[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 584
113
Albánok '68-ban mégis kiléptek .. szóval lehetett volna ha valaki nagyon akarta volna .. csak hiányzott a vezetés politikai akarata
Szerintem azt elengedték a szovjetek. Minket, meg a csehszlovákokat nem engedtek, jött a "baráti segítségnyújtás", pedig megvolt a politikai akarat mindkét esetben.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 514
113
Alekszandr Zakharov, az Ukrajnában az SVO-ban használt ZALA AERO UAV-gyártó - 421-16E, "KUB", "Lancet" modellek vezető tervezője azt javasolja, hogy a termelési területeket félig üres bevásárlóközpontokban helyezzék el.

„Nincs elég UAV az SVO zónában. Minden drón katonáink megmentett élete.

Izsevszkből – a fegyverkovácsok városából – való emberként elkeserítő az épített gyárak bevásárlóközpontokká való átalakulása. Tudjuk, hogyan lehet gyorsan növelni az UAV-k gyártását – a bevásárlóközpontokat rövid időn belül UAV-k gyártására alkalmas üzemekké alakítani.
Kidolgoztunk egy UAV-ok szállítószalagos összeszerelésének projektjét, amely növeli a munkahelyek számát és az adókedvezmények mértékét, valamint biztosítja az új fejlesztések létrejöttét.

Eljött az idő, amikor az iparnak vissza kell térnie azokra a helyekre, ahol a 90-es években a gyárakat különféle iroda- és bevásárlóközpontokká építették át” – mondja Alekszandr Zakharov.

 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 907
27 645
113
Spanyolország légvédelmi rendszert, tüzérségi lőszert és 30ezer téli ruházatot küld Ukrajnába.
A légvédelmi rendszer valószínűleg a 25 km hatótávolságú ASPIDE-2000 rendszert jelenti.

Nem röhögte ki saját magát, aki a felajánlást tette?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 472
113
Szerintem azt elengedték a szovjetek. Minket, meg a csehszlovákokat nem engedtek, jött a "baráti segítségnyújtás", pedig megvolt a politikai akarat mindkét esetben.
igen,Albánia biztos nem volt annyira fontos .. nálunk pedig tényleg nem volt meg a politikai akarat ,ha egyöntetű lett volna nincs Kádár-korszak (teszem hozzá,sokkal jobb volt mint az azt követő érák bármelyike,nosztalgia vagy nem .. de a tapasztalat mondatja velem)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 422
46 196
113

A zaporozsjei hatóságok kommentálták a ZNPP elektromos hálózatról való teljes leválasztásáról szóló információkat​


A zaporozsjei régió illetékesei nonszensznek nevezték az Energoatom kijelentését a ZNPP teljes leállításáról.

Amint arról az ukrán Energoatom konszern korábban beszámolt, állítólag a történelemben először fordult elő, hogy a Zaporizzsja Atomerőmű teljesen lekapcsolódott az elektromos hálózatról.

Emellett az ukrán média forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az atomerőműben kritikus a helyzet.

Azonban, mint kiderült, ezek az üzenetek hazugságok a helyzet destabilizálására.


Источник: https://rusvesna.su/news/1661434046
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 422
46 196
113
Robert C. Castel

