[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Sz-400, radar és helikopter: Milyen felszerelések vannak jelenleg (Fehéroroszország) Zyabrovkában?​

A MAXAR képeknek és az előző április 30-án Zyabrovkában az eszközök felülvizsgálta céljából készült elemzésnek köszönhetően , nagyon pontosan meg lehet határozni a jelenlegi helyzetet és kiszámítani a repülőtéren lévő harceszközök számát.

S-400, radar "48Ya6 Approach" és ZRPK "Pantsir". Az orosz csapatok továbbra is a Zyabrovkai repülőtér területén tartózkodnak

Először is a képen látható, hogy a harceszközök legalább egy része, az áprilisi összehasonlítás óta helyet változtatott. Ha korábban az harceszközök közelebb voltak a repülőtér épületeihez, most más helyekre költöztették őket, de mindet a repülőtéren belül. Szintén észrevehető a kifutópálya felépítése.

Akár 14 S-300/400 légvédelmi rendszer, Pantsir légvédelmi rakétarendszer és radarállomás: az RF fegyveres erők továbbra is Zjabrovkában tartózkodnak

"Zyabrovka" repülőtér 2022.08.12MAXAR/Fehérorosz Gayun

Legalább 10 Sz-400 Triumph légvédelmi
rakétarendszer
tényleges elhelyezkedését láthatja , amelyek felemelt állapotban vannak. Lehet, hogy több Sz-300/400-as is található más szállítójárművek mellett, de leengedett kilövőkkel.

Akár 14 S-300/400 légvédelmi rendszer, Pantsir légvédelmi rakétarendszer és radarállomás: az RF fegyveres erők továbbra is Zjabrovkában tartózkodnak

S-400, 5N66 és 92N6E ZyabrovkábanMAXAR/Fehérorosz Gayun

Szintén ezen a területen látható a 92H6E megvilágító és irányító radar (RPN) és az 5H66 alacsony magasságú detektor , mindkettő 40V6 tornyokra van felszerelve . A repülőtér másik részén legalább 12 lövészárok látható, amelyeket azonosítatlan katonai járművek vesznek körül. A közelben különféle típusú radarok találhatók:

1 KASTA-2E2 egység , amelyet árok vesz körül, 2 db 48Y6 Podlet radar.

Akár 14 S-300/400 légvédelmi rendszer, Pantsir légvédelmi rakétarendszer és radarállomás: az RF fegyveres erők továbbra is Zjabrovkában tartózkodnak

Árkok, radar és valószínűleg S-300/400 légvédelmi rendszerek ZyabrovkábanMAXAR/Fehérorosz Gayun

Ezenkívül, ha alaposan megnézik, a déli árok közelében lévő fák közelében felszerelést láthat. 4 harceszköz egymástól egyenlő távolságra, nagyon hasonlóak a Sz-400 légvédelmi rendszerhez , mint az előző esetben. A robbanás
(T-72) helyszínének közelében a Pantsir légvédelmi rakétarendszer két egysége továbbra is a talaj töltésein áll, és egy Mi-8 helikopter látható kicsit távolabb .


Akár 14 S-300/400 légvédelmi rendszer, Pantsir légvédelmi rakétarendszer és radarállomás: az RF fegyveres erők továbbra is Zjabrovkában tartózkodnak

ZRPK "Pantsir" és Mi-8 helikopter ZyabrovkábanMAXAR/Fehérorosz Gayun

Közelebb a repülőtér központi részéhez jól látható egy sátorváros, amely a korábban Zyabrovkában található adminisztratív épületek mellett található.

Akár 14 S-300/400 légvédelmi rendszer, Pantsir légvédelmi rakétarendszer és radarállomás: az RF fegyveres erők továbbra is Zjabrovkában tartózkodnak

Sátortábor és rakéták az Sz-300/400-hoz ZyabrovkábanMAXAR/Fehérorosz Gayun​


Szemben láthatóan vannak Sz-300/400 légvédelmi rendszerek indítószerkezetei. Úgy tűnik, hogy ez egyfajta lőszerraktár, lehetetlen pontosan meghatározni a lőszer mennyiségét, de a képen legalább 15 köteg van, azaz 15-60 rakéta ( ha figyelembe vesszük, hogy 4 rakéta van egy kötegben ). Ez viszont egy további megerősítés, hogy az Sz-300/400 légvédelmi rendszer rakétáit, amelyeket orosz Il-76-os gépek hoznak a gomeli repülőtérre, onnan szállítják Zyabrovkába.

