[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Azzal hogy Putyin megindította az offenzívát teret adott az angolszászoknak Európában.Addig fogunk energiát kapni amíg vagy ki nem váltják az Orosz energiával hordozókat teljesen az Eu-ban vagy az Oroszok egyszer csak elzárják itt a "csapot".Egyenlőre "szerencsénk"van hogy ők se engedhetik meg a szállítasok teljes leállítását az Eu-ba mert a pénz az kell az Orosznak.
És mennyibe is fog kerülni nekünk az orosz energiahordozókról való függés leállítása?
Miért is kell nekünk leválnunk az orosz energiahordozókról?
És az egymillós kérdés: Ez kinek az érdekét szolgálja? Mert nem az EU-ban élő állampolgárokét, vagyis a mienket, az biztos.

Ez a teret adott az angolszászoknak meg egy jó nagy baromság, eddig is angolszász befolyás alatt volt ez a unijó. Lóf@szt nem adott Putyin, ez egy sz@r magyarázat.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 708
32 377
113
És ez még csak a kezdet, az oroszok nyíltan kommunikálják, hogy mindenki túllőtt a célon. Ukrajna egésze az ő érdekszférájuk lesz. Ez van.
ezt nemhagyhatja europa és a nato ez felháborító még a ondolat is... mi az hogy a teljes egéssze...
úgy gondolom szövetségeseinknek kötelessége támogatni minket fegyverrel és emberrel hogy minél nagyobb részt megmentsünk ukrajnából hogy az oroszok ezére kerüljön. ezért a kárpátok lábain túli olajmezőkig kötelességünk bevonuli nato csapatok támogatásával hogy biztosítsuk a területet nehogy az orosz fenhatóság alá keruljön. (smile)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
Nem tudom, hogy ki a parancsnoka a Dnyeper nyugati partján levő orosz erőknek, de stratégiailag a legjobb döntést hozta a pontonhíd megépítésével.
Egyrészt a szétlövöldözött közúti hidat is helyre lehet állítani, de az legalább egy hetet igénybe vesz. Az látszik, hogy a kaprok(jenkik) leglátványosabb célja ennek a hídnak a rombolása, tehát a későbbiekben is számítani kell a híd folymatos támadására. Ha tényleg megindul valami ellentámadás a túlparton akkor a folyamatos utánpótlás létfontosságú, tehát nem engedhető meg, hogy az átkelés akár csak egy hétre is megszakadjon. A pontonhidat is lehet persze támadni, de egy jól képzett utászalakulat 2-3 óra alatt rendbeteszi, tehát a logisztikai vonal nem szakad meg hosszabb időre. Cserébe a filléres HIMARS rakéták tucatját használják el ide, és nem a lőszerraktárakra...
A "lényegében már megindult" ellentámadással kapcsolatban azért vannak fenntartásaim, egyelőre nem nagyon villognak a győzelmi jelentések, pedig a kapormédiának úgy kellene az ilyen, mint a búzának a napsütés. Közben meg a Donbasszban éppen rogyadozóban van a 8 évig épített védvonal, és hamarosan a síkságra érnek az oroszok, ahol már nincsen beásott ellenállás...
Azon a hídon kívül van még egy gát ami közúti hídként is funkcionál és egy vasúti híd is. Nem csak az az egy híd van az oroszok kezén a Dnyepperen.
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Azert mert 2014 ota (tehat nem iden februar ota) rengeteg ukran el itt, mert kell a munkaero. Millio szamra dolgoznak itt, sokan jol kepzettek, sokan meg csak olyan munkat vegeznek amit egy lengyel nem vallal el. Ezek az emberek złoty-t tudnak hazakuldeni, mert abban kapjak a fizetesuket. Hriwnia-ra meg senki sem fogja atvaltani a kemeny valutat. Tehat Ukrajanban a złoty egy masodlagos valuta, mint mondjuk az euro a balkanon. Ezert is volt nevetseges azok az orosz hirek, hogy Mazowsze marshal-ja kihirdette, hogy az ukranokat ossze kell szedni es visszaterelni ukrajnaba. A lengyel gazdasag akkor omlott volna ossze, ha egyszerre eltunik 2 millio munkavallalo...
A Mazowce marshallja az afféle főispán?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 708
32 377
113
Azon a hídon kívül van még egy gát ami közúti hídként is funkcionál és egy vasúti híd is. Nem csak az az egy híd van az oroszok kezén a Dnyepperen.
és ráadásul hola prisztany ból bármekkora hajó átküldhető bármivel megrakva és rendszeres hajósárat is vólt korábban a 2 város között. de akár a pallada úszódokkot is használatba vehetik
Piraeus-floating-dock-e1498204306293.jpg
de elvileg vóltak kompok
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Én meggyőzhető vagyok. Mivrl váltod ki az ipernak szükséges gáz/ritkaföldfém/olaj szállítmányokat. Mivel tartható az élelmiszerár, mivel helyettesíthető a műtrágya. Eddig annyit tudunk hogy lehet puloverven is tvzni odahaza, meg hogy nem kell mindennap zuhanyozni. Azt is elmondták hogy majd bővül az lng kapacitás valamikor 2023-25 között. Ha be is következik milyen egységnyi áron? Plusz ha Katar/Usa kukutyin lát el kizárólag az nem egyoldalú függés?

