[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 904
5 211
113
Nem versenyezhet.De ha szándék megvan tudnak taktikai atom csapást mérni az amerikaiak nem csak B61-el.Mellékesen a
Megnézve a kiépült infrastruktúrát, erre - Európában - még a szándék sincs meg.
Ha meglesz a szándék, majd lépnek, de nem úgy ahogy a filmekben láttad, hogy elvisznek egy táskát lengyelbe, és villogó fények közepette beteszik az eszközbe és már megy is a lengyel pilóta Moszkvába. HA lesz szándéka erre az amerikainak, akkor majd iderotál egy olyan alakulatot ami ezt tudja, de nem adja át itt senkinek a cuccot. Tehát ugyanott vagyunk, ahol kezdtük: Európában a taktikai nuki képesség nem versenyezhet az orosszal, ha tetszik ha nem.

Milyen szerencséje hogy nem orosz kék macsek. Akkor mi lenne, kilőnék HIMARS-sal az űrbe?

Megnézve a kiépült infrastruktúrát, erre - Európában - még a szándék sincs meg.
Ha meglesz a szándék, majd lépnek, de nem úgy ahogy a filmekben láttad, hogy elvisznek egy táskát lengyelbe, és villogó fények közepette beteszik az eszközbe és már megy is a lengyel pilóta Moszkvába. HA lesz szándéka erre az amerikainak, akkor majd iderotál egy olyan alakulatot ami ezt tudja, de nem adja át itt senkinek a cuccot. Tehát ugyanott vagyunk, ahol kezdtük: Európában a taktikai nuki képesség nem versenyezhet az orosszal, ha tetszik ha nem.

Milyen szerencséje hogy nem orosz kék macsek. Akkor mi lenne, kilőnék HIMARS-sal az űrbe?
Látom a lényeg nem maradt meg hogy nem "csak"B61-el lehetséges NATO részéről taktikai atomcsapás.Mellékesen az SSSBN-eken lévő trident icbm-ek is hordozhatnak kis méretű taktikai töltetet.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 479
113
Ugyebár az egész Különleges művelet azért indult, hogy mennek nácitlanítani. Aztán erre hirtelen szabadon engedik az azovosokat. Lehullt a lepel. Idézzük fel a baltás azeri fiatalember esetét... most majd nézhetik az oroszok telegramon, ahogy az azovosok ukrán himnusz mellett kapnak egy vagon kitüntetést meg össznépi bulit Kijevben... a katonákat, akik hittek a deklarált orosz célban is sikerült szembeköpni és a civileket is akik elhitték, hogy ez csak egy korlátozott művelet, mert mehetnek bevonulni, ők most a finn határon tolonganak, repülőjegyeket vásárolnak, tüntetnek, orosz fogdákon ülnek, simán bujkálnak, vagy próbálják az életüket tovább élni, ahogy eddig - nem fog nemsokára menni - vagy a legjobban "átkondicionáltak" ott állnak a toborzóirodáknál.
azért érdekesek vagytok ti ukránbarátok (természetesen nem csak neked szól !!) .. most az a problémátok hogy elengedték/kicserélték az Azov néhány tagját, előtte meg az volt a problémátok hogy halálbüntetést ígértek pár elfogott zsoldosnak,illetve belebegtették ugyanezt pár Azovosnak is ..

döntsétek el akkor melyik verzió ellen ágáltok,a kivégzés vagy a szabadon engedés/fogolycsere ellen?

mert ez így nagyon kontraproduktív amit előadtok. !!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 002
91 943
113
te inkább most már hozd az alternatív források listáját, szerződésekkel.
Hát látod ezt én is szeretném látni!!
Reméljük már ezerrel tárgyal erről a kormány és nem Putyin-Zelenszkij közös jóindulatára bazíroz, hogy Ukrajnán keresztül mindig jön az orosz olaj. Lásd augusztusi leállás.

Mert láthatólag a másik, általatok favorizált alternatíva, a közös oroaz-magyar határ, már csak akkor tud megvalósulni, ha a Magyar Honvédség bevonul Kijevbe. :cool: Az oroszoknak még Harkov-Donyecki is megfeküdte a gyomrát.....
 
  • Vicces
Reactions: megazez

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 730
15 565
113
A mobilizációról szóló rendeletben már említették itt páran, hogy szerepel egy 7. cikk, amiben a maximálisan mozgósíthatók száma van említve. Egy forrás szerint a szövegben az 1 000 000(!) szerepel :eek:
És ha jól emlékszem, akkor Shoigu tegnap azt mondta, hogy ez a mai mozgósítás nem egy egyszeri dolog.
Sajnos én is egyre inkább úgy látom, hogy világháború lesz ebból, ha így folytatódnak a dolgok...

