[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 088
24 991
113
Célmegjelölőkhöz pár gondolat. Véleményem szerint miért olyan a helyzet, amilyen.
1. Az oroszoknak van beépített célmegjelölőjük azokon a repülőgépeken, amelyikre úgy gondolják, hogy szükséges. Azokat használják is.
2. A franciáktól vettek licenszet, tehát elviekben megoldott a probléma. Ennek ellenére mégsem használják, kérdés, miért nem?
3. Alapvetően az elektronikai ipar a Szovjetunióban a Fehérorosz és Ukrán területen összpontosult. Oroszországban ezt a területet szinte az alapoktól kellett kiépíteni. Oroszország alapvetően rengeteg Fehéroroszországban fejlesztett és gyártott berendezést használ. Mivel az ukrán helyzet kérdőjeleket vetett fel a "közel-külföldről" beszerzett haditechnika területén, ezért az oroszok átálltak a saját fejlesztésű berendezések fejlesztésére, gyártására, ami hosszú időt vesz igénybe.
4. Fontos kérdés, hogy az általunk (külsö szemlélők) talán jobban preferált PGM-k az oroszoknál mennyire fontos szegmens, mennyire van hajlandóság támogatni a fejlesztéseket és gyártást. A MiG-35 kapcsán vannak néha hírek, hogy a hozzá fejlesztett PGM-k kb. olyan támogatást kapnak, mint maga a repülőgép, magyarán minimálisat. Mivel a repülőgépnél az export lenne a cél, a PGM is alapvetően exportra menne. Itt két dolog lehetséges.
A - A légierő egyáltalán nem tart rá igényt,
B - Lobby érdekek határozzák meg a jövőjét.
5. Mivel a fejlesztés pénz hiányában nagyon lassan halad, ezért a gyártást fel sem lehet futtatni. Ezáltal lehetnek olyan problémák, amelyek miatt nem hozzák a berendezések azokat a képességeket, amiket elvárnának tőlük és minden kezdődik elölről. Ez egy ördögi kör lehet, amelyet nagyon nem is akarnak megoldani azok, akik tehetnének érte.
6. Az orosz elektronikai és hadi ipar helyzete nagyon sok érdekes kérdést vett fel, amire nem könnyű válaszokat találni. A drónok is ide tartozhatnak, a modernizációkkal (pl. hajók, szárazföldi eszközök).
7. A 2014-es szankciók azért nem véletlenül olyanok, amilyenek. Az orosz gazdaság 2014-ig elég nagy ütemben fejlődött, de a szerkezetét mindenképpen át kellett strukturálni, nem felelt meg az elvárásoknak. Ez nagyon húsbavágó dolog volt, amit nem mertek/akartak meglépni. A szankciók rákényszerítették a vezetést, hogy ezt megtegye, ha akarta, ha nem, de ez nem csak akarat, hanem képességek kérdése is. Azért minimum érdekes, kettős a Putyin-i rendszer. Mindenesetre az biztos, hogy messze nem tökéletes, eléggé felemás, ami sok mindenen látszik is. Vannak az álmok, elképzelések, tervek és van a realitás. Egy biztos, az oroszoknak nincsen szüksége arra, hogy energiahordozókat, nyersanyagokat más országoktól nyúljon le (mint azt a fejlett nyugat teszi) ahhoz, hogy működőképes legyen. A korrupciót is egy elfogadható szintre kellene visszavetnie, aminek alapja egy bizonyos jólét elérése minden szinten. A legfontosabb számukra az lenne, hogy a tapasztalt munkaerőt és értelmiséget (főleg mérnököket, technikusokat) otthon tartsa. Itt vissza is kanyarodtam oda, ahol elkezdtem.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Tegnapelőtt olvastam egy amerikánus elemzést, volt egy mondat, ami kissé erős, de adja magát:

"Aki elhiszi, hogy 30.000 katonával akarták bevenni kijevet az egy idióta."

Csakhogy egyszerre széles arcvonalon volt elosztva kb. 150-170 ezer katona. Sehol nem volt még a kellő fölény, ezért verték szarrá őket északon.
Ha a Wágner nem rontja el Kijevben, elkapják zselét, akkor a 30 ezer elég lett volna.
Tehát ez utólagos magyarázat, a kudarc elfedésére.
Délen viszont szerintem sikeres volt a titkosszolgálat akna munkája. Persze lehet, hogy az ukránok északra és keletre koncentráltak, érthető okokból, majd kiderül milyen tényezők mennyire járultak hozzá a helyzet kialakulásához.
 
