[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Hosszabb távon továbbra is azt gondolom hogy ez öntökönszúrás az oroszok részéről. Ki akar az orosz gáztól függeni azután hogy az oroszok fegyverként használják a gázt?
Aki felismeri, hogy jó üzlet az olcsó nyersanyag. Ez a "fegyverként használja" kifejezés csak egy üres nyugati propagandatoposz. Az oroszoknak eszük ágában sem lett volna cseszekedni a gázzal, ha a nyugat nem akaszt bajszot velük.

Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy az oroszok cseszekednek vele, és nem a nyugat hazugságának vagyunk áldozatai, de most az érvek ütköztetésének kedvéért tételezzük fel, hogy nem hazudik a nyugat.

Namármost, ha az lett volna a helyzet, hogy az oroszok megtámadnak egy NATO országot, akkor azt mondom, hogy a szövetségi jog alapján hadviselő felek vagyunk és onnantól minden játszik, válaszcsapás, kereskedelmi kapcsolatok befagyasztása stb. De Ukrajna nem a szövetségesünk. Az oroszok nem b@szakodtak velünk. Az tény, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. De ehhez nekünk semmi közünk nincsen. A nyugatnak nem kellett volna ezért háborút indítania az oroszok ellen. Jogi alap nem volt rá, az erkölcsi alap a nyugat vonatkozásában értelmezhetetlen fogalom.

Kína, India, Pakisztán értik ezt, és azok is értik, akik be fognak jelentkezni az olcsó orosz nyersanyagokért. Ott még vannak reálpolitkusok, nálunk meg a kamatkapitalizmus terjeszkedési kényszerétől fűtött parazita birodalmi érdek van, meg undorító képmutató ál-erkölcsösség, amivel palástolják a birodalmi érdeket a szélesebb gondolkodásra képtelen néprétegek előtt.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 760
17 795
113
A mai nap nem csak a gáz árfolyamában egy mélypont, hanem a ennek a fórumrészben is.
Az oroszok csökkentik a gázszállítást, nem a nyugat szancionálja. Hivatalosan ugye karbantartásra hivatkoznak. Gyakorlatilag valószínűleg a szankciók miatt zsarolnak.
Nem zsarolnak, csak pénzt keresnek vele. Míg a gáz csökkenése lineáris, addig a gáz árának emelkedése lassan exponenciális. A kevesebb drágább. USA-ban is komoly pénzekért megy az inzulin-injekció, mert kevés van és ott a "piac láthatatlan keze"
Ezen kívül én per pill nem látok semmi konkrét tervet az EU részéről ami arra irányulna, hogy a szükséges gáz mennyiséget hogyan fogja pótolni, úgy, hogy az olyan szinten működjön mint a szankciók előtt. Még csak körvonalazódni sem látszik az, hogy a szükséges mennyiséget, hogyan fogják tudni tartósan pótolni.
Mert nincs. 2ö21-ben kb. 60 milliárd m^3 földgáz jött az oroszoktól. napi 165 millió m^3 , ami LNG értéken kb. 280000m^3. Ezt kellene pótolni és folyamatosan. A jelenlegi technikával kb. 15000m^3 LNG-t tudsz lefejteni egy tankerből (ekkor még LNG megy a tankerből a szárazföldi tankerba), majd innen indul a visszagázosítás, óránként 1500m^3. Egy ekkora hajót kb. 20 óra tisztán lefejteni, ebben nincs benne se az ellenőrzés, se be- és kiállás. Mivel a folyamatosság a kulcskérdés és Európában 3 komolyabb terminál van, ezért a folyamatot lehet gyorsítani 3 kisebb hajóval, ekkor az időtartamok lerövidülnek.

Ekkor adódik a kérdés, hogy mondjuk a Katarból származó gáz esetében hogyan lehetne a folytonosságot biztosítani? Ha napi átlagban 3 hajóval számolunk (100000m^3) és feltételezzük, hogy az út 9000km oda-vissza és a hajó 20km-val tud haladni, akkor egy hajót 450 óra alatt lefejtenek és utazik 19 órát, feltölteni is 10 óra, vagyis egy hajó ciklusa 480 óra.