Utoljára augusztus 13-án 12 óra 40 perckor érkezett meg a gomeli repülőtérre az orosz űrrepülő erők Il-76-a. Ez egy RF-78813 regisztrációs számú gép volt , amely már korábban is hozott rakétákat az Sz-300/400 légvédelmi rendszerekhez Fehéroroszországba. Ugyanezen a napon, körülbelül 15:00 órakor a repülőtér M8-as autópálya felőli oldaláról ismét két vettek észre az S-300/400 légvédelmi rendszerek alatt rakétákkal. Ez azt jelenti, hogy jelenleg még több rakéta van az Sz-400-hoz Zyabrovkában, és az Ukrajna területére irányuló rakétatámadások valószínűsége nem csak fennáll, de úgy tűnik, hogy az oroszok hatalmas rakétatámadásra készülnek Ukrajna ellen. a következő hetekben .

Ezt bizonyítja az is, hogy a legutóbbi - július 28-i - hatalmas ágyúzás óta egyetlen rakétát sem lőttek ki Fehéroroszország területéről Ukrajna irányába. Ugyanakkor a rakéták szállítása folytatódik, mert az orosz légierő Il-76-nak Gomelbe történő minden egyes megérkezése után megfigyelik az Sz-300/400 légvédelmi rendszer rakétáinak szállítását. Az Orosz Föderáció Ilys katonai rakománya augusztusban összesen 5 alkalommal repült Gomelbe:

  • 2022.08.13. Il-76 VKS az Orosz Föderáció reg. No. RF-78813 VKS RF
  • 2022.09.08. Il-76 Az Orosz Föderáció űrrepülési erői, reg. No. RF-78813 VKS RF
  • 2022.08.08. Il-76 Az Orosz Föderáció űrrepülő ereje, reg. szám RA-78842 VKS RF
  • 2022.07.08. Il-76 Az Orosz Föderáció űrrepülő ereje, reg. szám RA-76604 VKS RF
  • 2022.08.05. Il-76 VKS RF reg. szám RA-76604 VKS RF
 
  • Tetszik
Reactions: PPP
W

Wilson

Guest

Hány harceszköz van jelenleg Zyabrovkában?​

Számításaink szerint 2022. augusztus 12-én a Zyabrovka katonai repülőtéren voltak:

  • 10-14 egység - S-400 "Triumph" légvédelmi rendszer
  • 1 egység - RPN 92N6E
  • 1 egység - alacsony magasságú érzékelő 5N66
  • 1 egység - "KASTA-2E2" radar
  • 2 egység - radar "48Y6 Approach"
  • 2 egység - ZRPK "Shell"
  • 1 egység - Mi-8 helikopter
  • Minimum 15-60 rakéta S-300/400 légvédelmi rendszerekhez
Akár 14 S-300/400 légvédelmi rendszer, Pantsir légvédelmi rakétarendszer és radarállomás: az RF fegyveres erők továbbra is Zjabrovkában tartózkodnak

Járművek és rakéták hozzávetőleges száma Zyabrovkában 2022.08.12.MAXAR/Fehérorosz Gayun

Emellett számos különféle katonai jelentőségű jármű, mérnöki felszerelés, lövészárkok, sátrak helyezkednek el. Azt is tudjuk, hogy a repülőtér környékén, a kifutópálya mögötti erdőben a 11. gárda önálló gépesített dandárjának ( 11. OMBR, Slonim ) és a 120. önálló gárda gépesített dandárjának ( 120 ) T-72-es harckocsijai és gyalogsági harcjárművei állnak. -I OMBR, Minszk ), a Fehérorosz Köztársaság fegyveres erőinek katonái is részt vesznek a repülőtér védelmében. A ruháikon ugyanakkor információink szerint semmilyen jelvény nincs. Ismeretes, hogy a közelben OTRK "Iskander" is található , amelyek a képen nem láthatók.

