[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 972
113
Azért erre ne egyél gyufát...
Bevallom, nem ismerem a dízel mozdonyok pontossági követelményeit, de azt feltételezem, hogy egy olyan részegység, mint a lövegstabilizátor kompletten, ami szögtizedmásodpercnyi pontossággal mozgat tizenpár tonnás alkatrészt, viszonylag ritka lehet egy mozdonyban. De ha azt mondod, van ilyen, készséggel elhiszem.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 006
23 203
113
Páran úgy érezték, hogy a mongóliai nyaralásnak is most van szezonja:
nincs ebben semmi különös, az itteni ruszofób júzerek,akik teljes mellszélességgel kiállnak Ukrajna mellett,és nagypofájúskodnak hogy így vagy úgy lenyomnák az oroszokat (esetleg lecsuláznák valamelyiket egy nyaraláson .. volt ilyen is egyik bátortól !!) vagy a csecseneket .. kb így állnának sorban Ausztria felé,ha megjelenne az első orosz katona a csapi határátkelőnél !

kb ennyire mulatságos ez is ..
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 429
46 314
113
Nácítlanítás elnapolva.

Az ukrán katonai vezérkar szerint elengedték az Azov-ezred parancsnokait az oroszok

A hír orosz körökben finoman szólva sem talált pozitív fogadtatásraA szabadon engedett ukránok közt megtalálható Denisz Prokopenko, az Azov nemzeti gárdista ezred főparancsnoka, Szjatoszlav Palamar, helyettese, illetve Szergej Volinszkij, a 36-os számú tengerészgyalogsági zászlóalj parancsnoka is. Elengedték rajtuk kívül még az oroszok a „Donyeci Népköztársaságban” halálra ítélt két brit és egy marokkói állampolgárt is.

A törökök vállalták, hogy náluk tartják a kiszabadult azovosokat.
Tehát nem avatkozhatnak többé a harcokba. Ezt - ha jól látom - már a linkelt cikked is hozza keretesben.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Bevallom, nem ismerem a dízel mozdonyok pontossági követelményeit, de azt feltételezem, hogy egy olyan részegység, mint a lövegstabilizátor kompletten, ami szögtizedmásodpercnyi pontossággal mozgat tizenpár tonnás alkatrészt, viszonylag ritka lehet egy mozdonyban. De ha azt mondod, van ilyen, készséggel elhiszem.
Mindkettőben vannak bonyolult és nagy pontosságú alkatrészek. És mindkettő jól képzett szakembereket igényel. És egyik gyár sem állíthat át egyszerűen a másik termék gyártására, de a szakembergárda könnyebben átképezhető.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 821
81 169
113
Búcsúznak a családtagok

Körülbelül 10 ezer orosz állampolgár érkezett a katonai biztosokhoz a mozgósítás első napján – mondta Vlagyimir Ciszljanszkij ellentengernagy, az Orosz Fegyveres Erők Vezérkarának Szervezeti és Mozgósítási Főigazgatóságának szóvivője.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Wilson, én nem darabról beszéltem, ne ments az irhádat. Csak belementem a játékodba, ami abból áll, hogy úgy védekezel, hogy ferdítesz. De részletesen leírtam miért képes ez a gyár többek között egy másik nehéz gépgyártóval karöltve akár az 1000 db-os mennyiséget is legyártani.
Ezek az üzemek, mind önállóan nem túl régen 2011-2018 világrekordokat állítottak fel a gyártási kapacitásukból.
Nem aprócska hobbiüzemekről beszélünk.

Tényleg nem érted a logikádat, hogy ha 120.000 vagontengelyt és 18.000 vagont képes egy gyár egy év alatt
elkészíteni, mellette közel 2000 tankot felújítani 3-4 év alatt. Ugyanezen idő alatt évi 100-150 újat is átad, és még új típusok fejlesztésén is dolgozik, hogy neked miért nem esik le a hogy van elég kapacitása?

