[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szommark

Active Member
2016. szeptember 21.
98
126
33
Ez egyértelműen egy teljesen komolytalan adat....

Sojgu elmondta, hogy a háború kezdete óta 5937 orosz katona halt meg. Ez még nyílt adatok szerint is kevesebb, mint a veszteségbecslések.​

Ezt megelőzően Oroszország mindössze kétszer jelentette be hivatalosan az Ukrajnával vívott háború veszteségeit. Március 2-án az orosz védelmi minisztérium 498 halottat és 1597 sebesültet, március 25-én pedig 1351 halottat és 3825 sebesültet jelentett be.

A Mediazona és a BBC Russian Service nyílt adatok szerint számolja az elhunyt orosz katonák számát a regionális hatóságok és hivatalos intézmények jelentései alapján.

Által adatújságírók szeptember 16-án az orosz katonaság halottak száma legalább 6476 katona. Ugyanakkor az újságírók azt sugallják, hogy listájuk legalább 40-60%-kal kevesebb halottat tartalmazhat, mint amennyit Oroszországban ténylegesen eltemettek.

„Arról, hogy hány haláleset nem szerepelt a hivatalos jelentéseink között, képet adnak a temetőkből származó információk. Minden héten újabb bizonyítékokat fedezünk fel orosz katonai temetésekről Oroszország különböző helyein, amelyekről a helyi hatóságok nem számoltak be” – magyarázta a BBC orosz szolgálata.

Július végén William Burns, a CIA igazgatója azt mondta , hogy Oroszország veszteségei Ukrajnában elérhetik a 15 000 katona halálát és körülbelül 45 000 megsebesült. Ben Wallace brit védelmi miniszter április végén közölte , hogy 15 ezer orosz halt meg Ukrajnában. Az ukrán vezérkar adatai szerint szeptember 21-ig több mint 55 ezer orosz katona halt meg a háború kezdete óta .


Reális lehet, ha külön vesszük az LNR/DNR/Wagner veszteségeket? Van ezekre adat?
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
771
7 018
93

A mozgósítás elleni petíciót a Change.org oldalon tettek közzé . Már több mint 67 ezer aláírást gyűjtött össze.​

Mi, Oroszország polgárai, nők és férfiak, ellenezzük az általános mozgósítást. Vlagyimir Putyin elnöknek nincs jogi alapja, súlyozott és jól megindokolt indoka ennek bejelentésére, és nem is lehet.
A jelenlegi bizonytalan helyzetben nem állunk készen arra, hogy hazánk embereit – testvéreket, fiakat, férjeket, apákat és nagyapákat – erkölcsi, vagy fizikai veszélynek tegyük ki.
Akkor, no problemo. Még szerencse, hogy csak részleges a mozgósítás.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 092
10 278
113
Hogy őszinte legyek, én kíváncsi lennék, hogy ebben a háborúban, miképpen működne az F16, Abrams és Leo. Utóbbi már csak azért is mert erre alapoztunk mi magyarok. Nagyon érdekelne, ha egy T90A vagy T90M találkozna a 2A4-el. Számok alapján a nyugat győzne, de végre bizonyítanának ezek az eszközök egy valódi háborúban. (Papucsos országokban elért eredmények semmit sem érnek szerintem.)
Az RPG találatokat is szívesen megnézném, hogyan viselik a korszerű nyugati eszközök.
" Nem a gép számit, hanem a pilóta!" /Maverick/
 
W

Wilson

Guest
Reális lehet, ha külön vesszük az LNR/DNR/Wagner veszteségeket? Van ezekre adat?
Nincs erről hiteles publikus adat, de szerintem nem reális az adat mivel a dokumentált oroszországi temetések alapján..

"Összességében szeptember 16-án 6476 halott katona és tiszt adatait tudtuk megerősíteni.

Arról, hogy hány halott nem került be a hivatalos jelentéseink közé, a temetőkből származó információk adnak képet. Minden héten újabb bizonyítékokat fedezünk fel orosz katonai temetésekről Oroszország különböző helyein, amelyekről a helyi hatóságok nem számoltak be.
Ezen megfigyelések alapján feltételezhetjük, hogy a BBC által vezetett, megerősített veszteségek listája legalább 40-60%-kal kevesebb halottat tartalmazhat, mint amennyit Oroszországban ténylegesen eltemettek."