A „világ köldökéért”, akár Európát is feláldozva zajlik fél éve a háború Ukrajnában
2022. augusztus. 24.
Teljesen más mércével mérik a sikert a szemben álló felek az augusztus 24-én fél éve kezdődött orosz-ukrán háborúban. Az ukrán stratégia totális, a szuverenitás megőrzése a cél, ennek érdekében pedig minden centiméternyi, megszállt földterületet fel kell szabadítani és vissza kell venni. Az orosz törekvés viszont az, hogy ledarálja és megsemmisítse az ukrán hadsereg élőerejét és amikor az ellenfélnek már nem lesz katonai potenciálja az önvédelemre, akkor az érett gyümölcs az ölébe pottyanhat. Robert C. Castel, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő foglalta össze így a február 24-én elindított, ukrajnai orosz invázió katonai tapasztalatait, aki szerint ma már az is tisztán látszik, hogy valójában miről szól a háború. A Neokohn főmunkatársa úgy látja: van egy darab ingatlan a NATO és Oroszország között, és az a kérdés, hogy ki fogja ezt kontrollálni politikai, gazdasági, katonai, energetikai és ideológiai szempontból egyaránt. Ami ugyanis itt, a „világ köldökén” történik, az kihat majd az egész világra.
A zaporizzsjai atomerőműnél zajló eseménysor az izraeli szakember szerint egy mikrokozmosza mindannak, amire rámutat az orosz-ukrán háború. Arra, hogy a nemzetközi jog és a nemzetközi szerződések védelmet adnak békeidőben, ameddig a betartásukra van komoly szándék. Ahogy azonban az első lövések eldördülnek, ezek a megegyezések már nem érnek semmit.Robert C. Castel szerint a másik, amit látni kell, hogy Zaporizzsjában két atomzsaroló egyszerre igyekszik manipulálni a harmadik felet, ami Európa.Oroszország kezében olyan a létesítmény, mint egy svájci bicska, számos, éles pengeként használhatja fel: befeketítheti vele az ukránokat, lekapcsolhatja Ukrajna áramellátásának 20 százalékát, ráadásul állandó pánikot kelthet vele Európában. Ez utóbbiban viszont Ukrajna is érdekelt, hiszen fenntarthatja a nyugati közvélemény érdeklődését és támogatását azzal, hogy egy csernobili szintű atomkatasztrófával riogat.Az izraeli biztonságpolitikai szakértő szerint ez egyébként egy reális veszély.
A Neokohn főmunkatársa további kockázatnak látja, hogy a Dugina-merénylet kiszélesítheti a háborún belül zajló háborút, amelyben mostanáig célzott likvidálási kísérletek és gyilkosságok zajlottak a frontvonal közelében, amelyeknek politikai és gazdasági szereplők voltak a célpontjai. Amikor viszont távol a fronttól az értelmiség is legitim célponttá válik, az súlyos eszkaláció, ami akár földrajzilag is kitolhatja a háború határait.
Robert C. Castel szerint az orosz-ukrán háború európai kezeléséről egyre kevésbé lehet egységes formában beszélni. A balti államok kivételével ugyanis az EU más országaiban egyre csökken a lelkesedés a háború iránt és a katonai segítségnyújtás is egyre inkább csak a szólamok szintjén érhető tetten.
Simon-Palov Judit interjúja
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
⚡A Harkivi területen, Csugujev városában (annak ideiglenes Kijev által ellenőrzött része) megsemmisült egy nagy lőszerraktár, amely az ukrán fegyveres erők teljes délkeleti, Harkiv irányában lévő csoportosulását látta el lövedékekkel.
Erről Denisz Kulaga, az Izvesztyija tudósítója számol be.

‼️Energoatom: A történelemben először kapcsolták le teljesen az áramhálózatról a zaporozsjei atomerőművet
Namost, általatok is többször fennhangon volt említve, hogy orosz területen, orosz ellenőrzés alatt van az erőmű.
Akkor ki is tudja lekapcsolni a hálózatról?
Csak nem az oroszok?
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 046
41 871
113
Az orosz hadsereg folytatja offenzíváját - a lényeg az ukrán fegyveres erők vezérkarának jelentéséből:

Tüzérségi ágyúzás, tankok tüzelése és légicsapások - a frontvonal mentén.