Az Uralvagonzavod önmagában nem gyárt high-tech alkatrészeket, csak egy óriási nehéz gépgyártó vállalat. A motorgyártó üzeme is az.

Bűvésztrükkökkel próbálod néha az embereket elvarázsolni.

A tények:

1.) Az egész üzem univerzálisan használható harckocsi gyártása, 25 hangárból jelenleg 5-ben van ilyen tevékenység.
2.) Továbbra sem a gyártáson van hangsúly hanem javításon, és újraüzembehelyezésen, valamint modernizáláson.
3.) Gondolom, nem is akarnak jelenleg a méregdrága T90M-el bíbelődni, mikor tele a padlás használható anyagokkal, ráadásul rohadt drága az elfekvő állományhoz képest.
4.) A gyár közben mást is csinál, tehát egyértelműen nem hadiállapotnak megfelelő üzemben van.
Azt nem vettétek figyelembe, hogy most tesztelnek a nyugati páncéltörőkkel szemben. Valszeg ezután fogják nyomni a módosított verziókat. Az oroszok részéről eddig csak a tesztelés ment nyugati technika, nyugati harceljárások!
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
534
2 458
93
Alig járok előrébb a topik olvasásában, majd estefele visszanézek.

Nekem úgy rémlik, hogy már voltak(?) Oroszország területén is fegyveres incidensek, mégsem történt szerencsére eddig semmi nukleáris reakció.
Oké, lehet mondani, hogy ezek kisebb jelentőségű belövések(?), diverzáns akciók voltak. Viszont Gliwice és a Tonkini incidens is jelentéktelen esemény volt (eltekintve attól, hogy ezek mennyire voltak megrendezettek), mégis elég komoly háború kirobbantására szolgáltattak ürügyet.
Szóval szerencsére a sokat hangoztatott vörös vonal, illetve a nukleáris doktrína megfogalmazása ellenére sem vetettek be nukleáris fegyvert.

Maradjon is így.
Szerintem ez a vörös vonal arra vonatkozna ha egy nagyobb harccsoport törne be orosz területre és foglalna el (viszonylag) jelentős területeket tartósan, amit hagyományos erőkkel nem tudnának visszaszorítani. Persze ezt csak saját vélemény.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
jFX9eia.png


Mondjuk a régi szép időkben Csap-Záhony határon való átlépés is ~3-4 óra volt, ezeket a jeleneteket ott is forgathatták volna.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Komoly érveket hoztál, meggyőztél. Tésztagyár:) Gratulálok a nevedhez, tényleg mindenen kívül állsz...főképpen az intelligencián kívül.:)

Sarkos példának hívják. Az a szerepe, hogy rávilágítson az érvelésed gyengeségére.
:)
Hidd el, a ruszki mindent megtesz, hogy fokozza a hadiipari termelést, de ez nem könnyű.
A vágy vezérelt ábrándozásod félrevezet sokakat. Nem érdemes álmodozni, szembe kell nézni a komor valósággal.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 494
12 669
113
Anno, meg második vh idején volt eléggé divat, hogy mozdony gyárakat alakították át, bízták meg harckocsi gyártással.
Ennek oka ott volt, hogy ezeknek a gyáraknak volt tapasztalata, eszköze vastagabb nagy szilárdságú lemezek osszeillesztesere szegecselessel vagy esetleg akár hegesztessel a gőzmozdonyok kazanjai miatt.
Most már ugye dízel vagy villamos vontatók a menők, tehát ezek a kapacitások már nem összehasonlíthatóak.
(A másik bottleneck az anyagmozgatas, több tonnás.lemezeket kell tudni mozgatni, no meg a félkész harckocsitestet is. Az mar mondjuk inkább megoldható egy mozdony gyárban, de még így is át kell alakítani minden egyebet.)

