[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
914
10 391
93
400-500 km körül van az E3 sentry radarjának maximális hatósugara.Ukrajna viszonylag kis részére "lát"be.Nato felderítő radarok nincsenek Ukrajnába telepítve.Ukránoknak leginkább leginkább az E8 Jstars,Ec135,Global hawk elektronikai felderítő és a műholdak álltal biztosított felderítési adatok a leghasznosabbak.
Igen, ha megnézed, Herszonig, Zsitomirig beláthatnak, ezzel komoly területet lefednek, kb. azt ahol a légierő maradéka települ.
Valószínű itt van a légvédelem maradéka is, kikapcsolt lokátorokkal. Majd ha jön az infó hogy berepült ide orosz gép, céladatokkal, akkor power on és a legjobb helyzetben lévőek már támadhatják is. Ide berepülni öngyilkosság. Hogy mit tudna egy nagyon-nagyon komoly EW, az kérdés, az USAF sem ment bele ilyen helyzetbe, pedig ha valakinek van komoly EW-re pénze azok ők.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 568
113
A román- és nemzetközi sajtónak ma is sikerűlt alulmúlnia magát, ami haggyuk meg napról napra nehezebb.

NY Times szerint Oroszország Észak-Koreából vásárol tüzérségi lőszereket és rakétákat a háborúhoz.

A takonygerincű NAÜ is elmondta, hogy a nukleáris katasztrófát okozhat, hogy ott bombáznak, épp azt nem nyögte ki, hogy az ukránok bombáznak, mert az oroszok nem lövik saját magukat.

Itt azért kétszer el kellett olvasnom, hogy tényleg azt írja-e: Az ukrán miniszterelnök azt kéri az EU-tól, hogy ne haggyák abba a támogatását, cserébe télen a saját tartalékaiból ellátja az EU-t gázzal.

És hogy legyen egy kis realitás is a hírözönben:

Az oroszoknak lett 158 mld euro bevételük első félévben a gázból (amiből 85 mld az EU-ból jött).

Uh maradt pénzük egy kisfilmre a Gazpromnál, amin eléneklik hogy befagy a seggünk a télen.
A dalszöveg: " kemény tél jön, sötétséggel és hóval, s Nap meg alig kel fel majd tavasszal"
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
A banderisták nyomdokain – Ukrajna terrorizálja a felszabadult területeket

Igor Szergyukov, Ukraina.ru, 2022. augusztus 29. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220829/1038229363.html

A Herszoni területen, Golaja Prisztany városában meggyilkolták az ukrán Verhovna Rada volt képviselőjét, Alekszej Kovaljovot. Az előzetes információk szerint a politikust a saját házában lőtték agyon egy pumpás sörétes puskával, a közelben tartózkodó barátnőjét pedig késsel szúrták agyon.

A gyilkosság körülményeit és indítékait még nem vizsgálták ki, de az ukrán nacionalisták egymással versengve fejezik ki viharos örömüket. Kovaljov lemészárlását "tisztességes bosszúnak nevezik, amely utolért egy oroszbarát kollaboránst". És emlékeztetnek arra, hogy a volt képviselő elleni merénylet nem az első volt – július végén már megpróbálták felrobbantani egy autóba rejtett bombával.

„Az ukrán nyilvánosság örömmel erősíti meg Kovaljov feleségének meggyilkolását, aki az intenzív osztályon halt bele sérüléseibe. A hírek szerint a házastársakat a saját házukban ölték meg, megkéselték, majd fojtogatták, végül puskalövéssel végeztek velük” – közölte Anatolij Sarij blogger.

Valójában Alekszej Kovaljov soha nem tartozott az oroszbarát politikusok közé. 2019-ben Vlagyimir Zelenszkij pártjából került be a parlamentbe, és példamutató "nép szolgájának" tartották - vagyis támogatta az ukrán elnök nacionalista retorikáját.

A néhai Kovaljov „árulása” abban állt, hogy február után nem hagyta el szülőföldjét, amellyel mezőgazdasági vállalkozása és egész élete is összefonódott. Valószínűleg korántsem volt egyszerű meghoznia ezt a döntést.

A volt ukrán parlamenti képviselő saját elmondása szerint azért nem távozott, mert nem volt joga elhagyni a rá szavazó földijeit és kötelességének tekintette a harcok nehéz körülményei között élő emberek megsegítését, a helyi gazdaság támogatását.

