A Magyar Honvédség szerepe katasztrófahelyzetekben

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 561
46 607
113
Balaton, Fertő tó a Dunántúlon, Tisza tó az Alföldön, ahol szóba jöhet a feltöltés. Katasztrófavédelem, ahol elmenne egy ilyen gép. Honvédség ezzel ne foglalkozzon szerintem.

Ez a lényeg...

Hagyjuk már ezt megint. Potens tűzoltóság kell (még a katasztrófa"védelem" szó is egy paradoxon) ez nem MH feladatkör.
H145M-el tüzet oltani, hacsak nem Spike-al.. mi jön még Leo A7+-al szántani fogunk?
Már bocsánat, de ez irgalmatlan demagóg f@szság!
A Honvédség, és úgy általában minden ország katonasága, részt kell hogy vegyen a katasztrófa elhárításokban.
Az USAban az NG egyik kiemelt feladata.
Ez most is így van, meg mindig is így volt!
Vagy annyira gazdag országnak tűnünk, hogy megengedhetjük magunknak, hogy tartsunk 2-3 pilótát csak arra, hogy egész évben, több éven keresztül üldögéljenek, és számolgassák a szőrszálaikat és arra várjanak, hogy 2-3 évente egy ilyen súlyosan aszályos időben nagy kiterjedésű tüzek legyenek? 93.000km2-re?
Persze, ha már van van dedikált gép a szervezetben, akkor már kell mögé karbantartó személyzet is!
Még egy PTSZ csak-csak elmegy, pláne, ha EU-s pénzből bújtatott finanszírozással tulajdonképpen honvédelmi célokra újították is fel azokat. De hogy erre a feladatra külön katasztrófavédő tehergépet vagy helikoptert tartsanak fenn, az irdatlan nagy pazarlás. Mind anyagi, mind humánerőforrás értelemben.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
A Falconokkal nem lehetne tüzet oltani?
Kibaszni belőlük a "futár" bársony foteleket, na oda mennyi víz férne? Nem kell ide új gép....
Rendőrautókkal, taxikkal, és minden egyéb eszközzel lehet tüzet oltani, az más kérdés hogy menyire eredményesen, sőt még sárkányrepülővel is, amennyiben a hónod alá fogsz egy vizes palackot és rádobod a tűzfészekre. Tehát ekkora baromságot ezen a fórumon még nem olvastam.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 197
10 967
113
A horvátoknak van canadair, szerintem kölcsön is adnák.

Az a kérdés hol töltenéd meg. A balcsiból? Vagy idáig cipelnéd a vizet az Adriáról?

Lehet leérne az alja ameilyen sekély a tó jelenleg.

Azért vannak ott is mélyebb részek.
Nagyjából lehet tudni, hogy hol, de amúgy egy-két óra alatt végigradarozod a környéket, hogy pontos legyen.
A tó legmélyebb pontja (pontya, höhö) 11 méter.

Csak egy adalék, ami ide vág.
A feleségem munkahelyén (svájc) ma jelentette be a főnök, hogy azért lett kisebb az éves nyereség, mert a CHF/EU árfolyam nem túl kedvező (konkrétan sokszor erősebb a frank) és a felhasznált chipek (most figyelj) 0,93 EU-ról 173 EU-ra emelkedett/db! Olyan chip hiány van, hogy valami elképesztő! Nem lehetetlen, hogy emiatt sok szállítás késni fog!

Amúgy mitől van ilyen rohadt nagy hiány?
A kereslet nőtt meg ennyire, vagy a kínálat csökkent a töredékére?

Tényleg kérdés nem ismerem a típust de Duna ??

Akár.
Az nem jó?

Néhány hete a magyar helikopterek voltak náluk oltani, mert nincs elég saját kapacitásuk tűzoltásra.

Szlovéniában, nem?
Amúgy üzenik, hogy köszönik, de akkor is Putyin bérencei vagyunk szerintük. És két helikopter nem sok, ennyivel nem lehet megvenni őket.

