[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 981
22 838
113
Usa szépen keres a palagáz-pala olajon és "mellékesen"a fegyver lobbi is szépen keres nekik nagyon nem kerül pénzbe ez az egész.Mellékesen megerősítik,növelik Európai befolyásokat.Itt is egy szép "üzlet" kezd összejöni"
erről beszéltem kb
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Nem csinált senki segget a szájából. Erre szerintem senki sem számított. Ahogy arra sem, hogy ekkora mértékben, eddig kitart a nyugat támogatása. Ha az oroszok valahol hibát követtek el, akkor az februárban volt, amikor "puha" háborúba kezdtek. Az első héten kellett volna úgy neki indulni, hogy megtörjék az ukránokat. Innét nagyon nehéz lesz, de az oroszoknak még mindig bőségesen van tartaléka. Sajnos úgy néz ki, az orosz haderő igazi vízfejű óriás, ami igen lassan mozdul. Ez nem jelenti azt, hogy két hét múlva nem lendül be, nyilván, a fejleményeket is figyelembe véve ennek nagyon nagy ára lesz.
Dehogynem. Minden időpillanatban azon vannak, hogy az ellenséget totálisan alábecsüljék, képességeit, eredményeit elrelativizálják. Az elmúlt hetekben minden nap minden órájában elpofázzák, hogy "jaj má kifulladt az ellentámadás" (már akkor is, mikor el sem indult) és minden bizonyítékot nélkülözve posztolnak ordas baromságokat 2-3000 fő ukrán halottról meg százas nagyságrendű vesztett technikáról valami falunál.

Itt is az emberek egy stratégiai mélységbe betört több dandárból álló csoportosulásról költik a meséket, hogy azokat majd az oroszok katlanba zárják. Mivel, b*sszátok meg, honnan? Izjum gyakorlatilag körbe van zárva és minden oldalról nyomás alatt van úgy, hogy az ott lévő egységek alapból ki vannak fáradva és az erejük jelentős részét elvesztették. Kupjanszk felszabadúlt, azt ukránok keletről az oszkilnál védekeznek, ha egyáltalán lesz onnan bárminemű orosz ellentámadás, északról meg a az autópálya mentén tudnak védekezni ismét vízi akadályokkal és dombokkal tűzdelt területen 40km-es fronton, amelyet két jelentős vízi akadály határoz meg.

A sok helyi nagyeszű nem hogy a hadászathoz nem ért semmit, egy szájba tekert földrajzi térképet nem képes értelmezni. Ezek persze osztják az észt meg a röhögős reaktokat, de hát na, mit lehet mondani? Ennek az állítólagos "haditechnikai" fórumnak maradtak az orosz trollok meg hasznos idióták röhögős reaktjai meg dagályos megmondásai, az oroszoknak harkiv oblasztban meg marad az oszkil átúszása.
 
K

Kopi2000

Guest
dudi - az a mennyiség ami odakerült, a többszáz t72-es, a cézárok, a nyugati APC-k, hummvee-k stb stb, annak a nagy része 100%, hogy vasúton érkezett. vasút nélkül meg lett volna b@szva az egész, ez tény.

Múltkor is tettem be infót, hogy nyikolajevből egyenesen murahovkáig vitték az erősítést vasúton. 15 km davidi brodtól. Ez vicc, hogy ilyen még lehet. Gondolom Nyikolajevbe is vasúton érkezett az egész.

Én eddig hozzáértőnek gondoltalak, de ha te azt hiszed, hogy ezt főleg közúton szállították ukrajnáig, vagy ukrajnán belül a frontig, akkor nincs miről beszélni. A déli front légvonalban 800, a harkovi 1000km a lengyel határtól. Vasút nélkül szerinted eljutott volna ez a többszáz, többezer harcjármű a frontra? De leírtam azt is, hogy emellett közúti átkelőket, hidakat, csomópontokat, üzemanyag utánpótlást is támadni kellett volna.

