[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93

Nagy-Britanniában azt feltételezik, hogy Oroszország egy víz alatti drónnal robbantotta fel az Északi Áramlatot - média....​


2022. szeptember 28., szerda, 19:20


A brit védelmi szervek szerint Oroszország "szándékos és tervezett" támadást hajthatott végre drónnal saját Északi Áramlat és Északi Áramlat 2 gázvezetékei ellen a Balti-tengeren.

Az Európai Pravda szerint erről a The Times számolt be egy jól értesült forrásra hivatkozva.

A forrás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Oroszország titokban egy autonóm víz alatti járművet szállított, amely rakományt szállít az orosz földgáz Európába történő szállítására épített csővezetékek kiválasztott pontjaira.

A forrás szerint a tengeralattjárót hónapokkal ezelőtt egy kisebb hajóról, például halászhajóról indíthatták el, majd robbanószerkezeteket dobhattak le a csővezetékek mellé.

"Hónapokig ott lehettek, és arra vártak, hogy felrobbanjanak" - tette hozzá a forrás a The Timesnak. Szerinte a robbanást például egy bizonyos frekvenciájú zajforrás felhasználásával kezdeményezhették, amelyet az Orosz Föderáció számára megfelelő időben lehetett a vízbe ejteni.

Mint ismeretes, az Északi Áramlatokat 27-41 milliméter vastag acéltest, valamint 60-110 milliméter vastag betonbevonat veszi körül. Sok robbanóanyagra lenne szükség, hogy áttörjék őket.

A szakértők elutasítják a tengeralattjárós verziót, mivel a Balti-tenger vize nem elég mély a bevetésükhöz.

Mint ismeretes, gázszivárgás történt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékeken. Feltételezések szerint ez a csővezetékek felrobbanása miatt történhetett.

Ezek azok a brit tudósok? Na jah..
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 106
113
Hát ha a britek mondják akkor az biztos úgy is volt. Az lenne a meglepő ha mást mondanának. Amúgy annyira nyilvánvaló volt, hogy ennek a történetnek NATO részről az lesz a vége, hogy a ruszkik voltak. Csak kb az nem tudta ezt aki nem akarta. Ennek is kb annyi a valóságalapja mint a Dombassz 97%-os csatlakozási eredményének. Egy kurva nagy színjáték ez az egész előre megírt forgatókönyvekkel minden oldalról.
Mindkét "oldal"mellett vannak érvek.Viszont "érdekes:hogy jogi vitára hivatkozva le akarják állítani a szállítást az Ukrajnán keresztül jövő vezetékeken.És "borítékolható"ha így lessz szank
Atya gatya ! Ha az Ukránok ezekkel a régi szutyok gépekkel miket tudnak és el is találják a dolgokat ! akkor mire lennének képesek egy fullosan felszerelt f-16-sal ? Moszkváig bombáznák ezeket a nyomorultakat!!
Inkább át az érdekes hogy ezeket a régi,nagy méretű ma már elavult gépeket nem tudja elfogni az Orosz légierő.Régebbi változatú F16C-k is képesek bevetni szinte az összes nato szabvány precíziós fegyvert.Hordozhat akár 16 kis méretű darab precíziós gbu 39 bombát vagy akár függesztett rá 2 darab agm158 JASSM alacsony észlelhetőségű robotrepülő aminek a kisseb hatósugaró változata 370 km távolságból vethető be a nagyobb közel 1000 km hatósugárral rendelkezik.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 106
113
Amennyiben radikális fordulat nem következik be Ukrajna nyugati támogatásában, a dolgok jelenlegi állása szerint a legtöbb, amit Putyin elérhet, az a Krím meg a Donbasz megtartása.
Magyarul a jelen háború kiindulási állapotába sikerül majd nagy küzdelmek és jelentős veszteségek árán visszajutnia. Mondjuk az egyes ukrán oblasztok lakosságának entolingvisztikai összetételét tekintve eleve csak maximum ez lehet hosszú távon is reálisan fenntartható.

