[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 013
66 444
113
Volt egy video par honapja valahol maradek Ukrajna nyugati reszen, egy komplett ilyen tizeneves haramia hitlerjugend csapat fosztorgatta, szedte a sapot az uton az arra jaroktol. AK-val meg minden.
Csapjak mar szet az oroszok ezt az Ukrajnat aztan kergessek el vagy hordjak el Sziberiaba az ilyeneket mert ez egy elmebeteg tasadalom odaat.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
A ka-52 az igazán ami hatéköny az egész harcban ! A többi vagy talál vagy nem !PL Grad, uragan, tos ,
Már bocs, de a Grad/Uragan/TOS feladata a területlefogás, arra pedig tökéletesek. El vagytok kicsit kanászodva az utóbbi évtizedek jenki buzizsúrjaitól amit huszadrangú ellenfelek ellen sokszoros túlerővel nyomtak. Egy totális háborúban bizony az menne amit most látunk, csak még nagyobb volumenben. Ha meg a klasszik ruszki doktrínát nézzük akkor még inkább, mert akkor kilométeres sorokban állnának így az ágyúk :
És napokig hallgatná egy-egy város ezt :
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 736
113
gbjg21delUs.jpg

Állítólag megérkeztek...

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
napi 50 000 lovedeket lottek ki az oroszok, mindent leromboltak maguk elott, hogy ne legyen ellenallas.
napi 40-5000 tuzersegi tuz az osszemerheto a 2. vh-us loszer felhasznalassal a keleti fronton, amikor millios erok utkoztek.
ebbol nem tudom hogy vagy kepes levezetni, hogy az oroszok kimelik a civileket, mikor a tuzersegi tuzzel mindent elpusztitanak maguk elott.
Elég könnyű levezetni
180.000 orosz katona
1.000.000 ukrán katona (nem én mondtam) de legyen csak 350.000 ukrán katona

40.000.000 lakosságú országot megtámad egy 140.000.000 lakosságú ország a fent nevezett haderővel. Napi 50.000 lövedéket kilőve.

Civil áldozatok száma 180.-ik napon 9.000 fő (ENSZ adat 7890 fő)

Katonai áldozatok száma: mindkét oldalon összegezve "hivatalos" adatok szerint kb. 80-90.000 fő. Természetesen mindenki sejti, hogy ez a szám akár 150- 200 ezer is lehet. (ukrán oldalon már akár 150 ezer fő is lehet)

Miről beszélsz? Talán a világtörténelemben nem volt olyan háború mely tekintve a háború méretét ilyen alacsony civil áldozatokkal járt volna. Ha eddig lábujjhegyen való közlekedésről beszéltek az oroszfanok, akkor jobb ha ha elhiszed.

Vezessük le egy pillanatra, hogy az oroszok úgy viselkednek ahogy mondod, és készakarva pusztítják a lakosságot. Nos a háború méretét tekintve, valamint a katonák számát, és a felhasznált felszereléseket min. többszázezer de akár milliós civil áldozatokról kellene beszélni.


nem celjuk megtartani a lakossagot aki valoszinuleg lazadnanak ellenuk.
az elejen azt hittek hogy az ukranok nagy szamban at fognak allni es diadalmenet lesz mint a krim bevetele volt.

az oroszok lassusaganak az az oka, hogy elszamoltak magukat es nem erre a haborura keszultek, de most mar probaljak befejezni.
mivel meg mindig specialis muvelet ennek a sztorinak a neve, nem mernek altalanos hadkotelezettseget bevezetni, de igazabol az oroszok embermennyisege erre eleg, erre a minimal haladasra.
Az oroszok lassúságának oka, hogy Ukrajnát közel 30 ország támogatja. A bevetett haderő nem erre lett tervezve szerintem.
Ahhoz képest nagyon jól tartják magukat.
A mihez tartást végett:

Ukrajnai támogatások:
65.000 fő kiképzése UK, US, és egyéb területeken
1500+ páncélozott jármű (ebből kb 350 tank, 600 páncélozott csapatszállító és csapattámogató eszköz, és 550 egyéb páncélozott gyorsbevetésű járművek. + Lőszer
1000+ Nehéztüzérségi eszköz + lőszer
1200+ Katonai drón
25.000 civil drón
60-80.000 vállról indítható eszköz
4000+ szállító eszköz (teherautók, kamionok, és egyéb)
350.000 kézifegyver
200.000+ kézi gránát
Kiegészítő felszerelések (sisak, ruházat, éjszakai látóberendezések, stb) kb. 300.000 eszköz

Légi eszközökről kósza információk és csak becslések vannak kb. 60-80 db (helikopter, vadászgép, teherszállító, közreműködő felderítő)

a fegyvertámogatások összértéke júniusig 40 milliárd USD, pénzbeli támogatások 15 milliárd USD, nem pénzbeli támogatások 35 milliárd USD