 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 297
27 228
113
Egyetértek. Egy dolog lenne a kérdésem. Hogy ezt mi alapján állítod?

Ennyinek kellene lennie, mert a gazdasága alapján ez lenne fenntartható? (Kérnék egy költségvetést, hogy milyen ütemezéssel és akkor ez évente mennyibe kerülne neki, mennyibe kerül az átmeneti időben a szükséges védelmi szint fenntartása a meglévők javításával, karbantartásával.) Vagy... ennyi kellene, mert a NATO és Kína sem fog nagyobb fenyegetést jelenteni rá, számukra ez a szükséges szám a védelemhez? (Akkor ebben az esetbe tegyük már mellé ezt a két fenyegető erő mennyit tervez saját magának!)
Vagy... ennyi kellene, mert hasadra ütöttél?



Én ez alapján arra tippelnék, hogy a harmadik. Csak hogy világos legyen! Ukrajnának volt a '90-es években 2000 hk-ja. És csak az egyik irányból komoly fenyegetettsége, mert Moszkván kívül mindenkinek ehhez képest eltörpülő hadereje.
Jelenleg nincs béke, csak fegyverszünet Japán és Oo között. Mennyi hajóval és mennyi szf-ivel számolnak Tókióban? Ezzel párhuzamosan terveznek 1000 hk-t Lengyelországban. Biztos vagy benne, hogy minimálisan elég 2000 db T-90-es, ha ott van a felfelé törekvő sárkány, aki visszaköveteli Szibériát?
És eleve a listát a tengerészettel kezded. És az angollal kéne nagyjából megegyezzen a hadereje. Miért?


Oroszország problémája hasonló az ausztrálhoz. A területe és annak "értéke" nem áll arányban a népességével és gdp-vel. Magyarán túl kell méreteznie a haderejét. Minden hagyományos fenyegetést kezelnie kell tudnia hagyományosan. A lengyel agresszió a legnagyobb orosz fenyegetés. Legyen meg a háromszoros fölény (nem hiszek az ezer modern mbt-s lengyel álomban). Kína atomhatalom, vele béke marad. 120 MODERN zhcs meg több mint elég mindenre IS a Közelkülföldön. Ez hiányzik most nekik. Ennyi. A kihíváshoz igazított szárazföldi haderő szükséglet. Ausztrália egy sziget, flotta+légierő nekik sok problémát megold. Oroszország "partjai" ellenben acélból vannak vagy nincsenek.

A reális orosz stratégia: drasztikusan csökkenteni az atomütőerőt és flottát, meg némileg a légierőt, hogy legyen elég korszerű szárazföldi erejük. Az eddigi stratégia csődöt mondott. A sok drága atom, meg tengó, icbm és strat.légierő használhatatlan a gyakorlatban. Egy ukrajnai szintű kihívás a realitás, ehhez pedig minden szempontból modern szárazföldi haderő és egy kisebb, de sokkal fejlettebb légierő kell.

4 boomer
Néhány mobil icbm osztály
+ cirkálórakéták.

Ez lenne egy reális orosz atomütőerő max 500 fejjel.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
⚡ Tömeges okirat-hamisítás miatt megtiltották az ukrán diákoknak és katonakorú férfiaknak, hogy külföldre utazzanak tanulni - ukrán televízió

