Pedig viszonylag egyszerű. Ez egy jelzés, hogy a béketárgyalások onnan indulnak, hogy ezek maradnak OFben.
Még ez is teljesen elfogadható lenne, mivel legalább világosan kijelölné a területi célokat(!), csak éppen nem erről van szó. A népszavazást akarja használni a területi igény alátámasztására, ami erre
teljesen alkalmatlan, az nem lehet hivatkozási alap. A kettő között óriási a különbség.
A színház minkét oldalon játszik. Az USA nem folytonos azokkal a területekkel, amiket legázolt, lebombázott. Történelmileg sincs köze hozzájuk. Nem élnek "amerikai" kisebbségek sehol. A kultúra is különbözik. A lebombázott területek népessége körében tartott népszavazásra nem vállalkozna.
És jelenleg az USA-ban sem annyira szilárd az egység, arra kellene ügyelnie inkább.
Az USA-t csak példaként hoztam fel, hogy lássuk a helyzet abszurditását, sejtettem, hogy félreérthetőre sikeredett.
1. A népszavazásokat nem lehet megfelelő körülmények között lefolytatni.
2. A népszavazásokon feltett kérdés (LNR kivételével) túl nyúlik azokon a részeken, amire azoknak bármilyen hatályuk is lehetne. Amellett megfigyelők hiánya miatt azokat eleve érvénytelennek fogja lényegében mindenki tartani,
még a semleges országok is.
Továbbá az uralmukon kívülálló területeken élő emberek - benne az orosz kisebbségekkel - száma nem ismert, ahogy véleményük sem, ami az is marad,
mivel részt sem vehetnek a szavazáson...
Ezeknek a népszavazásoknak nincs most itt se a helye, se az ideje.
Azt meg nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a
közig határvonalak jelenleg semmit sem jelentenek. A népszavazás intézménye nem erre hivatott. Nem számít, hogy élnek e területen orosz kisebbségek, nem számít, hogy van e történelmi előzmény, nem számít a kultúra, mert egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei
népszavazás nem döntheti el a maradék elszakított területek hovatartozását, ezt tessék megérteni. Ha tudni akarom, hogy az a néhány Szabolcs vármegyei falu (Kárpátaljához tartozik ~4 település), Szatmár és Bereg nagyobbik fele mit akar (mármint népszavazás útján), akkor az ott élőket kell megkérdeznem. Korábban írtam egy német példát is, hogy x német tartományban tartott népszavazás nem lehet kihatással Königsberg és környéke feletti birtoklásra, azt csak az ottaniak dönthetik el.
Magyarán,
nem arról szól a népszavazás, hogy a most éppen az oroszok által ellenőrzött területek hova kívánnak tartozni, ezt tessék megérteni, hanem a háború előtti közig határvonalakat magában foglaló területekről, amin
az érintett választópolgárok egy része semmilyen formában nem vehet részt. Ilyen típusú "népszavazásra" nem tudom, hogy volt e korábban példa a történelemben.