[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 901
113
ost hallgattam a Hír tv műsorát. Ugyanazt mondta George Spöttle, ami nekem is furcsa volt. Két amerikai fogoly cseréjét alacsonyabb szinten is elő kellett volna készíteni. Ráadásul Lavrov előszobáztatja Blinkent. Nagy valószínűséggel fontosabb kérdés lehet a megbeszélés témája. Meglátjuk! Vagy nem!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Dől a lé... :)
8G15AvtFxE0.jpg
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Nos igen, a nyugat talalt egy kellokeppen aljas embert ott 0 hazaszeretettel annak az orszagnak a vezetesere.
Azert rendben van hogy evekig bevallalja a szerepjatekot penzert valaki, de mikor teritettek a lapokat ezerből hany ember nezte volna vajon a nepe javat? Erre egy szociopata, vagy egy kokemenyen aljas szemely kepes csak amit Z előadott.
Akar egy Capone, Gambino, vagy Escobar.

Kozben meg mindig a turbina korul forog az elet:
Megfagynak a ghecík ! Még mindig nem értik és fogják az agyhalottak ! DE már csak 2 hónap a hidegebb idők kezdetéig !
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 118
113

Jó volna, bár a németeket ismerve vannak kételyeim.
Németek pedig bárkinek eladnak bármit. Annyi kell csak hozzá, hogy ki tudják fizetni. Na nekem innen vannak kételyeim, az van, hogy a németek csak ingyen/soha be nem hajtható hitelre nem szeretnek adni senkinek semmit :D !
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 901
113

Lavrov: Oroszország megállapodott a kapcsolatfelvétel időpontjáról Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel​


"Kényelmes időpontot" kínálnak a következő napokban
Július 29-én, pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a taskenti SCO Külügyminisztérium Tanácsának eredményeit követő sajtómegszólítás során bejelentette, hogy Oroszország egyezteti az Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel való kapcsolatfelvétel időpontját . "Kényelmes időpontot" kínálnak a következő napokban.

Lavrov azt is megjegyezte, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy megvitassák az Oroszországban és az Egyesült Államokban fogva tartott személyek cseréjét , de meghallgathatja amerikai kollégáját. Emellett azt szeretné tudni, hogy „hogyan teljesítik az ENSZ-főtitkár kezdeményezése keretében vállalt kötelezettségeiket” az ukrán gabonakérdésekben .

A miniszter azt is kijelentette, hogy Oroszország álláspontja a tajvani kérdésben nem változott,

„Számunkra ez a kérdés teljesen egyértelmű. Az az álláspontunk, hogy csak egy Kína létezik, változatlan. Az Egyesült Államok időről időre megerősíti ugyanazt az álláspontot szavakban, de a gyakorlatban, amint Ön is tudja, a tettek nem mindig egyeznek a szavakkal. Nincs gondunk a kínai szuverenitás elvének betartásával, és abból indulunk ki, hogy semmilyen irritáló vagy provokáció nem fog történni, amely súlyosbíthatja ezt a helyzetet ” – magyarázza az előadó.

 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 392
113

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 392
113

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Umany háború idején – haszidok nélkül, rendőri razziákkal

(Dmitrij Kovalevics cikke, ukraina.ru)


Umany, ez a kis közép-ukrajnai város minden évben több tízezer haszid zsidó zarándokhelyévé válik, akik idejönnek ünnepelni a zsidó naptár szerinti újévet (ros hásánát). A zarándoklat azonban immár harmadik éve akadályokba ütközik.

2020-2021-ben a járvány és a karantén miatt nem engedték be a zarándokokat, idén pedig a harci cselekmények miatt törölték a zarándoklatot. Az ukrán fél nemrég kijelentette, hogy nem tudja garantálni a külföldi turisták biztonságát.

Márciusban az orosz hadsereg azt állította, hogy a zarándoklat helyszínét, a Nachman rabbi zsinagógát az ukrán hadsereg lőszerraktárként használja, hivatkozva a Ukrán Fegyveres Erők (VSzU) által közzétett fotóra. A város zsidó közössége sietett cáfolni ezt az információt, utóbb azt állítva, hogy a zsinagóga menedékként szolgál a civil lakosság számára légitámadások idején.