Ukrajna pusztul kozben persze es lehet ez is nyereseg az oroszoknak.

ha mar Irak : az volt a vilag akkor 4. legnagyobb hadserege. az usa lezuzta a hivatalos hadsereget par honap alatt tobb ezer km-re washingtontol.
Össze sem lehet vetni az iraki háborút és a rendelkezésre álló felszereléseket Irakban, az ukrajnai háborúval.
Mennyi is volt a civil áldozatok száma??? WHO 2008. január 9-i jelentése szerint azonban 104 000 és 223 000 között van, a legvalószínűbb becslés 151 000.


Irak GDP-je 2003-ban 21 milliárd USD , ebből katonai költségvetés 3.5 milliárd USD. :)
Ukrajna 2021 GDP: 160 milliárd USD

Az USA tudod mit zúzott le? Barlanglakó papucsosokat, és ezzel nem túloztam.

az oroszok moszkvatol 500 km-re nem tudnak legyozni egy szomszedos orszagot immar egy fel ev alatt, 8 ev rakeszules utan.
ez hadmuveletileg a szanalmas kategoria.
ukran legiero legvedelem aktiv a mai napig. az orosz legiero semmi strateigai csapasmeresre nem kepes.
Hol aktív? Csak nem a kósza 1-2 helikopterről vagy 2 vadászgépről beszélsz, egy közel 65%-os EU méretű területen?
persze attol meg hogy ez szanalmas, lehet eredmenyes, meg sikeres is.

a 2. vilaghaborut is megnyertek, de volt vagy 20 millio halottjuk es ott sem a hadmuveleti kepessegeikrol lettek hiresek az orosz tabornokok.
És ismét igazoltad, lábujjhegyen közlekednek Ukrajnában. 9000 civil halott van.
de azert az orosz hadsereg es a fegyvereik minosegenek nimbusza elegge megdolt.
az orosz fegyver export ami huzoagazat volt, annak valoszinu vege.
Azért várd ki a végét mielőtt eredmény hirdetsz.
A sok nyugati wunderwaffe romokban hever Ukrajnában. Abból a mennyiségből amit leamortizáltak az oroszok ezekből a fegyverekből, némely EU ország komoly hadsereget építhetett volna magának. Nem túlzás azt mondani, jó pár országnak elég lett volna.

És van egy örök igazság az a jó fegyver ami raktáron van, szó szerint létezik (nem csak megrendelő űrlapon) kézzel fogható, és működik.
Minden más csak wunderwaffe kategória.

Hihetetlen, hogy erre meszarlasra valaki azt kepes irni, hogy nem is meszarlas, meg hogy direkt lassuak az oroszok.

Melyik hadsereg akar direkt lassan elorehaladni ?
A mészárlás valóban zajlik, de nem a civileket mészárolják, hanem a szerencsétlen ukrán katonákat, akiket erőszakkal a frontra küldenek.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 027
23 552
113
A ka-52 az igazán ami hatéköny az egész harcban ! A többi vagy talál vagy nem !PL Grad, uragan, tos ,
na ellövöm akkor a második hozzászólást is .. ennyit megér ..

Roni azt ugye tudod hogy sem a Grad sem az Uragan,sem a Szmercs .. na a TOS-1 meg pláne hogy nem precíziós pontlövő fegyver,nem is erre tervezték,viszont kurvára hatékony pláne a TOS-1 ha odavernek egy ukrán állásnak vele ,ott aznap este már senki nem fog vacsorázni .. kitáraznak vele és kitakarít egy kb 40.000m2-es területet szóval egyáltalán nem mondanám,hogy ez nem egy hatékony rendszer,lekvárt csinál az ember belsejéből,és ehhez a pusztító erőhöz képest az Alligator kb egy szúnyog. (nyílván marhaság összevetni mert teljesen más feladatkörre van tervezve a két harci eszköz .. szóval alma vs körte kb )
szóval a hatékonyságuk nem azon múlik hogy talál vagy nem .. mert talál ,ha tetszik ha nem .. most szerintem mindegy hogy 50 méterről egy 7,62-essel lőnek meg vagy egy "Buckshot"-tal,garantáltan nem viszed el a másodikat sem ;)
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
Nem úgy tűnik, hogy feladnák az ukránok. Az orosz nem tud ellentámadást indítani (egyelőre), így a kezdeményezés kicsúszott a kezükből.
Egyelőre úgy tűnik nem az orosz irányít.

De azt gondolom, hogy ez egy pillanatnyi helyzet, nem ismerjük, kinek mi van még a tarsolyában. Kinek mennyi tartaléka van .