Az RF fegyveres erők zyabrovkai katonái elsősorban légvédelmi rendszerekkel és azok karbantartásával foglalkoznak. Egy sátorvárosban élnek a repülőtér területén,valamint Gomelben bérelnek lakásokat a számukra, és civil autókban és civil ruhákban mozognak a repülőtéren kívül.

Végezetül megjegyezzük, hogy a „Belarusian Gayun” megfigyelőcsoport továbbra is figyelemmel kíséri az Orosz Föderáció fegyveres erőinek és a Fehérorosz Köztársaság fegyveres erőinek fellépését és mozgását Fehéroroszország területén

 
  • Tetszik
Reactions: PPP

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 999
10 773
113

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️⚛️ Az USA és Oroszország közötti nukleáris háború esetén a legpesszimistább forgatókönyv szerint is 5 milliárd ember halna meg - amerikai tudósok Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói 2 nukleáris háborús forgatókönyvet tettek közzé Oroszország és Amerika között. Az első szerint mintegy 4400 100 kilotonnás bomba fog felrobbanni, ami körülbelül 5 milliárd ember halálát fogja okozni, ami bolygónk lakosságának több mint a fele. Ez nem veszi figyelembe a radioaktív szennyezés következményeit. A második, "kedvezőbb" forgatókönyv szerint 100 darab, egyenként 15 kilotonnás bombát robbantanak fel. Az első percekben 27 millió ember halna meg a robbanások következtében, és körülbelül 227 millió ember halna éhen.

‼️☠️UFU vezérkari összefoglaló augusztus 15-től:

▪️Harkiv irányában az orosz csapatok csapást mérnek az AFU célpontjaira;
▪️Szlovjanszk irányában az orosz hadsereg és a szövetséges erők koncentrált nehéztüzérségi tűzzel szorítják vissza az AFU fegyvereseit, és Dolghenkoje-Mazanivka közelében támadó akciókat hajtanak végre;
▪️ Az orosz erők előrenyomulnak Ivano-Darjevka és Veszelojé közelében;
▪️ Artemivszkoje irányában az orosz hadsereg és a szövetséges erők megteremtik a feltételeket egy erőteljes támadáshoz;
▪️ Avdiivka irányában folytatódnak az AFU állásai elleni bombázások és légicsapások.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 821
65 374
113
Baxki, majdnem ahol a gyerek jatszott... Megint egy park volt a celpont...

Káncz oldala helikopter szakértő.

 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Két megjegyzésem van ezzel kapcsolatban.

Az első a valóság az, hogy nem nagyon nyer teret az újabb orosz donyecki offenzíva, a második pedig az ,hogy az orosz haderő azután kezdett erőket átcsoportosítani Herszonba amint az ukrik elkezdtek erőteljesebben mozgolódni a térségben és elindult az ukràn propi a nagy herszoni ellentámadásról , és a jelenlegi létszàmukkal kizàrtnak tartom, hogy képesek lennének két frontvonalon nagyszabású és sikeres ellentámadást indítani...
mármint az ukrán hírekben. Amúgy az offenzíva az ukrán hírekben is halad. Csak sokadszorra nem vagytok hajlandóak figyelembe venni, hogy a jelenlegi létszámok mellett nem a 20. századi tömegháborúkat kellene nézni, hanem a 18-19. századot. Ha egyszer az ukrán hadsereg a jelenleg ostromlott vonalon ásta be magát, akkor felesleges Lembergnél grasszálni. Ahogy anno Windisgrätz herceg sem érthetetlen okból állt meg, hanem mert ott állt a hátában Görgey, és annyi embere nem volt, hogy az utánpótlási vonalait védje, és maradjon ereje támadni is.
De az orosz hírekben amúgy az erőcsoportosítás gyakorlatilag a hadműveleti szünet kezdete óta tart.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 494
12 662
113
1. Vágj földhöz egy számítógép-alaplapot és kiderül, milyen jól viseli. Ha okosabb vagy mint én, kiszámolhatod, mennyi G is érte. :)
2. Nincs benne Windows meg 4k 3D videofeldolgozás.