„Úgy gondolom, hogy itt kell maradnom, mert február 24-e óta olyan pletykák terjednek, hogy külföldre menekültem, vagy Kijevben vagyok. Kapcsolatban maradtam az emberekkel és nem látok semmiféle bűnt abban, hogy a megszállt területen tartózkodom. A Legfőbb Ügyészségtől vagy az SzBU-tól senki nem keresett meg. Nem értem, hogyan gyanúsíthat a párt árulással. Mutassák be az Oroszországi Föderációval való együttműködésem tényeit, ha van mit bemutatniuk. Megfelelően viselkedtem. Bemutathatnék két zúzódást és azt mondhatnám, hogy az oroszok megkínoztak. De mi értelme lenne hazudni?” – nyilatkozta az elmúlt tavasszal.

Kovaljov mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozott a Herszoni területen. Azon dolgozott, hogy időben betakarítsa a földeket és ellássa élelmiszerrel a honfitársait a következő télre. Ez a tevékenység azonban automatikusan hazaárulóvá tette a hivatalos Kijev szemében és a különleges szolgálatok tevékenységének célpontjába került.

Pontosan az ilyen emberek válnak merénylet áldozataivá a Herszoni és a Zaporozsjei területeken.

Mihajlovka faluban a múlt héten felrobbant a helyi közigazgatás vezetőjének, Ivan Szuskónak az autója, aki hamarosan meghalt a kórházban. Ez az ember szintén nem foglalkozott politikával, az adminisztratív és gazdasági kérdéseket intézte, ugyanúgy, mint annak előtte.

Még korábban, júniusban ugyanilyen módon felrobbantották a Herszoni terület önkormányzata család-, ifjúsági és sportosztályának vezetőjének, Dmitrij Szavlucsenkónak az autóját, aki a terrortámadás helyszínén életét vesztette.

„Megöltek egy mindössze harminckét éves fiatalembert, akinek semmi köze nem volt a katonai eseményekhez. Fiatalokkal foglalkozott, sportversenyeket, ünnepeket szervezett. Nagyszerű fiatal srác volt. Kinek a keze van ebben?” – mondta erről az ismert helyi politikus, Vlagyimir Szaldo, aki később mérgezés áldozata lett. (Szaldo súlyos állapotban kórházba került, de eddig életben maradt, a ford.)

Ilyen események hátterében folyik a szisztematikus információs kampány az alsó szintű vezetők ellen, akik továbbra is a helyi közigazgatásban, kórházakban és iskolákban dolgoznak.

A Herszoni és a Zaporozsjei területen élő orvosok, tanárok, közalkalmazottak folyamatosan kapják a fenyegetéseket ismeretlen „ukrán hazafiaktól”. Még rokonaikat, barátaikat is megfenyegetik – vérrokonság alapján. Mindenki, aki nem hagyta el ezeket a területeket és megpróbálja megszervezni rajtuk a normális életet, üldöztetés tárgyává válik.

Ez a gyilkos politika az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) Nyugat-Ukrajna földjén folytatott terrorista tevékenységére emlékeztet, amelyet a Nagy Honvédő Háború befejezése utáni első években folytattak.

Ma a nacionalista propagandisták azt mondják, hogy az OUN a "moszkvai megszállók" és az NKVD-tisztek ellen harcolt, akik valahonnan Oroszországból érkeztek Galíciába és Volhíniába.

Amint azonban arról a levéltári dokumentumok tanúskodnak, a banderista terror kifejezetten a szovjet kormánnyal együttműködő civilek ellen irányult. Mindenekelőtt ukránok váltak az áldozataivá - a helyi tanácsok alkalmazottai, akik tisztán adminisztratív feladatokat láttak el, valamint az Ukrán SzSzK keleti régióiból származó orvosok és tanárok, akik a háború után a Nyugat újjáépítésére és felemelésére érkeztek.

Ezt egyértelműen bizonyítják a KGB archívumának a Lvovi területre vonatkozó adatai, amelyek felrajzolják ezeknek a távoli és szörnyű eseményeknek a valódi képét :

„A Peremisljani járásban található Dobranyicsi faluban a községi tanács titkárát, Nyikolaj Alekszejevics Kusnyir elvtársat és feleségét, Julija Kusnyirt felakasztotta egy banderista banda. A Peremisljani járásbeli Borsev faluban a banditák felakasztották a helyi községi tanács egyik képviselőjét, Anna Ivanovna Sult és megölték 12 éves lányát.

