[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 511
113

Az ukrán hírszerzés bejelentette az Orosz Fegyveres Erők 3. Hadseregének bevetését a Donbasszba​


Oroszország az újonnan megalakult 3. hadsereg hadtestét telepíti a különleges katonai művelet övezetébe. Az ukrán hírszerzés szerint az egység már a rosztovi régió területén áll határátlépésre készen.
Az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága (GUR) szerint jelenleg az Ukrajnában tartózkodó orosz hadseregcsoport létszáma nem haladja meg a 160 ezer főt, a Nemzeti Gárdát nem számítva. A Hírszerzési Főigazgatóság hivatalos képviselője, Vadim Szkibitszkij szerint Oroszország a közeljövőben további 90 ezer fővel kívánja növelni a csoportosulást az „önkéntes és tartalékos” zászlóaljak rovására.

A 3. hadsereghadtest megalakulását amerikai és brit hírszerzésre hivatkozva számolt be az American Analytical Institute for the Study of War (ISW). A hozzávetőlegesen 15,5 ezer katonát számláló összeköttetést a Nyizsnyij Novgorod régióban található Mulino gyakorlótéren koordinálták. Állítólag a hadtest modern felszerelést kapott, köztük tankokat isT-90M és T-80BVM és BMP-3.

Az ukrán GUR azt sugallja, hogy a 3. hadsereghadtest átadásának legvalószínűbb iránya Zaporozsje vagy Nikolaev lesz, ahol az orosz csapatok offenzívát dolgoznak ki Nyikolajev ellen, vagy Donyeck, ahol Avdiivka bekerítését próbálják befejezni. Nem kizárt, hogy az új alakulat feladata az lesz, hogy az ukrán csapatokat a lehető legtávolabb taszítsa Donyecktől.

Mint arról korábban beszámoltunk, Oroszországban mintegy negyven önkéntes zászlóalj alakul, amelyeket a különleges műveleti övezetbe küldenek. Az önkéntesek hivatalosan szerződést kötnek a Honvédelmi Minisztériummal, és megkapják a harcosok után járó összes fizetést és juttatást. Folytatódik a toborzás a PMC "Wagner" soraiba is. A „zenészek” számáról nincs adat, veszteségeik nem szerepelnek a hivatalos jelentések között.

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 794
80 963
113
Minap beraktam Válasz Online-os összefoglaló podcast-ot az elmúlt fél évről. Ott valami olyasmit említettek, hogy az oroszok egész Ukrajnára valami 160-170 rakétát/robotrepülőgépet lőttek csak ki. Összehasonlításképpen megemlítették hogy az amerikaiak Szíriában csak egy reptérre valami 50-60-at lőttek ki. Ezek alapján az oroszoknak nincs képességük hagyományos eszközökkel elpusztítani, de még legyengíteni se az ukrán infrastruktúrát és központokat.
3000 darabot,ezt maga Zelenszkij jelentette ki.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Sehogy. A jelenlegi állás szerint.
Ahhoz győzni kellett volna februárban.
Pont az idő az, mi nincs.
Eljön az a pont, mikor már annyit ruházták be az alternatív energia és nyersanyag források megszerzésébe,hogy megszűnik a függés (ezzel együtt a zsarolhatoság) .
A gazdasági lassulás az energia és nyersanyag igény (import) csökkenését eredményezi. A megugró energiaárak szintén gyorsitják az orosz függés megszűnését.
Putyin tudja, hogyha Európát nem zsarolhatja, akkor veszít el mindent:
  • fejlődési potenciált
  • nagyhatalmi pozíciót
  • Oroszország felemelkedésének lehetőségét.

Tök lényegtelen, melyik Donbasszi falunál épül az új vasfüggöny.

Amíg azt hiszi Putyin, hogy energia zsarolással változtathat a helyzeten (NATO támogatás), addig háborúzik.
Ha rádöbben, hogy veszíthet, akkor fog változtatni.
A kérdés, lesz e lehetősége?
Ha túlment ezen a ponton, akkor nyilván nem, illetve nem úgy, ahogy szeretné.

Senki nem gondolja, hogy az orosz társadalom nem bír ki 10-20 %-os GDP és életszínvonal vesztést. Kibírják, hisz a mumus ki van jelölve, a gonosz nyugat képében.


