[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 113
113
egy orosz oldalon olvastam, hogy nincsenek csapagyak a tehervagonokba.
oroszoknal osszeszerelo uzem van (VOLT ) csak.
nyilvan vannak vagonok, nyilvan meg futnak akar evekig.
de uj tehervagonokat nem tudnak gyartani.

nem bonyolult dolog ez a csapagy, de nem is olyan egyszeru mint egy szog.
oroszok jelenleg nem tudjak gyartani, import meg nincs.

az oroszok nem onellatoak energiat, elelmiszert kiveve.

Katasztrofaba menetelnek, csak aki tudja meg erti ezt az most megy at a szomszedba, menekultkent.

a SZU csak lendlease-el tudott gyozni, kellett az a parezer mozdony, repulo, minden szovjet katona bakancsa es elelme az amiktol, hogy leverjek a nemeteket.

ez a lend lease most ukrajnaba megy.

de rendben legyozik az oroszok az ukranokat ? Utana van elkepzeles hogy mi lesz ?

jonnek majd a kepek a deportalt varoslakokrol, lerombolt hazakrol meg tobb ukran menekult fog jonni.
ami egy orosz lesz ukrajnaban addig oroszorszag a nyugaton paria marad.

egyebkent ha nagyon sok burjat, kazak, csecsen meg tatar fog meghalni, akkor elobb utobb felmerul a kerdes, hogy miert jo nekik orosznak lenni.

tenyleg szeteshet oroszorszag, Putyin lesz 2. Miklos car akit felkoncol majd a sajat nepe ?

Már vártalak. Bár korábban. Ilyenkor mindig megjelensz. Nem akartam ellőni a poént, hogy jönni fogsz. De ezer százalékban biztos voltam benne. Kiszámítható.

Egy térkép az orosz csapágygyártókról:



Gondolom ehhez is kellenek az 1986-os amerikai 6. érzék mosógép chippek.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Ne feledd, hogy további 20000 tankjuk van az oroszoknak raktáron. T-72, T-80, T-90. Ezek modernizációja is folyik.
A T-90-estől eltekintve (a 20 ezer nagy része azért T-72-es illetve T-80-as) azok is maximum acélkoporsónak jók a modern kézi páncéltörő fegyverekkel szemben.

Illetve 20 ezer, 2-3 évtizede raktáron álló tankot nem lehet néhány hónapon belül újra hadrendbe állítani. Egyes alkatrészek pl. tömítések, vezetékek, szigetelések ennyi idő alatt tönkremennek, pláne ha a szokásos keleti ridegtartással a szabad ég alatt tárolják ezeket télen-nyáron a tundrán, az UV és a fagy teszi a dolgát. A 20 ezer nem elhanyagolható része maximum alkatrésznek lesz jó.

Nagyon kéne már a T-14, meg értékelhető számú T-90M. A Szovjetúnió még tanknagyhatalom volt, de azok az idők elmúltak, a T-62-esek előszedése a naftalinból jól mutatja, hogy jelenleg mekkora a baj.
 
W

Wilson

Guest
Azért nem éri meg Veled vitatkozni, mert mindegy mennyi érvedet is ütöm ki, jössz egy másik érvvel. Ezzel alapvetően nem lenne gond, csak nulla adat áll a rendelkezésedre a tekintetben, hogy mit gyárt és fog gyártani a kínai, mit tud gyártani az orosz elektronikai Ipar. Tehát alapvetően egyszerűen csak lövöldözöl a levegőbe, hogy a mantrád a nyugati narratíva mentén helytálljon.

