjuk, hol az a sok fegyver, amit március óta láttunk videókon, hogy Murmanszktól Ufán, habarovszkon át Vlagyivosztokig bevagoníroztak és elindítottak nyugatra..."
Mi, HTKA olvasók nem, de az USA nyilván igen, hacsak be nem vitték a szerelvényeket az Urál hegység gyomrába (nyolcvanas évekbeli szóbeszéd a környezetemben), tehát a bevetési irányokat is sejthetik, nem?

"...
  • És végül, a legfontossabb: Vucsics szerint az ajánlat elfogadásának alternatívája az, hogy "elszabadul a pokol". Hogy a szintén Vucsics által emlegetett világháborús hasonlattal éljek: a jelenlegi furcsa háborút felváltja egy globálissá szélesedő konfliktus. Így értelmet nyer, hogy miért hagyja a keleti EU-s országok haderejének olyatén lenullázását, hogy azok ukrajnába küldik a cuccaikat, amivel védelmi képességeik jelentősen csökkennek, így egye esetleges eszkalációt is azelőtt kell meglépni, mielőtt azok pótlása nyugati fegyverekkel megtörténne. Egyszerűen nem érkezhetnek meg a leopardok, abramsek, f35-ösök ezekbe az országokba..."

  • Most az F-35-öt leszámítva, amit bevetésig lehet rejtegetni - ha van elég fedezék, s necces lehet időben és kellő távolságban felfedezni, az említett harckocsik nyugodtan megérkezhetnek, hiszen semlegesítésük nem sokkal nehezebb, mint bármely más harcjárműé.
  • Pláne amíg nem ezres, "csak" több tízes, pár százas nagyságrendben érkeznek meg + elérik a hadrafoghatóságukat (személyzetek képzése), addig nem okoznak megoldhatatlan akadályt az orosz haderőnek az eddigiek alapján.
  • Szerintem, laikusként.