[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
A banderisták nyomdokain – Ukrajna terrorizálja a felszabadult területeket

Igor Szergyukov, Ukraina.ru, 2022. augusztus 29. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220829/1038229363.html

A Herszoni területen, Golaja Prisztany városában meggyilkolták az ukrán Verhovna Rada volt képviselőjét, Alekszej Kovaljovot. Az előzetes információk szerint a politikust a saját házában lőtték agyon egy pumpás sörétes puskával, a közelben tartózkodó barátnőjét pedig késsel szúrták agyon.

A gyilkosság körülményeit és indítékait még nem vizsgálták ki, de az ukrán nacionalisták egymással versengve fejezik ki viharos örömüket. Kovaljov lemészárlását "tisztességes bosszúnak nevezik, amely utolért egy oroszbarát kollaboránst". És emlékeztetnek arra, hogy a volt képviselő elleni merénylet nem az első volt – július végén már megpróbálták felrobbantani egy autóba rejtett bombával.

„Az ukrán nyilvánosság örömmel erősíti meg Kovaljov feleségének meggyilkolását, aki az intenzív osztályon halt bele sérüléseibe. A hírek szerint a házastársakat a saját házukban ölték meg, megkéselték, majd fojtogatták, végül puskalövéssel végeztek velük” – közölte Anatolij Sarij blogger.

Valójában Alekszej Kovaljov soha nem tartozott az oroszbarát politikusok közé. 2019-ben Vlagyimir Zelenszkij pártjából került be a parlamentbe, és példamutató "nép szolgájának" tartották - vagyis támogatta az ukrán elnök nacionalista retorikáját.

A néhai Kovaljov „árulása” abban állt, hogy február után nem hagyta el szülőföldjét, amellyel mezőgazdasági vállalkozása és egész élete is összefonódott. Valószínűleg korántsem volt egyszerű meghoznia ezt a döntést.

A volt ukrán parlamenti képviselő saját elmondása szerint azért nem távozott, mert nem volt joga elhagyni a rá szavazó földijeit és kötelességének tekintette a harcok nehéz körülményei között élő emberek megsegítését, a helyi gazdaság támogatását.

„Úgy gondolom, hogy itt kell maradnom, mert február 24-e óta olyan pletykák terjednek, hogy külföldre menekültem, vagy Kijevben vagyok. Kapcsolatban maradtam az emberekkel és nem látok semmiféle bűnt abban, hogy a megszállt területen tartózkodom. A Legfőbb Ügyészségtől vagy az SzBU-tól senki nem keresett meg. Nem értem, hogyan gyanúsíthat a párt árulással. Mutassák be az Oroszországi Föderációval való együttműködésem tényeit, ha van mit bemutatniuk. Megfelelően viselkedtem. Bemutathatnék két zúzódást és azt mondhatnám, hogy az oroszok megkínoztak. De mi értelme lenne hazudni?” – nyilatkozta az elmúlt tavasszal.

Kovaljov mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozott a Herszoni területen. Azon dolgozott, hogy időben betakarítsa a földeket és ellássa élelmiszerrel a honfitársait a következő télre. Ez a tevékenység azonban automatikusan hazaárulóvá tette a hivatalos Kijev szemében és a különleges szolgálatok tevékenységének célpontjába került.

Pontosan az ilyen emberek válnak merénylet áldozataivá a Herszoni és a Zaporozsjei területeken.

Mihajlovka faluban a múlt héten felrobbant a helyi közigazgatás vezetőjének, Ivan Szuskónak az autója, aki hamarosan meghalt a kórházban. Ez az ember szintén nem foglalkozott politikával, az adminisztratív és gazdasági kérdéseket intézte, ugyanúgy, mint annak előtte.

Még korábban, júniusban ugyanilyen módon felrobbantották a Herszoni terület önkormányzata család-, ifjúsági és sportosztályának vezetőjének, Dmitrij Szavlucsenkónak az autóját, aki a terrortámadás helyszínén életét vesztette.