Mozdonygyár.. :)
Pedig ennél ideálisabb helyszín nincs rá. Menj el egy ilyen gyárba.
És eszközpark is. Hiába akarsz az audiban páncélos járműveket gyártani... ahhoz a mai napig át kéne menni a rábába, mert bármilyen hely is.. de mondjuk vastag lemez nc vágása kb csak ott lehetséges, mert ott van nc lángvágó, megfelelő gázellátás, hegesztők a hegesztéshez. Nagyméretű portálmarók, stb. Megfelelő portáldaruk, hegesztő és szállítóeszközök.
Persze, hogy érthető legyen hogy épül fel egy csarnok.


Szalagon nyomják eleve, ha ezt amit szól beindítják, ez gyártana eleget. Nyersanyagjuk meg NEKIK van.
Megnézném a Rheinmetallnál ha megkérdeznéd őket a vas beszerezhetőségéről és áráról, hogy mosolyognának.
Most Wilson hiába álmodozik, egy ilyesmi gyárban átmész a szomszéd raktárépületben és hegyekben állhatnak hozzá a cuccok. Főleg, hogy ha stratégiailag prioritást élvez.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 494
12 669
113
Sarkos példának hívják. Az a szerepe, hogy rávilágítson az érvelésed gyengeségére.
:)
Hidd el, a ruszki mindent megtesz, hogy fokozza a hadiipari termelést, de ez nem könnyű.
A vágy vezérelt ábrándozásod félrevezet sokakat. Nem érdemes álmodozni, szembe kell nézni a komor valósággal.
Hát igen, még propaganda is rásegít. Lásd Willson 1980as évekbeli IC-s cikkjét. Mai napig abban hisz. Meg persze amit félreértelmez a legendás kördiagrammjáról. Bár ott már szerintem a végén belátta, de azért kellett szándékosan nyomni a kretént topikrombolás gyanánt.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 344
10 720
113
Én eredetileg erre az idézetre gondoltam, ami jobban a köztudatban van:

" Ami egyszer már megtörtént, arra soha nem mondhatjuk már, hogy képtelenség, ilyen egyáltalán nem történhet meg "

Kicsit jobban érthetőbben, pontosabban kellett volna fogalmaznom, elismerem.

Amiről írsz az egy Paulo Coelho idézet:

"Minden, ami egyszer megtörténik, lehet, hogy soha többé nem történik meg újra.
De minden, ami kétszer történik, bizonyosan megtörténik harmadszor is."

Az Ő mondásával azért vitatkoznék, pld értelmezve ha van két testvér, tuti hogy jön a harmadik?

Óóó, nem kell magyarázkodnod; teljesen rendben van a hozzászólásod szerintem.
Igazából nem pontosításnak szántam, hanem csak az az idézet ugrott be róla.
Történelmi távlatból nézve pedig szerintem is, mint precedens/ kollektív emlék egyszer vetettek be atomfegyvert.
Az más kérdés, hogy tényszerűen kétszer.

Coelho idézet...na bazz...legközelebb megnézem a forrását:confused:

"...Az Ő mondásával azért vitatkoznék, pld értelmezve ha van két testvér, tuti hogy jön a harmadik?..."

:D Jogos!

Az idézet mentségére szóljon, hogy amikor tippmixen mintázatokat elemzek, akkor a statisztikailag elképesztően ritkán várható előfordulásokra természetesen abszolút igaz az idézet - természetesen az én káromra:(

Hogy ne legyen e hozzászólás off topik, ha némely - kedves - fórumtársunk legalább kétszer mellélőtt már az ukrajnai fegyveres konfliktus fejleményeinek jóslásában, akkor várható, hogy harmadszor is fog így járni?;)
 
  • Tetszik
Reactions: Sunlight56

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 950
82 742
113
jFX9eia.png


Mondjuk a régi szép időkben Csap-Záhony határon való átlépés is ~3-4 óra volt, ezeket a jeleneteket ott is forgathatták volna.
De azért egyesek megint nyomták a vágyvezérelt Belarusz-Ukrán agitpropot, mint a Putyint megvárakoztatták, meg a semmilyen tüntetések kapcsán.