 
  • Tetszik
Reactions: Sunlight56

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 184
26 891
113
Sojgu elmondta, hogy a háború kezdete óta 5937 orosz katona halt meg.
Itt valami nem stimmel. Nézzük csak az Oryx dokumentált veszteségadatait:

679 elpusztult harckocsi, azaz 2037 főnyi személyzet érintett.
1419 elpusztult harcjármű, azaz hozzávetőleg 2838 főnyi személyzet érintett.
288 elpusztult tüzérségi eszköz, azaz hozzávetőleg 1152 főnyi személyzet érintett.
1156 elpusztult teherautó, azaz, azaz hozzávetőleg 2304 főnyi személyzet érintett.

A harckocsizó személyzetek túlélési esélye minimális, a lehető legnagyobb jóindulattal is kétharmaduk halott lehet: 1350 fő harckocsizó veszteség
A harcjárművek személyzetének valamivel nagyobbak a túlélési esélyei, nagy jóindulattal egyharmaduk lehet halott: 1000 fő veszteség a harcjárművekben
A tüzérségi eszközök esetében változó lehet, ha tüzérségi csapásban semmisítik meg akkor nagy, ha kilövik az önjárót, akkor inkább a harckocsihoz hasonló a lőszerrobbanás miatt. Legalább ötven százalékkal lehet jóindulattal számolni: 550 fő veszteség a tüzérek közt.
A logisztikai járműveknél a páncélozatlanság miatt kilövés esetén relatíve nagy veszteséggel lehet számolni. De még nagy jóindulattal is egyharmaduk leírható. Az pedig 700 fő logisztikai emberveszteség.

Eddig összesen: 3600 főnyi veszteség becsülhető a dokumentált eszközveszteség alapján. Sojgu szemérmetlenül hazudik, úgy tizenötezer lehet a reális vesztesége az oroszoknak, a többség a gyalogságtól kerülhetett leírásra. Ha csak a VDV veszteségeire gondolok, vagy a városi harcokra, mint Mariupol, Harkov és Kijev környéke akkor ez nagyjából egyértelmű kell legyen. És ezek voltak a jól felszerelt, motivált, kiképzett csapatok!
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 502
113
Ennyi idő alatt az ukrán, amerikai páros is tud reagálni. Meglátjuk mit. A háború fokozódik.
Igazából ennyiből rájöhetne az ukrán nép (már aki nincs "bedrótozva" ) hogy ő csak egy balek, a nálánál erősebb hatalmak most velük törlik fel a padlót.
Ha tényleg tovább folytatnák a harcot, pár év múlva bekövetkezik egy pár politikai elöre jóslás, hogy harcolnak az utolsó katonájukig.

Igy mivel nem marad "ukrán nemzet", már nincs is miről beszélni Ukrajna fenntmaradásával kapcsolatosan..

Nemzetközileg egy évszázada húzódó súlyos probléma politikusok által megoldva, pipa..
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 325
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 712
113
Ez mi ez

QWFEDVP.jpg
yoBAoT3.jpg
2hOEkKf.jpg
ukrán PD-1 drón, zsákmányolt példány

Van belőle VTOL verzió is:
 

szommark

Active Member
2016. szeptember 21.
98
126
33
Nincs erről hiteles publikus adat, de szerintem nem reális az adat mivel a dokumentált oroszországi temetések alapján..

"Összességében szeptember 16-án 6476 halott katona és tiszt adatait tudtuk megerősíteni.

Arról, hogy hány halott nem került be a hivatalos jelentéseink közé, a temetőkből származó információk adnak képet. Minden héten újabb bizonyítékokat fedezünk fel orosz katonai temetésekről Oroszország különböző helyein, amelyekről a helyi hatóságok nem számoltak be.
Ezen megfigyelések alapján feltételezhetjük, hogy a BBC által vezetett, megerősített veszteségek listája legalább 40-60%-kal kevesebb halottat tartalmazhat, mint amennyit Oroszországban ténylegesen eltemettek."