„Megöltek egy mindössze harminckét éves fiatalembert, akinek semmi köze nem volt a katonai eseményekhez. Fiatalokkal foglalkozott, sportversenyeket, ünnepeket szervezett. Nagyszerű fiatal srác volt. Kinek a keze van ebben?” – mondta erről az ismert helyi politikus, Vlagyimir Szaldo, aki később mérgezés áldozata lett. (Szaldo súlyos állapotban kórházba került, de eddig életben maradt, a ford.)

Ilyen események hátterében folyik a szisztematikus információs kampány az alsó szintű vezetők ellen, akik továbbra is a helyi közigazgatásban, kórházakban és iskolákban dolgoznak.

A Herszoni és a Zaporozsjei területen élő orvosok, tanárok, közalkalmazottak folyamatosan kapják a fenyegetéseket ismeretlen „ukrán hazafiaktól”. Még rokonaikat, barátaikat is megfenyegetik – vérrokonság alapján. Mindenki, aki nem hagyta el ezeket a területeket és megpróbálja megszervezni rajtuk a normális életet, üldöztetés tárgyává válik.

Ez a gyilkos politika az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) Nyugat-Ukrajna földjén folytatott terrorista tevékenységére emlékeztet, amelyet a Nagy Honvédő Háború befejezése utáni első években folytattak.

Ma a nacionalista propagandisták azt mondják, hogy az OUN a "moszkvai megszállók" és az NKVD-tisztek ellen harcolt, akik valahonnan Oroszországból érkeztek Galíciába és Volhíniába.

Amint azonban arról a levéltári dokumentumok tanúskodnak, a banderista terror kifejezetten a szovjet kormánnyal együttműködő civilek ellen irányult. Mindenekelőtt ukránok váltak az áldozataivá - a helyi tanácsok alkalmazottai, akik tisztán adminisztratív feladatokat láttak el, valamint az Ukrán SzSzK keleti régióiból származó orvosok és tanárok, akik a háború után a Nyugat újjáépítésére és felemelésére érkeztek.

Ezt egyértelműen bizonyítják a KGB archívumának a Lvovi területre vonatkozó adatai, amelyek felrajzolják ezeknek a távoli és szörnyű eseményeknek a valódi képét :

„A Peremisljani járásban található Dobranyicsi faluban a községi tanács titkárát, Nyikolaj Alekszejevics Kusnyir elvtársat és feleségét, Julija Kusnyirt felakasztotta egy banderista banda. A Peremisljani járásbeli Borsev faluban a banditák felakasztották a helyi községi tanács egyik képviselőjét, Anna Ivanovna Sult és megölték 12 éves lányát.

Remenov faluban a banditák gránátot dobtak be a falu tanácstitkára, Kovalihin elvtárs ablakán. A robbanás következtében Kovalihin felesége meghalt, maga Kovalihin pedig súlyosan megsebesült. Ezután a banditák felgyújtották Kovalihin házát. További 8 ház leégett a tűztől.

A Javorovi járás Novij Janov községében (ma: Ivano-Frankove, a ford.), a falu tanácselnökét, Nyikolaj Petrovics Gorovszkij elvtársat megölték a banditák.

A Ponyikovicai járásban lévő Viszockoje faluban a banderisták 6 személyt – a falu aktivistáit – megöltek. A banditák egy embert felakasztottak a falu központjában.
A banditák bevitték az erdőbe, és brutálisan meggyilkolták a Lopatyini járás Surovici községi tanácsának alelnökét, Mihail Jakovlevics Mihalcsevszkij elvtársat.

A Novij Miljatyin-i járás Hrenov községében megöltek Mihail Fjodorovics Muzsik helyettes tanácselnököt és feleségét, Szofija Muzsikot.