Mi az a fejlett világ?

Tippelj.

Még az amerikaik szerint is 12400 milliárd dollár értékű ásványi vagyont martak le az oroszok Ukrajnából.Akkor mit is nem értek el?

Azt hogyan is kell kitermelni háborúban?

Akkor viszont kellene egy béke.
;)

Na végre! Elég régóta követem az eseményeket, de eddig egyetlen egy szakértő, elemző nem tudta megmondani, mi a célja a hadműveletnek.
De jött blogen és jött, látott, győzött az összes közt!
Légyszíves részletezhetnéd, melyek voltak a stratégiai célok. Milyen forrásból értesültél? Gondolom nem egy portfolióból, hanem valami orosz vezérkari informátorod van.

Én hiszem minden szavad, hogy nem érték el a céljukat. De ehhez tudnod kellett, mik a célok. Légyszíves áruld el a nagyérdeműnek.
Világíta fényt az itteni sötétségbe. Mint egy szupernova robbanás, úgy tűnt fel a sötétben blogen. Éljen.

Putyin szerint:
  • Dekommunizáció: Szerinte Ukrajnát a kommunizmus hozta létre. Ma is létezik, kormánya a helyén és sikeresen akadályozza Putyint.
  • Denacifikáció: A szélsőséges szervezetek, ideológia továbbra is léteznek Ukrajnában és Oroszországban is.
  • Demilitarizálció: Ukrajnában ma sokkal több és hatékonyabb NATO fegyver van, mint a háború előtt.

Harkov, Odessza elfoglalása nélkül valóban nem tűnik sikeresnek az eddigi háborúskodás.
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan and Wilson

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Ti is tudjátok mi volt a célja ennek a háborúnak. Mindenki tudja, az orosz hadműveletekből egyértelműen következik. Meg az is hogy nem tudták teljesíteni a célt.

Az oroszok meg sunnyognak és nem is mernek beszélni semmilyen célról, mert az égő volna ha nem tudnák teljesíteni. A sunnyogással fenntartják a lehetőségét hogy bármikor azt mondják hogy teljesültek a célok.
Már március óta arra vársz, hogy az oroszok a cél teljesítése nélkül bemondják az unalmast. Nem értem, mire alapozod ezt. Az oroszok narratívája már a kezdetektől az volt, hogy a nyugati fegyverkoncentráció és politikai ideológia fenyegetést jelent Oo-ra. Fő célként ennek a kettőnek a megsemmisítését jelölték meg.

Ez a folyamat jelenleg is tart. A célok nyilvánvalóan nincsenek teljesítve, köszönhetően a nyugati fegyverszállításoknak, melyek még hosszú időre konzerválják ennek az ágyútöltelékként használt népnek a szenvedését.

Ahogy Biden, úgy Putyin is az utolsó ukránig fog harcolni. Nincs oka sem lehetősége nem így tenni. Ebben az esetben a Putyin politikailag győz, az ukránok minden tekintetben vesztenek, az EU minden tekintetben veszít, az USA politikailag veszít(ez Vietnám óta nem zavarja különösebben), viszont az EU felett megerősíti a hatalmát.

A legundorítóbb ebben az egészben az a hazug és aljas narratíva, hogy a Krím újra visszakerülhet az ukránokhoz. Minden józan gondolkozású ember tudja, hogy ez sosem fog bekövetkezni, ha el akarják kerülni a felek az atomháborút.

Ukrajna jelenlegi célja tehát egy olyan terület behúzása, ami az orosz atomernyő alatt van. És ezért küldik vágóhídra a saját fiatalságukat és küldetik vissza az országukat a kőkorszakba.

Az USA hideg politikai számítását meg lehet érteni. Ismerjük a geopolitikai érdekeiket. Amit nem lehet megérteni, az a cinikus hozzáállás, amivel az atlantisták nézik az ukrán gyerekek ágyútűzbe hajtását egy olyan politikai célért, ami nem fog megvalósulni. Közben röhögő smileykat tesznek mindenhova, a józan politikai érveik nincsenek. Végignézik azt, ahogy saját hazájuk és tágabb gazdasági közösségük gazdasági és a majd abból következő politikai válságba csúszik, és még tapsolnak is hozzá.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Az orosz fél úgy döntött, hogy nem hajtja végre az ukrajnai különleges hadművelet kemény változatát, mivel ennek az országra nézve pusztító következményei lennének – mondta Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője.