Remenov faluban a banditák gránátot dobtak be a falu tanácstitkára, Kovalihin elvtárs ablakán. A robbanás következtében Kovalihin felesége meghalt, maga Kovalihin pedig súlyosan megsebesült. Ezután a banditák felgyújtották Kovalihin házát. További 8 ház leégett a tűztől.

A Javorovi járás Novij Janov községében (ma: Ivano-Frankove, a ford.), a falu tanácselnökét, Nyikolaj Petrovics Gorovszkij elvtársat megölték a banditák.

A Ponyikovicai járásban lévő Viszockoje faluban a banderisták 6 személyt – a falu aktivistáit – megöltek. A banditák egy embert felakasztottak a falu központjában.
A banditák bevitték az erdőbe, és brutálisan meggyilkolták a Lopatyini járás Surovici községi tanácsának alelnökét, Mihail Jakovlevics Mihalcsevszkij elvtársat.

A Novij Miljatyin-i járás Hrenov községében megöltek Mihail Fjodorovics Muzsik helyettes tanácselnököt és feleségét, Szofija Muzsikot.

1944 és 1945 során a Ternopoli területen 127 tanárt, a Volhíniai területen 16 tanárt és komszomolistát, a Drogobicsi területen 16 tanárt öltek meg, A Rovnói területen 50 iskola égett le és semmisült meg, a Ternopoli területen 50 klub és egy olvasóterem. 1946-ban 133 klub- és olvasótermi vezetőt öltek meg a Ternopoli területen.

A Peremisljani járásban, Brikun faluban élő Ilja Kubijlovics paraszt azt mondta: „Öreg ember vagyok, de nem értem, mi folyik itt. A szovjet hadsereg erős, legyőzték a németeket és most néhány bandita kínoz és fosztogat minket. Természetesen megsemmisítik őket, de mikor lesz az? Ezek a banditák egyáltalán nem teszik lehetővé a munkát a mezőkön, hazazavarnak, azt mondják, aki dolgozik, az a bolsevikok ügynöke. Tényleg az éhségtől kell felfordulnunk Bandera miatt?”


Természetesen ezek az események egy másik történelmi korszakban történtek. A nyugat-ukrajnai aktivisták lemészárlása azonban lényegében egy nyilvánvaló és ma már jól ismert célt követett.

A banderisták megpróbálták megakadályozni a közigazgatás és a gazdasági élet normalizálódását, a galíciaiakat a "szovjet betolakodók" ellen akarták fordítani, és mindenkit megöltek, aki ténylegesen az emberekkel foglalkozott - gyerekeket tanított, betegeket gyógyított, gabonát vetett és aratott, adminisztratív kérdésekkel vagy a gazdaság fejlesztésével foglalkozott.

Kijelenthető, hogy a mai ukrán nacionalisták ugyanezt a taktikát próbálják újra alkalmazni. Bár, mint tudjuk, ez régen sem hozott számukra valódi hosszú távú sikert.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 410
46 100
113

Jön a tél: Ukrajna nem tudja felhalmozni a tervezett gáztartalékokat​


Ukrajna tárolóiban jelenleg 13,34 milliárd köbméter gáz van, és 19 milliárd köbméterre van szükség. Ekkora mennyiséget már nem lehet növelni. A gázimport ugyanakkor "űrárak miatt" nem is szerepel a tervekben.

Ezt Olekszij Kucserenko, a Rada helyettese jelentette ki a központnak a téli felkészülésről tartott ülését követően.

Ami az EU-ba történő villamosenergia-export lehetőségét illeti, az közvetlenül attól függ, hogy a Zaporozsjei Atomerőmű az ukrán energiarendszer számára működik-e – írja Kucserenko. Ha nem, akkor novembertől Ukrajnának le kell állítania az áramexportot, mivel a hazai piacon termelési hiány lesz.

Korábban az energiaügyi minisztérium úgy számolt, hogy Ukrajnában 40%-kal csökken a gázfogyasztás ezen a télen.