Igen, de a nem dokumentált temetések, lehetnek a Wagnerosok például, vagy LNR/DNR kötelékben harcoló orosz önkéntesek, a jelzett számítás (40%-60% több temetés) alapján maximum 8500-10000 fős lehet az orosz élőerős veszteség halottakban mindenkit beleszámítva .
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 056
2 762
113
Nagyon kíváncsi leszek, hogy fogadja az orosz társadalom a mozgósítást. Főleg ha az eddigiekhez hasonló katonai vezetèssel, veszteségekkel társul. Moszkva, Szentpétervári anyái lehet nem viselnek el olyan veszteségeket, ami Csecsenföldön, Szibèriában leírható veszteség, sőt akár még büszke is a család, hogy a haza érdekeièrt haltak meg.

Szorongás, félelem és düh lehet egy újra elkalibralt hadműveleti belső reakciója.
Putyin most sokat kockáztatott, de muszáj volt, mert eddig qrvagyenge!!!

Folyamatosan nő a tét!!!

Még mindig jobb mint az atom.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Hát körülbelül. A probléma az, hogy az eddig leszerepelt orosz haderőbe fog beömleni ez az embermennyiség a másik meg az, hogy már ősöreg cuccokat szedtek elő a tartalékból. Mit fog ez a most felállítandó hadsereg kapni! Kik fogják vezetni? Stb. Erősen szkeptikus vagyok. Azt az erőt, amit érdemes lett volna tisztességel feltölteni a háború előtt már elpazarolták, ami megmaradt (a túlélő, hitványabb tisztek, az egyre ósdibb felszerelés és a demoralizált csapatok) nem biztos, hogy mennyiségi felduzzasztással teljesítményt fog tudni mutatni! Ha viszont ezt az erőt is elvesztegeti Oroszország, akkor szó szerint semmi nem maradt a letolt gatyán kívül.
Az érvelésed az ukránra lenne igaz. 1 milliós hadsereg alig 100-150 db nehéztechnikával, és talán pár száz darab nyuszibusz és dhzsihád szekérrel. Az orosz akár a régi eszközökből is fel tudja szerelni őket. De szerintem ezek az új egységek nem a frontra mennek, hanem hátsó területvédelemre, ezzel felszabadítva jelentős erőket, akik már tapasztaltabbak.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Igazából ennyiből rájöhetne az ukrán nép (már aki nincs "bedrótozva" ) hogy ő csak egy balek, a nálánál erősebb hatalmak most velük törlik fel a padlót.
Ha tényleg tovább folytatnák a harcot, pár év múlva bekövetkezik egy pár politikai elöre jóslás, hogy harcolnak az utolsó katonájukig.

Igy mivel nem marad "ukrán nemzet", már nincs is miről beszélni Ukrajna fenntmaradásával kapcsolatosan..
Tízezrekben mérhető veszteségek keletkeztek eddig, szóval irgalmatlanul messze vagyunk attól, hogy itt akárki kifogyjon az emberből.
Az ukránokról meg hogy ők balekok annyit, hogy adott 2 oldal - az egyik el akarja pusztítani az országukat, meg akarja semmisíteni nemzeti identitásukat, deportálni akarja az ellenállókat, és saját maga rohadó testébe annektálni a maradékot. A másik meg fegyvert ad nekik, hogy ezeket megállítsák.
Ja, két ugyanolyan gonosz, mi?...
Most az lesz az érdekes, ha putykó mozgósításos mutatványára lapot húz a NATO, és mondjuk megnyílnak az amerikai sivatagban az M-zárol harckocsi, lövészpáncélos, vadászrepülő bányák, illetve egy hónap múlva nem 20 HIMARS/MLRS lesz-e Ukrajnában, hanem 120...
 
Last edited by a moderator:

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 401
46 002
113
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy

150 katonai szakemberből álló nyugati parancsnokság van Kijevben.
"Az utolsó csoport, amely érkezett, a volt katonaság és az aktív katonaság egyaránt 150 fő. Ez tulajdonképpen a teljes parancsnokság. A nyugati parancsnokság Kijevben van, amely mindezeket a dolgokat, hadműveleteket irányítja"

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 401
46 002
113

Felfedezték a részleges mozgósításról szóló rendelet titokzatos "7. paragrafusát" (FOTÓ)​


Miután a Kreml honlapján megjelent az orosz elnök „Az Orosz Föderációban történő részleges mozgósítás kihirdetéséről” szóló rendelete, sokan felhívták a figyelmet arra, hogy a szövegből kimaradt a 7. bekezdés: a 6. bekezdést követi: 8. bekezdés.

