https://www.youtube.com/watch?v=QDrwdm4WNU4
https://www.youtube.com/watch?v=cv3vriSjj2s
Nem tudom miért írod, de mindegy...
Ezen a két videón legalább látod a távolságot és van ahol közelít a helikopter.
Ha csak a gázsugárt kéne látnom, akkor két fehér csíkot/kúpot látnék nem igaz? Akkor a lapátokat és a sárkányt miért látom? Ugyanígy a te videódon miért látom az egész sárkányt? Oké ez fogadjuk el, a mostani csúcstechnológia. Szted a EF 2000 az mi?
Kicsit visszamegyünk az időben az öbölháborúig, az onnan származó AH-64 videókon mit láttam? Az nem IR videó volt? (hanem vmi csillagfényerősítésű??) Mekkora a különbség a tank meg a sivatag hője közt?
http://en.wikipedia.org/wiki/AIM-9_Sidewinder#/media/File:AIM-9L_hits_tank_at_China_Lake_1947.jpeg
Azt nem lehet összevetni a 10km magasan mínusz 50 fokos levegőben repülő gép ir sugárzásával?
Még visszamegyünk egy kicsit az időben:
"Another major development was the AGM-65D, which employed an imaging infrared (IIR) seeker and thus is all-weather operable.[2] The five-year development period of the AGM-65D started in 1977 and ended with the first delivery to the USAF in October 1983.[2] The version received initial operating capability in February 1986" (wiki)
Légyszi akkor ezt mire használták? Mondjuk hajóra, aminek van "kéménye" amiből áramlik ki a hő, vagy esetleg eltököltek azzal, hogy olyan érzékenyebb szenzort/kamerát fejlesszenek ki, amin tudják alkalmazni az előd verziók kontraszt érzékelésen alapuló követő rendszerét?? Amivel a későbbi videókon is találkozunk. Földi célok ellen. Ott nem biztos, hogy vannak több száz fokos különbségek.
Vhol olvastam, hogy az f-111-esek éjszaka látták a mozgó tankok nyomait! Vagy 20éves könyvben volt Ir technikával készített felderítő felvétel egy reptérről, ahol álló gépek álló hművel, álló gépek járó hművel, meg a gépek hűlt, vagyis ki nem hűlt nyomai voltak megkülönböztethetőek.
Vagy miért is vezették be a csökkentett észlelhetőségű festéseket? Csak a vizuális láthatóság miatt, vagy esetleg több tiritarka gépet szedtek le Vietnám fölött, mint egyszínűt?? Ezt se én találtam ki....
Vagy akkor miért térítették el a felhők az orosz IR rakétákat amit a magyar pilcsik lőttek el a Szovjetunióban a hetvenes-nyolcvanas(?) években ? Azok sztem nem 6-800 fokos felhők voltak...Ha csak nem a Szu a Merkúron van...
Ezeket a példákat még mellé teszem az all-aspect kifejezéshez. Kb lexxx a 10-20 fokodat. Mint ahogy a Eurofighter is azt teszi, a lényeg hogy látja.
Sztem az aim 9x nem azért kapta az új 128x128 pixeles érzékelőt, hogy érzékenyebb legyen , hanem a zavarszűrés miatt, de ezt is tuti jobban tudod. Persze, biztos érzékenyebb mivel eltelt pár év, de nem az volt a lényeg, hanem, hogy a rakéta "lássa" a célt . Felismerje a repcsit, meg a zavarótöltetet... Különben miért hívnák képalkotónak....
"A legtöbb irányból és forró nyári napon amikor a géptest kb. azonos hőmérséklető a földdel problémáid lesznek."
Az biztos
))
Na ezen röhögtem egy jót. Akkor keress egy gépet ami a napon áll, ó dehogy elég a kocsid is. Bár ha repül, a levegő hűti.
Jó, elfogadom, a AIM-9L rossz példa volt, a minden irány az nem minden irány, a TOP GUN írói hülyék, Ivan Rendall hülye, a Hold nem látszik IR kamerán, én nem láttam azt a fotót, amin az egész amcsi fregatt lászik IR fotón és nem csak a füstje... Amúgy k...ra nem értem miért a napos oldalon olvad először a hó. Ésatöbbi.