[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 504
4 157
113
Tényleg elhiszed azt a blődséget, hogy fél év alatt nem sikerült annyi hadianyagot felhalmozni a Dnyesszer nyugati partján az oroszoknak, hogy az elég legyen? Mert ez valahogy pl Tarjányinak nem jutott eszébe...
Az, hogy fejetlenül futkosó csirke módjára próbálják összetákolni a hidakat, pontonokat, kompokat az elmúlt hónapokban, illetve hogy sorra pukkannak szét a raktáraik precíziós csapások nyomán nekem azt mondja, hogy nem, nem halmoztak fel eleget.
(A dnyeszter meg 300km-re van nyugatra)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
15 804
46 231
113
Oroszország figyelmeztet: Az Egyesült Államok a határán áll annak, hogy belesodródjon az ukrajnai háborúba.

2022. szeptember 2. 22:25

716602_aaaaa.jpg


Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint Amerika lényegében olyan helyzetbe hozta magát, amely nagyon közel áll, ahhoz a konfliktus részese legyen.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne küldjön nagy hatótávóságú fegyvereket Ukrajnának – írja a Sky News. Rjabkov szerint Amerika már most is annak határán egyensúlyoz, hogy közvetlenül beleavatkozzon az ukrajnai konfliktusba.

Elmondta: országa katonai doktrínájának része az atomfegyverek használata, amennyiben Oroszország létét veszély fenyegetné.

Folyamatosan figyelmeztetjük az Egyesült Államokat azokra a következményekre, amelyekkel akkor kell szembenéznie, ha folytatja a fegyverszállításokat Ukrajna számára”
– mondta a politikus.

Szerinte Amerika lényegében olyan helyzetbe hozta magát, amely nagyon közel áll, ahhoz a konfliktus részese legyen. Hozzátette, az ukrajnai offenzíva addig folytatódik, amíg Moszkva el nem éri céljait.

Az amerikai hatóságok eddig tartózkodtak attól, hogy Ukrajnának nagyobb hatótávolságú rakétákat biztosítsanak a HIMARS rakétaindítókhoz, amelyek akár 186 mérföldes célpontokat is elérhetnek, és potenciálisan lehetővé tennék az ukrán hadsereg számára, hogy mélyen Oroszországon belüli területeket találjon el.Fuck yeah!
Már polírozzák a röntgen jeleket Oroszhonban a megfelelő harci tölteteken.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
15 773
16 128
113
A Bayraktarok még mindig jók és hamarosan lesz TB3 is (sok más mellett).

"Az oroszok ellen bevált Bayraktar drónokat venne a magyar kormányt Törökországtól, a felfegyverezhető, távirányítású repülő eszközökről beszélt az InfoRációban Resperger István ezredes.

"Ez a drón képes akár 27 órán keresztül is a levegőben maradni és felderítést végezni" – mondta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

Resperger István szerint, az orosz–ukrán háborúban fegyverek kipróbálása is zajlik, és ez a Bayraktar TB2-es típusú drón eddig nagyon jól szerepelt.
"
...
"... négy lézerirányítású rakétával szerelhető fel..."

A gyártás is szóba került.
A cikk alján a rövid két perces beszélgetés meghallgatható.

Mondjuk, akik követték az eseményeket azoknak újat nem írtam. : )

A lengyeleknél 24 várható idén, a románok 18-at szeretnének a TB2-ből.
Forrás.
Micsoda sikerek! Orosz oldalról esetleg valami sikeres fegyvernem?? Grad? D
 
 • Vicces
Reactions: vilmoci

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
43 339
66 137
113
Az, hogy fejetlenül futkosó csirke módjára próbálják összetákolni a hidakat, pontonokat, kompokat az elmúlt hónapokban, illetve hogy sorra pukkannak szét a raktáraik precíziós csapások nyomán nekem azt mondja, hogy nem, nem halmoztak fel eleget.
(A dnyeszter meg 300km-re van nyugatra)
Igaz, Dnyepper!