„Ha más lett volna a helyzet [és az SVO-t nem a kímélő lehetőség szerint hajtották volna végre], akkor, mint érti, sokkal gyorsabban véget érhetett volna ez a hadjárat. De ennek teljesen más következményei lennének Ukrajnára nézve” – mondta Medvegyev az LCI francia tévécsatornának adott interjújában

Ebben az esetben teljesen megsemmisülne az ukrán infrastruktúra, megsemmisülnének a döntéshozó központok, hatóságok stb.

Ha egy hidat hetekig kell raketázni, akkor hogy a bubánatban rombolták volna le ennél jobban az infrastruktúrát?

Persze, hogy sehogy.
Ennyit bírtak hagyományos és precíziós eszközökkel.

Ez már gyenge teljesítmény magyarázata.
:)
Ahogy szokták.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 379
23 047
113
Csak kaptak leopárdokat? :D:D:D:hadonaszos:

3447f2cd11aa42691ab825241c631767.jpg



Tudom, a humor topikba kellett volna, de nem bírtam kihagyni! :):):)
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 113
113
Minap beraktam Válasz Online-os összefoglaló podcast-ot az elmúlt fél évről. Ott valami olyasmit említettek, hogy az oroszok egész Ukrajnára valami 160-170 rakétát/robotrepülőgépet lőttek csak ki. Összehasonlításképpen megemlítették hogy az amerikaiak Szíriában csak egy reptérre valami 50-60-at lőttek ki. Ezek alapján az oroszoknak nincs képességük hagyományos eszközökkel elpusztítani, de még legyengíteni se az ukrán infrastruktúrát és központokat.
így volt ahogyan írod 2017-ben történt !!!!

ami viszont lemaradt .. és úgy gondolom fontos részlet ...
Donald Trump elnök bejelentése szerint az USA kb 60 db Tomahawk rakétát lőtt ki a szíriai Shayrat katonai légibázisra, ahonnan pár óra múlva a szírek repülőket indítottak a felkelők ellen .. szóval ennyi értelme volt (semmi) .
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 669
8 571
113
Már március óta arra vársz, hogy az oroszok a cél teljesítése nélkül bemondják az unalmast. Nem értem, mire alapozod ezt. Az oroszok narratívája már a kezdetektől az volt, hogy a nyugati fegyverkoncentráció és politikai ideológia fenyegetést jelent Oo-ra. Fő célként ennek a kettőnek a megsemmisítését jelölték meg.

Ez a folyamat jelenleg is tart. A célok nyilvánvalóan nincsenek teljesítve, köszönhetően a nyugati fegyverszállításoknak, melyek még hosszú időre konzerválják ennek az ágyútöltelékként használt népnek a szenvedését.

Ahogy Biden, úgy Putyin is az utolsó ukránig fog harcolni. Nincs oka sem lehetősége nem így tenni. Ebben az esetben a Putyin politikailag győz, az ukránok minden tekintetben vesztenek, az EU minden tekintetben veszít, az USA politikailag veszít(ez Vietnám óta nem zavarja különösebben), viszont az EU felett megerősíti a hatalmát.

A legundorítóbb ebben az egészben az a hazug és aljas narratíva, hogy a Krím újra visszakerülhet az ukránokhoz. Minden józan gondolkozású ember tudja, hogy ez sosem fog bekövetkezni, ha el akarják kerülni a felek az atomháborút.

Ukrajna jelenlegi célja tehát egy olyan terület behúzása, ami az orosz atomernyő alatt van. És ezért küldik vágóhídra a saját fiatalságukat és küldetik vissza az országukat a kőkorszakba.