910 litert találtam adatnak ott ahol használják erre a H145-öst. A Mi-17-re 2500 litert írnak. Viszont négyszer annyi H145-ösünk van, mint Mi-17-esünk.

...és négyszer annyi személyzet kell hozzá.

Balaton, Fertő tó a Dunántúlon, Tisza tó az Alföldön, ahol szóba jöhet a feltöltés. Katasztrófavédelem, ahol elmenne egy ilyen gép. Honvédség ezzel ne foglalkozzon szerintem.

Én személy szerint a Katasztrófavédelem létjogosultságáról sem vagyok meggyőződve. Ebben a formában biztosan nem.
 
  • Tetszik
Reactions: efott1974

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 288
74 086
113
Szlovéniában, nem?
Jó észrevétel, tényleg a Szlovénia volt.
...és négyszer annyi személyzet kell hozzá.
Vegyük még hozzá a karbantartási időket és költségeket is... Ez is olyan mint a kutatás-mentés, a fél világ használja erre is a H145 típust, de nálunk nem jó mert kicsi. Persze amíg van Mi-17 és van hozzá alkatrész, addig tényleg jobb a Mi-17 tűzoltásra.

Sőt, volt/van még ilyenre is lehetőség...
img_9577.JPG
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
Tűzoltáshoz tűzoltó helikopter kellene a katasztrófavédelemnek.
Nem, nem kéne. Kis országoknak túl drága, nem véletlen szokták a rendőrségi / hadsereg gépeit igénybe venni.

CL415 - inkább valami ilyesmiből kellene nekünk egy géppár, ha így változik tovább a klímánk...
Ha épp nem kell, akkor bérmunkában olthatna a Mediterrán térségben.

I-DPCN-at-work-03-cropped.jpg
Ez sem, luxus. Hová adnád bérbe? Valamiért mi sem bérlünk ilyen gépeket "szükség esetén", ráadásul egy ilyen tűzoltórepülőgép alkalmazása sokkal körülményesebb. Ha lesz KC akkor annak a tűzoltóképessége jó lesz, de azt is ritkán fogják használni. Nálunk kevés az olyan terület.. az USA-ban vannak ejtőernyős tűzoltók is, itthon pedig nincsenek.. nem véletlen. Leginkább emberre és megfelelő infrastruktúrára,szakfelszerelésekre, járműveketre lennne szükség.
910 litert találtam adatnak ott ahol használják erre a H145-öst. A Mi-17-re 2500 litert írnak. Viszont négyszer annyi H145-ösünk van, mint Mi-17-esünk.
Nem is szabadna velük bohóckodni.

Miért ne?I biztos van olyan szakasza ahol lehet egy-két kilométert hasítani egy tűzoltó-hidroplánnal vízfelvétel céljából.
Érdekesség képpen: a Műegyetem előtti rakparton van egy emléktábla miszerint hidroplán kikötő üzemelt ott egykoron, volt komolyabb légi forgalom régen Dunáról felszállva a 1920-as években.
Valóban, menetrendszerinti járatokkal , ha jól tudom. De akkor nem voltak ilyen szigorú szabályozások. Azért a Dunán nemzetközi forgalom van, nem is kicsi.
Szlovéniában, nem?
Amúgy üzenik, hogy köszönik, de akkor is Putyin bérencei vagyunk szerintük. És két helikopter nem sok, ennyivel nem lehet megvenni őket.

Mi meg az EU-ból kapunk rengeteg lóvét és mégis ők a Sátán.. :D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 288
74 086
113
Védelmi együttműködés a lakosság érdekében

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka, Tóth István ezredes a Komárom-Esztergom megyei Területi Védelmi Bizottság által rendezett sajtótájékoztatón számolt be az alakulat képességeiről és felkészültségéről, amelyek a téli időjárás okozta extrém helyzetekre való hatékony reagálást biztosítják a megye és a régió lakosságának érdekében.