Tegyük fel, hogy a hajó ezt folyamatosan tudja és nincs üzemzavar, ekkor egy hajó 1 alkalommal tudna fordulni. A nagy kérdés, hogy akkor mennyi hajónak kellene ezt megoldani? Ha naponta akarsz 3 hajót fogadni, akkor az első hajó 22 nap múlva ér vissza, vagyis 66, egyenként 100000m^3-es tankernak kellene Európát "oroszgáztalanítani"

Katar naponta 1,6 milliárd m^3 földgázt hoz fel, ezt 600-al elosztva megkapjuk, hogy ez napi 266000m^3 LNG >Katar már eddig is 80%-ban Ázsiában adta el a gázt, a napi orosz részt kiváltani meg a teljes termelés lenne >> nem tudja a kieső orosz részt pótolni,
Algéria naponta 150 millio m^3 földgázt hoz fel >>> ez sem elég
Ausztrália >>> kérdéses és kurva messze van
USA >>> éppen megbeszélésen voltam, amikor a kollégák Freeport-ban eltűntek... Kiderült, hogy durrant valami az LNG terminálban, áramtalanítottak. Sok minden innen októberig nem fog jönni.

Ezen információk tükrében tessék értelmezni a politikusok nyilatkozatait és lépéseit.
zért támadta meg Ukrajnát, hogy egy oroszbarát vezetést rakjon a jelenlegi ukrán vezetés helyére és, hogy megteremtse a szárazföldi összeköttetést a 2014-ben annektált Krím és Oroszország között
Ha egyszer oroszbarát bábkormány van, akkor nem tök mindegy?
Ha ez így van, akkor arra adjál magyarázatot légyszíves, hogy ezt miért nem 2014-ben tette meg Putyin?
Mert nagyjából ugyanezt a szankcióhalmazt kapta volna meg és az akkori orosz gazdaságot ezt tuti taccsra tette volna. Hogy a mostani mennyit bír és meddig, nagy kérdés, de ugyanígy nagy kérdés az európai szituáció is.
Tovabba: hogyan egyezhetne meg Oroszorszag azokkal a lengyel politikusokkal akinek a csaladtagjait ok gyilkoltak meg Smolensk-ben?
Kiderült azóta, vagy a klasszikus válóperes felállás megy?
Osszefoglalva: tragikus, hogy nem ertitek a szlavokat.
Tragikus, hogy a szlávokat a mai napig valamivel és valaminek a tökéletes ellentétével így be lehet hülyíteni
Az ideális nyilván az ha van nyersanyagod is és gazdaságod is, ilyen pl az USA.
Melyik párhuzamos univerzumban? Mintha ánkől szem kevésbé lenne finnyás az orosz nyersanyagokkal szemben, plusz a Silicon Valley apostolait sem zavarja, ha a "testvéri" Kongó látja el a sznobok vellanyautóit kobalttal.
Ki akar az orosz gáztól függeni azután hogy az oroszok fegyverként használják a gázt?
Ki akarjon a SWIFT-ben (vagy dollártban eladósodni) maradni, ha fegyverként használják az amerikaiak? Ebben a témában senki sem szent. Ennyire ne legyünk álnaívak - pláne egy haditechnikai fórumon, aminek az alaptematikája az olyan nézeteltérések megoldása, amiket nem párnacsatának hívnak. Az a baj az egyoldalú világnézettel, hogy egyoldalú gondolkodásra nevel.
Vagy azt gondolják, hogy addigra úgyse lesz kinek szállítani, úgyhogy ígértek egy nagyot.
Vagy megmarad házon belül, mert ha elül a háború, a zöldek visszamennek a ződbaromságok és az LMBQWETWETWETWETWETWETWET ölelő karjaiba, ahol a Bundeswehr fejlesztésnek nem osztottak lapot. Vagy ha meg a Z és Társai kisvállalatot végelszámolják, az alkuhelyzetet még erősítheti - ha már ilyen bőszen kiköltekeztek a Panzerfaust-ból. Azért szerintem még sok orosz katonai tananyagban szerepel Fulda neve - nem véletlenül...
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 536
15 268
113
Ha ez tényleg igaz, akkor végük. Feláldozzák utolsó ütőképes haderejüket egy bizonytalan támadásban. Még ha el is jutnának Khersonig, akkora veszteséget szenvednek, amiből nem állnak fel. Ez már a vég kezdete.... Akár 44-ben az Ardennekben..... Ha "csak" védekeznek, egy évig elhúzhatták volna a háborút.
Ha a támadás ténye igaz, két lehetőség maradt.
A gyors orosz előnyomulás minden fronton....
Végső eszkaláció (US helik Soledarnál)..
Hmmm.....
 
