[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 971
10 693
113
Ennyit arról hogy Orbán beszéde antiszemita volt...

Ez egyenes beszéd - Izraeli politikus: aki Orbán tusványosi beszédét antiszemitának nevezi az egy idióta. Tamir Wertzberger, az izraeli Likud külügyi koordinátora szerint a magyar kormányfő a muszlim világból érkező bevándorlás veszélyeiről beszélt.
Ideje lenne, hogy több izraeli is kiálljon Magyarország mellett. Ez már kezdetnek jó.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 869
82 360
113

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Ha nincs IFF, akkor ott a rizikó, hogy baráti gépet lősz le vele. Talán van az a helyzet, amelyben ilyenkor inkább nem használnák a Stingert - Mondjuk ha a szembenálló felek tökugyanolyan repülőeszközöket használnak.


Hát igen, ilyen esetekben valóban megnehezülne az operátorok dolga. De szerencsére nem kötelező a Stingerhez sem amerikai gyártmányú IFF Interrogator-t használni, ha már valaki annyira retteg tőlük. Mivel van a piacon pár más gyártó is, akik gyártanak olyan STANAG 4193 és Mk-XIIA szabványos, hordozható IFF Interrogator-t, ami használható a Stingerhez is (többek között), ilyen pl. a Thales, vagy a Hensoldt.

Egyenlőre te. Annyira ruszki agitrop amiket írtam, hogy a légvédelmi tenderről és annak kiértékeléséről az akkori szaksajtóban olvastam, ahogyan a magyar MANPAD képesség lényegében megsemmisítéséről is. Nyugodtan keresd vissza az akkori Aranysas/Top Gun meg egyéb sajtóban megjelenő írásokat a témában.
De biztosan ruszki agitrop volt az is... Úgy látom sok embernek agyára ment a mai információs háború :)

Nos, bevallom őszintén, nem nagyon olvastam Top Gunt, sem Aranysast, meg hasonlókat. És arról sincs fogalmam, hogy te mit olvastál ott, kinek a "tollából" és, hogy az adott személy meg is támasztotta-e valamivel, vagy csak szimplán érzelmi-politikai, vagy egyéb alapon írta, stb. Mondjuk az segítene, ha legalább arra emlékeznél, ezek közül melyikben olvastad, mert akkor talán meg tudnám találni, mivel kíváncsivá tettél.
De már az eléggé érdekes, hogy az időrendet is eltévesztetted a Mistral-beszerzés és az amcsi program viszonyában...

Kering és időről időről időre sajnos itt is mindig előjön pár NATO-ellenes, USA-ellenes, EU-ellenes, vagy éppen kormányellenes kamu propi, ami eléggé sajnálatos egy haditechnikával foglalkozó, elvileg szakmai oldalon, pláne hogy általában nemhogy kijavítanák a többiek, vagyis azok, akik elvileg tudják, hogy baromság, hanem a fene nagy fanboykodás-haterkedés közepette még helyeselnek az ilyesmiknek.
Az egyik ez a MANPADS-történet, de akad még pár ilyen:

1; A NATO szereltette le velünk a nehézfegyverzetet a 2000-es években.

Na ez is egy hülyeség, senki nem kötelezett bennünket erre. Volt olyan a "boldog békeidőkben", amikor pár embernek úgy tűnhetett, hogy a belátható jövőben az expedíciós terrorellenes hadviselésen és a békefenntartáson kívül komolyabb konfliktusokban mi nem leszünk bennük érintettek és ennek örömére (na meg mert púp volt a hátukon és sok pénzt is vitt el, vagy akár valakik még jól is kerestek a leszerelt cuccok értékesítésével), leszereltek, kidobtak egy csomó nehézfegyvert. De még egyszer, sem NATO utasítás, sem egyéb ilyen marhaság nem volt arra vonatkozóan a 2000-es években, meg azóta sem, hogy mi leszereljünk tankokat, tüzérségi lövegeket, stb. Egyébként tudtommal ránk még mindig a CFE-szerződés és annak 1999-es módosítása vonatkozik, ami így néz ki:

Harckocsik: 710 darab
Páncélozott harcjárművek (APC, IFV, HACV): 1560 darab
Tüzérségi eszközök: 750 darab
Harci repülőgépek: 180 darab
Harci helikopterek: 108 darab

2; A NATO nem oszt meg velünk bizalmas infókat, mert megbízhatatlanok vagyunk.

