[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Putyin a háború új szakaszát készítheti elő

Az orosz állami tulajdonú vállalatok és az oligarchák új utasítást kaptak Vlagyimir Putyintól, miszerint hozzanak létre katonai magáncégeket, ezzel is támogatva az Ukrajna elleni háború új szakaszát – írta közösségi oldalán az egyik legismertebb oknyomozó újságíró, Christo Grozev.

Mint fogalmazott, Putyin szerint minden orosz kudarc, amely a harctéren történt, a katonák korrupciójából fakad. Emiatt szólította fel az állami vállalatokat és az oligarchákat a katonai magáncégek létrehozására. Az oknyomozó szerint a háború „új szakaszát” októberben kezdik meg az oroszok.

Forrás: https://kuruc.info/r/4/248700/
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
324
2 123
93
A felét sem mondtam, amit irsz ezért sztem egymast ne idézgessük. Alapvetően meg tudja oldani az EU az alternativ beszerzést, de nem 2 ev alatt és drágábban. Ettől függetlenül Mo. stratégiai erdeke, hogy legyen alternativ beszerzési lehetőség!!

Csak 1 példa. Augusztus elején elzárták az ukránok az orosz olajtranzitot. Ha a MOL nem perkál, nézhettünk volna mint a lukinyúl, mert Batta, Pozsony máshonnan nem tud orosz olajat kapni. Ha ebből nem érted, miert fontos alternativ beszerzési lehetőség, nem tudok segíteni. .

Ezért volt dicséretes a déli gázvezeték Ukrajnát megkerülve, mégha jelenleg csak orosz gáz jön belőle. De olaj eseten, mind a ruszki, mind az ukrán rezsimnek ki vagyunk szolgáltatva.
Tudom erre a terv a magyar-orosz határ. De augusztus elejéhez képest az oroszok haladtak 100km-t, hátra.....

Már ezerszer leírtam, hogy Mo. érdeke a gyors orosz győzelem lett volna nem ez a szerencsétlenkedés, amit Putyin művel. Ezzel Mo. mozgásterét folymatosan szűkíti. A tököm se csápol Zselének, de egyszerűen ha kettőt hátrébb lépsz lathatood, hogy a háborúban jobban teljesit mint Putyin. Eddig mindenképp. Ez független a szimpátiától.

És nekem jobbosként, nacionalistaként, Brüsszel ugyanaz mint Moszkva. Mindegyik csak addig fontos, amig az előnyünkre használjuk. Moszkva az elmúlt 1 évben lassan több kárt okoz Mo. nal, mint a brüsszel kultrmarxista, woke elit.
Zselének jóval egyszerűbb a dolgamint Putinnak sőt!!:továbbra is szinészet.Egy jelkép egy arc stb...egyszemélyes propaganda osztag..Ehhez a hadművelthez is mi köze?A döntéseket ő hozza?És főleg :ő tervez???Én kizárom.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 938
113
Véleményem szerint két fajta történet zajlik. A háború és a gazdasági háború.

A háború célja az oroszoknak, hogy az oroszok az oroszok lakta területeket bezsebeljék. Minimum. De nem elképzelhetetlen, hogy még ennél is többet akarnak, vagy mindent, ami simán egybe esne az ukrán csapatok kicsinálásával, és a náciatlanítással.

Viszont, mivel március óta az figyelhető meg, hogy az oroszok alig, vagy szinte semmit nem tesznek az előrenyomulásért abban az értelemben, amit megszokhattunk tőlük, pl. Grúziában, a Krímen, Kazahsztánban, hanem egy update látható a Szíriai kavarásfélén picit nagyobb keretek között, picit nagyobb erővel, közvetlenül Oroszország mellől, úgy látom, hogy nem cél a háború gyors befejezése, legalábbis idén nem így tervezik.