1 kérdésem lenne: szerinted nem az lett volna az első számű prioritás orosz részről, miután egyáltalán felmerült a nyugati támogatás, hogy ezeket a vonalakat megsemmisítsék, hogy a nyugati utánpótlást ellehetetlenítsék még akkor, mikor az ukrán a sebeit nyalogatja márciusban?
Miert vagy ennyire erdekelt az oroszok gyozelmeben?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Egyébként nem aggódok az oroszok miatt, van még mit bevetni, meg lesz is. Illetve hát, Izjumot is elfoglalták már pár hónapja, a drága ukránok meg azóta többet gyengültek, mint ők.

Stratégiai csapásmérést nem láttam még, ez némileg furcsa.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113
A jelentések szerint a csapatok kivonulnak Izyumból Oszkolon túl, hogy elkerüljék a bekerítést, ha az ellenség Oszkolba és Gorokhovatkába áttör. Úgy tűnik, a jelenlegi szakaszban nem lehet megtartani a logisztikát Izyumban, ezért a kazán elkerülése érdekében a csapatok megtartása mellett döntöttek.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Igen, Izjumnak annyi

Harkiv régió nagy részét elhagyjuk. Ez egy katonai katasztrófa. Súlyosan alulteljesítettek vagyunk. A helyzeten csak a HARC kihirdetése Ukrajnának, a hadiállapot bevezetése és a mozgósítás fog javítani. A közeljövőben, és jobb esetben - MOST.
Semmi más nem fog segíteni, ez már nyilvánvaló. Nincs más szavam a számotokra.

Hát ez tényleg elég gáz..
Valóban vagy mozgósítanak, vagy Harkivnak annyi..

Olvastam egy olyat is, hogy bucsa-2 épp készülőben van.. ezerrel dolgoznak a nyugati "háborús bűn nyomozók"
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 904
113
Egyébként nem aggódok az oroszok miatt, van még mit bevetni, meg lesz is. Illetve hát, Izjumot is elfoglalták már pár hónapja, a drága ukránok meg azóta többet gyengültek, mint ők.

Stratégiai csapásmérést nem láttam még, ez némileg furcsa.
Szíriában háborúznak és éppen flottagyakorlat van Kínával. Nem tudom mit képzelnek az ukránok? Max. megint meghal 30k kiképzett katonájuk.

Megj. olyan ez, mint 1944 decembere. Visszavonulás, és mintha Balakliya lenne Bastogne?
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Izjum is visszakerült a hoholokhoz (több helyen olvastam, ez az egyik)
Na de elvtársak hogy lesz így bekerítés???!??!?!?!?!??!
Ja, cirqle... várjunk csak - mi beszéltünk valamiről pár napja...
Erre térjünk vissza egy hónap múlva, és meglátjuk ki nyel brét tövig. Az orosz VM és összes szócsöve már egy hónapja bejelentette hogy lenyomták az addig nem is létező támadást. Mostanság is még mindig ezt tolják, a front közeléből írók meg enyhén más véleményen vannak.
Csak nehogy az legyen mint minden más ilyen dagályos bejelentésnél. Jujjuj Liszicsanszk körbe lett zárva, 999999 ukr katona katlanban, Bahmut már másfél hónapja holnap elesik, Szlavjanszk már el is esett stb...
Ezt egy hete beszéltük. Eddig nagyon tele van a szátok... 3 hét múlva mennyire lesz tele? :rolleyes:
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 721
113
09.09. események...


























**************




 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113

Tüzes pokol Ukrajna Fegyveres Erői számára a „Bátrak” felől Kupjanszk irányába​


Erősítés érkezett: az "O" csoport "hurrikánjai" tüzes poklot rendeztek Kupjanszk irányába.

Az "orosz tavasz"
részleteiről a felvételt biztosító katonai forrás számolt be.

Az MLRS "Hurricane" hadosztálya hatalmas lövöldözést hajt végre az előrenyomuló ukrán fegyveresek ellen.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662800745

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Az orosz politikai vezetés a kezdetektól fogva úgy ahogyan van kukázta az orosz katonai doktrínát.
Objektivan valszeg a világ bármelyik hadserege belerokkanna, ha Putyin vezeti a hadmuveleteit. :oops:

---
Strelkov: https://t.me/strelkovii/3200

Megerősítem, hogy csapataink elhagyták Kupjanszk nyugati részét (kb. a város 2/3-át). Azt már megjegyezték, hogy "helyes taktikai döntés volt túllépni a vízakadályon, és ott védekezést szervezni".