Amit szeretnél kiváltani, azt oszd el hárommal, mert csak egy harmad a kieső ruszki. Ami persze sok. De rajta vannak, hogy csak egy hatod legyen.
A gyakorlatban ez differenciált:
  • a moziban, könyvtárban ulhetsz pulóverben, otthon szabadon választod.
  • a gazdaság szintén alkalmazkodik a Z egyhatod kieséséhez. Előnybe kerül a zöld, megújuló erőforrás.Igen, lesz aki nem tud alkalmazkodni, bedobja a törülközőt. Igen, e miatt lesz több munkanélküli.
  • a mezőgazdaság drasztikusan kevesebb műtrágyát használ, emiatt csökkennek a termésátlagok. Ez is rossz.
  • a ritka földfémek, titán ára többszöröse is lehet, ha a ruszki harakirit akar elkövetni. Ne zárjuk ki.

Szóval tartósan akár 15-30%-al is nehezebb lehet az élet.
Kemény lesz.

Az LNG valójában nem váltja ki a gázt. Rövid távon biztos nem. Emel kiesni fog a rezsi, ez tutti.
A kereslet-kinálat nem változik, csak nagy turbulencia lesz a nem létező infra miatt.
A gyakorlatban a ruszki az EU embargózott cuccait máshol adhatja el, csak nehezen. Ha a az infra kiépül, az árak egyensúly bá kikerülnek. Igen, ez költség. Nekünk is, a ruszkinak is.l ?


A függés meg annál nagyobb, minél kevesebb irányból lehet megszerezni, ami kell. Most egyirányú. Ha kiépül nyugatra, máshová, az infrastruktúra az miért rossz? Több helyről vehetünk? Akár Putyintól, akár Bidentől? Mikor függünk, egy faszkalaptól, vagy ha kettőtől vehetünk?
Ha több helyről vehetünk, függünk?
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
A Mazowce marshallja az afféle főispán?
Minden Lengyel tartomany (województwo, "vajdasag") elen ket ember all: a marsal (marszałek) es a vajda (wojewoda). A marsalt helyben valasztjak es inkabb katonai vezeto (de nem teljesen) a vajdat Varso jeloli ki es polgari vezeto. Ez azert furcsa, mert a "vajda" lenne eredetielg katonai vezeto (nem veletlenul hivjak az oroszok is az egyik ICBM-juket vajdanak, "voevoda") de igy alakult, nalunk polgari vezeto. Par hete tele volt ez a forum Adam Struzik (o Mazovia marsalja) neveben kiallitott hamis orosz irattal, miszerint minden ukrant ossze kell szedni Mazoviaban es deportalni kell Ukrajnaba. Termeszetesen ez nevetseges hazugsag volt, mint kb. az osszes lengyel temaju orosz hir itt, az elso par "bizonyitekon" meg alairas es pecset sem volt, de a trollok konnyeden kihasznaljak, hogy senki sem tud itt semmit Lengyelorszagrol, es a lengyel sajtoban meg senki sem ellenorzi, csak like-oljak itt a sok hulyeseget. Nyilvan az orosz meg ukran propaganda sokkal jobban tudja, hogy mit ir a lengyel sajto, mint a lengyel sajto maga :)
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 787
40 096
113
29-07-ru-1.jpg