Július 26-án az izraeli külügyminisztérium felhívást tett közzé minden honfitársához azzal az ajánlással, hogy haladéktalanul hagyja el Ukrajna területét, valamint mondjon le az umanyi utazásról. Maga az izraeli nagykövetség február óta nem tért vissza Kijevbe, csak kihelyezetten működik, így nem tud segítséget nyújtani Ukrajnában lévő honfitársainak. A nagykövetség üzenete felkavarta az ukrán internetet. Sok felhasználó úgy véli, hogy a nagykövetség sokkal többet tud a katonai cselekmények kilátásairól. Korábban, július 14-én hasonló felhívást tett közzé az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége is.

Általában körülbelül 50 000 zarándok érkezett Umanyba, akik az ünnep alatt szerettek mulatni, ajándékozni és szó szerint szórni a pénzt. A zarándoklat nagy segítséget jelentett a helyi költségvetésnek és a városlakóknak, akik apartmanokat, garázsokat, sőt fészereket adtak ki a zarándokoknak az olasz szállodák árszínvonalán. Umany lakóinak most újra kiegészítő bevétel nélkül kell maradniuk az árak meredek emelkedése és a hrivnya leértékelődése közepette. A zarándoklat lemondásának kimondhatatlanul örülnek a helyi antiszemita nacionalisták, akik úgy vélik, hogy a haszidok éves beáramlása, a héber feliratok és a dollárban kifejezett árak Umanyt mintegy „nem ukrán várossá” teszik.

A Kijev-Ogyessza útvonalon félúton fekvő régió lakossága mindig is túlnyomórészt szegény volt és bármilyen gazdasági probléma hozzájárult a munkakeresők tömeges elvándorláshoz. Szó szerint néhány kilométerre Umanytól már olyan elhagyatott falvak vagy települések vannak, ahol egy tucatnál kevesebb nyugdíjas él. Sokan közülük önfenntartó gazdálkodásból élnek, szinte teljesen elszakadva a civilizációtól, ami csak a helyi postás formájában jelenik meg, aki biciklivel kézbesíti a nyugdíjat ezeknek az embereknek. A tévét, amely korábban „ablak volt a világra” számukra, most próbálják be sem kapcsolni, mivel az ukrán televízió által ontott negativitás és gyűlöletáradat leginkább arra készteti az időseket, hogy nyugtatót vegyenek be.

Akárcsak egész Ukrajnában, Umanyban is folyik a „boszorkányüldözés” az Oroszországi Föderáció vagy a donbasszi köztársaságok óvatlan támogatói ellen. A régió kormányzója, Igor Taburec a közelmúltban arról számolt be, hogy sikerült azonosítaniuk az orosz világ mintegy 50 támogatóját a régióban, illetve azokat, akik a közösségi oldalakon támogatták az orosz speciális hadműveletet. A helyi média tájékoztatása szerint az "árulók" között volt egy idős nő is, aki szerette ifjúkorának szovjet dalait énekelni a saját udvarán. A régió további öt lakosát hivatalosan is hazaárulónak minősítették. Különösen gyanúsak a belső menekültek, mivel ők túlnyomórészt a délkeleti régiókból érkeznek, összesen 108 ezren vannak a Cserkasszi területen. A közelmúltban Umanyban, a "Szofijevszkaja Szlobodka" városi temetőben ismeretlenek szétverték az elesett ukrán katonák sírjait. Hallgatólagosan a Donbasszból érkező menekülteket gyanúsítják a vandalizmussal.

A VSzU katonái közül sokan állomásoznak Umanyban. A városközpontban szó szerint minden lépésnél ott vannak. Időről időre botrányok törnek ki azzal kapcsolatban, hogy sok poszttraumatikus szindrómában szenvedő katonát idegesít a békés élet. Már az is kihozza őket a sodrukból, hogy a hétköznapi polgárok sört vagy kávét isznak a kávézókban, sétálnak a parkban, vagy válogatnak a piacon az áruk között.