Szemléltetésképpen - az évnek ebben a szakaszában az Oskol folyó bárhol gyalogosan átgázolható, és egyáltalán nem akadály a lánctalpas és terepkerékpáros felszerelések számára.

Arra is emlékeztetek, hogy az érintett önkormányzatok (pl. Severodoněck), amelyeket a ZSU folyó választ el a "nagy országtól", hetekig védték.

Nyilvánvaló, hogy a folyamatban lévő akut hadműveleti válság a front nagy részén már komoly vereséggé nőtte ki magát. Most lényegében csak arról beszélhetünk, hogyan lehet megállítani a további elmélyülést, és megakadályozni, hogy a hadműveleti vereség stratégiaivá nőjön...Még akkor is, ha az valójában már nőtt. A „kezdeményezésért folytatott csatát” már megnyerte az ellenfél. Most arról kell beszélnünk, hogy ne engedjük, hogy a ZSU körülvegye és elpusztítsa csapataink nagy részét.

És igen, erre számítottam.

PS: A Limanská és Lisičanská fronton folytatott (állítólagos) ellenséges hadműveletekről még mindig vannak meg nem erősített információk.
Donyeck nagyon erős ágyúzás alatt áll.

Szerintem a déli védelméhez vittek mindent, igy a gyenge moralú, rosszul felszerelt és motiváltan erők nem fejtették ki ellenállást.
A jó hírszerzési adatok fontosak a sikerhez.
Szóval az ukrán áttörés inkább emiatt sikerülhetett, mintsem a jól felkészült, felszerelt csapatok miatt. Ettől függetlenül tisztelet a bátorságuk előtt.

A ukrik most jól kitombolják magukat, majd jön a másnap.....

A nehéztecnika kullog a dzsihádmobilok után.

Hochholok...

Gyenge orosz rendvédelmi erők biztosították a területet.

Nem kell átcsoportosítani. Ott a 3.hadsereg, amit véletlenül most állítottak fel.

Az oroszok most bekerítenek....a bogrács alá begyújtanak...majd jön a sivalkodás, meg az fogak csikorgatása.

Pontosan erről van szó. A talmi fotózkodásért bevállaltak egy komoly pofozkodást.

hegyénállóháromszögbenneegyO (muff jel)

Gyönyörűen látszik minden. Soledarnal még támadnak is. Harkov üres, nincs ukrán katona, a 3.hadsereg pedig begaloppozik, és körbezárja.

Nincs harmadik hadsereg. Az Army Corps szerintem hadtest. De a ruszki összfegyvernemi hadsereg is csak dandár okkal rendelkezik, nincsenek alá rendelt hadosztalyai.
így ez a 3. hadtest (akár hadsereg néven) egy összfegyvernemi magasabbegység, nem összhaderőnemi hadsereg. Tehát pár dandár, ezred erővel bír, kérdéses személyi állománnyal.
Ráadásul nagyrészt délre indult eredetileg...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Demkó face

Orosz vélemények az ukrán offenzíváról. Egy tisztviselő ismerte el az orosz állami tévében, hogy jelentős ukrán siker az áttörés, egyébként szürreális módon teljes tagadás van.