Annál inkább egyfajta gazdasági háború figyelhető meg a velük ellenséges országok ellenében, amelynek hatása akár Európában, akár az USAban lecserélheti majd a jelenleg kormányzó elitet. Ehhez viszont húzni kell. Esküszöm, simán el tudom képzelni, hogy azért mentek ki, vonultak hátrébb, nem háborúznak, vetik be a tartalékokat és a hadsereg javát (bár ha abból indulok ki, hogy a februári események is egy hadgyakorlat után kezdődtek, a Vosztoknak akár lehet majd ilyen iránya is, akár, akár akár ..., de ott még nem tartunk), vagy késleltetik az ellentámadást, tartják meg a településeket, mert ők még nem tervezik a háború végét. Viszont mivel nem látjuk, senki itt, az ukrán veszteségeket, vagy nem akarjuk látni, vagy azért, mert amit közölnek, nem kóser vagy azért mert azt mondják egyesek, hogy nem kóser úgysem, felesleges itt hoholni az adatok után, Ukrajna ugye a twitteren bejelentette, hogy győz, nyomul előre, mint akinek szarnia kell, tök mindegy ki mit mond, így simán fogalmunk sincs, hogy milyen hadereje maradt ukránéknak amivel ugye Silvio szerint már Luhanszig nyomulnának .........., de tegyük fel még van. De mire elég 35k emberke? Vagy ki tudja mennyi maradt meg belőle. Az elfoglalt városok megtartásához, ahogy - egyes források szerint - az oroszoknak se volt elég, akkor az ukránoknak miért is lenne elég, főleg ha elkezdenek mészárolni és magukra haragítják az addig semleges helyieket is? Na mindegy, mondjuk ki semmennyire nem lesz nekik se elég. És akkor eljutottunk oda, hogy míg az ukrán megy előre, "sikereket ér el", mégiscsak fogy keményen, ez biztos. Ellenben sok harcot az orosz nem vállal be, nagyobb veszteségei nincsenek.

Ez több féle módon folytatódhat:
1. megsemmisül kb. csak a tüzérségi, légi és egyéb csapásoktól az oroszokkal kontaktot se elérő ukrán haderő, a hadművelet emberi erő hiányában véget ér.
2. visszavonulnak oda ahová, amint átutalják nekik az első 9 milliárdot, már ami maradt, és végigtelelik az évet saját vonalak mögött, néha egy-egy támadás az újabb 9 milliárdért.
3. megsemmisül az ukrán nehéztechnika, a maradék ukrán élőerő visszavonul aztán néz ki a fejéből, hogy most mi lesz, hogyan tovább hátország és tél?
4. beszállnak az oroszok és az orosz utánpótlás, és visszaszorítja az ukránokat, majd ameddig tud, nyomul tovább előre.

Ami biztos, hogy az orosz célok között, az ukrán vereségen túl a szankciók miatt szerepel a nyugati államok gazdasági tönkretétele, csak megfelelő időben, és ez a tél. Egyetlen dilemmája az oroszoknak, hogy pl. a velük nem ellenségesek, Magyarország, Szerbia IS ugyanonnan kapja a gázt és az olajat, mint ahonnan a velük ellenségesek ...

Hogy aztán a lehetőségek közül mi fog megvalósulni, tök mindegy, de ha az orosz elkezdte az infrastruktúrát lerombolni, az ukrán pedig elkezd sorozatos háborús bűnöket elkövetni, az ukránok úgy fognak járni a legvégén, hogy nem lesznek megkímélve, se Kijevben, se máshol. A tegnap esti rakétázás vsz figyelmeztetés volt, hogy meg ne próbáljatok oroszokat mészárolni, mert ne felejtségek el, hogy mi azért ezt is tudjuk, ígyjobb ha belegondoltok, mert PR szöveggel az átlagukrán nem fog tudni se világítani, se mobilozni, se befűteni.

Más.

A "Mi lehetett ez?" kérdésre:
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 432
113
@hunter85
CHP-5 pukk:

(bocs ha már volt, én még csak ilyen pixelezett verziókat láttam)
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
És akkor a helyzetükön sokat segített a kormány oroszbarátsága szerinted?
Nem feltétlenül, de az orosz"barátság" a maradék 10 millió energiaellátására fókuszált inkább és közben azért támogatja őket és persze Ukrajnát is (csak nem fegyverrel), csak ő ezért nem hálás.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 999
13 304
113
Az a vicces, hogy te azt bizonygatod, hogy az orosz harcoló alakulatok 85%-a az orosz szárazföldi határok (kb 20000 km) úgy 10%-ára (az ukrán frontra utalok itt) lennének csoportosítva.
Abban a 200,000-ben, amivel számolsz, szerintem benne vannak támogatók (/nem harcolók) is.
Ez elvileg igaz, de nem szabad elfelejteni, hogy jogilag kizárolag szerzódésesek kuldhetok Ukrajnára - és az orosz hadsereg szerzodéses (azaz a legharképesseb) része már szinte mind ott van, azokon kívul, akik még máshol oroszországon kívul szolgálnak.