Soledar irányú helyzet
2022. július 29. 18.00

▪️
A szövetséges erők Vershina település környékén harcolnak . Az Ukrán Fegyveres Erők 72. ombrjának százada súlyos veszteségeket szenvedett (több mint 80 fő naponta), és gyakorlatilag elvesztette harci képességét.

▪️Az ukrán pozíciók megerősítésére Kurdyumovka és Nikolaevka Second térségében a 72. dandár további erőit vetették be.

▪️Bahmutban (Artemovszk) folytatódnak a város hosszú távú védelmének előkészületei. Utcákat zárnak le, támaszpontokat alakítanak ki a lakóépületekben.

▪️Podgorodny és Zaicevo térségében Mi-8 és Mi-24 helikopterek, Paraszkovijevkában és Ozarjanovkában pedig az Ukrán Fegyveres Erők Szu-24-es repülőgépei üzemelnek.

▪️Az ukrán fél csapásokat mért Klinovoje , Novoluganszkoje, Sztriapovka, Pokrovszkoje, Beresztovoje és Ellentmondásos települések területére.

▪️A szövetséges erők légicsapásokat hajtottak végre ukrán katonai célpontokra Szoledarban és Vesela Dolinában, és ágyúzták az ukrán állásokat Kodemben, Semigoryben, Bahmutban, Soledarban, Belogorivkában, Jakovlevkában, Bahmutszkijban, Krivoj Lukában, Zakotnében, Dronovkában, Zvanovkában, Zaicevóban és Versinában .

▪️Az Ukrán Fegyveres Erők frontvonalon lévő egységeiben súlyos veszteségek és az ellenségeskedésben való részvételért járó bónuszok kifizetésének felfüggesztése miatt előfordulnak menekülési esetek. Egyes ukrán katonáknak több mint egy hónapig késik a pénzbeli juttatások kifizetése.
 
W

Wilson

Guest
Ötöde. És? Közelítünk a negyede felé, úgyhogy te is futhatsz egy kört.
Nézz már rá légy szíves azokra az orosz hadműveleti térképekre az április közepén indult donbaszi offenzíva eredményeként egy szűk frontszakaszon sikerült a "félelmetes orosz haderőnek" kőkemény 40 km előrehaladni nagy véráldozatok árán miközben a hersoni fronton semmit sem haladt előre és Harkovnál is területeket vesztett.

Így szerintem kettőnk közzül lehet inkább neked kéne futni néhány kört ezügyben....
 

jeff

Active Member
2015. november 24.
47
218
33
Tök mindegy mennyi, a lényeg, hogy Putyin veszítsen.

Mindenki érdeke, hogy félnótások ne fenyegethesék a magyarokat (se).

Putyin hibázott. Hogy kicsit vagy nagyot,az majd kiderül. A világ kihasználja a hibát. A kis hibát kicsit, a nagy hibát nagyon.
Putyin okos, ha észnél van, kapcsol.. Ha nem, Oroszország elbukik miatta.