▪️Az orosz fegyveres erők offenzívát folytatnak a harkivi Petrovka közelében.
▪️Szlovjanszk irányában orosz egységek ostromolják az AFU állásait Dolyna és Dmitrovka közelében.
▪️Az orosz fegyveres erők taktikai előnyt építenek ki Sztarij Karaván közelében, Kramatorsk irányában.
▪️Artemivszk irányában az orosz hadsereg Kodoma és Artemivszk közelében nyomul előre.
▪️Az Avdijivka irányában az orosz fegyveres erők Pervomajszkoje közelében az AFU védelmére törnek.
▪️Az orosz fegyveres erők tovább folytatják a Tavricseszkij kerület ostromát Juzsnyobuzsszk irányában.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 846
14 683
113
A Szövetséges Hadsereg Ugledar irányban dolgozik


Antonovsky híd augusztus 23-án , javítás után. Hidat eltalálni 1 000 000 USD értékű rakétával, hogy néhány nap alatt megjavítsák, sokkal kisebb összegért...
De az USA hadiipari komplexuma ezt szereti...


FbAhMJtWIAExfWD
Ez a mindent kibiró, ukrajnai fegyvertesztesztelési keretből ment..
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 846
14 683
113
Namost, általatok is többször fennhangon volt említve, hogy orosz területen, orosz ellenőrzés alatt van az erőmű.
Akkor ki is tudja lekapcsolni a hálózatról?
Csak nem az oroszok?
A mellette lévő kapcsolóállomás is ami a lényeg mert ukrajna 400 kV-os pókhálóinak ez az egyik központja. Az egy dolog h ha a blokkokat leállítják, a térség mintegy 5800 MW teljesítménnyel lesz szegényebb, de mi sem fogunk kapni 500 MW szerződött villamos energiát, mert nem marad. Ezenfelül ha az orosz az elosztót is kikapcsolja , akkor ukrajna egyes területein lehet elővenni a gyertyát is..
Eddig úgy látom az orosz fasza gyerek volt, szándékosan kerülte a népírtást, szivatását, villamos energiát, (tán üzemanyagot is), mobilteló hálózatot adott a frontvonal mellett is, de ezt a szent Grál lovag szokását lehet hogy felfüggeszti ha szívóznak vele kitolásiból, ne csodálkozzunk.. Eddig se háborúzott mint a felsorolásból is látszott de lehet hogy meggondolja magát.
 
K

Kopi2000

Guest
Ezek múltkor meg ukránok voltak!
Te meg nem lattal olyan orosz videot, amit ugy hoztak letre, hogy az ukranok altal feltoltott videokat sajat sikerkent adrak elo? En mar tobbel is talalkoztam.......Problemas esetben hitvitat lehetne byitni, mi volt elobb, a tyuk cagy a tojas... En azt ajanlom mindenkinek, kezelje a dolgokat a sajat meggyozodese szerint. En is azt teszem...

Ui.: egyebkent, latszik a katonan a feher szalag... Annak meg efyertelmu a jelentese, szerintem....
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Nem. 66-ban de Gaulle nem akarta elfogadni, hogy amerikai kottából játsszon és kétpólusú legyen a világrend, ezért kivonta a franciákat a parancsnokságból (quasi kilépett). Szóval ott sem volt mindig minden fenékig tejfölös... :D
.
.
Hát ha már a történelemnél tartunk, de Gaulle azt is nehezen fogadta el, hogy őket az amerikaiak jóindulatából a II.Vh győztes hatalmai közé sorolták, és még megszállási zónát is kaptak tőlük Németországból, pedig valójában nekik semmi közük nem volt semmihez, pláne nem a győzelemhez. A győzelmet az amerikaiak vivták ki a nyugati fronton, tetszik de Gaullenak vagy sem, és a világ attól lett akkor kétpólusú, hogy ki nyerte meg a világháborút.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 514
113
Namost, általatok is többször fennhangon volt említve, hogy orosz területen, orosz ellenőrzés alatt van az erőmű.
Akkor ki is tudja lekapcsolni a hálózatról?
Csak nem az oroszok?
Viszont az erőmü lekapcsolása az ukrán hálózatról egy komplex és hosszabb folyamat, amihez a reaktort is le kell állítani tudtommal...