1944 és 1945 során a Ternopoli területen 127 tanárt, a Volhíniai területen 16 tanárt és komszomolistát, a Drogobicsi területen 16 tanárt öltek meg, A Rovnói területen 50 iskola égett le és semmisült meg, a Ternopoli területen 50 klub és egy olvasóterem. 1946-ban 133 klub- és olvasótermi vezetőt öltek meg a Ternopoli területen.

A Peremisljani járásban, Brikun faluban élő Ilja Kubijlovics paraszt azt mondta: „Öreg ember vagyok, de nem értem, mi folyik itt. A szovjet hadsereg erős, legyőzték a németeket és most néhány bandita kínoz és fosztogat minket. Természetesen megsemmisítik őket, de mikor lesz az? Ezek a banditák egyáltalán nem teszik lehetővé a munkát a mezőkön, hazazavarnak, azt mondják, aki dolgozik, az a bolsevikok ügynöke. Tényleg az éhségtől kell felfordulnunk Bandera miatt?”


Természetesen ezek az események egy másik történelmi korszakban történtek. A nyugat-ukrajnai aktivisták lemészárlása azonban lényegében egy nyilvánvaló és ma már jól ismert célt követett.

A banderisták megpróbálták megakadályozni a közigazgatás és a gazdasági élet normalizálódását, a galíciaiakat a "szovjet betolakodók" ellen akarták fordítani, és mindenkit megöltek, aki ténylegesen az emberekkel foglalkozott - gyerekeket tanított, betegeket gyógyított, gabonát vetett és aratott, adminisztratív kérdésekkel vagy a gazdaság fejlesztésével foglalkozott.

Kijelenthető, hogy a mai ukrán nacionalisták ugyanezt a taktikát próbálják újra alkalmazni. Bár, mint tudjuk, ez régen sem hozott számukra valódi hosszú távú sikert.
Az ukrán nyomozóiroda szerint kivizsgálják az öngyilkosságot:)
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Szerintem valamit félreértettél. Ő csak azt állította, hogy lehet bármilyen agyonhypolt önjáró, ha az 100 lövés után működésképtelen, mert szervizelni kell, akkor ebben az állapotában a D30 is jobb nála, mert az még működik 2000 lövés után is. Igaz csak max. 15 km-re, de nem lehetetlen pontosan lőni vele (főleg, ha drónos megfigyelő korrigál). Csak ennyit állított, de szerinted ez ekvivalens azzal, hogy "semmihez sem ért". Szóval megpróbálom teljesen egyértelműen feltenni a kérdést: egy működésképtelenné vált önjáró és egy működő D30 közötti összehasonlításhoz miért szükséges, hogy valaki telepített-e illetve bontott-e D30-ast vagy lőtt-e vele?
Vagy ez most csak a faszméregetésről szólt nálad?
Lehet, hogy nem a te válaszod vártam? A bunkóságaid pedig tartsd meg magadnak a faszoddal együtt. A szláv mentalitásoddal nem kell szennyezned ezt a topikot.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 690
113
Csak az a baj,hogy napi 100 lövésre van hitelesítve,vagy még annyira sem

Ne legyél már értetlen.
  • Ha adsz egy F-22-est valami tróger afrikai légierőnek, akiknek fogalmuk sincs egy rep előtti vagy utáni maintenanceról, túlhúzza a pilcsijük a gépet több paraméteren, úgy a világ jelenlegi Top 1. vadászgépe estére örül, ha a hangárig elvánszorog, vörös vésztablóval a fülkében. És nem, holnap már nem repül. Sehogy. Itt ugyan erről van szó, csak egy harcjármű nem annyira érzékeny, mint egy vadászgép - de nem is egy T-34. Remélem megvan hová kell belőni.
  • Az ukránoknál nemhogy nincs rendszerben a típus, de a nyugati üzemeltetési kultúra sem - innentől esélytelen a megfelelő maintenance supportot biztosítani. Szerinted a HM az elmúlt éveket mivel töltötte? Az egész új NATOba érkező keleti blokk ezzel töltötte az első éveit/évtizedeit. Átállni keletről nyugatra agyban és procedureban.
  • Egyébként meg a fő oka ennek a nagy híresztelésnek, hogy a németekbe az ukrán ott rúg, ahol tud. Ez ugyanerről szól - csesztetni őket ezen keresztül is, az amerikai gazdáiknál amúgy is plusz pont. A Paladin ugyanúgy lerohad, ha így kúrogatják (értsd harmadik világ színvonalon üzemeltetik) - csak az amerikai hardware-t nem merik ennyire megszólni...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Nevezheted akárminek. Az ő országuk része volt Ukrajna, akár cári Orosz Birodalomnak hívták, akár Szovjetuniónak. Na meg azt is mondhatnám, hogy az ukránok meg az EU imperializmusért halnak meg... hogy az EU még tovább terjeszkedhessen keletre Grúziáig, aztán Mongóliáig, meg Japánig...