"Az orosz felső vezetés publikusan ma sem foglalkozott az ukrán áttöréssel: ez vagy hiányzott a hírekből, vagy kifejezetten tagadták. RU UN nagykövete pl. tagadta, hogy UA áttörés egyáltalán létezik, és szerinte erről beszélni sem lehet. Peszkov Kreml szóvivő megtagadta az UA áttörés kommentálását. A RU MoD pedig a szokásos, napi tájékoztatóban továbbra is sorolja az UA haderőnek okozott veszteségeket, nem foglalkozva az UA áttöréssel.
  • Korábban, az ukrán áttörés első sikerei láttán egyes orosz elemzők azt állították, hogy UA a "dupla vagy semmi" típusú vállalkozásba kezdett. "Nagy bátorság" UA részéről az áttörés helyszínére és a mélységbe vonni jelentős tartalék erőket a támadás sikerének kifejlesztése céljából, mert ha az oroszok szétverik az UA támadó csoportosítást, akkor UA "mindent elveszített", az UA mélység tartalékai kimerültek stb. A támadó csoportosítás több szempontból is ki van szolgáltatva az erősebb félnek, már amennyiben RU az utóbbi szerepét fogja eljátszani a műveletek kifutása során, legalábbis a végeredményt tekintve.
  • Egyes orosz elemzők korábban már vizionálták az őszi orosz műveleti tervek meghiúsulását, mint lehetséges folytatást. Még abban is kételkedtek, hogy az orosz katonai vezetés, amely "átaludta az UA áttörést", érzi a helyzet súlyosságát és a kimenetel fontosságát.
  • Az egyik orosz elemző tegnap idézte Putyin híres mondatát, (mi, oroszok) "nem harcolunk igaziból" UA-ban és azt állította, hogy itt az idő, hogy RU "igaziból harcoljon" (pl. eddig RU az UA döntéshozókat Kijevben nem bombázta stb.).
  • Egy befolyásos milblogger tegnap a kialakult helyzetet az ukrajnai orosz speciális katonai műveletek kezdete óta kialakult "legsúlyosabb válságnak" nevezte (ez utóbbi szerintem a Kijev-környéki műveletek lefolyása ismeretében vitatható, de lehet mellette és ellene érvelni).
  • RU állítólag stabilizálta a frontot, és az ukrán támadásokat - pl. Kupjanszk elfoglalása céljából - visszaverték, ami miatt a helyi UA erők védelemre rendezkedtek be. Szerinte a helyzet RU szempontból ma sokkal jobb, mint tegnap, de RU részről még nincs áttörés a helyzet kezelését tekintve.
  • Orosz források számos filmes, helyszíni tudósítással mutatják, jelentős tartalék erők tartanak az összecsapások helyszíne felé (hosszú katonai menetoszlopok a legkülönbözőbb technikával, beleértve az TOSZ nehéz lángszórókat, az URAGAN nehéz sorozatvetőket, és persze rengeteg gyalogság, páncélozott szálító harcjárművek tréleren stb.
  • RU Mi-26 nehéz katonai szállító helikopterekkel (is) a helyszínre szállítja a katonákat és a haditechnikát (20 tonna teher, 80 katona, vagy 60 hordágy / Mi-26 nehéz katonai szállító helikopter), méghozzá - ez új információ - TÖBB SZÁZ KILOMÉTERES TÁVOLSÁGOKBÓL."

Ahogy már sokszor írtam, elképesztően hanyag az orosz hadsereg. Az, hogy nem építettek ki málységben védelmet, elég valószínű, úgy tűnik semmilyen késleltető műveletet sem tudtak végezni. Egy 50 km-es haladás ennyi idő alatt elképesztő, különösen úgy, hogy az orosz légierő papíron a világ második légiereje.

Pár hete valaki kérdezte, hogy mi a tüzérségi klopfoló ellenszere. Nos, ha egy frontszakaszt elhanyagolnak, azt az ellenség észreveszi, és át tudja törni és manőverezni tud, azzal az orosz tüzérség jóval kevesebbet tud kezdeni. A manőver az ellenszer - de nem gondoltam volna, hogy ilyen sebességű tud lenni az ukrán hadsereg.

Emberben ukrán túlerő van az első naptól kezdve - tény. De abszolút nem értem, hogy az orosz légierő mit csinál, nem csinál, a mozgó páncélosok ellen a harci helikopterek ellenszer tudna lenni - de alig látni ilyen videót orosz oldalról - talán kettőt láttam a lisziccsanszki ukrán visszavonulásnál, ami közvetlen célzással járművet lőtt ki.