Lehet az orosz felörli az ukránt, úgy ahogy korábban csinálta vele ezt az ukrán Donbasszban.

Nekem úgy tűnik, egyik félnek sincs meg az a fölénye, amivel jelentős sikert érhetne el.
Aki hibázik, az veszít. Ha kellő erő, tartalékok nélkül támad az ukrán, akkor sokat kockáztat.
A ruszki kihasználhatja a hadműveleti szintű hibát, amiből stratégiai sikert kovácsolhat.

Az is lehet, hogy az ukránnak van valamilye, amitől sokat remél. Ez lehet beígért fegyver, kiképzés alatt álló tartalék, mindkettő.
Egy ígéret, hogy Ukrajna nem veszíthet!

Ha úgy tűnik veszítesz, akkor jöhet a nehéz technika, támogatás, esetleg erőelvonás egyéb lehetséges.

Elég sok hajmeresztő dolgot csinál Zelenszky… a verbális provokáció már kevés, mert nem ér célt….
Hát feláldoz pár ezer katonát látványosan…. Demonstrálja hogy miért kell a nehéztechnika.

Azt az egyet nem tudja, hogy az igérgetők Afganisztánban ugyanezt mondták, majd a biztonsági szolgálataik nemzetközi személyzetét is hátra hagyták!
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
Mindet megpróbált, amit lehetett:
  • Lőtte Gradokkal Harkovot, Mariupolt, minden olyan várost, amelyet elért. Csak civileket tudott megölni, elűzni. Katonai eredményt nem tud ezekkel elérni.
  • Bombázott hidakat, közlekedési infrastruktúrát. Itt is kis hatékonysággal, a precíziós eszközeit nem akarta erre elpazarolni.
  • A ballisztikus rakéta és robotrepülőgépek szintén csak kiemelt célpontok ellen használhatók, városokat nem tud vele lerombolni.
  • A tábori és sorozatvető tüzérséggel az elfoglalandó felvakat, kisebb városokat jól lerombolta, nyilván ennyire volt elég a napi 30-60 ezer gránát.

Egész Ukrajnát, de a keleti nagyvárosokat SEM tudja lerombolni. Amit lehetett megpróbált. A sikertelenség miatt kell azt hazudni, hogy:
NEM IS AkARTA.
;)
Persze. Tudjuk. :)
Ennyire volt képes fél év alatt. A kérdés, mennyi ideje van még változtatni?
Figyelj már! Te egyáltalán nem vagy tisztában az ukrán területek puszta fizikai méreteivel és egyes hagyományos fegyverek romboló erejével... Annyi hülyeséget összesüketeltél már itt, hogy már abba is belefájdul a fejem, ha a nevedet meglátom!
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
A közelgő BTWC ülés témája. (usa biolaborok ukrajnában, biológiai fegyverek fejlesztése, használata, stb..)
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
Jelenlegi Ukrán haderőt,légvédelmet hamar "szétcsapná"az USAF légiereje.Nem hinném hogy gondot okoznak nekik a régi szovjet időkből származó kub,buk,s300 rendszek.El tudnák nyomni ezeket onnantól kezdve meg bőven manpadsal elérhető magasság felett szoktak"operálni"preciziós bombákkal.
Igen, a légifölénnyel valószínüleg nem lenne annyi problémájuk, mint az oroszoknak. Persze előbb utóbb el kellene nekik is indulni gyalogosan, és ez nem irak és nem is afganisztán. Ittbizony visszalőnek, olyan csúzlikkal, ami abrams / leo2-nek is fáj.

De tök mindegy, ez teoretikus, USA nen támadja meg Ukrajnát, csak azt jeleztem, nincs jó viszonyítási alap, amihez mérni lehetne az oroszok / ukránok teljesítményét.

Látom, hogy sokak szemében orosz = szar, usa = qva jó, vagy másként usa = modern, orosz = régi szar, de a háborút nem eszközök, hanem emberek vívják, és mint írtam, az oroszoknak óvatosan, ésszel kell eljárniuk, hiszen ezt a területet sajátként akarják megtartani (USA irakban is afganisztánban is saját "báb" kormányt állított fel, ami nem ugyanez a műfaj).
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Az hogy netan kilonek vele egy filleres Bmp-t, vagy oreg 72-est, nem eleg jó ar/ertek arany. Masra meg nem voltak kepesek.
És ezt ki mondta, hogy ennyire voltak képesek?

Már 17 országban használják.
A lehetséges további vevők listája:
  • Albania
  • Bulgaria
  • Finland
  • Latvia
  • Lithuania
  • Slovakia
  • Hungary
  • United Kingdom
  • Iraq
  • Kazakhstan
  • Oman
  • Indonesia
  • Angola
  • Nigeria
Ez a líbiai, azeri és ukrán bevetések eredménye. Jó lenne, ha mi is tudnánk ilyen piacképtelen termékeket gyártani.