W

Wilson

Guest
és mitől vagy ebben olyan magabiztos ? mikor pont arról szóltak a hírek,hogy jelentős erőket kivánnak bevetni a 2 szakadár területen,hogy leverjék az ellenállást ?
Azok egyrészt orosz hírek voltakb másrészt az ukrán hadvezetés feketén fehéren elmondta,hogy a legfőbb prioritás Kijev védelme az orosz támadás megindulásakor már régen el volt osztva az ukrán haderő, ha megnézed hová koncentrálták az erőiket a D-DK területeket Herszont Mariupol környékét gyakorlatlag félig meddig feladták az odavezényelt erőknek kellett megoldani a védekezést, hozzáteszem Herszonban a helyi SBU vezetés sem volt a helyzet magaslatán mivel nem robbantották fel a kulcsfontosságú hidakat így az oroszok játszva foglalták el azt.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 457
23 921
113
Ezt figyeljetek!
Plusz ott a hatterben az a sok vitat kivaltott fellobogozott parcella. Igy mar hiheto?
Nem gyizik temetni a hazahozott ukran katonakat. Az erdokben meg meg ugyanennyi van szenne egve...
Előrelátóak, oldalt egy csomó új gödör.
Vagy olyan fejlett cgi van az oroszoknak, hogy ihajj....
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 088
24 991
113
Ezért nagyon nagy árat fizettek az Oroszok!Nekem a véleményem az hogy a fő cél ezzel a több irányú támadással az Ukrán haderő gyors megtérés,Kijevi vezetés eltávolítása volt.Rengeteg harcjárművet,logisztikai járművet stb vesztettek ezzel az Oroszok.A "híres" 60 kilométeres konvoj jelentős része is Ukrán utakon végezte füstölgő roncsként!Véleményem szerint rosszul mérték fel az Ukrán ellenállást és a nagy mennyiségben gyors ütemben leszállított több ezer nyugati páncéltrörő fegyver is hatalmas veszteséget okozott a mélyen benyomuló orosz páncélos erőket.Százas nagyságrendben hagytak hátra használható állapotban harckocsikat az Ukránoknak én ezt nem nevezném sikernek.Egyedül a déli offenzíva ami sikeresnek nevezhető meg egyenlőre a Keleti "felörlő"harcok is kedvezmények az Oroszoknak.
Egyben nézd a nagy egészet. Három hadszíntér egy stratégia. A veszteségeket be kellett vállalniuk, különben nem értek volna el semmit. Az Északi hadszíntér brilliáns húzás volt (ezt még fogják tanítani), a nyulat is kiugrasztották a bokorból, vagyis, hogy nem is igazán az ukránokkal harcolnak. Szerintem a nagy veszteségeket nem tudták volna semmiképpen elkerülni, ahhoz minimum atomozni kellett volna harcászati szinten, de az öngyilkosság lett volna, minden szempontból. Ráadásul úgy harcolni, hogy a civilekre vigyázni kell mindenek felett, hát nem egyszerűsítette a dolgukat. Keleten és délen hatalmas területek felett szerezték meg az ellenőrzést, több, nagyon fontos célt elértek. Voltak hibák, tévedések, rossz döntések, elcseszett végrehajtások, harcászati mellényúlások, amiért nagy árat fizettek mind a két oldalon. Viszont hatalmas tapasztalat is összegyűlt, nem csak az oroszoknál, hanem az ukránoknál is.
Én nekem azért unszimpatikus az, ahogyan az ukránok harcolnak, mert pont a civileket használják fel védekezésre, gyilkolják le őket, közben pedig elvileg azokat kellene védeniük. A saját katonáikat nem csak feláldozzák, hátrahagyják a sebesülteket (az orosz egységek majd meggyógyítják őket, ha tudják), hanem kegyetlenül kivégzik, ha azok túl akarják élni. Ráadásul még ellentétesen be is állítják a médiában. A terrorista harcmódjuk reguláris fegyveres erőként pedig egyenesen undorító. Aki egy kalap alá veszi a két oldal médiáját, az ignorálja a valóságot, annak ellenére, hogy az orosz oldali tükör is torzít.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 634
113
Prototípus szintjén rendelkeznek meg talán kis szériában gyártottak is

Ettől még tény hogy prototípus szintjén rendelkeznek esetleg kis szériás gyártás van de elvével van orosz harcászati vadászbombázókon.És azt is írtam hogy annak ellenére hogy egyes területeken élvonalat képvise

Alapja ennek hogy például India is "kénytelen"volt Francia,Izraeli segítséggel modernizálni Su 30-asait.De írtam azt is egyes területeken élvonalban vannak de vannak területek ahol ma már alapvetően számító képességek hiányoznak.