Egyes orosz milbloggerek forgatókönyve arról, hogy majd bekerítik a betört ukrán csoportosítást túlerőt feltételez, nem látni, hol van ekkora orosz tartalék. Ha van is, sokkal jobb helyzetben sem tudták (mariupolt kivéve) komoly katlanba zá rni az ukránokat.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Demkó face

Orosz vélemények az ukrán offenzíváról. Egy tisztviselő ismerte el az orosz állami tévében, hogy jelentős ukrán siker az áttörés, egyébként szürreális módon teljes tagadás van.

"Az orosz felső vezetés publikusan ma sem foglalkozott az ukrán áttöréssel: ez vagy hiányzott a hírekből, vagy kifejezetten tagadták. RU UN nagykövete pl. tagadta, hogy UA áttörés egyáltalán létezik, és szerinte erről beszélni sem lehet. Peszkov Kreml szóvivő megtagadta az UA áttörés kommentálását. A RU MoD pedig a szokásos, napi tájékoztatóban továbbra is sorolja az UA haderőnek okozott veszteségeket, nem foglalkozva az UA áttöréssel.
  • Korábban, az ukrán áttörés első sikerei láttán egyes orosz elemzők azt állították, hogy UA a "dupla vagy semmi" típusú vállalkozásba kezdett. "Nagy bátorság" UA részéről az áttörés helyszínére és a mélységbe vonni jelentős tartalék erőket a támadás sikerének kifejlesztése céljából, mert ha az oroszok szétverik az UA támadó csoportosítást, akkor UA "mindent elveszített", az UA mélység tartalékai kimerültek stb. A támadó csoportosítás több szempontból is ki van szolgáltatva az erősebb félnek, már amennyiben RU az utóbbi szerepét fogja eljátszani a műveletek kifutása során, legalábbis a végeredményt tekintve.
  • Egyes orosz elemzők korábban már vizionálták az őszi orosz műveleti tervek meghiúsulását, mint lehetséges folytatást. Még abban is kételkedtek, hogy az orosz katonai vezetés, amely "átaludta az UA áttörést", érzi a helyzet súlyosságát és a kimenetel fontosságát.
  • Az egyik orosz elemző tegnap idézte Putyin híres mondatát, (mi, oroszok) "nem harcolunk igaziból" UA-ban és azt állította, hogy itt az idő, hogy RU "igaziból harcoljon" (pl. eddig RU az UA döntéshozókat Kijevben nem bombázta stb.).
  • Egy befolyásos milblogger tegnap a kialakult helyzetet az ukrajnai orosz speciális katonai műveletek kezdete óta kialakult "legsúlyosabb válságnak" nevezte (ez utóbbi szerintem a Kijev-környéki műveletek lefolyása ismeretében vitatható, de lehet mellette és ellene érvelni).
  • RU állítólag stabilizálta a frontot, és az ukrán támadásokat - pl. Kupjanszk elfoglalása céljából - visszaverték, ami miatt a helyi UA erők védelemre rendezkedtek be. Szerinte a helyzet RU szempontból ma sokkal jobb, mint tegnap, de RU részről még nincs áttörés a helyzet kezelését tekintve.
  • Orosz források számos filmes, helyszíni tudósítással mutatják, jelentős tartalék erők tartanak az összecsapások helyszíne felé (hosszú katonai menetoszlopok a legkülönbözőbb technikával, beleértve az TOSZ nehéz lángszórókat, az URAGAN nehéz sorozatvetőket, és persze rengeteg gyalogság, páncélozott szálító harcjárművek tréleren stb.
  • RU Mi-26 nehéz katonai szállító helikopterekkel (is) a helyszínre szállítja a katonákat és a haditechnikát (20 tonna teher, 80 katona, vagy 60 hordágy / Mi-26 nehéz katonai szállító helikopter), méghozzá - ez új információ - TÖBB SZÁZ KILOMÉTERES TÁVOLSÁGOKBÓL."

Ahogy már sokszor írtam, elképesztően hanyag az orosz hadsereg. Az, hogy nem építettek ki málységben védelmet, elég valószínű, úgy tűnik semmilyen késleltető műveletet sem tudtak végezni. Egy 50 km-es haladás ennyi idő alatt elképesztő, különösen úgy, hogy az orosz légierő papíron a világ második légiereje.