Ezzel csak az a gond, hogy ezt már 2014-ben minimális áldozatokkal-ráfordítással elérte, hadseregének, nagyhatalmi státuszának és gazdaságának értelmetlen ledarálása nélkül.
Az hogy nem tudnak hagyományos erőkkel csapást mérni Lengyelországra Oroszország ebben a formában nem igaz mindentől a NATO légvédelem ennyire nem kéne lebecsülni őket.Az viszont biztos ha ezzel bevonnák a NATOT vagy akár "csak"Lengyelországot,USA-t egy nyílt katonai beavatkozásra Ukrajnában nagyon nagy bajban lennének egy "hagyományos"eszközökkel vívott háborúban.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
From September 2nd, MH-60S helicopters of the US marines began intensive flights over the pipelines east of Bornholm up until September 13th
US navy ships were present in the baltic sea until September 23rd during BALTOPS-2022
Amphibious assault ship Kearsarge, a San Antonio-class amphibious transport dock and dock landing ship Gunston Hall passed the Great Belt into the English Channel on September 25th
Destroyer Gravely and destroyer Arleigh Burke were in that group previously
Seaman David Spearman disappeared mysteriously from the latter, the search turned up without results
The ships left the area of the sabotage on September 21st

The first explosion took place on September 26th at 02:30, the second explosion at 19:04


German natural gas futures, Oct 22
26/9/2022 Gas line sabotage
29/9/2022 Last trading day
30/9/2022 Settlement date

Market price
26/9/2022 - 174$
29/9/2022 - 207$



Kis ukrán peremoga:
dKJrjAD.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 914
113
Amúgy csak eddig 5millió db autó 20 éves kibocsájtásának megfelelő üvegházhatású gáz szivárgott a légkörbe.
Greta Thunberget nem látta senki, valszeg felvágta az ereit otthon a fészer mögött.


Ja, aki tud/szokott német weben kommentelni, lementettem a Kim Dotcom által felrakott RAND Corpos doksikat mielőtt törölte volna őket :)
Szerintem minden németnek el kéne olvasnia, hátha másnap párszázezren megjelennének egy metál együttesről elnevezett légibázis kapujánál :D


Amúgy kedves barátaink, szövetségeseink filozofiájáról:


Curtis LeMay, aki szerint meg lehet nyerni a nukleáris háborút (azóta hivatalos amerikai doktrína)

Nekem a következők jutottak eszembe:
Pont most, amikor véget értek a népszavazások?
Pont most, amikor jön a gáz a lengyelekhez skandinávéktól?
Pont most, amikor Oroszország belekezdene?
Pont most, amikor Oo határán éppen NATO "hadgyakorlat" zajilk?
Pont azután, hogy US ship és heli járt arra?
Pont azután, hogy a legnyilvánvalóbb atomerőmű bombázást is úgy adta el a mainstream, hogy a ruszkik, és ezt mindenki beszopta maintstreamék fogyasztói közül, tehát esélyes, hogy a robbantást, Biden, Sikorsky nyilatkozatok, tweet ide v oda is simán beszopnák, ha az oroszokra kennék?
Pont most, amikor Németországnak már kb. hónapjai vannak hátra, mielőtt leáll az ipar?
Pont azelőtt, hogy meglincselné a tömeg az EUs politikusokat, és még Prágában, a rezsiszámlák beérkezése előtt is 70k tüncizik?
Pont akkor, amikor az oroszok akár gyorsan lezárhatnák, hopp, hirtelen egy "rádióadó" kategória miatt eldurvul a dolog?
Pont most, amikor Oo elég erőt vont össze, hogy karácsony előtt lezárja a bulikát?
Pont most, amikor mindenki valami hasonlóért imádkozott nyugaton, hogy nehogy már arról legyen szó, hogy elqurták?
Pont akkor, amikor a németek vsz akár ki is egyeztek volna a gazdaságuk megmentéséért cserébe a ruszkikkal azután, hogy a szaúdiak is 1 hajónyi LNGvel szúrták ki a szemüket?
Pont akkor, amikor már a nyugat nem igazán tudta volna tovább a saját bénázását a ruszkikra kenni?