Putyin a háború új szakaszát készítheti elő

Az orosz állami tulajdonú vállalatok és az oligarchák új utasítást kaptak Vlagyimir Putyintól, miszerint hozzanak létre katonai magáncégeket, ezzel is támogatva az Ukrajna elleni háború új szakaszát – írta közösségi oldalán az egyik legismertebb oknyomozó újságíró, Christo Grozev.

Mint fogalmazott, Putyin szerint minden orosz kudarc, amely a harctéren történt, a katonák korrupciójából fakad. Emiatt szólította fel az állami vállalatokat és az oligarchákat a katonai magáncégek létrehozására. Az oknyomozó szerint a háború „új szakaszát” októberben kezdik meg az oroszok.

Forrás: https://kuruc.info/r/4/248700/
No tessék, nem lesz semmiféle mobilizáció. Ehelyet olygarcha bandériumok alakulnak - egy polgárháborúban majd hasznukat veszik tulajdonosaik ... :rolleyes:

----------------------------------------------------------------------
Mikozben Ukrajnára Ambamsok mennek

:oops:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 913
113

Az ukrán fegyveres erők a HIMARS-ból csaptak le a Herson régióban található hidakra​

Herszon régió hatóságai arról számoltak be, hogy szeptember 12-én az ukrán fegyveres erők rakétatámadásokat indítottak a Dnyeperen átívelő vasúti és közúti hidak ellen.

Délelőtt 11 óra körül hat rakétát lőttek ki az amerikai HIMARS rendszerből a hersoni Antonovszkij-hídra.

A rakéták nagy részét az orosz légvédelmi rendszer elfogta, de a nyár közepe óta forgalom elől elzárt híd útburkolata így is további károkat szenvedett.
12 óra 45 perckor három M142 HIMARS rakétát lőttek ki a Herson melletti vasúti hídra. Az orosz légvédelmi rendszerek visszaverték őket.

A civil lakosság körében nincs halott vagy sérült.

Источник: https://rusvesna.su/news/1662984650
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Putyin a háború új szakaszát készítheti elő

Az orosz állami tulajdonú vállalatok és az oligarchák új utasítást kaptak Vlagyimir Putyintól, miszerint hozzanak létre katonai magáncégeket, ezzel is támogatva az Ukrajna elleni háború új szakaszát – írta közösségi oldalán az egyik legismertebb oknyomozó újságíró, Christo Grozev.

Mint fogalmazott, Putyin szerint minden orosz kudarc, amely a harctéren történt, a katonák korrupciójából fakad. Emiatt szólította fel az állami vállalatokat és az oligarchákat a katonai magáncégek létrehozására. Az oknyomozó szerint a háború „új szakaszát” októberben kezdik meg az oroszok.

Forrás: https://kuruc.info/r/4/248700/
Akkor jöhet a következő fázis, tisztogatás a tisztikarban bűnbakkeresés fedéssel
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 432
113
Ez elvileg igaz, de nem szabad elfelejteni, hogy jogilag kizárolag szerzódésesek kuldhetok Ukrajnára - és az orosz hadsereg szerzodéses (azaz a legharképesseb) része már szinte mind ott van, azokon kívul, akik még máshol oroszországon kívul szolgálnak.
Kétlem, hogy a szerződésesek "szinte mind ott" lennének. Ha van erre vontakozó adatod, várom.
Illetve, figyelembe véve, hogy a front annyira nincs messze a határtól, Északon és Délen (Krím már a Föderáció része, vagy mi) nem lehet túl nagy kihívás orosz földön tartani mondjuk a sorozott támogató alakulatokat.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113

Nagyon menekülnek északról.
A cikk szerint rengeteg felszerelést ott hagytak.
Ez nem annyira szervezett kivonulásra utal.
Úgy látszik a ruszkik Achiles sarka a morál.
Nem akarnak ezek már harcolni.
:)

 
  • Vicces
Reactions: Hummen23

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ezt mondja Putyin.
De ez hazugság.
A ruszki előre tervezetten alakította ki a térségben a függőséget, akadályozta az alternatív infrastruktúra kiépítését, más források elérését.
Pénzzel, manipulációval. Ez érthető, mindenki tudta.
Most az elbaltázott háború idején megpróbálja használni.

Azt felejti el, hogy minket nem lehet zsarolnii, megfélemlíteni.
Minden európai, mi Magyarok is vállaljuk az áldozatot a függetlenségünk megőrzése, nemzeti érdekeink érvényesítése érdekében.