Az USA hideg politikai számítását meg lehet érteni. Ismerjük a geopolitikai érdekeiket. Amit nem lehet megérteni, az a cinikus hozzáállás, amivel az atlantisták nézik az ukrán gyerekek ágyútűzbe hajtását egy olyan politikai célért, ami nem fog megvalósulni. Közben röhögő smileykat tesznek mindenhova, a józan politikai érveik nincsenek. Végignézik azt, ahogy saját hazájuk és tágabb gazdasági közösségük gazdasági és a majd abból következő politikai válságba csúszik, és még tapsolnak is hozzá.
Elképesztően cinikus és pofátlan hogy az ukránok szenvedése miatt az amerikai segítséget hibáztatjátok és nem az orosz inváziót.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93

Az ukrán hadsereg Oroszország általi megsemmisítése​

A kurva nyugati médiától eltérően William Schryver pontos képet ad a Nyugaton kiképzett ukrajnai hadsereg Oroszország általi megsemmisítéséről:

Ukrajna „demilitarizálása” pontosan az orosz mentalitás volt Ukrajnában. Legfontosabb céljuk a kezdetektől fogva, ahogyan azt Vlagyimir Putyin elnök is kifejezetten megfogalmazta 2022. február 24-i történelmi beszédében, Ukrajna „demilitarizálása” – hadseregének megsemmisítése.

Amikor a háború elkezdődött, a legtehetségesebb, legtapasztaltabb, legfelfegyverzettebb és jól elhelyezett ukrán erők NEM Kijevben, hanem a Donbászban és Mariupolban voltak. Hónapok óta pozícionáltak ott, azzal a végső céllal, hogy visszafoglalják a Donbászt és a Krím-félszigetet – ez a cél soha nem áll távol Ukrajna ideológiai és politikai vezetőitől.

Valójában nyíltan és korlátozás nélkül beszéltek róla. Erősen hittek abban, hogy fegyveres erejük ereje nyolc év felkészülés után elérte azt a pontot, ahol valóban képes volt elérni ezt a célt.

Jóakaróik a NATO-ban arra biztatták őket, hogy ezt higgyék – hiszen a NATO-nak is az volt a legkedvesebb álma, hogy zászlóit a szevasztopoli haditengerészeti támaszpont fölé emelje, és ezáltal uralja az egész Fekete-tengert és a Boszporuszot.


Ennek és sok más geostratégiai célkitűzésnek megfelelően – köztük elsősorban az orosz feltámadás megállításával – a NATO évek óta fegyvereket adott Ukrajnának, és 2021 végén a fegyverszállítmányok drámaian bővültek és felgyorsultak.

Több tízezer ukrán katonát képeztek ki ezen NATO-fegyverzet használatára. És amint azt bárki, aki akár csak figyelmes is tudta, több ezer nyugati hírszerző, különleges erők és zsoldos vállalkozók (főleg amerikaiak, britek és franciák – és sok közülük) beágyazták a frontvonalbeli ukrán erőket, ahol többen azóta megölték vagy elfogták, és még mindig jelentős kontingens maradt hátra.

E nyugati csapatok közül sok elsősorban azért van, hogy koordinálják a nagyra értékelt és még magasabb minősítésű US/NATO „ISR” (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) adatok fogadását, értelmezését és „cselekvőképes” felhasználását.

Minden Meghatalmazott Hadsereg Anyja

Az USA/NATO Ukrajnában felépített hadserege 2022 elejére Európa legnagyobb és legjobban felfegyverzett szárazföldi haderejévé duzzadt. Szinte minden mérőszám szerint erősebb volt, mint Németország, Franciaország és Olaszország együttesei.

....


Elég hosszú elemzés, de érdekes állításokat, illetve feltételezéseket tartalmaz.
Ez mind pusztába kiáltott szó.Egyik hoholsimogató se fogja elolvasni,ha pedig mégis megteszi azt fogja mondani,hogy orosz propaganda és a szerzöt kilóra megvették az oroszok.Egyébként nagyon jó az irás,de a nyugati fényben szocializálódott,magukat haladó gondolkodásúnak képzelö(pedig egyik-másik akkora redneck,mint Patton tábornok volt) felhasználók nem fogják tudni értelmezni.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 500
113
Ezt talán ők sem hiszik el:

Egy elemzés szerint tovább romlottak az oroszok támadóképességei Herszonban

Nincs elég katonája a herszoni előrenyomuláshoz az orosz fegyveres erőknek – írta az Institute for the Study of War (ISW).
Az elemzők az Ukrán Fegyveres Erők Déli Parancsnokságának tájékoztatóját idézve azt írták, mindössze tíz orosz katona próbálta megrohamozni az ukrán állásokat Herszon közelében, ami arra utal, hogy Oroszország támadóképességei a herszoni régióban tovább romlottak.
Tíz ember túl kevés ahhoz, hogy manőverező egységként hatékonyan működjön
– mondták a szakértők.

