Ami nem fér a fejembe, hogy az orosznak miért kell Iránig menni ezért a technikáért. Aki erre tud racionális magyarázatot adni annak jár egy virtuális csoki.
A legolcsóbban tömeg gyártani Kína tud jelenleg, nézz fel alibabára és láthatod az ajánlatokat vagy kérhetsz saját ajánlatot. Minden fajta drónt megtalálsz, a kis játékokról egészen azokig amik 5000 méter magasan repülnek 2000 kilométereket. És kb írnak hozzávetőleges éves vagy heti kapacitásokat, több tízezer ezer darabokról van szó, és rengeteg gyártó cégről. Ha berendelsz 1 darab helyett 2000 darabot akkor az ár akár 60-70% kisebb.Mert ki tudja miből vett alkatrészek/anyagokból Irán olcsóbban tömeggyártja, mint az orosz?
Ilyenkor szokták mondani hogy jó jó de az csak civil játék, és jön a misztikus "katonai alkalmazás" amitől a 3-5 ezer dolláros cucc hirtelen 100-200 ezres lesz. persze tele lehet tenni önvédelmi képességgel, nagyon fejlett optikával, kurva drágán licencelt szoftverrel, csak gy öngyilkos drón esetében teljesen felesleges.
Na most mire jól jár mindenki Iránban is, meg Oroszországban is az üzleten.....
Szóval szerintem ez pont az a kategória amit egy háborúzni szándékozó országnak tudnia kell gyártani.
Ezzel nem arra akartam kilyukadni hogy vegyenek inkább Kínától vagy akárkitől, hanem arra hogy ez egy olyan dolog amihez ha megvan az alap gyártó kapacitásod és szakembereid, akkor nem kell a legdrágább opciót használnod, le lehet butítani, az igényeknek megfelelővé. Ezzel te olcsóbban hozod nehéz helyzetbe az ellenséget.
Legalábbis számok felől megközelítve ez lenne a logikus, a valóságban meg lehet teljesen sületlenség amit mondok.
Úgy látom nagyon hasonlóan gondolkodunk. Miközben arról van szó hogy a 4 milliós tank drága, irdatlan pénzek mennek el a semmibe. Az a 4 milliós ami másoknak annyi, tehát ha nem jár mindenki túlzottan jól, akkor valószínűleg kevesebb.600 milliárd dollárról volt szó, amit nyugati bankokban, állampapírokban stb pihentettek. Eladósodottságuk olyan alacsony volt, ami nyugaton nem létezik.
Valószínűleg te is és én is abba a kategóriába tartozunk, akik nem hagynák a sárban szétrohadni az eszközálomlányt amit ránk bíznak, hogy jól van az úgy ahol van. Hanem saját lehetőségeinkhez mérten óvni próbálnánk. Pár tízmillióból legalább lemeztetőt lehetne minden felé húzni, ha nem a "mindenki járjon jól" lenne a lényeg. És akárki akármit mond sokat védene az is az eszközök állapotán.Szerintem itthon még papíron sincs, de ez most mellékes. Amire utalni próbáltam, hogy pénz az lett volna a fonos projektekre. Nekem egyre inkább nem áll össze az egész.
Na ez nincs meg se ott se itt, felelős vezetők akik sajátjuknak érzik a rájuk bízott erőforrásokat. Vagyis hát.... túlságosan is sajátjuknak érzik de nem úgy ahogy kéne.....