Az eu pont nem adta meg a tagjelölti státuszt grúziának.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 603
113
Kíváncsi voltam a cikkre, megnéztem.
Gyors meglátások a cikkről:
  • Nem az oroszok mondtak nemet az orosz energiahordozók szállítására, ez csúsztatás.
  • Az hogy nyugati technológia nélkül nem tudják az északi lelőhelyeket kitermelni, kissé túlzó.
  • A többi rész meg a zöldenergiáról szól. Ez itt irreleváns, nem hónapokban mérik a zöldenergia térnyerését. Aki azt hiszi hogy ez a közeljövőben megoldhatja a problémákat, az beszéljen egy energetikussal.
Kár hogy az FT ilyen lett, ez egy hangulatjavító főcím volt tőlük, semmi más.

  • Az Északi Áramlatnál konkrétan igen, de általában véve mindegy, hogy miért nem vásárolhat gázt vagy olajat az EU az oroszoktól.
  • Nem tudom mennyire túlzó, de a megfelelő technológia hiánya okozhat alapvető gondot a minél nehezebben kinyerhető fossziliseknél. Visszavetheti a termelést. Ami elég súlyos következmény és nem egyik napról a másikra jelentkezik.
  • Már távolabb van ettől a topiktól, ugyanakkor érdemes rész, hogy a zöldeneregia terjedése - aminél nem is arról van szó hogy megold minden problmát - nem lassul a mostani globális energiakrízis miatt.
Van értelme a cikknek, itt is jópáran belefutnak az említett hibákba.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 037
113
Ne legyél már értetlen.
  • Ha adsz egy F-22-est valami tróger afrikai légierőnek, akiknek fogalmuk sincs egy rep előtti vagy utáni maintenanceról, túlhúzza a pilcsijük a gépet több paraméteren, úgy a világ jelenlegi Top 1. vadászgépe estére örül, ha a hangárig elvánszorog, vörös vésztablóval a fülkében. És nem, holnap már nem repül. Sehogy. Itt ugyan erről van szó, csak egy harcjármű nem annyira érzékeny, mint egy vadászgép - de nem is egy T-34. Remélem megvan hová kell belőni.
  • Az ukránoknál nemhogy nincs rendszerben a típus, de a nyugati üzemeltetési kultúra sem - innentől esélytelen a megfelelő maintenance supportot biztosítani. Szerinted a HM az elmúlt éveket mivel töltötte? Az egész új NATOba érkező keleti blokk ezzel töltötte az első éveit/évtizedeit. Átállni keletről nyugatra agyban és procedureban.
  • Egyébként meg a fő oka ennek a nagy híresztelésnek, hogy a németekbe az ukrán ott rúg, ahol tud. Ez ugyanerről szól - csesztetni őket ezen keresztül is, az amerikai gazdáiknál amúgy is plusz pont. A Paladin ugyanúgy lerohad, ha így kúrogatják (értsd harmadik világ színvonalon üzemeltetik) - csak az amerikai hardware-t nem merik ennyire megszólni...
Segítek, ha 1 mondatnál bonyolultabb az egymondatos állítás cáfolata, akkor soha a büdös életben nem fogsz senkit meggyőzni. Üdvözöllek a 21. századi kommunikációs térben.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Kicsit elhanyagoltam a topikot. Ellentámadnak még az ukránok?
Már a Kurill szigeteken harcolnak :)
Nem az a legnagyobb baj, hogy ilyet csinált, hanem az, hogy még a fórum legelvetemültebb fotelhuszárjai is tudják, hogy ilyesmivel nem lövöldözünk zárt térből...
Akad olyan aki rápróbálna szerintem :D
