Most komoly?
A hajtóművek ilyen "burkolatlanok" maradnak?
Szerintem az oroszok erősen kompromisszumosan álltak hozzá a lopakodóképességhez.
Nem fogadnék rá, hogy a szériagépeken máshogy lesz burkolva a hajtómű.
Ez egy vadászgép.
Ahogy így elnézegetem a képeket szemből teljesen "leárnyékolja" ezeket a részeket a géptörzs. Alulról szemből, vagy oldalról (függ vezérsík árnyékol) se látok olyan felületeket ahonnan ideálishoz közeli szögekben verődnének vissza a radar elektromágneses hullámai. Úgy értem "értelmes" hatótávolságokon.
Pl, ha a gép 10ezer méteren a sugárforrásra merőlegesen, attól 10kméterre repül, akkor persze ideális a visszaverődés, de akkor már sztem teljesen mindegy. Ugyanígy légi harcban. Arra gondolok, hogy ugye a gép egy olyan, számára veszélyes térben repül, amit alulról a földfelszín, felülről meg az ellenség csúcsmagassága határol. Már ahonnan "megvilágítható" az ellenség radarja által. Azért emelem ki ezt a két irányt, mivel arrafelé verődnek vissza legerősebben a jelek a hműről. Sztem. Na most a gép alatt van max 15-20km, felette meg a csillagos ég

, persze, de a másik gép is csak max20km-en repülhet. De van olyan vadászgép ami lát maga alá v fölé ~90°-ra radarral?
Nyilván más szituáció, amikor a t-50 forduló közben (erős bedöntéssel) jóval többet mutat ezekből a felületekből az ellen felé, de ez tartós követéshez (több másodperc), csak minimális távolságon belül elképzelhető (számomra). Akkor meg már tök mindegy.
Lesz egy 15-30 kilométer sugarú gömb a géppel a közepén, amin belül már sehogy (sehonnan) sem lesz lopakodó az. Nappal a láthatóság, éjjel az IR kisugárzás miatt.
Az Aim-9L (?) már a nyolcvanas években indítható volt szemből, a levegő súrlódásától felmelegedő felületek hőjére. Most 2015 van...
Szóval ezzel a fenti zagyválással azt akarom mondani, hogy az oroszok úgy tervezték a gépet, hogy ne több száz kilométerről legyen felderíthető, hanem csak 20-30-ról, ahonnan már hathatósan védekezhet ill támadhat a saját fegyvereivel, akár földi, akár légi célok ellenében. Ehhez meg gondolom inkább szembe kell fordulni....
Persze lehet, hogy teljesen tévúton járok, de emlékszünk arra a sztorira, amikor a szovjet légvédelemnél elkezdték már rendszeresíteni a Szu-27-et, de még rendszerben volt a 23-as ugyanazoknál az alakulatoknál és persze kipróbálták a két típust egymás ellen. Meglepődve tapasztalták, hogy a 23-as az elavultabb radarja és merőleges beömlői ellenére hamarabb derítette a Szuhojt, mint az őt. Pont a kisebb radarkeresztmetszet miatt ("becsukott" szárnyállásnál). Top Gun írta.
Más: nyilván a B-2, F-117 bombázó, jön-bombáz-megy, tehát ezeknél fontos, hogy minden irányból nehezen lehessen felderíteni...
De lehet hülyeség az egész...

))