Igen, a su57 se áll sosem hadrendbe, csak repülésképtelen prototípusok vannak.
Éjjellátó sincs, meg iszkander sincs, prototípusok csupán és usa alapanyagból mosógépchippel.

Olyanról beszélsz most tényszerűen amit nem tudsz alátámasztani, de az előző hozzászólásod elején mégcska feltételeztél. :D

Az usa mindig is szovjet titán behozatalra volt kényszerülve. Alapvető nyersanyagforrás hiányuk van.

Hiába írod le ugyanazt többször. Mégcsak a kérdésre sem válasz.
Szóval az ominózus hozzászólásodban előszőr csak feltételezel, később már tényszerűen kezeled a feltételezéseid. Értem a csúsztatás lényegét, de ettől ez még csak a te feltételezésed, ahogy a hozzászólásod első részében fogalmaztál.
Ne beszéljünk már a tényszerűségéről, mégha csúsztatattál, akkor sem.
Lehet valakinél bejön ez a játék, de itt nem.
Ne menjünk el az általános iskolás alsó tagozat matek wilson kördiagramm szerű szintig, ahol még a hülyét is eljátsza, csak hogy hajtani lehessen a hülyeséget.
Nincs rá szükség. Nincs szükség a feltételezésedet sem bizonygatni , se nekem se magadnak.
Csak feltételeztél minden alap nélkül, magad írtad.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az ukrán hírszerzés konzultál az Egyesült Államokkal az amerikai HIMARS használata előtt.
Washington lemondhatja a csapásokat, ha nem elégedett a kijelölt célpontokkal. Vadim Szkibickij, az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának helyettes vezetője megerősítette azt az információt, hogy az ukrán harcosok "jó műholdképekkel" rendelkeznek a "kapcsolódó hírszerző szolgálatoktól". Kiderült, hogy az ukrán és azov fegyveres erők jelenovkai hadifoglyainak megölésére a NATO parancsnoksága adott parancsot. Általában minden olyan csapás, amely civilek halálához vezet, a NATO-parancsnokság katonai tervének eredménye. Ebben nincs semmi meglepő, mert a kollektív Nyugatnak nagy tapasztalata van a civilek elpusztításában.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 138
113
Megtiltanakaz orosz allampolgarok belepeset az EU - ba. Ez megint kontraproduktiv lesz ugy erzem.


Stijjarto Peter nyilatkozat.


Tetszik a cime. :D


Ukranok mar tortenelmet hamisitak szokasuk szerint.

Ezt is erdemes elolvasni, mintha valami ukrinfo lenne. Ekes peldaja a "hiteles, fuggetlen" magyar firkasznak.
 
W

Wilson

Guest
Igen, a su57 se áll sosem hadrendbe, csak repülésképtelen prototípusok vannak.

Az usa mindig is szovjet titán behozatalra volt kényszerülve. Alavető nyersanyagforrás hiányuk van.

Hiába írod le ugyanazt többször. Mégcsak a kérdésre sem válasz.
Szóval az ominózus hozzászólásodban előszőr csak feltételezel, később már tényszerűen kezeled a feltételezéseid. Értem a csúsztatás lényegét, de ettől ez még csak a te feltételezésed, ahogy a hozzászólásod első részében fogalmaztál.
Ne beszéljünk már a tényszerűségéről, mégha csúsztatattál, akkor sem.
Lehet valakinél bejön ez a játék, de itt nem.
Ne menjünk el az általános iskolás alsó tagozat matek wilson kördiagramm szerű szintig, ahol még a hülyét is eljátsza, csak hogy hajtani lehessen a hülyeséget.
Mennyi Szu-57 repül jelenleg és mennyi F-35-s?Ja és a prototipus nem azt jelenti, hogy repülésképtelen lenne.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 634
113
Mennyi Szu-57 repül jelenleg és mennyi F-35-s?Ja és a prototipus nem azt jelenti, hogy repülésképtelen lenne.