Én elfáradtam, ahogy múltkor is. Ellentétben Veled, nekem nem fizet a Telex, másképpen keresem a kenyeremet.
Kénytelen vagyok ismét feladni...
Az érveid abból álltak,hogy ez nem egy hobby üzem és mennyi vasúti kocsi gyártására képesek,de ennek semmi köze a T-90M harckocsik gyártásához,mivel a modern harckocsik gyártása teljesen más kávéház, tudod az érdekes az, hogy m iközben az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki,hogy nagy erőfeszítések árán sok évi munkával sikerült megteremteniük az orosz kormányzat által megrendelt T-90M mennyiség megépítésének feltételeit (évi 50 db T-90M) akkor te arról beszélsz, hogy ha akarnának minden további nélkül tudnának évi 500-1000 db T-90M gyártani.De ezt az állításodat semmivel sem tudod alátámasztani csak azzal,hogy kijelented, hogy képesek rá,
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 922
93
egy méltánytalanul figyelemebe nem vett cikk :)

Zelenszkij ma közölte Duda lengyel elnökkel, hogy kész népszavazást tartani Lemberg, Ternopil és Ivano-Frankivszk megyékben a területek Lengyelországhoz csatolásáról.

mondjuk így forrás nélkül ciki.... de a gondolat jól hangzik :)
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az érveid abból álltak,hogy ez nem egy hobby üzem és mennyi vasúti kocsi gyártására képesek,de ennek semmi köze a T-90M harckocsik gyártásához,mivel a modern harckocsik gyártása teljesen más kávéház, tudod az érdekes az, hogy m iközben az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki,hogy nagy erőfeszítések árán sok évi munkával sikerült megteremteniük az orosz kormányzat által megrendelt T-90M mennyiség megépítésének feltételeit (évi 50 db T-90M) akkor te arról beszélsz, hogy ha akarnának minden további nélkül tudnának évi 500-1000 db T-90M gyártani.De ezt az állításodat semmivel sem tudod alátámasztani csak azzal,hogy kijelented, hogy képesek rá,
Várom a nyilatkozat linkjét. Mindent alátámasztottam adatokkal, te viszont cáfolni próbálod nulla bizonyítékkal.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nagyon optimista voltál, a 275 000et nem éri el.
https://www.statista.com/statistics/1006663/ukraine-number-of-live-births/

Ebből nem tudom, hány gyereket adnak el külföldre, olyant olvastam, h évi minimum 2000 csecsemőt.

Én a KSH honlapjáról hoztam a táblázatot. Nem az enyém az optimizmus, ők látják így a helyzetet a kapott nemzetközi adatok alapján. Velük kell konzultálni, hogy az elmúlt 20 évben más honlapok szerint miért döntően más adatok jöttek ki.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 917
113

Pusilin figyelmeztetett az ukrán fegyveres erők esetleges ellentámadására a DPR északi részén​


2022. szeptember 22., 23:11 - Közhírszolgálat - OSN
A kijevi rezsim jelentős erőket koncentrált a Donyecki Népköztársaság északi részén . Ezt Denis Pushilin, a DPR vezetője nyilatkozta.

A politikus elismerte, hogy az ukrán fegyveres erők megpróbálhatnak ellentámadást indítani a front ezen szektorában.



Az ellenség előrenyomul a DPR-en, és megpróbálja körülvenni Krasznij Lymant​


Az ellenség előrenyomul a DPR-n, megpróbálja bekeríteni Krasznij Lymant - a helyzet veszélyes.

Részletek az "orosz tavasz"
katonai tudósítóinak összefoglalójában .

► A közelmúltban az ukrán fegyveres erők számos pontonátkelőt építettek a Szeverszkij-Donyecen keresztül, és jelentős erőket vetettek be.

► A fronton számos helyen áttörték az előretolt állásokat, az ellenség Limantól néhány kilométerre Karpovka és Redkodub falvak irányába támadt.
► Az ellenség megpróbál oldalról támadni, és hátba menni, lefedni a várost, bevesz egy félgyűrűt, de heves ellenállásba ütközik.

► A Drobisevó elleni támadásokat a Donbass-veteránok „orosz légiója” visszaveri.

► Számos területen BARS vadászgépek és orosz motoros puskák töltik be a pozíciókat.

► Az LPR tüzérsége és az „O” csoport az előrenyomuló ellenséges erőkön dolgozik, több átkelőt megsemmisítettek.

► Az „O” csoport orosz különleges erői folyamatosan a szárnyakon ütköznek az ellenség DRG-jével.