A valóság meg az, hogy valami elmondhatatlan módon pattantak le a legtöbb helyen az orosz arcvonalról(!!!). Hadianyag nélkül ez nem ment volna az oroszoknak. Ami miatt fontosak nekik a hidak az nem egy ukrán ellentámadás elhárítása (mert mindenki akinek több esze van mint egy cipőfűzőnek az tudta, hogy esélytelenek az ukránok), hanem az elkövetkező offenzívájuk. Azzal a 20.000 emberrel ami a Dnyepper nyugati partján van max Nyikolajevig jutnak vagy addig sem.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 648
113
Igaz, Dnyepper!

A valóság meg az, hogy valami elmondhatatlan módon pattantak le a legtöbb helyen az orosz arcvonalról(!!!). Hadianyag nélkül ez nem ment volna az oroszoknak. Ami miatt fontosak nekik a hidak az nem egy ukrán ellentámadás elhárítása (mert mindenki akinek több esze van mint egy cipőfűzőnek az tudta, hogy esélytelenek az ukránok), hanem az elkövetkező offenzívájuk. Azzal a 20.000 emberrel ami a Dnyepper nyugati partján van max Nyikolajevig jutnak vagy addig sem.
DNYEPER még mindig :p
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 515
17 022
113

Ilyen az amikor a politika már teljesen őrületben van. Ilyet utoljára a hitleri Németország csinált, fegyverbe a gyerekeket, akkor, amikor egyébként a német katonai vezetők is tudták már, mindennek vége. Na de kérem, a politika, na az más. A politikus, ha döntést hoz... Döbbenetes.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 136
16 566
113
Ja, mondjuk az elfekvő scudokkal meg lehetett volna szórni mariupolt, aztán csak a dózereket beküldeni, hogy meglegyen a meszike által elvárt ütemterv.

Mi olyan érthetetlen számodra hogy nem akarta bedarálni a városokat civileket, ha erre lett volna igény a tu22esek azóta is osztanák az áldás.

Mindet megpróbált, amit lehetett:
 • Lőtte Gradokkal Harkovot, Mariupolt, minden olyan várost, amelyet elért. Csak civileket tudott megölni, elűzni. Katonai eredményt nem tud ezekkel elérni.
 • Bombázott hidakat, közlekedési infrastruktúrát. Itt is kis hatékonysággal, a precíziós eszközeit nem akarta erre elpazarolni.
 • A ballisztikus rakéta és robotrepülőgépek szintén csak kiemelt célpontok ellen használhatók, városokat nem tud vele lerombolni.
 • A tábori és sorozatvető tüzérséggel az elfoglalandó felvakat, kisebb városokat jól lerombolta, nyilván ennyire volt elég a napi 30-60 ezer gránát.