Pár emberke külföldön, vagy itthon, akiknek épp bajuk van valamiért az itteni kormánnyal, lehet, hogy mondogatnak ilyesmit, de attól még ez baromság. Nem mellesleg semmilyen hivatalos forrás soha nem mondott ilyet, sőt épp az ellenkezőjét mondták. A románok, szlovákok, bolgárok, horvátok, lengyelek, meg akárki megkapja, csak mi nem? Hát hogyne.
Ja persze, az nem csak lehetséges, hanem biztos, hogy pl. az USA nem oszt meg velünk olyan infót, amit az Öt Szem többi tagjával igen, de azt nem csak mi nem kapjuk ám meg a NATO-n belül. Ami viszont bekerül a "NATO közösbe", azt mi is megkapjuk.

És akad még pár ilyen, de most ezek jutottak eszembe.

Visszatérve a magyar MANPADS-ügyre, azért is káros ezeket a féligazságokat, hazugságokat terjeszteni, már azon kívül, hogy az akkori kormány és honvédelmi miniszter (J. Ferenc ugyebár) "áldásos" tevékenységét próbálja mosdatni, mert azt sugallja, vagyis gyakorlatilag állítja, hogy nekünk nem lehet MANPADS-unk a csúnya gonosz amerikaiak miatt. Tehát ugye kár is róla álmodozni, ne is zaklassuk ezzel a kormányt.
Miközben már ezerrel kéne mennie a beszerzés előkészítésének, a tárgyalásnak a gyártó cégekkel-országokkal. És ez már kőkeményen biztpol-Magyarország téma.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 071
33 324
113
ezt csak itthagyom egyébként a google 1. re bedobta mapads hungary ra
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
ezt csak itthagyom egyébként a google 1. re bedobta mapads hungary ra


Szupi, betetted azt, amit én is két nappal ezelőtt. Hátha valaki lusta visszaolvasni. :D
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Szittya

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 271
2 419
113
Szia Fip7!

Olvasom a felháborodásodat, hogy miért nem Merkavát vagy K2-őt vettünk.
Én azért eléggé szkeptikus vagyok, hogy azok a vasak olyan jók lennének.
A Merkavát még soha senkinek nem sikerült eladni, a K2-őt is csak a lengyelek fogják megvenni.
A Leopárdot meg az egész világon veszik, mint a cukrot, még az M1-nél is több országnak sikerült eladni, pedig az USA lobbi sokkal jobb, mint a német (annyira, hogy a németek bizniszét a szaudiakkal is megfurták). Az M1 és a Merkava is Leo ágyút használ, azért ez sokmindent elmond, hogy melyik is a potensebb.
Egyébként a Merkavával kapcsolatban valaki mondja már meg, hogy ők hogy tudtak a 4 személyzet mellé még 6 főt bele tuszkolni? Az a +6 fő valamitől el kell vegye a helyet. Gyakorlatilag ők egybe raktak egy tankot és egy IFV-t. Olyan nincs, hogy ezt súlyos kompromisszumok nélkül meg lehessen tenni, hisz akkor mindenki más is ezt tenné. Azt meg azért nem hiszem el, hogy egy 8 milliós ország hadipara ezt meg tudja tenni kompromisszumok nélkül, míg pl. az USA nem.
Merkava 4-ben az említett +6fő erősen opcionális… ki kell szedni hozzá a hátsó lőszer tárolókat…
Érdemesebb a Merkava 4-re csak a fő profilja alapján tekinteni. Szvsz.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Egyebkent egy sokkal kisebb darabszamban gyartott pancelos, hogy lehet joval olcsobb (amiben meg licenszdijak is vannak) es hasonloan jo vagy jobb mint egy nagy darabszamban legyartott? Ez azert elegge ellent mond a kozgazdasagnak.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 071
33 324
113
egyébként én még mindig preferálnák használt leokat leakasztani valahonnan Dán A5 ökre lenne jó lecsapni... és melléyük 14-16 a4 bárhonnan.
az A5 ösök jók lennének kképzésre a 14-16 a4 meg a meglévő 12 vel eggyütt A6 ra történő modernizálásra vagy egy olcsóbb A7X (RM vagy bármire)
és akkor lenne 44 a7+ leonk egybe 14-14 leonk a(6-7x) külön külön és 6-8-9 leonk kiképzásre A-5... ez már egy elfogadható szint szerintem (és a késöbbiekben lehet még halászgatni lengyelektől svájciaktól spanyolotól németektő ha szükséges...és az a5 öket felhúzni)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 071
33 324
113
Valószínűleg az unii figyelmét újra fel kell hívni arra az apró tényre hogy a balkán kapuja vagyunk és ha esetleg nem fizetnek és ráakarnak kényszeríteni egy kilépésre az eubol azzal hogy pénzeket vonnak meg. azzal az egész balkánnak búcsút inthetnek. mi meg a vámokkal és díjakkal adókkal jól elboldogulunk ameddig össze nem omlanak... mi sem nyerünk de nekik is végük szitu. (bár amijen szuicid hajlamúak lehet még élveznék is.)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 908
13 866
113
"A lelkes amtőrök sokszor jobb munkát végeznek, mint a lelketlen profik!"