Szergejt néztem/hallgattam tegnap, és kicsit ő is el volt kenődve, de a kocsmában lenyugodott. :)
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 370
45 690
113

Ramzan Kadirov élesen elítélte az "Azov" tegnapi cseréjét​


Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov élesen bírálta a tegnapi fogolycserét.

„Rendkívül elégedetlen vagyok a tegnapi eszmecserével. Még az egész szituáció is érthetetlen számomra.

Valahányszor harci vagy taktikai döntések születtek, velünk, a különleges hadművelet aktív résztvevőivel konzultáltak. És itt…

Megértem, hogy a védelmi minisztériumban és az FSZB-ben a csúcson ez sokkal jobban látható, de úgy gondolom, hogy a terroristaként elismert bűnözőket nem lehet katonára cserélni. Megérteném, ha lenne egyenértékű csere - katona katonára, ügynök ügynökre. Nagyon sok foglyunk van az Ukrán Fegyveres Erőknél, akiket legalább százat cserélsz egyre, akkor is megmaradnak.

A cserét ukrán feltételekkel fejeztük be. Nem helyes. Harcosaink leverték a fasisztákat Mariupolban, bekergették őket Azovstalba, kifüstölték őket a pincékből, meghaltak, megsebesültek és sokkot kapott.
Még egy ilyen Azov* terrorista átszállításának is elfogadhatatlannak kellett volna lennie. Ezért nem meglepő, hogy azok a harcosok, akik felszabadították Mariupolt, és most a fronton vannak, levonják a következtetést - ne ejtsék foglyul a nácikat.

Egyébként azok a nácik, akik fogságuk idején megsértették a csecsen nép becsületét, teljes mértékben válaszoltak minden aljas szavukra, keserűen megbánták és könnyelműen megbánták tetteiket.


×
Ismétlem, a fentiek az én személyes véleményem, és nem érintik fő megingathatatlan elvünket: a Legfelsőbb Főparancsnok bármely parancsát végrehajtják!


Источник: https://rusvesna.su/news/1663863979
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 950
82 742
113
Mozdonygyár.. :)
Pedig ennél ideálisabb helyszín nincs rá. Menj el egy ilyen gyárba.
És eszközpark is. Hiába akarsz az audiban páncélos járműveket gyártani... ahhoz a mai napig át kéne menni a rábába, mert bármilyen hely is.. de mondjuk vastag lemez nc vágása kb csak ott lehetséges, mert ott van nc lángvágó, megfelelő gázellátás, hegesztők a hegesztéshez. Nagyméretű portálmarók, stb. Megfelelő portáldaruk, hegesztő és szállítóeszközök.
Persze, hogy érthető legyen hogy épül fel egy csarnok.


Szalagon nyomják eleve, ha ezt amit szól beindítják, ez gyártana eleget. Nyersanyagjuk meg NEKIK van.
Megnézném a Rheinmetallnál ha megkérdeznéd őket a vas beszerezhetőségéről és áráról, hogy mosolyognának.
Most Wilson hiába álmodozik, egy ilyesmi gyárban átmész a szomszéd raktárépületben és hegyekben állhatnak hozzá a cuccok. Főleg, hogy ha stratégiailag prioritást élvez.
Nejem mesélte, hogy ezek a ruszki Volgabuszok is teljesen korrektek. Meg is lepődött, hogy ezmiez ...
Na, ahol azokat előállítják, vsz ott nagy erőlködés nem kellene, hogy átálljanak haditechnikára.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 865
27 415
113
A minden alapító Nagyorosz nem ugyanaz, mint a rendelkezik munkatárssal.

Mondom.
Bojkottálva.
Majd a háború után játszhatunk ilyet...

Tök érdekesek a példák. Még érdekesebb, h mik maradtak ki. IKEA, Coca Cola (greenwashing), az olig, izé, milliárdos filantróp Cukorhegyi. Tuti véletlen.