► Az amerikai Himars MLRS elérte pozícióinkat a városban.


Источник: https://rusvesna.su/news/1663879029
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 917
113
A helyzet Kelet-Ukrajnában
2022. szeptember 22-ig

Az Orosz Föderáció határterületei:

▪️Az ukrán alakulatok lőttek Dvulicsnoje községre és a verigovkai határátkelőhelyre a Belgorod régió Valujszkij járásában.

Liman irány:

▪️
Reggel az ukrán csapatok megpróbálták lerohanni Limant dél felől Dibrova és Shchurovo településekről , de az RF fegyveres erőknek sikerült ellentámadást intézniük.

▪️Az ukrán fegyveres erők kísérletet tettek Liman északnyugati irányból történő bekerítésére. Az ukrán páncéloscsoport áttörte a frontot Limantól északnyugatra . Az ellenség motorizált gyalogsága Rubtsy és Lozovoe falvakból az RF fegyveres erők második védelmi vonalába haladt Redkoduba és Karlovka falvak területén . A páncéloscsoportot légi felderítéssel időben észlelték: tűzvereséget mértek rá. Karpovka és Lozovoe községek közötti mezőkön még mindig folynak a harcok .

▪️Drobisevo környékén harmadik napja folynak a harcok a rendezésért. A komoly sikerek hiánya ellenére az ukrán parancsnokság további tartalékokat kíván áthelyezni a frontra.

▪️Az ukrán fegyveres erők további erőit, valamint számos MLRS-létesítményt telepítettek Jarovaja térségébe . A 103. Terodefense Brigád katonai állománya megérkezett Yampol környékére .

Bahmutskoe (Artemovskoe) irány:

▪️
A Vitatott, Belogorovka, Verkhnekamensky térségében zajló harcok helyzeti jelleget öltöttek .

▪️
Bahmutban az ukrán fegyveres erők egységei felrobbantottak egy közúti hidat a város keleti és középső része között, hogy megállítsák a Wagner PMC egységeinek előrenyomulását.

Donyecki irány:

▪️Az ukrán fegyveres erők rendszeres sikertelen ellentámadásokat hajtanak végre Peski község irányába Vodiane és Pervomajszkij felől .

▪️Az ukrán alakulatok ismét lőttek a donyecki agglomeráció városaira: a DPR fővárosát , Jaszinovataját, Gorlovkát, Makejevkát találták el .

Zaporozhye irány:

▪️Tüzérségi párbajok zajlanak a teljes érintkezési vonalon.

Nagy felbontású térkép
https://i.ibb.co/myjwTRG/22-09-ru.jpg
Az ukrán kísérletek Liman bekerítésével történő elfoglalására sikertelenek voltak. A város a mi irányításunk alatt áll, nincs bekerítés, a csapatok sorra állnak.

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 734
13 648
113
egy méltánytalanul figyelemebe nem vett cikk :)

Zelenszkij ma közölte Duda lengyel elnökkel, hogy kész népszavazást tartani Lemberg, Ternopil és Ivano-Frankivszk megyékben a területek Lengyelországhoz csatolásáról.

mondjuk így forrás nélkül ciki.... de a gondolat jól hangzik :)
Szép gondolatmenet, lovagias ötlet, hogy inkább visszaadja az anyaországnak járó területet mint hogy az orosz kézre kerüljön.

Zseli kérlek folytasd ezt a gyakorlatot a többi környező ország irányába is, mint pld Magyarország és Románia .

Marad neked a régóta emlegetett 4 5 megyényi terület Kievi központtal ami ellen még tegnap is úgy tiltakoztál..
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Az érveid abból álltak,hogy ez nem egy hobby üzem és mennyi vasúti kocsi gyártására képesek,de ennek semmi köze a T-90M harckocsik gyártásához,mivel a modern harckocsik gyártása teljesen más kávéház, tudod az érdekes az, hogy m iközben az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki,hogy nagy erőfeszítések árán sok évi munkával sikerült megteremteniük az orosz kormányzat által megrendelt T-90M mennyiség megépítésének feltételeit (évi 50 db T-90M) akkor te arról beszélsz, hogy ha akarnának minden további nélkül tudnának évi 500-1000 db T-90M gyártani.De ezt az állításodat semmivel sem tudod alátámasztani csak azzal,hogy kijelented, hogy képesek rá,
Én valahogy így okoskodnék a nagyságrendekkel ezügyben:

T-72
A wiki szerint 1968-tól gyártják elvileg máig össz kb 25000 darabot. Ez 463 db/év.