Pl egy aesa vagy bármilyen radar eredményeit kiértéklni en ugy gondolo., hkgy messze nagyobb teljesítmény kell.
Azt érti képfeldokgozásnak.
Meg nem 1db, hanem 3 vagy több kijelző realtime.

De multkor kikerestem, az f35 is tudja már egy 4k settopbox számítási kapacitását. Gondolom erre elsősorban az aesa adatok kiértékelése miatt van szükség, nem az avionikára. Azok annak idején analóg technikával is mentek.

A ledobást az alkatrészek (fizikai sérülékenységén kívül) szerintem jobban bírja egy multilayer smd számítógép alaplap, mint egy furatszerelt szokol rádió panelja. De nyilván semelyiket sem arra méretetmzik.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP
W

Wilson

Guest
A krími hatóságok szerint már 2000 embert kitelepítettek,

A Krím miniszterelnöke, Aksjonov is bejelentette a lakosság evakuálását.

Akszjonov : „Kiadtam a parancsot – most az 5 kilométeres zónát lekerítették, az 5 kilométeres zónában tartózkodó összes ember kilakoltatása folyamatban van...

Körülbelül kétezer embert evakuáltak a Dzsankoj körzet vészhelyzeti zónájából."

 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Pl egy aesa vagy bármilyen radar eredményeit kiértéklni en ugy gondolo., hkgy messze nagyobb teljesítmény kell.
Azt érti képfeldokgozásnak.
Meg nem 1db, hanem 3 vagy több kijelző realtime.

De multkor kikerestem, az f35 is tudja már egy 4k settopbox számítási kapacitását. Gondolom erre elsősorban az aesa adatok kiértékelése miatt van szükség, nem az avionikára. Azok annak idején analóg technikával is mentek.

A ledobást az alkatrészek (fizikai sérülékenységén kívül) szerintem jobban bírja egy multilayer smd számítógép alaplap, mint egy furatszerelt szokol rádió panelja. De nyilván semelyiket sem arra méretetmzik.
Mióta van AESA radar? 10-20(több?)éve, már az akkori vasak is elboldogultak vele. De javítson ki, aki jobban ért hozzá.
Amúgy itt nem a rakéták elektronikájáról van szó? Ott azért vannak G erők, amit egy robosztusabb szerkezet jobban visel.
Az "analóg" AESA a PESA akarna lenni?
Így belegondolkodva egy Raspberry Pi1 is elvinne egy robortrepülőt bőven 2500 km-es fordulópontokkal tűzdelt terepkövető útján... Milyen vas is volt az ALCM kifejlesztésekor?
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️Sergei Shoigu nyilatkozatai a 10. moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián:

▪️ A HIMARS-okat egy különleges művelet keretében őrlik fel, nem gyakoroltak jelentős hatást a helyzetre;
▪️Oroszország alaposan megvizsgálja a trófea nyugati fegyvereket, és taktikájában figyelembe veszi azok jellemzőit;
▪️Az Orosz Föderációnak nincs szüksége arra, hogy nukleáris fegyvereket használjon Ukrajnában céljai eléréséhez;
▪️ A NATO-ban senkinek sincs kétsége afelől, hogy az Orosz Föderáció által kitűzött különleges műveleti célok megvalósulnak;
▪️Az Egyesült Államok és szövetségesei feltétel nélküli dominanciája a múlté; az ukrajnai különleges művelet az egypólusú világ végét jelzi;
▪️A NATO globális dominanciára tart igényt, többek között Afrikában, Ázsia és a Csendes-óceáni térségben, valamint a Közel-Keleten;
▪️A nyugati világrend a világot "demokratikus partnerekre" és "autoriter rezsimekre" osztja, amelyekkel szemben minden intézkedés megengedett;
▪️Ukrajna minden NATO-hírszerzési forrásból kap hírszerzési információkat;
▪️A nyugati országok felelősek a donbászi civil halálesetekért a fegyverszállításaik miatt;
▪️UAF műveleteket terveznek Washingtonban és Londonban;
▪️A Nyugat Oroszország gazdasági gyengítésére irányuló tervei kudarcot vallanak.