Egész Ukrajnát, de a keleti nagyvárosokat SEM tudja lerombolni. Amit lehetett megpróbált. A sikertelenség miatt kell azt hazudni, hogy:
NEM IS AkARTA.
;)
Persze. Tudjuk. :)
Ennyire volt képes fél év alatt. A kérdés, mennyi ideje van még változtatni?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
8 672
22 207
113
Szóval a TB-2 drónok jól teljesítenek Ukrajnában. Én nem tudom, de a valóságban kisebb részsikerek ellenére, eléggé gyengén muzsikálnak az orosz légvédelemmel szemben, eléggé megtépázták a nimbuszukat. Én ezt nem nevezném nagy sikernek. Szó volt róla régebben, hogy már szállítani sem akarnak belőle, mert nagyon rontják a reklámot. Nem véletlenül tervezik a TB-3-t. Gyengébb légvédelem ellen hatásosak, de nem csodafegyverek. Nem tudom, hogy a TB-3 drónok mennyivel lesznek jobbak, de én inkább azt vennék, ha már TB drónokat akarnak venni. Nagy, lassú, könnyű célpont egy erős légvédelemnek, illetve légierőnek. Személy szerint én várom a vadász drónok megjelenését.
Valahol a fronton 2022.08.03.-án orosz tűzcsapás
Ukrán lőszerraktár Nyikolajevnél
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 504
4 157
113
(mert mindenki akinek több esze van mint egy cipőfűzőnek az tudta, hogy esélytelenek az ukránok),
Láttam én már ilyen jóslatokat februárban, aztán látjuk mi a helyzet most. A hidak fontosságáról meg annyit, hogy meglátjuk mit csinál a dnyeper nyugati partján lévő kontingens, mikor naponta mondjuk ellőnek 3-4 egységnyi tüzérségi lőszert, míg kompokon meg akármilyen más úton átjön fél egységnyi lőszer, amit aztán még el is kellene juttatni az átkelőponttól az alegységhez.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
506
2 275
93
Mindet megpróbált, amit lehetett:
 • Lőtte Gradokkal Harkovot, Mariupolt, minden olyan várost, amelyet elért. Csak civileket tudott megölni, elűzni. Katonai eredményt nem tud ezekkel elérni.
 • Bombázott hidakat, közlekedési infrastruktúrát. Itt is kis hatékonysággal, a precíziós eszközeit nem akarta erre elpazarolni.
 • A ballisztikus rakéta és robotrepülőgépek szintén csak kiemelt célpontok ellen használhatók, városokat nem tud vele lerombolni.
 • A tábori és sorozatvető tüzérséggel az elfoglalandó felvakat, kisebb városokat jól lerombolta, nyilván ennyire volt elég a napi 30-60 ezer gránát.

Egész Ukrajnát, de a keleti nagyvárosokat SEM tudja lerombolni. Amit lehetett megpróbált. A sikertelenség miatt kell azt hazudni, hogy:
NEM IS AkARTA.
;)
Persze. Tudjuk. :)
Ennyire volt képes fél év alatt. A kérdés, mennyi ideje van még változtatni?
Miért miből következtetsz arra hogy annyira akarta, Kijevet tudtommal nem küldték meg semmi komoly cuccal, ha Putyin Ukrajna teljes pusztulasat akarná Kijev se létezne, nem véletlenül szédeleg arra szabadon minden eus agyhalott a zeli önsajnálat showjára.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
956
3 030
93
Micsoda sikerek! Orosz oldalról esetleg valami sikeres fegyvernem?? Grad? D
A drónok terén voltak már ott is előrelépések. A háború korai szakaszában nagyon sokat köszönhetnek az ukránok a drónoknak (nem csak a TB2-nek).
Én nem írnám le az orosz haderőt - számos ok miatt -, azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy a háború tapasztalatait mind a két fél hasznosítani fogja. Minél több nyugati fegyver kerül alkalmazásra, az oroszok annál többet fognak tanulni, mivel a technológiai lemaradás - a legtöbb területen - náluk a nagyobb.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
7 976
41 719
113
Szóval a TB-2 drónok jól teljesítenek Ukrajnában. Én nem tudom, de a valóságban kisebb részsikerek ellenére, eléggé gyengén muzsikálnak az orosz légvédelemmel szemben, eléggé megtépázták a nimbuszukat. Én ezt nem nevezném nagy sikernek. Szó volt róla régebben, hogy már szállítani sem akarnak belőle, mert nagyon rontják a reklámot. Nem véletlenül tervezik a TB-3-t. Gyengébb légvédelem ellen hatásosak, de nem csodafegyverek. Nem tudom, hogy a TB-3 drónok mennyivel lesznek jobbak, de én inkább azt vennék, ha már TB drónokat akarnak venni. Nagy, lassú, könnyű célpont egy erős légvédelemnek, illetve légierőnek. Személy szerint én várom a vadász drónok megjelenését.
Valahol a fronton 2022.08.03.-án orosz tűzcsapás
Ukrán lőszerraktár Nyikolajevnél
Szerintem megint az a helyzet állt elő, hogy a hoholok pontosan tudták (vajon honnan), hol vannak lyukak az orosz légvédelemben, és ott vetették be a drónokat.
Ami egyébként jó doktrína, csak hát maguktól erre se lettek volna képesek.