T-80
1975-től gyártják elvileg máig össz 5400 darabot. Ez 115 db/év.

T-90
1992-től gyártják máig össz 1000 darabot. Ez 33 db/év.

Tudom, hogy a wiki olyan adatforrás amilyen, de ha ezt én nagyvonalúan összeadom, akkor ez 611 tank/év átlagban. Ezt gondolom erősen felhúzza a szovjet időszak, amikor jobban pörgött a hadiipar, napjainkban feltételezhetően jóval kisebb az orosz MBT gyártási kapacitás, mint a daliás hidegháborús időkben.

Ennek fényében az évi 1000 darabos gyártási kapacitás jelenleg jó eséllyel nem áll rendelkezésre. Persze fel lehet ezt pörgetni, de akkor nem lesz kenyér meg színestévé. Mondjuk a Szovjetúnióban is úgy volt, hogy egy ideig kenyér meg színestévé nem volt, aztán már Szovjetúnió se.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 518
113
A T-90-estől eltekintve (a 20 ezer nagy része azért T-72-es illetve T-80-as) azok is maximum acélkoporsónak jók a modern kézi páncéltörő fegyverekkel szemben.

Illetve 20 ezer, 2-3 évtizede raktáron álló tankot nem lehet néhány hónapon belül újra hadrendbe állítani. Egyes alkatrészek pl. tömítések, vezetékek, szigetelések ennyi idő alatt tönkremennek, pláne ha a szokásos keleti ridegtartással a szabad ég alatt tárolják ezeket télen-nyáron a tundrán, az UV és a fagy teszi a dolgát. A 20 ezer nem elhanyagolható része maximum alkatrésznek lesz jó.

Nagyon kéne már a T-14, meg értékelhető számú T-90M. A Szovjetúnió még tanknagyhatalom volt, de azok az idők elmúltak, a T-62-esek előszedése a naftalinból jól mutatja, hogy jelenleg mekkora a baj.




Ahogy minden egyéb tank is koporsó lenne a modern,Orosz pct fegyverek ellen.
Fogalmunk sincs,hogy mennyit tartottak karban a 20 000ből,mennyit nem,vagy alig,ha a fele használható,az sem tréfa.
Nem aggódnék sokat az évtizedes állás miatt,ha nem rohadt bele a gázolaj,nem száradt össze a motor, akkor percek alatt le lehet tesztwlni az elekrtomos rendszert,próbakör,alánézni,folyik e valami,vagy sem,és mehet a frontra, maga a tank egy túlméretes dozer,a szovjet gépek miután belecsúszott a bányatóba,kihúztuk,talpraállítottuk, eleeresztettük az olajakat belőle,frisset bele,és építhette is tovább a szocizlizmust.
Gondolom a löveg a kritikus rész,ha le van konzerválva,akkor max a csillapítóban kell olajat cserélni,lezsírozni,belőni a lőtéren,azt csókolom.
A nagyobb hk laktanyákban,tároló helyeken nyilván van műhely,és szerelők,akik ezt megoldják,ott egy löveg csőcsere,vagy géppuska javítás,olajcserék rutin feladat.
Igen, már 2-3000 T90,meg 1000-1500 T-14 kellene a páncélos erők első vonalába lenni,bízzunk benne,hogy kiesnek azok az oligarhák is egy ablation,vagy kabinajtón,akik ellopták eseknek az árát,és jönnek helyettük olyanok, akik csak annyit lopnak,hogy a munka is el legyen végezve,és yachtokra is just jusson.
Rettegve írom le,hogy vegyenek példát a mieinkről....:rolleyes::eek::D