[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
Ma harmadszor írom le hogy minél több olvasó fusson bele a infóba.
Ébredjen a Ukrinform híreivel !
:)
Danilov: Nem lesz gyors győzelem, de ez egy olyan háború, ami nem fog évekig tartani

Danilov: Nem lesz gyors győzelem, de ez egy olyan háború, ami nem fog évekig tartani​

2022. 09. 07. 10:02
Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára úgy véli, az Oroszország által Ukrajna ellen kirobbantott háború nem ér véget gyorsan, de nem is fog hosszú évekig tartani.

Ezt az LB.ua-nak adott interjújában mondta – írja az Ukrinform.

– Nézze, nagyon óvatos vagyok ezzel kapcsolatban. Azt mondom, hogy egyszer - nehéz háború lesz; kettő - a győzelem a miénk lesz; három – nem lesz gyors győzelem, de biztosan nem évekre-évekre-évekre, ahogy most mondod” – mondta Danilov.

Szerinte Ukrajnának gondoskodnia kell arról, hogy győzelmünk után az oroszoknak egyáltalán ne legyen kedvük, ne legyen "foguk a szájukban valakit megharapni, ne csak minket".
Olvassa el még: az Orosz Föderáció fehéroroszokat toboroz a háborúba, és a területén keresztül küldi őket - Danilov
"És biztosan megtesszük veled, akkor nyugodtabbak leszünk. Nem hiszem, hogy össze kell hasonlítanunk azt, ami Izraellel történik, ott egy kicsit más a helyzet sok folyamat tekintetében” – mondta az NSDC titkára.

Mint arról beszámoltunk, az Orosz Föderáció február 24-én megkezdte az Ukrajna elleni háború új szakaszát - egy teljes körű inváziót. Ukrajna védelmi erői hevesen ellenállnak az orosz megszállóknak.
Köszi, roppant "hasznos" infók! :):D
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
A 87 gabonaszállító hajóból csak 2 ment Afrikába, a többi az EU-ba.

https://kuruc.info/r/4/248477/

Most komolyan, ekkora bohócok az oroszok, vagy ez az egész ami megy, csak valami idióta színjáték. Már a konfliktus kezdete óta nem tudom eldönteni.

Nem értem, miért van még ukrán légvédelem. Az oroszoknak tele vannak régi rakétákkal, amiket csaliként lehetne haszálni, hogy az ukrán légvédelem felfedje a pozícióit. A régi scudok vagy tocskák pont jók lennének erre a feladatra. Miért nincsenek az ukrán erőművek leválasztva a hálózatról már réges-régen? Miért nincsenek a legfontosabb hidak, vasúi csomópontok megsemmisítve?
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Valerij Fedorovics ukrán nyugdíjas a napokban állami kitüntetésben részesült, mert tavasszal a vadászpuskájával lelőtt egy Csernihovot bombázó SZU-34-est. Mai cikk a Ripostban. Ahogy láttam sörétessel. Nos úgy gondolom, ezek után semmi keresnivalójuk az oroszoknak ott. én legalább is a teljes légierőt kivonnám, leállítanám, további ilyen veszteségek elkerülése végett.... :D
Igen, ez egy erős történet, de a szu-34 nem stratégiai bombázó. : ))
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 033
10 068
113
Hopp, nem láttam hogy már itt jár a számláló.
Ez annyi mint a teljes német, olasz, francia, spanyol és dán működő állomány azt hiszem.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 013
113
Hopp, nem láttam hogy már itt jár a számláló.
Ez annyi mint a teljes német, olasz, francia, spanyol és dán működő állomány azt hiszem.
Erről eszembe jut egy vicc:
  • Mi történt?
  • Lezuhant egy kisrepülő a helyi temetőre.
  • És hány halott van?
  • Eddig 470 de még ásnak a tűzoltók... :D
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
903
10 248
93





18+

18+:mad:



18++







Elemzés térképpekkel



Ha valaki nem futotta volna végig a híreket.
Az, hogy az ukrán lélek utálja és démonizálja az orosz katonákat, rendben van.
De milyen beteg ember az, aki viccesnek találja az étlapon a megölt donbasszi gyerekek emlékművét mint koktélt, és viccet csinál az ogyesszai mészárlásból. Olyan marha vicces volt amikor megfojtották a terhes nőt és rágyújtották az épületet?
Egyúttal szép beismerése is az ukrán hőstetteknek.
Ezeket akarják egyes agyasok szomszédnak. Nem kell elkezdeni az "orosz támadt" dolgokat, mert a donbasszi gyilkosságsorozatok után ilyennek nyoma sem volt az orosznál. Ez a kulturális különbség. Kíváncsi vagyok ki fogja ezt majd relativizálgatni meg mosdatni...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Ha beüt a fagy akkor az oroszok megint felveszik a szopóálarcot. Köszönhető a harcjárműveik hibáinak.
Gondoljunk csak februárra, amig ment a motor meleg volt a tankban aztán ahogy kifogyott a tank a legénység szépen kiszállt és elbandukolt.
Valóban egy súyos hiba, hogy ha kifogy a tank, akkor leáll a vas. És ha leáll a vas, nincs fűtés.
xDD
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
903
10 248
93
Egyreszt, nem kell mindent elhinni Bokinak. Masreszt, amikor fejbelottek az ukran foglyokat az oroszok, akkor ti a jogos jussuknak tartottatok.... Harmadreszt Bergyanszk megszallt varos oroszbarat vezetojet robbantottak fel.... Szerintem legitim celpont volt...
1. A kivégzés videón volt, nem is cáfolta senki. Akkor mit nem kell elhinni?
2. Ki mit tartott jogos jussának? Ez valami olyan képzelgés mint Orbán pólóján Oroszország.
3. Szerinted mindenki legitim aki orosz. Szerintem meg a civilek nem lehetnek legitim célpontok, de neked ilyen az értékrended. Alapvetően a városvezetés feladata pl. az ivóvízhálózattól kezdve minden olyan biztosítása ami a civileknek létszükséglet. Az ukrán civileknek is, mert mit ad ég, az ukrán nemzetiségűeket valahogy nem vegzálják úgy mint az oroszt az ukrán uralom alatt...
A te elképzelésed szerint te is legitim célpont vagy, mint provokátor jobban is mint egy városvezető. Azt de ki lennél borulva ha megmerényelnének. Akkor rögtön fröcsögnél az oroszra.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 710
30 201
113

























18+






Elemzés térképpel.













 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 878
40 754
113
Az egyik ukrán katona, akit a Bayraktar irányításában való részvételre rendeltek ki, eltitkolta, hogy kiválasztja a Bayraktar irányításában részt vevő személyt. Segített megszervezni a török madár biztonságos leszállását a mi területünkön. Most már a Bayraktar is megvan. És maga a fiú hagyta el Ukrajnát, hogy a becsületesen megkeresett pénzét erre az üzletre költse.

Hozzáadok egy videót ugyanarról a Bayraktarról. A dátumot és a koordinátákat kifeketítettem, mert nem számít, hogy hol és mikor repül, vagy honnan száll fel, de a cél az, hogy megmaradjon, hogy az ukrán főparancsnokságnak könnyebb legyen megállapítani ennek a fontos eltűnésnek a részleteit.

Minden ukrán katonának és tisztnek tudnia kell, hogy egyenlő jogokkal rendelkezik az eladáshoz. Azt már tudja, hogyan lehet felvenni a kapcsolatot a donyecki vevőkkel. Jó üzletet!
Ах-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха…
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 783
14 188
113
A 87 gabonaszállító hajóból csak 2 ment Afrikába, a többi az EU-ba.

https://kuruc.info/r/4/248477/

Most komolyan, ekkora bohócok az oroszok, vagy ez az egész ami megy, csak valami idióta színjáték. Már a konfliktus kezdete óta nem tudom eldönteni.