W

Wilson

Guest
Ha egyszer oroszbarát bábkormány van, akkor nem tök mindegy?
Egyrészt nem volt oroszbarát kormány Ukrajnában, másrészt a területek megszerzése biztosítása tekintetében a általában a 100%-ban biztos megoldást részesítik előnyben a Putyin súlycsoportú vezetők, ugyanis tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a politikai helyzet nagyon gyorsan meg tud változni.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 941
5 304
113
Robert C. Castel

A HIMARS FIASKÓ ÉS A NAGY ELLENTÁMADÁS
A HIMARS és a többi nagyhatótávolságú tüzérségi eszköz bevetési módja nem sok jót jósol a nagy ellentámadas esélyeivel kapcsolatban.
Ezek a fegyverek, ha a technológiai meglepetés nagykönyve szerint vetik be őket a tervezett ellentámadás során - meglepetészerűen, a krtikius tömeg elérésével, megfelelő időzítéssel, egy jólátgondolt doktrína alapján, megtévesztő és álcázó műveletekkel támogatva stb. – akkor azok igen nagyban hozzájárultak volna egy műveleti színtű siker elérésehez.
Ehelyett azt láttuk, hogy a technológiai meglepetés összes előnyéről lemondva, elaprózva dobták ezeket harcba. Mindez alkalmat ad az oroszoknak arra, hogy megfelelő doktrinalis és technológiai ellenlépéseket dolgozzanak ki.
Én nem vonom kétségbe az ukrán döntéshozók és az őket támogató nyugati tanácsadók szakértelmét akik nálam nemkevésbbe ismerik a meglepetés-elmélet csavarjait. Hogy mégis kénytelenek voltak felrúgni a szakma legelemibb szabályait, az valószínűleg arra mutat, hogy a pillanatnyi túléles jobban foglalkoztatta őket, mind egy jővőbeni harctéri siker reménye.
Nem kizárt, hogy az ukrán katonai vezetés kepletesen szólva, a rák gyógyszerét tartotta a kezében, de kénytelen volt érszorítóként felhasználni egy verőeres vérzes csillapítására.

Egyedül az izraeli Iron dome légvédelmi rendszer ami akár százas nagyságrendben indított sorozatvető rakéták közül "kiszűrni"és megsemmisíteni a védendő objektumba várhatóan becsapódó rakétákat.Ukránok a Himarsok mellett "hagyományos" sorozatvetőkkel terelték túl az Orosz légvédelmi rendszereket például a Herszoni Antonovszkíj híd sorozatos támadásánál.Ezzel nem leszólni akarom őket mert erre a fenyegetetségre Izraelen kívül nem igazán fejlesztett senki légvédelmi rendszert!
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 941
5 304
113
Aki felismeri, hogy jó üzlet az olcsó nyersanyag. Ez a "fegyverként használja" kifejezés csak egy üres nyugati propagandatoposz. Az oroszoknak eszük ágában sem lett volna cseszekedni a gázzal, ha a nyugat nem akaszt bajszot velük.

Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy az oroszok cseszekednek vele, és nem a nyugat hazugságának vagyunk áldozatai, de most az érvek ütköztetésének kedvéért tételezzük fel, hogy nem hazudik a nyugat.

Namármost, ha az lett volna a helyzet, hogy az oroszok megtámadnak egy NATO országot, akkor azt mondom, hogy a szövetségi jog alapján hadviselő felek vagyunk és onnantól minden játszik, válaszcsapás, kereskedelmi kapcsolatok befagyasztása stb. De Ukrajna nem a szövetségesünk. Az oroszok nem b@szakodtak velünk. Az tény, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. De ehhez nekünk semmi közünk nincsen. A nyugatnak nem kellett volna ezért háborút indítania az oroszok ellen. Jogi alap nem volt rá, az erkölcsi alap a nyugat vonatkozásában értelmezhetetlen fogalom.