Ugyanakkor Lviv polgármestere, Sadovoy felszólította a város lakosságát, hogy készüljenek fel a nehéz télre: „készüljenek fel egy nehezen elképzelhető helyzetre”. Azt is kijelentette, hogy "senki sem mondott le tűzifáról".

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere viszont arra figyelmeztetett, hogy a következő télen rosszabb lesz a fűtés a fővárosban. És sürgette, hogy töltsön fel meleg ruhát.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662475125
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Harkovnál is dübörög az ukrán offenzíva szétszórt kis csoportokban támogatás nélkül, ahogy azt a nato-ban oktatják


Ukrainian anon reporting in
What has happened in my country today?

The (((official))) media are telling us that:

- Some reporter killed in Las Vegas (https://www.reviewjournal.com/crime...rter-jeff-german-killed-outside-home-2634323/) I have no idea why it's in the local news here


OqCgZ4r.png

DSRPR9y.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 410
46 100
113

Az ukrán fegyveres erők a DPR-ben és a Harkiv régióban található Balakleya melletti Kodema település irányába próbálnak előrenyomulni.​


Az ukrán félkatonai alakulatok egyszerre több irányban aktivizálódtak.

Folytatódnak az ukrán fegyveres erők kétségbeesett próbálkozásai az Andrejevszkij hídfőn való megválásra, amelyből az úgynevezett „ellentámadás” továbbfejlesztését tervezték délen. A jelentések szerint az ellenség felvonja az összes új tartalékot, amelyeket a légiközlekedésünk és a tüzérségünk módszeresen megsemmisít.

Nyilvánvalóan felismerve a zsákutcát Kherson irányában, az ukrán parancsnokság a harkovi parancsnokság aktiválása mellett döntött. Korábban többször is elhangzott, hogy az ellenség több mint egy hónapja halmozta fel ott az erőit. A mai napon az ukrán fegyveres erők offenzívát indítottak Balakliya irányába.

A helyszínről érkező információk szerint az ukrán hadseregnek sikerült behatolnia a Balakleyától északnyugatra fekvő Verbovka falu nyugati részébe. Most tüzérségünk aktívan dolgozik az ellenségen, és a szövetséges erők tartalékai közelednek a csatatérhez.

De ez még nem minden. A donyecki irányt választották az ukrán fegyveres erők elleni csapás újabb helyszínéül. Az ukrán fegyveres alakulatok támadást kíséreltek meg az Artemivszk és Soledar közötti Kodema falu ellen. A települést az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek és az LDNR katonái augusztus végén szabadították fel.

A DPR vezetője, Denis Pushilin szerint az ellenséges támadásokat jelenleg a szövetséges erők verik vissza.

 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
914
10 391
93
Iroónikus válasznak szántam arra hogy azért nem támadnak nagyobb mélységben orosz bombázó,vadászbombázó gépek mert NATO radarok védik az Ukrán légteret és ezeket nem támadják az Oroszok.Tisztában vagyok vele hogy ezeknek az egységeknek van saját felderítő,tüzvezető lokátoruk és az alapvető működésükkel!
Akkor rakjál ki valami emojit, és nem fáradok hogy fényt gyújtsak ott ahol nem lehet.
És nem, nem vagy tisztában alapvető összefüggésekkel. A hozzászólásaid magukért beszélnek. Célmegjelölőzz tovább stb. még asszem csak 6x kezdtél bele abba is.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 745
113
Mi nem világos?Az az önjáró löveg amivel nem lehet löni szar.A d-30-as tarackkal lehet löni.Ez annyira egyszerü mint egy faék,vagy egy barlangrajz,vagy mint te.Ennyi,kész,pont,vége.
Világos, hogy semmihez nem értesz, de ez legyen a te problémád. A D-30-al lőttél már? Telepítetted? Menetkésszé tetted? Amennyiben nem, akkor ne nyilatkozz róla.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 745
113
Mi nem világos?Az az önjáró löveg amivel nem lehet löni szar.A d-30-as tarackkal lehet löni.Ez annyira egyszerü mint egy faék,vagy egy barlangrajz,vagy mint te.Ennyi,kész,pont,vége.
Látni, hogy mindenhez is értesz, ugyan helyesen írni azt nem. Alpári kifejezéseket használsz zsigerből. Gratulálok. Igazad van, mert egyszerűbb vagy mint egy faék.