Miközben ez még mindig egy félkézzel, féllábon vívott háború az oroszok részéről és így is őrlik fel rendesen az ukránokat...:


Az orosz hadsereg már 160 ezer katonát vetett be


Az ukrán hírszerzés információi szerint az orosz hadsereg a háború kezdete óta már 160 ezer katonát bevetett.
Vadim Szkibicki, az ukrán hírszerzés vezetőségének egyik tagja a Kijev Independentnek elmondta: az orosz nemzeti gárda embereinek létszáma még ezen felül számolandó – őket bízták meg az oroszok által ellenőrzött szakadár területek kontrollálásával.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 534
5 003
113
Mindazon álltal a belinkelt linknek amit én végigolvastam mégiscsak igaza lehet. Csak eltűnt valahova 200000 ukrán katona, rengeteg tank és tüzérségi eszköz valahova, a létszám arány a támadók felé billent, az oroszok alkalmazkodtak a körülményekhez, miután sem gáz sem áram nincs Ukrajnában az infrastruktúrát sem kell bombázni.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 804
35 239
113
Tüzérség, repülés, tüzérség ismét: az Orosz Föderáció fegyveres erői és a DPR NM egyszerű és hatékony taktikát alkalmaznak az Avdiivka és Marinka támadási műveletei során
"Az erődített vonalakat, amelyeket az ellenség ezeken a területeken hozott létre, előző nap sok órán át tüzérségi és légicsapásoknak vetették alá, beleértve az augusztus 26. és 27. közötti éjszakai órákat is.
Támadó helikopterek működtek, amelyek elvágták az ukrán fegyveresek és a külföldi zsoldosok lehetőségét, hogy átcsoportosítsanak és visszavonuljanak más pozíciókba, valamint biztosították az ellenséges erők és eszközök ellátásának blokkolását a pozíciókhoz.
A "varju" dolgozott - az orosz repülőgép-erők támadó repülőgépei, akik elpusztították az említett területeken telepített ukrán fegyveres erők páncélozott járműveit és tüzérségi létesítményeit.
Egy idő után a repülés, beleértve a pilóta nélküli repülőgépeket is, szerepet játszik. Az UAV-k a tüzérségi kiképzés után azonosítják az ukrán tevékenység fókuszait. A támadást és a hadsereg repülését elsősorban az ukrán fegyveres erők azonosított katonai felszerelésein és az erődített tüzelőhelyeken gyakorolják.
Ezután - egy másik "sorozat" a tüzérségből, amely legfeljebb 3 óráig tart."
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Ti is tudjátok mi volt a célja ennek a háborúnak. Mindenki tudja, az orosz hadműveletekből egyértelműen következik. Meg az is hogy nem tudták teljesíteni a célt.

Az oroszok meg sunnyognak és nem is mernek beszélni semmilyen célról, mert az égő volna ha nem tudnák teljesíteni. A sunnyogással fenntartják a lehetőségét hogy bármikor azt mondják hogy teljesültek a célok.
Te is sunnyogni fogsz három-négy hónap múlva egy Jancsi kályha körül.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 804
35 239
113
A szövetséges erők artemovszki közelében szerezték meg az irányítást a Codema felett
A hírek szerint 2022. augusztus 27-én a Wagner PMC "zenészei" végül felszabadították Codema falut, jelenleg söprés folyik a település területén. Codema kulcsfontosságú falu artemovski (Bakhmut) felé vezető úton, ellenőrzése nélkül nagyon nehéz lesz elfoglalni a várost.
A "Rybar" TG-csatorna szerint az ukrán fegyveres erőknél növekszik a pánik, sok dezertőr menekül az egész egységek pozícióiból. A parancsnokok visszavonják az egységeket hátrafelé, és nem hajlandók visszatérni a frontvonalba. Az általános mozgósítás azonban lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők főnöke számára, hogy új mozgósítottakkal betömje a védelem hiányosságait, és a szövetséges tüzérség tüze alá dobja őket