Kína, India, Pakisztán értik ezt, és azok is értik, akik be fognak jelentkezni az olcsó orosz nyersanyagokért. Ott még vannak reálpolitkusok, nálunk meg a kamatkapitalizmus terjeszkedési kényszerétől fűtött parazita birodalmi érdek van, meg undorító képmutató ál-erkölcsösség, amivel palástolják a birodalmi érdeket a szélesebb gondolkodásra képtelen néprétegek előtt.
Fel is vásárolják világpiaci ár alatt jóval az Oroszoktól akik így elbukják az eddig legjobb árát fizető,legkönnyebben kiszolgálható piacukat és ott "versenyeztetnek"árban az arabokkal.Európa főleg a gázzal "megszívja"Kínai piacról "kiszoruló"olajat valahova el kell adni az araboknak.Usa palagáz-olaj kizermelői is újra teljes gőzzel termelhetnek ilyen árak mellett!És a fegyverlobbi is rommá keresi magát az újra fegyverkező Európában!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 506
46 972
113

Az Egyesült Államokban közölték, hogy az ukrán fegyveres erők mikor foglalhatják el Hersont​


Khersont és a szomszédos területeket október eleje előtt elfoglalhatják az ukrán csapatok. Az ukrán fegyveres erők sikeres ellentámadást tudnak végrehajtani. Ezt a véleményt az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának korábbi tisztviselője, Chris Dougherty fejtette ki.

„Ha Khersont és a környékét délnek vesszük, akkor úgy gondolom, hogy szeptember végére sikerrel járhatnak” – mondta.

Dougherty szerint ha a Krímet is figyelembe veszik, akkor Kijev nem tudja visszafoglalni a félszigetet.

„Ha belevesszük a Krímet és Dél-Ukrajna többi részét, akkor itt a válasz nem lesz. Valószínűleg ez elérhetetlen, tekintettel az ukránok rendelkezésére álló fegyverekre és anyagi támogatásra” – mondta.


Источник: https://rusvesna.su/news/1659028588
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 479
18 423
113
Ez csak a te agyadban létezik. Azt állítod hogy Putyin kezdte a szankciózást. A valóság az, hogy az USA és az EU kezdte.
Az USA-nak az orosz nyersanyagra vágyik a foga, te ehhez asszisztálsz.
Minket csak az USA és az EU arroganciája veszélyeztet.
Mint az előbb is írtam, nemlétező ellenség ellen vívsz szélmalom harcot.

Nem. Ez egy ruszki hazugság, konteo, amit itt sokaknak kell terjeszteni.
A ruszki már a kilencvenes években áskálodott ellenünk:
  • Fizette, bujtogatta a Zámolyi romákat, menjenek Kanadába. Emlékszel?
  • Finanszírozta a magyar (ukrán, kelet-europai) fasiszta mozgalmakat, hogy megerősödjönek, ezzel destabilizálja a régiót, azért, hogy akadályozza a csatlakozasunkat a nyugati világhoz.
  • Lefizetette a politikusokat, akadályozta az energia, nyersanyag függetlenség kialakulását, annak érdekében, hogy függővé, zsarolhatóvá, kiszolgáltatottá tegye a térség országait.

:)

De a végén elkúrta a háborút.....

Szóval, csak a te fejedben létezik az orosz álom , az új világrend.
Nem is baj ez nekünk magyaroknak. Ugyanis nem az a lényeg, hogy te mit gondolsz róluk, hanem az, hogy ők mit gondolnak rólunk.
Nem kedvelnek mindkét, csak a nyugat megosztása miatt tűnik úgy, hogy barátkozni akarnak. Valójában bármikor eltaposnanal, ha pillanatnyi érdekük úgy kívánná (ukrán is!)

Persze az USA sem szent. A mostani helyzet azonbn neki kedvez leginkább. Sajnos.
De legalább az egyik f@sszopó csőcseléktől megszabadilunk.
Marad még másik csőcselék, de reméljük attól is meg szabadulhunk. Egy másik háborúban.
:)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 400
11 123
113
A 2. ponttal kapcsolatban csak pár mondat. Nemcsak az orosz, az európai gdp is zsugorodik. Ezen kívül én per pill nem látok semmi konkrét tervet az EU részéről ami arra irányulna, hogy a szükséges gáz mennyiséget hogyan fogja pótolni, úgy, hogy az olyan szinten működjön mint a szankciók előtt. Még csak körvonalazódni sem látszik az, hogy a szükséges mennyiséget, hogyan fogják tudni tartósan pótolni. Szóval Európa is ugyanannyira megszívja.
Pedig megvolt A terv: Oroszország felsül őszig katonailag, megzuhan gazdaságilag, s kénytelen lesz elfogadni a Nyugat feltételeit minden téren.
Tehát lesz gáz is, minden is, olcsón is.

Csak a B terv nem volt meg, nincs meg...
Láthatóan.