Nem értem, miért van még ukrán légvédelem. Az oroszoknak tele vannak régi rakétákkal, amiket csaliként lehetne haszálni, hogy az ukrán légvédelem felfedje a pozícióit. A régi scudok vagy tocskák pont jók lennének erre a feladatra. Miért nincsenek az ukrán erőművek leválasztva a hálózatról már réges-régen? Miért nincsenek a legfontosabb hidak, vasúi csomópontok megsemmisítve?
Ahogy a nyugati katonai elemzők többsége várta, elviekben Oroszországnak pár nap alatt el kellett volna foglalnia Ukrajnát. Ez persze több milliós polgári áldozattal járt volna az ország egy füstölgő romhalmaz lett volna.
Ehelyett a csapatok megállnak a kezdeti lendület után és kezdődik egy sikertelen, "átverős" béketárgyalás sorozat, melyet az ukrán fél mint kiderült időhúzásra használt.
Csapatok felállása átrendezve kezdődik az általam csak "Fehér Elefánt a porcelánboltban" hadművelet..
Láthatod hogy semmi sem az aminek látszik, az egész világ át van verve valamilyen nagyobb cél, előre eltervezett indok miatt. Az ukrán háborúnak álcázófüstje kell ennek elleplezésére.
A játékhoz az Európai F.O.S médiasátor bohóc szepelőinek kottából való alakítása adja meg a figyelemelterelő aláfestést. Mintha egyik cél Európa aláásása lenne gazdasági oldalról, hiszen lelkesen követjük a nem általunk kitalált szankciókat. A Brexit nem ezért volt kitalálva és végigjátszva hogy Anglia ne zuhanjon együtt az Eu-val?
 
W

Wilson

Guest
tehát egy 100 lövéses szar .. ( lehet ezt kiképzési hiányosságokkal meg hozzá nem értéssel magyarázni,de 100 lövés az akkor is 100 lövés marad) :)
Milyen 100 lövésről beszélsz? Ha egy hónapon keresztül napi 100 lövést adnak le az ukrik a PZH 2000 önjáró tüzérségi rendszer lövegével az több lesz (2800) mint 2000 lövés...

csak emlékeztetőül....

Pontosan...

A 2S7 Pion lövegének élettartama 450 lövés...

Viszont a 2S19M1 "Msta-S orosz önjáró tüzérségi eszköz lövegének (amelyet valamilyen szinten össze lehet hasonlítani a PZH2000-l) 2000 lövés az élettartama.

 
  • Tetszik
Reactions: Giskard

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 121
113
Ha beüt a fagy akkor az oroszok megint felveszik a szopóálarcot. Köszönhető a harcjárműveik hibáinak.
Gondoljunk csak februárra, amig ment a motor meleg volt a tankban aztán ahogy kifogyott a tank a legénység szépen kiszállt és elbandukolt.
az ugye megvan neked is hogy nem a ruszkik rimánkodnak téli ruházatért ? ha már a hideget hozod fel mint opciót .. annyiban igazad van,hogy az ukránok nem fognak belefagyni a tankjaikba mert nem igazán lesz mibe
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Ahogy a nyugati katonai elemzők többsége várta, elviekben Oroszországnak pár nap alatt el kellett volna foglalnia Ukrajnát. Ez persze több milliós polgári áldozattal járt volna az ország egy füstölgő romhalmaz lett volna.
Én ezzel vitatkoznék egy kicsit.
"Pár napos" győzelmet csak akkor érhettek volna el, ha másik kormányt ültetnek hatalomba + a hadsereg egy jelentősebb része átáll/leteszi a fegyvert (ezzel számoltak, mivel eleinte a laktanyákat nem támadták, ez alól csak az azov és néhány másik "regiment" volt kivétel). Szóval nem lett volna feltétele a több millió halott; egyébként ilyen sok halott ennyi idő alatt, legfeljebb atommal lett volna lehetséges. "Pár hét" lett volna akkor, ha a nagyobb városokat körbekerítik és a vidék jelentős részét elfoglalják, s mondjuk olyan városokat, mint Zaporizzsja, Mikolajiv, Szumi, Csernyihiv stb. menetből bevesznek, de a vidék tartása, a helyi lakosság támogatása nélkül, ennyi katonával kb. lehetetlen. Eleve egy 35-40 milliós országról beszélünk 200e katonával (nem számolva a dnr lnr egységeit) ez azt jelenti, hogy ~200 emberre jut 1 katona (de legyen mindennel együtt ~100ember/1 katona).
Szvsz ezen esetekben is legfeljebb az "aktív" szakasz ért volna véget, mert utána ukrán szabotázs-akciók sorozata következett volna be.
Én úgy vélem, hogy az oroszok csak akkor érhetnek el komoly sikert, hogyha az általam leírt opcióból valamelyik megvalósul (hatalomváltás - orosz szemszögből pozitív irányba -, illetve a katonaság fegyverletétele), mivel a totális mozgósítást én lényegében kizárnám. Ha akarták volna, már meglépték volna, hogy erre sorkerüljön a jövőben nagyon kis valósznűséggel bekövetkező forgatókönyveknek kellene megvalósulni. *Itt ami még komoly befolyásoló tényező lehet, az esetleg fellépő lőszer- és üzemanyaghiány ukrán oldalról.
A Brexit nem ezért volt kitalálva és végigjátszva hogy Anglia ne zuhanjon együtt az Eu-val?
Jelenleg Anglia is zuhan. A legtöbb chart 1979-ig követi vissza a font/usd árfolyamot, s ezeken az látható, hogy ennél gyengébb a font a dollárral szemben csak 1985-ben volt.