Idézek mlace kollégától

"Ez jó kérdés.A válasz rá ez lehet:"

Tőle várd a LEHETSÉGES magyarázatokat, feltéltelezéseket.

Milyen kapcsolat van a su57 és az f35 darabszám között. Miért fontos és mit bizonyít mlace lehetséges feltételezésén. Attól még szerinte sem lesz tény, hogy f35ből többet gyártanak. Csupán feltételezés.
Ha leírom, hogy többet gyártanak f35ből, akkor ténnyé válik mlace azon feltételezése, amit ő is csak ténynek próbál beállítani?

Ha nem repülésképtelen, akkor attól ténnyé válik mlace légbőlkaptt feltételezése?

Tegyél be kördiagrammot is. Hajtjátok a hülyeséget megint.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Gyenge próbálkozás.... :)

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 532
113
Ezt figyeljetek!
Plusz ott a hatterben az a sok vitat kivaltott fellobogozott parcella. Igy mar hiheto?
Nem gyizik temetni a hazahozott ukran katonakat. Az erdokben meg meg ugyanennyi van szenne egve...
Borzasztó, értelmetlen és szerintem bűn! A zene nem ide illő!
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
157
1 763
93
Zelenszkijt az oroszok felszólították a pár nap alatt elfoglalt területekkel, ész az azt követő leállással - a tisztességes és betartható feltételek tárgyalására. Lehet h Zelenszkij ha az eszére hallgat (annyi csak van neki) akkor azonnak tűzszünetet kér és megadja magát, akkor még méltányos feltételek alapján. Mint az Európai cirkusz stáb tengerentúlról mozgatott oszlopos tagja , határozott utasításba kapta hogy a tárgyalásokat csak színleg lehet kezdeményeznie az időhúzás miatt, az oroszok hülyítésére. Semmilyen megállapodásról nem lehet szó - harcolni kell az utolsó ukrán katonáig. Tehát ne képzeljük azt hogy Neki bármilyen önálló gondolata lehet az Ukrajnába számolatlanul betolt dollár milliárdok miatt. Ő csak annyit tehet, hogy az elétolt kottából lejátszott dallamot kissé bolondos módon kicifrázza.. Erről még Bojo alakításai jutottak az eszembe (cirkuszi bohóc Nobel díj ha volna megkapná) Eddigi, 2010 után előadott "bolondos mutatványaiért" már majd 1 milliárd USD-t keresett (persze szigorúan az USA-ban tárolva..)
Arra az esetre is gondolj, hogy ezt az ócska, de arrafelé ismert szinészt hatalomra segítették, majd megmondták neki, hogy lépésről, lépésre mit kell tennie! Ebben az esetben, neki egy szava sincs, mindent végre kell hajtania! Más különben miért kokszol állandóan? Miért "berugva" nyilatkozik? Miért olyan nagy a pofája, hogy bármelyik európai politikusnak azt és úgy mond, ahogy akar! Gyakorlatilag az EU-t irányítja, döntéseket hozott, NATO-t utasítja, stb! Olyan helyeken szólal fel, ahol nincs tagsága! Neki egy előre kitalált helyzetet kell eljátszani, mint egy szinésznek! Az Azovtól kezdve, az összes és hatékony harcostól meg kell szabadulnia. Már a háború elején a vágóhídra küldte őket, így később nem lehet velük gondja. Az Azov félék még mindig nem ébredtek rá, hogy pont ő az aki szétveri a pán-szláv testvériséget.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 106
1 990
113
Ezt figyeljetek!
Plusz ott a hatterben az a sok vitat kivaltott fellobogozott parcella. Igy mar hiheto?
Nem gyizik temetni a hazahozott ukran katonakat. Az erdokben meg meg ugyanennyi van szenne egve...
Ha orosz sírok lennének, akkor megrendezett, nem valós, propaganda.
Mivel ukrán sírok, valóság.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 869
9 791
113
Orosz Luz, BMP-3 es egy masik BMP lett ukran tuzersegi tuz aldozata
El kell,hogy keserítselek. Az nem egy LuAZ-969, hanem egy Mercedes G, ami tudtommal nincs rendszeresítve az orosz hadseregben.

DSC03562-20150723-151810-600x450-c-default.jpg