Na pont akkor történik egy olyan, ami tovább szíthatja a lángot a ruszkikkal, és még esélyes, hogy a robbantást is rájuk tudják kenni ...

Egyszerűen a NATO (USA) nem tud veszíteni, főleg nem a ruszkik ellen ...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Nekem a következők jutottak eszembe:

Pont most, amikor Oo határán éppen NATO "hadgyakorlat" zajilk?
Pont azután, hogy US ship és heli járt arra?
Pont amikor több RU hadgyakorlat volt a Baltin,
Pont amikor élénk RU hajómozgások voltak megfigyelhetők Bornholm közelében
Pont amikor élénkülő sub tevékenységet folytattak (az oroszok)
Pont az oroszok híresek a tengerfenéki hírszerzésről és az ehhez szükséges technika fejlesztéséről
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 041
113
Nekem a következők jutottak eszembe:
Pont most, amikor véget értek a népszavazások?
Pont most, amikor jön a gáz a lengyelekhez skandinávéktól?
Pont most, amikor Oroszország belekezdene?
Pont most, amikor Oo határán éppen NATO "hadgyakorlat" zajilk?
Pont azután, hogy US ship és heli járt arra?
Pont azután, hogy a legnyilvánvalóbb atomerőmű bombázást is úgy adta el a mainstream, hogy a ruszkik, és ezt mindenki beszopta maintstreamék fogyasztói közül, tehát esélyes, hogy a robbantást, Biden, Sikorsky nyilatkozatok, tweet ide v oda is simán beszopnák, ha az oroszokra kennék?
Pont most, amikor Németországnak már kb. hónapjai vannak hátra, mielőtt leáll az ipar?
Pont azelőtt, hogy meglincselné a tömeg az EUs politikusokat, és még Prágában, a rezsiszámlák beérkezése előtt is 70k tüncizik?
Pont akkor, amikor az oroszok akár gyorsan lezárhatnák, hopp, hirtelen egy "rádióadó" kategória miatt eldurvul a dolog?
Pont most, amikor Oo elég erőt vont össze, hogy karácsony előtt lezárja a bulikát?
Pont most, amikor mindenki valami hasonlóért imádkozott nyugaton, hogy nehogy már arról legyen szó, hogy elqurták?
Pont akkor, amikor a németek vsz akár ki is egyeztek volna a gazdaságuk megmentéséért cserébe a ruszkikkal azután, hogy a szaúdiak is 1 hajónyi LNGvel szúrták ki a szemüket?
Pont akkor, amikor már a nyugat nem igazán tudta volna tovább a saját bénázását a ruszkikra kenni?

Na pont akkor történik egy olyan, ami tovább szíthatja a lángot a ruszkikkal, és még esélyes, hogy a robbantást is rájuk tudják kenni ...

Egyszerűen a NATO (USA) nem tud veszíteni, főleg nem a ruszkik ellen ...
Már kezdik!
06.36 Mads Klitgaard

CNN: Az orosz haditengerészet hajóit gázszivárgás közelében észlelték​

A CNN szerint az orosz haditengerészet hajóit figyelték meg hétfőn és kedden a Balti-tengeren azon helyek közelében, ahol az Északi Áramlat 1-es és 2-es szakaszán lyukakat fújtak ki. A

múlt héten orosz tengeralattjárókat észleltek ugyanitt.

Ezt a média írja, amely állítása szerint "nyugati hírszerző tisztektől" szerezte meg az információkat, akik név szerint nem szerepelnek a cikkben.

A források a CNN-nek azt mondják, hogy egyelőre nem tudni, hogy az orosz hajóknak közük van-e a robbantáshoz, de szerepet játszanak az incidensek kivizsgálásában.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
Mindkét "oldal"mellett vannak érvek.Viszont "érdekes:hogy jogi vitára hivatkozva le akarják állítani a szállítást az Ukrajnán keresztül jövő vezetékeken.És "borítékolható"ha így lessz szank
Igazából ennek szerintem már nincs különösebb jelentősége, igen, pont az újabb szankciós csomag miatt. Az EU úgyis bevezeti gáz igazából már csak a török áramlaton keresztül jön és kb már csak mi vagyunk az egyetlen EU tagállam akinek szállítanak a ruszkik.