Izrael elég erős, hogy megtegye. Oroszország gyenge. Egyre gyengébb, egyre nyilvánvalóbban.
"Tök mindegy mennyi..."
Lehet, hogy neked mindegy, tudod mit, nekem is, mert ki tudom fizetni, de azért lehet hogy erről néhány (tíz)millió ember Europában másképp vélekedik.
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93
Azzal hogy Putyin megindította az offenzívát teret adott az angolszászoknak Európában.Addig fogunk energiát kapni amíg vagy ki nem váltják az Orosz energiával hordozókat teljesen az Eu-ban vagy az Oroszok egyszer csak elzárják itt a "csapot".Egyenlőre "szerencsénk"van hogy ők se engedhetik meg a szállítasok teljes leállítását az Eu-ba mert a pénz az kell az Orosznak.
Az a baj, hogy nekünk nem az angolszászok vazallusainak kellene lennünk, hanem egy korrekt viszonyt kialakítva, az oroszokkal kellene szövetségbe forrni. Ez az egyetlen út, hogy Europa világhatalmi tényező legyen. Le kell rázni az amerikai igát, másképp csak marionettek leszünk. Amúgy egy tökéletes pillanatban vagyunk, az amcsi gyengül, a britek kiléptek az Unióból, Kína még nem tud beszivárogni a hatalmi vákumba, az oroszok meg szívesebben üzletelnének velünk. Nyilván ez csak fikció, mert a mostani, 68as eredetű, gyökértelen vezetői garnitúra, és saját maga által kitermelt utódai, képtelenek stratégiai gondolodásra, csak az ideológiák és devianciák jóemberkedő rabjai. A social és minden egyéb média támogatásával pedig biztos a hatalmuk.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
Íme az amerikai Yale egyetem tanulmánya, alul a linkre kattintva bárki le tudja tölteni a 118 oldalas tanulmányt...

Az üzleti kivonulások és a szankciók megbénítják az orosz gazdaságot​


118 oldal

Feltöltés dátuma: 2022. július 20

Utolsó módosítás: 2022. július 27

"Amint az oroszok Ukrajna elleni inváziója az ötödik hónapjába lép, egy közös narratíva alakult ki, miszerint a világ egysége az Oroszországgal szembeni kiállásban valahogy „a gazdasági elsorvasztás háborújává fajult, amely nyugaton szedi áldozatait”. az orosz gazdaság feltételezett „rugalmasságát”, sőt „jólétét”. Ez egyszerűen nem igaz – és a széles körben elterjedt, de tényszerűen helytelen félreértések tükröződése arról, hogy az orosz gazdaság valójában hogyan tartja magát a több mint 1000 globális vállalat elvándorlása és a nemzetközi szankciók közepette.

Nem meglepő, hogy ezek a félreértések továbbra is fennállnak. Az invázió óta a Kreml gazdasági kiadásai egyre inkább "cseresznyeszeműek_, szelektíven dobják ki a kedvezőtlen mutatókat, miközben csak a kedvezőbbeket adják ki. Ezeket a Putyin által kiválasztott statisztikákat aztán hanyagul kürtölik a médiában, és jó szándékú, de hanyag szakértők seregei használják fel a Kreml számára túlzottan, irreálisan kedvező előrejelzések kidolgozására.

Szakértői csapatunk privát orosz nyelvű és nem szokványos adatforrásokat használva, beleértve a nagyfrekvenciás fogyasztói adatokat, a csatornák közötti ellenőrzéseket, az orosz nemzetközi kereskedelmi partnerek kiadásait és az összetett szállítási adatok adatbányászatát, kiadta az egyik első átfogó gazdasági elemzést, amely az orosz méri. a jelenlegi gazdasági tevékenység öt hónapját az invázió után, és értékeli Oroszország gazdasági kilátásait.