Hogy értsed, nem hagyjuk, hogy a szomszédunkat megerőszakolják. A ruszki azt szeretné, hogy mindenki kussoljon, miközben ő erőszakoskodik Kelet Európában.
Nem hagyjuk!
Nem hagyja Európa!
Nem hagyja a világ!

Ha hagynánk, az Putyint hasonló rabló háborúkra bátorítaná.
Nem tehetjük, bármennyire is ellenségünk Ukrajna is.
A ruszki mindenféleképpen veszít. Csak a mértek lehet kérdéses. Ha Európa hagyná magát, akkor a háborúk évtizede jönne Európába, ezzel érné el Putyin a célját, a szegénységbe, pusztulásba rántva minket, hogy Oroszország szintjére süllyedjünk. Morálban, életszínvonalban.

Ezért támogatja mindenki Ukrajnát.
Az összes többi hazudozás, ruszki propaganda az egység megbontására.
;)
Nem fog menni.
Neked sem.
:)
Ha te ennyire európai vagy, menj oda. Ez itt Magyarország, a magyar állam a hun és avar birodalmak jogutódja. Mi nem azért vagyunk itt, hogy beilleszkedjünk. Azt állítod magadról, hogy magyar hazafi vagy, akkor hogyan támogathatod az EU és NATO elkötelezettséget, amely az Európai Egyesült Államok eszméje révén végső megsemmisüléssel fenyegeti dicső hazánkat. Nem vetted még észre, hogy nem orosz, hanem amerika csatlósai vagyunk? Nem az orosz, hanem a szivárványos, sátánista amerikai függés ellen kell harcolni. Ennek egyik első lépése lesz az orosz-magyar határ
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 649
8 454
113
Tudod ezt hívják háborúnak.o_O
Ezután legitim célpont lesz az orosz civilil infrastruktúra. is.
Szerinted az USAF hogy szokott háborúzni ? Mire való az, amikor a robotrepülőket, és szőnyegbombázó üzemmódban szórják a JDAM-eket ?

Te csak Oroszokat szidni jársz ide, vagy tisztában vagy-e, hogy a más nagyok hogy viselnek hadat ?

És a Britek nagyon régen mire tervezték, és készítették az Avro Vulcan-t ? És a gátpusztítókról hallottál-e ?

Amit az Oroszok fél év múltán talán elkezdenek, azt az USAF / RAF / stb az első napon megcsinálta volna, és az USAF meg is csinálta, sokszor.

Sok leírtam, és nem fogok önismételni, tőmondatra butítva a regényt, gyors, operatív műveletekkel végrehajtott külső politikai puccsra készültek, nem pedig egy rendes háborúra, ami hazárdjáték és nem jött be. Ebből lett a rögtönzés, kapkodás, és a lassan felmorzsoló állóháború, és hogy mi nehézséget okozott eddig előszedni a megszokott háborúra való készleteket.


he01BmJ.jpg


oF3HTJ2.jpg

Csak NATO elvek szerint dolgoznak.

Az oroszok nem tudnak úgy háborúzni mint a NATO, mert Oroszország nem nagyhatalom. Nincs meg a gazdasági és a technológiai hátterük ehhez.

Oroszország akkor se fog tudni fordítani a háború állásán, ha elpusztítja az ukrán civil infrastruktúrát. Ez már csak kicsinyes bosszú a vereség miatt.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 794
113
Nemcsak itt a htka-n az orosz állami tévében is egymásnak estek. :D

Valóság vs. Vágyak



Mironov elismeri, hogy az ukrán csapatok jól felszereltek, és jól képzettek, de szerinte ez a konfliktus már rég nem Ukrajna és Oroszország között zajlik, az igazi ellenség a NATO.

Mironov kijelentései vitát robbantanak ki a jelen lévők között: Nadezdin szerint vagy teljes mobilizációt hajtanak végre a lakosság körében, vagy megkezdik a béketárgyalásokat, Viktor Olevics politikai elemző pedig úgy véli, a háború legfrissebb eseményei távolról sem igazolják azt, hogy „minden a tervek szerint

haladna”, az ukrán csapatok ellenállóképességét pedig a hírszerzésnek a támadás előtt fel kellett volna ismernie.

ALEXANDER KAZAKOV POLITIKUS MEGERŐSÍTI MIRONOV AZON MEGÁLLAPÍTÁSÁT, MELY SZERINT EZ MÁR EGY GLOBÁLIS KONFLIKTUS, MELYRE REAGÁLVA NADEZIN KIJELENTI, HOGY EGY GLOBÁLIS KONFLIKTUST OROSZORSZÁG NEM TUDNA MEGNYERNI.