Umany külvárosában, a XVIII. századi "Szofijevka" híres arborétumában ezért kevés a kiránduló. Ezenkívül a parkban való séta során a férfiak beidézést kaphatnak a hadseregbe - a katonai komisszárokból álló járőr a rendőrökkel pontosan a Szofijevka bejáratánál szeret lesben állni. Rendszeresen tartanak rajtaütéseket az Osztasevszkij-víztároló partján, amely az egyetlen Umanyban, ahol egy forró júliusi napon úszni lehet.

Bár Umany még nem szenvedett sokat a harci cselekményektől (a hadművelet kezdetén egy légicsapás érte a várost), hétről hétre nő a fronton elpusztult polgárok száma, amit az új sírok sora bizonyít a temetőkben. A helyi civil lakosság igyekszik kerülni a katonai témákat, abban a babonás reményben, hogy így a háború személy szerint megkíméli őket.

(Saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220729/1036965175.html
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113

Jó volna, bár a németeket ismerve vannak kételyeim.
Mi azonban tudjuk hogy a nyugati technika keleten lerohad tönkremegy , igyvolt a 2 vh -an és igy lessz most is.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Zelenszkij: a németek önjáró tarackjai közül már több hibás van.

38 napja szállították az ukrán hadseregnek - és már hibásak. Kijevi jelentés szerint a német csúcstechnológiás PzH2000 önjáró tarackok hibásak. Túl „gyakran" lőttek vele. A német minőségi termék „napi 100-nál jóval több lövéssel lett túlterhelve”.

A német fegyveripar számára teljes meglepetés volt, hogy több mint 100 lövést adtak le egy háborús nap alatt. Kijevi kormány most megerősítette , hogy a Németországból szállított hét PzH2000 önjáró tarackok hibásak voltak. Alig 38 napja érkeztek meg Ukrajnába ezek a csúcstechnológiás fegyverrendszerek, amelyeket a német bulvársajtó – különösen a „Bild” újság – a Donbász-front „gamechanger” –ként emlegetett.

"Nagy intenzitású használat" tönkretette az önjáró tarackokat.

A „Spiegel” most a német fegyverkezési ipar imázsának hatalmas veszteségéről számolt be. „Az orosz állások intenzív ágyúzása után az önjáró tarackok hibaüzeneteket jelenítettek meg. A Bundeswehr azt feltételezi, hogy a problémák az ukrán fegyveres erők fegyvereinek magas tűzgyorsasággal kapcsolatosak. Ennek következtében a tarack rakodószerkezete óriási igénybevételnek van kitéve. Németországban napi 100 lövedék nagy intenzitású felhasználásnak számít, de az ukránok láthatóan sokkal több lövedéket lőttek ki. Ráadásul a fronton lévő katonák kezdetben túl nagy távolságból próbáltak speciális lőszert kilőni."

Az a tény, hogy a világ második legnagyobb katonai erejével vívott hagyományos háborúban egy fegyvernek naponta több mint 100 lövést kell leadnia, remélhetőleg mostanra eljutott az önjáró tarackok gyártójához. Ukrajna egyébként most rendelt még 100 PzH2000-et. Az egységár: legalább 1,6 millió euró.”
Édes faxom mit vettunk meg!
Díszhadseregnek díszágyú...
A puskajuk meg elolvadt az afgan hegyekben.
Ehh...
A fejlett nyugati technologia ujabb ékes peldaja. Ez mar mindenhol mindenben visszakoszon, onjaro loveg vagy mosogep, gyartosor vagy auto...
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Édes faxom mit vettunk meg!
Díszhadseregnek díszágyú...
A puskajuk meg elolvadt az afgan hegyekben.
Ehh...
A fejlett nyugati technologia ujabb ékes peldaja. Ez mar mindenhol mindenben visszakoszon, onjaro loveg vagy mosogep, gyartosor vagy auto...
Csak a nemet rossz minoseg. Amiota nincs naluk keresztenydemokracia azota zuhanorepulesben vannak. De attol az USA meg mindig tud minoseget (meg a kelet: korea, japan,...)