Elemzésünkből világossá válik: az üzleti kivonulások és a szankciók katasztrofálisan megbénítják az orosz gazdaságot. A gyakori félreértések széles skálájával foglalkozunk – és rávilágítunk arra, hogy valójában mi is történik Oroszországon belül, többek között:

- Oroszország nyersanyagexportőrként betöltött stratégiai pozíciója visszafordíthatatlanul romlott, mivel most gyenge pozícióból kezeli korábbi fő piacainak elvesztését, és meredek kihívásokkal kell szembenéznie, amikor nem helyettesíthető exporttal, például vezetékes gázzal „Ázsia felé fordul”

- Némi elhúzódó kiszivárgás ellenére az orosz import nagyrészt összeomlott, és az országnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie, hogy kulcsfontosságú inputokat, alkatrészeket és technológiát biztosítson a tétova kereskedelmi partnerektől, ami széles körű ellátási hiányokhoz vezet a hazai gazdaságon belül.

- Putyin önellátással és importhelyettesítéssel kapcsolatos téveszméi ellenére az orosz hazai termelés teljesen leállt, és nincs kapacitása az elveszett vállalkozások, termékek és tehetségek pótlására; Oroszország hazai innovációs és termelési bázisának kiürítése a szárnyaló az árakhoz és a fogyasztói szorongáshoz vezet.

- Az üzleti kivonulások eredményeként Oroszország elveszítette a GDP-jének ~40%-át kitevő vállalatokat, ami megfordította a három évtizedes külföldi befektetések szinte mindegyikét. és megtámasztja a példátlan egyidejű tőke- és lakosság menekülést Oroszország gazdasági bázisának tömeges kivándorlása során.

- Putyin nyilvánvalóan fenntarthatatlan, drámai fiskális és monetáris beavatkozáshoz folyamodik, hogy elsimítsa ezeket a strukturális gazdasági gyengeségeket, amelyek már évek óta először deficitessé tették államháztartását, és még a magas energiaárak és a Kreml pénzügyei mellett is kimerítették devizatartalékait. sokkal, de sokkal súlyosabb helyzetben vannak, mint ahogyan azt hagyományosan értelmezzük

- Az orosz belföldi pénzpiacok a jelenlegi helyzet és a jövőbeli kilátások mutatójaként a szigorú tőkeszabályozás ellenére a világ legrosszabbul teljesítő piacai idén, és a gazdaságon belüli tartós, tartós gyengeséget árazták be a likviditás és a hitel "összehúzódás" révén. amellett, hogy Oroszországot érdemben elzárják a nemzetközi pénzügyi piacoktól, ami korlátozza annak lehetőségét, hogy a megnyomorított gazdasága felélesztéséhez szükséges tőkeforrásokhoz nyúljon

. egységes az Oroszországgal szembeni szankciós nyomás fenntartásában és fokozásában, és a Kijevi Közgazdaságtudományi Iskola és a McFaul-Yermak munkacsoport élen járt a további szankciós intézkedések javaslatában.

Az orosz gazdaság fellendüléséről szóló, vereségre törekvő szalagcímek egyszerűen nem tényszerűek – a tények az, hogy az orosz gazdaság bármilyen mérőszám szerint és bármilyen szinten megbillent, és most nincs itt az ideje a fékre lépni."


Neméri meg a letöltést még az amerikai elemzők is elfogultnak tekintik.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
Zelenszkij: a németek önjáró tarackjai közül már több hibás van.

38 napja szállították az ukrán hadseregnek - és már hibásak. Kijevi jelentés szerint a német csúcstechnológiás PzH2000 önjáró tarackok hibásak. Túl „gyakran" lőttek vele. A német minőségi termék „napi 100-nál jóval több lövéssel lett túlterhelve”.

A német fegyveripar számára teljes meglepetés volt, hogy több mint 100 lövést adtak le egy háborús nap alatt. Kijevi kormány most megerősítette , hogy a Németországból szállított hét PzH2000 önjáró tarackok hibásak voltak. Alig 38 napja érkeztek meg Ukrajnába ezek a csúcstechnológiás fegyverrendszerek, amelyeket a német bulvársajtó – különösen a „Bild” újság – a Donbász-front „gamechanger” –ként emlegetett.