Pár hete valaki kérdezte, hogy mi a tüzérségi klopfoló ellenszere. Nos, ha egy frontszakaszt elhanyagolnak, azt az ellenség észreveszi, és át tudja törni és manőverezni tud, azzal az orosz tüzérség jóval kevesebbet tud kezdeni. A manőver az ellenszer - de nem gondoltam volna, hogy ilyen sebességű tud lenni az ukrán hadsereg.

Emberben ukrán túlerő van az első naptól kezdve - tény. De abszolút nem értem, hogy az orosz légierő mit csinál, nem csinál, a mozgó páncélosok ellen a harci helikopterek ellenszer tudna lenni - de alig látni ilyen videót orosz oldalról - talán kettőt láttam a lisziccsanszki ukrán visszavonulásnál, ami közvetlen célzással járművet lőtt ki.

Egyes orosz milbloggerek forgatókönyve arról, hogy majd bekerítik a betört ukrán csoportosítást túlerőt feltételez, nem látni, hol van ekkora orosz tartalék. Ha van is, sokkal jobb helyzetben sem tudták (mariupolt kivéve) komoly katlanba zá rni az ukránokat.
Esélyed 1 total8s orisz csőd
Demko face 2

Egy komment: "Kupjanszk is elesett éjszaka, a 3.hadtest maradékai mozgosítva, de harcértékük kérdéses, az állomány 90% nem volt még harcokban...Izumot szerintem kiüritik az oroszok, persze a következö 48 órától függ....orosz deszantosokkal próbálják itt ott stabilizálni a helyzetet...egyenlöre az aktivitás elönye még az ukránoknál van...tényleg izgalmas katonai történész szemszögéböl is nézni most mi folyik....ha sikerül az ukránoknak még délen...Azov stb. elörenyomulni....akkor baj lesz az orosz vezérkarnál.....

ha képesek kivárni az ukránok az esös idöszakot, ami jövö héttöl jön...tartható amit most elfoglalnak."

Ha Kupjanszk elesett, orosz oldalról Lyman a kérdés. Ha az is megy, Izium jövője kérdéses, és ha onnan visszavonulnak, elfelejthetik a Donbasz bevételét jó id őre.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem olvastam vissza, még csak tegnap esténél járok.


De ha ez igaz, akkor sokkal komolyabb eredményeket értek el a szomszédaink, mint amit az elmúlt hónapokban legvadabb rémálmainkban is kinéztünk volna belőlük akár.
Az 50 km előre nyomulásnál azt mondtam, mint az oroszokra Popaszna után a falvakra. Popaszna egy kézzel fogható eredmény, de több hónapig csak falvak tucatjai, amik egy ellentámadásnál könnyen visszaszerezhetőek. Az eredményeket akkor váltották készpénzre, amikor Liszicsanszkot és a többi nagy várost befoglalták. És igen, azokat megtették. Ugyan ezt mondtam az elmúlt napok ukrán eseményeire is, hogy nehezen védhető falvak, de nagy területi nyereség.
Ám legyünk hideg fejű elemzők! Kupjanszk nem egy pici falu, hanem egy stratégiai fontosságú város, közlekedési csomópont. És tegnap késő este már hírek jöttek, hogy a ruszkik Izjúmtól északra sem tudtak egy biztonsági sávot tartani, ott egy jelentős csoport lassan teljesen be van kerítve.

Mindenki hihet abban, amiben szeretne. Nem hiszem, hogy ez az orosz hadsereg végét jelentené és holnap már a Kreml ágyúzását látnánk. De az elmúlt hónapok narratívája, hogy az orosz tűzhenger lassan is, de meg előre, az önmagában igaz elbeszélésnek tűnik. Az, hogy az ukránok nem tudnák pótolni a veszteségeiket és szép lassan elfogynak, mint a gyertyaszál, az szerintem most cáfolódott. Az elmúlt fél évben az ukrán hadsereg nem gyengült, hanem erősödött. Fél évvel ezelőtt nem voltak meg a képességeik egy sikeres áttörésre.