A propagandát és a valóságot ez esetben nagyon könnyű elválasztani, mivel a fenti adatok is beszédesek.
Egyébként az oroszok is szívesen gyártanák...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Kadirov lemond?
Barátaim, ma megtudtam, hogy valójában én vagyok a "leghosszabb ideig hivatalban lévő" az Orosz Föderáció alkotóelemeinek ACTing vezetői között.
Én magam is észrevettem, hogy elidőztem. Úgy gondolom, hogy megérdemlem a határozatlan idejű és hosszú szabadságot.

Remélem, hogy támogatni fogtok és megértitek.
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
napi 50 000 lovedeket lottek ki az oroszok, mindent leromboltak maguk elott, hogy ne legyen ellenallas.
napi 40-5000 tuzersegi tuz az osszemerheto a 2. vh-us loszer felhasznalassal a keleti fronton, amikor millios erok utkoztek.
ebbol nem tudom hogy vagy kepes levezetni, hogy az oroszok kimelik a civileket, mikor a tuzersegi tuzzel mindent elpusztitanak maguk elott.

nem celjuk megtartani a lakossagot aki valoszinuleg lazadnanak ellenuk.
az elejen azt hittek hogy az ukranok nagy szamban at fognak allni es diadalmenet lesz mint a krim bevetele volt.

az oroszok lassusaganak az az oka, hogy elszamoltak magukat es nem erre a haborura keszultek, de most mar probaljak befejezni.
mivel meg mindig specialis muvelet ennek a sztorinak a neve, nem mernek altalanos hadkotelezettseget bevezetni, de igazabol az oroszok embermennyisege erre eleg, erre a minimal haladasra.

Ukrajna pusztul kozben persze es lehet ez is nyereseg az oroszoknak.

ha mar Irak : az volt a vilag akkor 4. legnagyobb hadserege. az usa lezuzta a hivatalos hadsereget par honap alatt tobb ezer km-re washingtontol.

az oroszok moszkvatol 500 km-re nem tudnak legyozni egy szomszedos orszagot immar egy fel ev alatt, 8 ev rakeszules utan.
ez hadmuveletileg a szanalmas kategoria.
ukran legiero legvedelem aktiv a mai napig. az orosz legiero semmi strateigai csapasmeresre nem kepes.

persze attol meg hogy ez szanalmas, lehet eredmenyes, meg sikeres is.

a 2. vilaghaborut is megnyertek, de volt vagy 20 millio halottjuk es ott sem a hadmuveleti kepessegeikrol lettek hiresek az orosz tabornokok.

de azert az orosz hadsereg es a fegyvereik minosegenek nimbusza elegge megdolt.
az orosz fegyver export ami huzoagazat volt, annak valoszinu vege.

Hihetetlen, hogy erre meszarlasra valaki azt kepes irni, hogy nem is meszarlas, meg hogy direkt lassuak az oroszok.

Melyik hadsereg akar direkt lassan elorehaladni ?
Mindenkinek van véleménye, te így látod én amúgy. Az oroszok bele lettek kényszerítve a helyzetbe, ha valaki sarokba szorul, védekezik.
Másként éli meg mindenki a történelmet, valószínüleg minél idősebb vagy, annál több a közvetlen megélés és nem csak mások írásaiból vezeted le a világnézetedet.
Én megengedhetem magamnak, hogy így lássam, sem te, sem mások nem tudnak ennek ellenkezőjéről meggyőzni. Amit látok, olvasok egybevág a szemtanuk beszámolóival. Itt ne azokat értsd, akiket az orosz, vagy az ukrán média mutogat, ők mindnyájan részei a propagandának. Lehet beszélni menekültekkel Magyar országon is, de sok a belső menekült Nyugat-Ukrajnában is. A nagyfokú tüzérségi használat pedig már csak egy következmény. Miután a háború első szakaszában nagyok voltak a veszteségek, most már űrmérettel harcolnak elsősorban, így kimélik a saját csapataikat.

Amúgy meg igen, természetesen az oroszok nagyon elszámolták magukat. Azt gondolták, az ukránok szívesen fogadják majd őket (legalább keleten, ahol elsősorban orosz nyelvűek élnek). De nem ez történt, sajnos, pedig így sokkal kevesebb ember halt volnameg feleslegesen.


Amúgy meg ha tényleg ennyire balfaszok az oroszok, lehet menni önkéntesnek, gyűjteni a tapasztalatokat Én a békére várok, de sajnos az egyre távolodik, köszönhetően a sok harcias oroszellenes gondolkodónak.