Ne csináld Lali ! A háborúban ha számolnod kell a lőszert és lövést akkor már vesztettél ! Hallottad már azt a mondást , hogy lőnek mint az Oroszok ? Na most ha a cél eléréséhez az kell , hogy kilőj napi 1000 lövedéket de te csak 100-at tudsz akkor ne háborúzz ! Ha egy elektromos kézi szerszámmal nem lehet folyamatosan dolgozni azt úgy nevezik HOBBI KATEGÓRIA ! A Profi cuccokkal tolhatod egész nap folyamatosan . Na most azt kel mondjam a Pzh-2000 megmérettetett és hát könnyűnek találtatott ! Nincs ezzel gond csak akkor kisebb árcédulát kell rátenni és odaírni csak kisintezitású háborúban használatos max 100 lövés/nap !
Legyen inkább 30. A százat most próbálták, nem adta ki hosszútávon :D
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 014
93
Herszon nagyjából beakadt, csiki-csuki módon megy most a rejszolás egy-egy faluért, de eléggé kifulladóban van. Ma Harkovtól délre, Balaklejánál melgítették fel a frontot, akárcsak májusban, bár az elmúlt cirka egy hónapban szinte minden nap Iszkanderek meg Uraganok/Szmercsek hullottak a környéken. Egy hete nagyjából 8-9 ezres ukrán létszámról beszéltek Balaklejánál, egyelőre az orosz védelem tartja magát. Cél megint csak az M03 autóút elvágása lenne az izjumi utánpótlási vonalak miatt (plusz a balaklejai lőszerraktár megszerzése), de valszeg ez is pár napon belül újabb erők bevonása nélkül kifullad.
ez az egész ukrán "ellentámadósdi" engem arra emlékeztet, mikor a már leszúrt disznó még egyet-kettőt rándul a kimúlás előtt ...
valahol sajnálom az ukrán katonákat, hogy olyan politikusok ülnek fejük felett, akiknek egy cseppet sem számít az ő sorsuk.


közben a "zenészek" elfoglalták Kodemat

Oroszország kikérte Borell fasisztázó beszédének spanyol átiratát ... nem kapták meg ... még

szeptember 9. után a lengyel bankok már nem váltják be a hrivnyát

oroszok reakciója a NAÜ jelentésre
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 730
3 831
113
Szerintem meg igenis kell egy kis mennyiségű modern önjáró tüzérség, amivel manőverezni tudunk, de az is igaz, hogy emellé én is beszereznék nagy mennyiségű, faék egyszerűségű tüzérséget is. Ahogy az ukránok használták az nem rendeltetésszerű. Túl sokat lőttek vele, nincs megfelelő képzettség, sem háttér sem a kapott technikához.
Az egész hadsereget is így képzelném, legyen egy profi elit, de amellett visszaállítanám a sorkatonaságot is svájci mintára, fegyver otthon mindenkinél. Viszonylag költséghatékonyan tudnánk 20 év alatt egy olyan hadsereget építeni, ami fenntartható, és ami mellett senkinek nem érné meg megtámadni minket. Látok erre szándékot, csak kissé el vagyunk késve.
A lakosság cirka 10%-a primitív bűnözésről él. Elkövetők+családtagok. Fegyver otthon? Csak legyen a fele, akkor is nagy lenne a rizikó.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Nem kell itt imperialista törekvésekről beszélni szerintem. Csak maradjunk a józan paraszti logikánál. Ha van egy szomszédom, aki a kerítés alá szarik, megmérgezi a kutyámat, és azzal fenyeget, hogy felgyújtja a házam, először figyelmeztetem, hogy ezt nem kéne (az oroszok figyelmeztették az ukránokat). Ha ez nem használ, szólok a rendőröknek ( megvolt pofázva a nato-nak, usának, eu-nak, hogy regulázzák meg az ukránokat). Ha ez se használ, átmegyek, lebaszok neki négyet-huszonötöt ( ez volt a Krim anexiója). Ha ez se használ, és már az asszonyt meg a gyerekeket bántalmazza ( orosz kisebbség ukrajnában), akkor átmegyek, kitaposom a belét, és elásom a kert végében a gecibe.