"Nagy intenzitású használat" tönkretette az önjáró tarackokat.

A „Spiegel” most a német fegyverkezési ipar imázsának hatalmas veszteségéről számolt be. „Az orosz állások intenzív ágyúzása után az önjáró tarackok hibaüzeneteket jelenítettek meg. A Bundeswehr azt feltételezi, hogy a problémák az ukrán fegyveres erők fegyvereinek magas tűzgyorsasággal kapcsolatosak. Ennek következtében a tarack rakodószerkezete óriási igénybevételnek van kitéve. Németországban napi 100 lövedék nagy intenzitású felhasználásnak számít, de az ukránok láthatóan sokkal több lövedéket lőttek ki. Ráadásul a fronton lévő katonák kezdetben túl nagy távolságból próbáltak speciális lőszert kilőni."

Az a tény, hogy a világ második legnagyobb katonai erejével vívott hagyományos háborúban egy fegyvernek naponta több mint 100 lövést kell leadnia, remélhetőleg mostanra eljutott az önjáró tarackok gyártójához. Ukrajna egyébként most rendelt még 100 PzH2000-et. Az egységár: legalább 1,6 millió euró.”
merted használni a díszkardokat!!
nem normális háborúban használni
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
Amit szeretnél kiváltani, azt oszd el hárommal, mert csak egy harmad a kieső ruszki. Ami persze sok. De rajta vannak, hogy csak egy hatod legyen.
A gyakorlatban ez differenciált:
  • a moziban, könyvtárban ulhetsz pulóverben, otthon szabadon választod.
  • a gazdaság szintén alkalmazkodik a Z egyhatod kieséséhez. Előnybe kerül a zöld, megújuló erőforrás.Igen, lesz aki nem tud alkalmazkodni, bedobja a törülközőt. Igen, e miatt lesz több munkanélküli.
  • a mezőgazdaság drasztikusan kevesebb műtrágyát használ, emiatt csökkennek a termésátlagok. Ez is rossz.
  • a ritka földfémek, titán ára többszöröse is lehet, ha a ruszki harakirit akar elkövetni. Ne zárjuk ki.

Szóval tartósan akár 15-30%-al is nehezebb lehet az élet.
Kemény lesz.

Az LNG valójában nem váltja ki a gázt. Rövid távon biztos nem. Emel kiesni fog a rezsi, ez tutti.
A kereslet-kinálat nem változik, csak nagy turbulencia lesz a nem létező infra miatt.
A gyakorlatban a ruszki az EU embargózott cuccait máshol adhatja el, csak nehezen. Ha a az infra kiépül, az árak egyensúly bá kikerülnek. Igen, ez költség. Nekünk is, a ruszkinak is.l ?


A függés meg annál nagyobb, minél kevesebb irányból lehet megszerezni, ami kell. Most egyirányú. Ha kiépül nyugatra, máshová, az infrastruktúra az miért rossz? Több helyről vehetünk? Akár Putyintól, akár Bidentől? Mikor függünk, egy faszkalaptól, vagy ha kettőtől vehetünk?
Ha több helyről vehetünk, függünk?
Nézd ez a.ki fogjuk bírni meg, kemény lesz részről kb rohadtul senkit nem kérdeztek meg, mint ahogy arról sem hogy akarunk e szo*ni egy velünk ellenségesen viselkedő korrupt fo*halom miatt. Akivel semmilyen védelmi, semmilyen szövetségi szerződésünk nincs. De legalább ti hurráoptimisták elmondhatjátokmagatokról (mint a brian életében a palesztina népi felszabadítási front öngyilkos alakulata) hogy :"Megmutattuk nekik".