Jobban csinálja, mint a terület PR-osai összesen ! ...és soha nem mondta, hogy dokumentum-filmet csinál, a pillanatnyi, naprakész MH-adataival!



Mivel közel az évforduló megemlíteném erre egy példának a számtalan közül Kapisztránt és a segédhadait, Nándorfehérvárnál! !!
...igen, tudom: kelllett hozzá Hunyadi is!
Nekünk is kellene ismét/újra, a régi, nem a jelenlegi !!!


.

Kiegészítve, ehhez a témához kötődve: A régi Viktot is jó lenne, az amelyik "elugrott" Brüsszelbe (egy V4 és mediterrán előzetes egyeztető körút után), szétcsapott köztük, és hozott haza pár milliárdot egy meccs előtt!
A mostani Viktor nem tud elmenni választási körútra, ezért meg kell támogatni a "tuti-t' 1.000+ milliárd HUF-fal, sok értelmes, és hosszútávú eredményeket hozó ügy díjazása helyett!!

...majd elugrik egy meccset megnézni mint régen, de un-ortodox huszárvágás nélkül !!!


A korábbi munkabírás töredékével rendelkező vezető politikus nem fogja tudni beteljesíteni az általa sejtetett, ígért és elvárt sikereket!!!
Egy politikus akinek csak a hatalom megszerzésére van ereje, de azt már nem tudja a választói előnyére váltani... ???

Ilyen tendenciákat, eredmény-látszatot, jövő-alapozás nélküli pillanat-sikereket, a napi hazai politikában látható folyamatokat, azokban a --film és irodalmi-- művekben láttam, amik címe úgy végződik, hogy "...tündöklése és bukása."

A 10 évvel ezelőtti munkabírású --és mostani tekintélyű és tapasztalatú-- Viktor a jelenlegi vak és süket EU-s politikai felhozatalban "Király" lehetne, relatíve, könnyedén! ...és erre az idegen területére történó harc-mező helyezésre --"valami Szun-Ce" szerint is-- nagyon szükségünk van, hogy részben az érdekelt által használt "Dakota-mondás" közeli módon érzékéltessem, ráadásul egyik kedvenc területéről:
"A fociban, hazai térfélen védekezve nem lehet nyerni !!!" ...bizony ott sem, itt sem!!!

Gyorsan tenni kell vmit a "koleszterin" ellen, mert sajnos jelenleg ez jelenti a legnagyobb valós kockázatot a magyar érdekekre.
Kár, hogy eza probléma idáig jutott, nem ismerte fel az illetékes ezt a "szemmel láthatóan súlyos"problémát!
Vagyis: :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos: , amíg nem késő!!!


.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 945
30 801
113
Valószínűleg az unii figyelmét újra fel kell hívni arra az apró tényre hogy a balkán kapuja vagyunk és ha esetleg nem fizetnek és ráakarnak kényszeríteni egy kilépésre az eubol azzal hogy pénzeket vonnak meg. azzal az egész balkánnak búcsút inthetnek. mi meg a vámokkal és díjakkal adókkal jól elboldogulunk ameddig össze nem omlanak... mi sem nyerünk de nekik is végük szitu. (bár amijen szuicid hajlamúak lehet még élveznék is.)
Bocs,de ez egy nagy marhaság,önámitó hülyeség.
Mi azonnal összeomlunk az EU nélkül.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 945
30 801
113
Miért, akkor nem kapnánk meg a helyreállítási alapból a pénzünket? :rolleyes:
Az alapon kivüli pénzek most is jönnek.És ha azt a keserű tényt figyelembe veszed,hogy ha kivonjuk az EU pénzek generálta GDP növekményt a magyar gazdaság 2010óta 10+ %-kal csökkent.....Plusz kiesünk az EU gazdasági életéből-azonnal leáll a fél gazdaságunk.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and tonyo