Így van. Az agresszorral pont ez történik. Még a pofonért is bemászott a hülyéje az ablakon hozzád.
;)
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 756
113

Finn kutatás: Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olaj, a gáz és a szén exportjával​


Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olaj, a gáz és a szén exportjával - írja a Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) finnországi székhelyű, független kutatóközpont keddi jelentésében.

Az árak meredek emelkedése miatt Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a fosszilis energiahordozók értékesítésével az ukrajnai háború első hat hónapjában – állapítja meg a Crea. Ez vélhetőleg több, mint amennyit Moszkva a háborúra kiad. A Crea 100 milliárd euróra becsülte a hadiköltségeket. A fosszilis energiahordozók exportja 43 milliárd euróval járulhatott hozzá az orosz költségvetéshez és az Ukrajna elleni háború finanszírozásához.

A kutatók megjegyezték, hogy bár az Európai Unió jelentősen csökkentette az olaj, a gáz és a szén importját Oroszországból az elmúlt hat hónapban, becslések szerint így is mintegy 85 milliárd dollárt fizetett orosz energiahordozókért. A Crea rámutat, hogy az uniós tagországok közül Németország vásárolt a legnagyobb értékben (19 milliárd euró) orosz olajat, gázt és szenet.

Globálisan ennél csak Kína fizetett többet (34,9 milliárd euró) az orosz energiahordozókért a szóban forgó időszakban. Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok harmadik legnagyobb fogyasztója Hollandia 11,1 milliárd euróval. A tanulmány az ukrajnai háború megindításának napja, 2022. február 24. és az augusztus 24. közötti időszakot öleli fel. A kutatóközpont az energiahordozók vezetékes és tengeri kereskedelméből származó adatok alapján készítette jelentését.

(MTI)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Emlékeztek, a zaporozsijei erőmű elleni támadás után volt egy videó (a "karórás") amin állítólag partra sodort ukrán kommandósokat láttunk.
Sokan arra tippeltek, hogy ukrán psyop volt, mivel a videó "látványosan" megrendezett: semmi vér, semmi látható sérülés, makulátlan egyenruhák, stb, de ugye úgy adták el, mintha orosz csatornák terjesztették volna. Kb az ukránok el akarták hitetni, hogy az oroszok csináltak fake videót, igazolva a partraszállási akció meghiúsulását, de mivel nyilvánvalóan hamisítvány a videó, mindenki azt fogja vinnyogni, hogy az oroszok hamis videót terjesztenek, nem is volt partraszállás, így diszkreditálódik a partraszállási kísérlet ténye is, és mindenki elfelejti ezt a kis félresikerült katonai akciót...
Igen, némileg nyakatekert :D

Nos, valóban fake a videó, kikerült a teljes verzió is:
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
egyebkent baromi jo, hogy a felesleges, nemhatasos, majd megveszik kinabol eszak koreabol, indiabol,eladjak majd a gazt kinanak, indianak, stb. az lett, hogy addig nem szallit az oroszt gazt amig ezeket a felesleges szankciokat nem oldjak fel.

ha ennyire nem hatnak a szankciok, akkor mit kell besertodni Putyinkanak ?