A sajtótájékoztatón elsőként Dr. Kancz Csaba, a bizottság elnöke szólalt fel, hogy részletes tájékoztatást adjon mind a megelőző intézkedésekről, mind a téli időszakban felmerülő problémák elhárításában érintett szervezetek összehangolt tevékenységéről. A védelmi igazgatásban szorosan együttműködő szervezetek minden évben megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megyében élők a téli hónapokban is biztonságos körülmények között töltsék mindennapjaikat, különös tekintettel a közúti közlekedésre.

Az eseményen többek között tájékoztatót tartott a Komárom-Esztergom megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és a Rendőrfőkapitányság vezetője, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tiszti főorvosa, továbbá a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselője.

316671123_494774372679734_6495845616292547412_n.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 098
9 116
113
Félig off: 2002 sorállományú voltam. Árvíz volt, jött a parancs, HMvásárhely lóra, irány az árvíz. Megindultunk vagy 10 katonai teherautóval, BP határában rendőri felvezetés, néztek ám a népek, hogy mi ez. Szentendrén voltunk elszállásolva, minden frankó volt, filmet néztünk, tiszti kajáldában ettünk, vagy 2 napig elvoltunk. Ekkor jött a hír, hogy lehagyott bennünket az ár és vonul lefelé, szóval mi is szedelőzködtünk és irány Szabadszállás. Ott is hesszeltünk 2 napot, majd jött a parancs, hogy irány haza. 5 napig kirándult a hős sereg, de vizet egy fiát se láttunk. Viszont papíron remekül helytállunk, gyorsak és szervezettek voltunk állítólag! Nekem ilyen a haderőfejlesztés :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 561
46 607
113
Félig off: 2002 sorállományú voltam. Árvíz volt, jött a parancs, HMvásárhely lóra, irány az árvíz. Megindultunk vagy 10 katonai teherautóval, BP határában rendőri felvezetés, néztek ám a népek, hogy mi ez. Szentendrén voltunk elszállásolva, minden frankó volt, filmet néztünk, tiszti kajáldában ettünk, vagy 2 napig elvoltunk. Ekkor jött a hír, hogy lehagyott bennünket az ár és vonul lefelé, szóval mi is szedelőzködtünk és irány Szabadszállás. Ott is hesszeltünk 2 napot, majd jött a parancs, hogy irány haza. 5 napig kirándult a hős sereg, de vizet egy fiát se láttunk. Viszont papíron remekül helytállunk, gyorsak és szervezettek voltunk állítólag! Nekem ilyen a haderőfejlesztés :D
Hát, mert megcsinálta helyettetek más a melót! :cool:
Ti csak tartaléknak lettetek odaszervezve. Egészen nagy volt a baj ott akkoriban.
Ahol ettetek, az nem tiszti kajálda volt, hanem az volt az egyetlen. Soha olyan menzán én még nem zabáltam!:)
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 098
9 116
113
Hát, mert megcsinálta helyettetek más a melót! :cool:
Ti csak tartaléknak lettetek odaszervezve. Egészen nagy volt a baj ott akkoriban.
Ahol ettetek, az nem tiszti kajálda volt, hanem az volt az egyetlen. Soha olyan menzán én még nem zabáltam!:)
Biztos vmi ilyesmi volt, de akkor is vicces volt. Nekem azt mondták az tiszti, még kólát is kaptunk :) A mozi pedig tök jó volt, egész szabadembernek éreztük magunkat.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and Pogány

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
Egy...egy darab!
Pakson az atomerőműre kapcsolódó elosztóközpontban áramszolgáltatást tartósan és nagy területen kiiktatnák amíg a románoktól osztrákoktól nem kapunk helyette (persze ha ott sem sérül az infrastruktúra) sőt az atomerőműbe csapodva a szétterjedő radioaktiv sugárzás széliránytól függően legyalulná az országot.
Hát ez nem így lenne.
1. Nem gyalulná le az országot.
2. A sugárszennyezett terület is Paks 10 km körzetében lenne.
3. Amivel egyetértek ha minden alállomásra meg elosztó állomást szétkapnának akkor valóban nem lenne áram. (A környező országok se tudnának küldeni.) Ráadásul a javítas irgalmatlan pénzbe kerül, gondoljunk az ukrán magyar összeköttetés tizenmilliárdos összegére.)