A titokzatos elemet a jogi információk hivatalos internetes portálján találták meg, ahol az Orosz Föderáció összes jogi aktusát közzéteszik.

„7. Hivatalos használatra” – áll a szövegben.
Így természetesen nem elírásról beszélünk (ahogy egyes kritikusok vagy riasztók siettek feltételezni), hanem olyan információkról, amelyeket nem széles közönségnek szántak.

FRISSÍTVE​

13:00. A részleges mozgósításról szóló rendelet titkos záradéka a mozgósítandó tartalékosok számát érinti – közölte a Kreml.


Источник: https://rusvesna.su/news/1663749182
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
911
10 353
93
Tízezrekben mérhető veszteségek keletkeztek eddig, szóval irgalmatlanul messze vagyunk attól, hogy itt akárki kifogyjon az emberből.
Az ukránokról meg hogy ők balekok annyit, hogy adott 2 oldal - az egyik el akarja pusztítani az országukat, meg akarja semmisíteni nemzeti identitásukat, deportálni akarja az ellenállókat, és saját maga rohadó testébe annektálni a maradékot. A másik meg fegyvert ad nekik, hogy ezeket megállítsák.
Ja, két ugyanolyan gonosz, mi?...
Most az lesz az érdekes, ha putykó mozgósításos mutatványára lapot húz a NATO, és mondjuk megnyílnak az amerikai sivatagban az M-zárol harckocsi, lövészpáncélos, vadászrepülő bányák, illetve egy hónap múlva nem 20 HIMARS/MLRS lesz-e Ukrajnában, hanem 120...


Hogy szól a vicc?
-Elnök úr, az egész NATO ellen harcolunk, 50 000 halottunk van, 1500 harckocsit vesztettünk!
-Hmm, kár... A NATO vesztesége mennyi?
-Uram, ők még nem érkeztek meg...
Valahogy csak ki kéne törölni a 2022 előtti éveket a kollektív tudatból, jobban festene a nyugati propi!
A nemzetiségi térképekkel együtt. Meg a kép- és videóanyagokat is... Ja ez utóbbin már rajta vannak, csak túl sok van belőle. Süssük rá hogy a Kreml csinálta. Ja hogy ukránok saját magukat buktatták le n+1 esetben... Akkor folyjon a csapból hogy Bucsa, Bucsa, Bucsa.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Dehogy szembesült!
Hiszen sehol a NATO páncélos és légiereje, tüzérsége.
Ha az ukránok ennyit ki tudnak hozni abból a felszerelésből, amit kaptak, akkor mi lenne, ha a tényleges reguláris NATO erőkkel állnának szembe? (mínusz atomfegyverek)
:)
Mér', mit tudtak kihozni?
Koordinátákat úgy kapják, mindent kapnak, nekik kb csak a gombot kell megnyomni. Ejha.
De amúgy igen, a civileket nagyon ügyesen tudják lőni. Meg ügyesen tudják fogadni a nyakukba az arti lövéseket.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Ez most nem tűnik hülyeségnek.
engem már inkább az érdekel, hogy az ami gazda parancsára a hülye lengyelek meg románok bemennek e nyugat ukrajnába, amikor összeomlik keleten az ukri hadsereg. Addig üssék egymást, de vlszeg a rohadt angolszászok kelet európában akarnak egy nagyobb háborút megvívni az oroszokkal, na abból kell szépen kimaradni. Ezért nem baj hogy nem jönnek olyan gyorsan a fegyvereink arra mutogathatunk, hogy sajnos mi csak a határainkat fogjuk tudni védeni és nem is üzenünk hadat az oroszoknak. Egyébként ez a hadiüzi meg hadi állapot nevű nemzetközi jogi formaságokkal nem igen fognak mostanában törődni.