Vótmá?
Szóltak a narkósnak, hogy nem kéne a Krímet cseszegetni.. :)
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ja és még valami a T-90M nem saját gyártás az utolsó csavarig, (ezt szereti az orosz kormányzati sajtó hangoztatni) csak egy példa erre a T-90M szerelt SOSNA -U oldalán ПНМ-Т (Fehérororaszország) jelölés van tehát azokat bizony Fehéroroszországban gyártják, ők pedig francia alkatrészeket használnak fel az előállításukhoz, az invázió kezdetéig az orosz hadiipar Fehéroroszországot használta fel a 2014-ben kivetett szankciók megkerülésére....
Ha megfordítod a tartalmát egy szövegnek még nem lesz igaz. 2014-ig használtak ehhez külföldi alkatrészt.
Pontosan a 2014-es szankciók miatt, ki lett adva az ukász, hogy a harckocsi minden felhasznált eleme, csakis orosz lehet.
Hogy a mostani kiszivárgott kínai hadibeszállítás milyen lemeket tartalmaz, és hogy ez köztük van-e, nos nem tudni.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 607
16 331
113
Uraim, van egy olyan érzésem a híreket olvasva, h az oroszok elengedték azt, h pacifikálják a teljes ukrán területeket (heves ellenállás, fokozódó infrastruktúrális károk, stb.). Ezért a minimálisan szükséges 4 megyét lekanyarítják (Odessza jó kérdés) és minden eszközzel ütni fognak a maradékon (ebben benne van a taktikai atomcsapás is). Ezek után ha továbbra sincs béke...na az nagy baj. Számunkra már most a 2-3 legrosszabb forgatókönyv maradt. Remélem tévedek.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ehhez mit lehet érdemben hozzászólni? Fél éve nézzük, hogy mészárolják az elavult szarokat és valakiben még felmerül kérdésként, hogy szükseg van-e modern technikára? Erre mit lehet mondani?
A Nyugat 97 ezer páncéltörő eszközt szállított a hoholoknak, a modern technika is keményen fogynak. A mennyiségre is szükség van, nem csak a minőségre
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Igen ebben igazad van de én a kis mennyiség alatt azt értettem, hogy gerimaster évi 500-1000 darabos mennyiséget vízionált, az a ténylegesen legyártott darabszámoktól nagyon messze van, főleg úgy, hogy ezek jó része nem új gyártású T-90M volt hanem T-90M-re átépített T-90-s volt.
Wilson, én nem darabról beszéltem, ne ments az irhádat. Csak belementem a játékodba, ami abból áll, hogy úgy védekezel, hogy ferdítesz. De részletesen leírtam miért képes ez a gyár többek között egy másik nehéz gépgyártóval karöltve akár az 1000 db-os mennyiséget is legyártani.
Ezek az üzemek, mind önállóan nem túl régen 2011-2018 világrekordokat állítottak fel a gyártási kapacitásukból.
Nem aprócska hobbiüzemekről beszélünk.

Tényleg nem érted a logikádat, hogy ha 120.000 vagontengelyt és 18.000 vagont képes egy gyár egy év alatt
elkészíteni, mellette közel 2000 tankot felújítani 3-4 év alatt. Ugyanezen idő alatt évi 100-150 újat is átad, és még új típusok fejlesztésén is dolgozik, hogy neked miért nem esik le a hogy van elég kapacitása?

Az Uralvagonzavod önmagában nem gyárt high-tech alkatrészeket, csak egy óriási nehéz gépgyártó vállalat. A motorgyártó üzeme is az.

Bűvésztrükkökkel próbálod néha az embereket elvarázsolni.

A tények:

1.) Az egész üzem univerzálisan használható harckocsi gyártása, 25 hangárból jelenleg 5-ben van ilyen tevékenység.
2.) Továbbra sem a gyártáson van hangsúly hanem javításon, és újraüzembehelyezésen, valamint modernizáláson.
3.) Gondolom, nem is akarnak jelenleg a méregdrága T90M-el bíbelődni, mikor tele a padlás használható anyagokkal, ráadásul rohadt drága az elfekvő állományhoz képest.
4.) A gyár közben mást is csinál, tehát egyértelműen nem hadiállapotnak megfelelő üzemben van.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
916
10 436
93
Ugyebár az egész Különleges művelet azért indult, hogy mennek nácitlanítani. Aztán erre hirtelen szabadon engedik az azovosokat. Lehullt a lepel. Idézzük fel a baltás azeri fiatalember esetét... most majd nézhetik az oroszok telegramon, ahogy az azovosok ukrán himnusz mellett kapnak egy vagon kitüntetést meg össznépi bulit Kijevben... a katonákat, akik hittek a deklarált orosz célban is sikerült szembeköpni és a civileket is akik elhitték, hogy ez csak egy korlátozott művelet, mert mehetnek bevonulni, ők most a finn határon tolonganak, repülőjegyeket vásárolnak, tüntetnek, orosz fogdákon ülnek, simán bujkálnak, vagy próbálják az életüket tovább élni, ahogy eddig - nem fog nemsokára menni - vagy a legjobban "átkondicionáltak" ott állnak a toborzóirodáknál.
Fogolycsere volt, úgy tűnik az orosz még ezt a kompromisszumot is megkötötte, hogy kiszabadítsa a sajátjait.
Számít a saját ember, sokkal jobban mint a ukránoknál valaha! (Vagy ahogy Európában a saját kontra migri)
Hozzáteszem, ezek azok a fazonok akiket én sem látok szívesen szabadlábon. De mindenki tegye fel a kérdést, ha a saját fiát cserélnék el ezekre, mi a fontosabb: a gyerkőc vagy a bosszú.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
775
7 092
93
⚡ Tömeges okirat-hamisítás miatt megtiltották az ukrán diákoknak és katonakorú férfiaknak, hogy külföldre utazzanak tanulni - ukrán televízió

Vótmá?
Szóltak a narkósnak, hogy nem kéne a Krímet cseszegetni.. :)
Tartalmaz igazságokat:
 
  • Tetszik
Reactions: SenkiFia and sixtus