*Szerk.
 
W

Wilson

Guest
Ahogy a nyugati katonai elemzők többsége várta, elviekben Oroszországnak pár nap alatt el kellett volna foglalnia Ukrajnát. Ez persze több milliós polgári áldozattal járt volna az ország egy füstölgő romhalmaz lett volna.
Ehelyett a csapatok megállnak a kezdeti lendület után és kezdődik egy sikertelen, "átverős" béketárgyalás sorozat, melyet az ukrán fél mint kiderült időhúzásra használt.
Csapatok felállása átrendezve kezdődik az általam csak "Fehér Elefánt a porcelánboltban" hadművelet..
Láthatod hogy semmi sem az aminek látszik, az egész világ át van verve valamilyen nagyobb cél, előre eltervezett indok miatt. Az ukrán háborúnak álcázófüstje kell ennek elleplezésére.
A játékhoz az Európai F.O.S médiasátor bohóc szepelőinek kottából való alakítása adja meg a figyelemelterelő aláfestést. Mintha egyik cél Európa aláásása lenne gazdasági oldalról, hiszen lelkesen követjük a nem általunk kitalált szankciókat. A Brexit nem ezért volt kitalálva és végigjátszva hogy Anglia ne zuhanjon együtt az Eu-val?
Szerintem mindenki abban hisz amiben csak akar, és én tiszteletben is tartom mindenkinek a "hitét", de azért azt tanulságos látni,hogy április óta ebben a topikban az orosz oldal hívei közzül páran időröl időre "megjövendölték" az ukrán haderő és állam összeomlását ,de ennek ellenére semmi sem változott az oroszok még mindig nem tudták elfoglalni Donbaszt a herszoni fronton sincs változás az ukrik pedig ugyanúgy tartják magukat, a nyugat minden korábbi orosz párti jóslat ellenére önti a pénzt és fegyvert Ukrajnában, Putyin nem mozgósít.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Véleményem szerint nekik nem okozna problémát a ma már nem élvonalnak számító jelenleg Ukránok használt rendszerek elnyomása,zavarása hasonló helyzetben.Engem azért kicsit meglepett hogy az Oroszoknak ez gondot okoz elvégre ők is használják őket jól ismerik ezeket.Kérdéses mit kezdetének egy olyan ellenféllel akik most élvonalban lévő nyugati rendszereket használnak(Patriot Pac3,Thaad).
Azt mindenesetre láttuk, hogy nem nagyon tudtak mit kezdeni a Scuddal. Ami azért nem egy modern orosz rakéta.
Nem az számít hogy mennyit tudsz lőni, hanem hogy mennyi célpontot tudsz megsemmisíteni és azt milyen távolságra.

Ez olyan mintha egy boxmeccsen az ütések számát néznéd, amikor egy jó ütéssel is lehet nyerni.
Amúgy azt ugye tudod, hogy a boxmeccsen az ütések számát nézik?