A cégnél ahol melózom úgynevezett dinamikus közbeszerzéssel vesszük a gázt (negyed évre), mert ha egy évre vennénk meg azt képtelenek lennénk kifizetni. Ma lesz a bontás, hát szerintem baxhatjuk ezen események fényében.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
Bármikor tervbe kerülhet. Majd nyomja Puttyer meg kis kompániája azaz te is a náci Lett/Észt/Litvánokat, nincsenek is Lettek/Észtek/Litvánokat, ősi orosz föld aztán felszabadítják őket.

Kár, hogy a nyugati újságok már lassan 1 évtizede nyomják:



De ezek is "mi nácink jó náci" kategóriások, tehát igazából nem is náczyk.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Borrel hazahívta a buzikat Oroszországból.
Hát bakker, ekkora csapást még nem éltek meg az oroszok. Bár itt is ez lenne.

Németek szavaztak, ki robbantotta fel a vezetékeket
Németek is kezdik tolni az orosz propagandát. Hahaha

Ezt sem fogjátok látni a cnn, portfolio hulladéklerakatokon:

Pontosan, nincs miről beszélni. Vagy netán a jenki hirszerzés figyelmetlen volt? :) nem hinném

 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Pont amikor több RU hadgyakorlat volt a Baltin,
Pont amikor élénk RU hajómozgások voltak megfigyelhetők Bornholm közelében
Pont amikor élénkülő sub tevékenységet folytattak (az oroszok)
Pont az oroszok híresek a tengerfenéki hírszerzésről és az ehhez szükséges technika fejlesztéséről
Anélkül, hogy inszinuálgatnék, arra már sikerült izzadni valamit, hogy miért nem olyat robbantottak, ami nem a sajátjuk, amin van folyamatos transfer, és aminek a felrobbantása az NS2 megnyitásának irányába terelné a németeket?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 573
113

Zelenszkij szerint a háború csakis Ukrajna teljes felszabadításával ér véget​


Teljesen egyetértek, az oroszok fel fogják szabadítani ukrajna teljes egészét a kapornáci uralom alól.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 895
113

SÜRGŐS: Negyedik szivárgást fedeztek fel az Északi Áramlatból​


Most vált ismertté, hogy a svéd parti őrség a negyedik gázszivárgást fedezte fel az Északi Áramlatból.

Erről a svéd sajtó számol be. Tehát a csövek nagyobb sérüléseket szenvednek, mint azt korábban gondolták.

A négy kiszivárogtatás közül kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében található. A másik kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található.


Источник: https://rusvesna.su/news/1664428324
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 895
113

Az Állami Duma az Északi Áramlatok javításának ütemezését ismertette​

Az Északi Áramlat javítását kétféleképpen lehet elvégezni, de mivel ez műszakilag nehéz, a munkálatok legalább hat hónapot vagy egy évet is igénybe vehet – mondta Pavel Zavalnij, az Állami Duma Energiaügyi Bizottságának elnöke.

– Szakemberként véleményem szerint a javítás kétféleképpen lehetséges. Az egyik módja egy keszon* készítése, amely a csőre irányul. A munka a keszonban történik: csőcsere vagy javítása.

A mélységek megengedik. Ehhez természetesen egy komplex mérnöki víz alatti szerkezet létrehozása szükséges. Ennek megfelelően a feltételek - tervezés, gyártás, munka - mindehhez nem is hónapok, hanem több idő szükséges ”- mondta Zavalny.

„A második lehetőség a kiemelés. Nagy, 3000 tonnás teherbírású daruk szükségesek a gázvezeték felszínre emeléséhez és a felszínen valamilyen formában történő javításhoz. Ehhez időre, technikai felszerelésekre, darukra, hajókra stb van szükség. Ez sokáig tarthat... legalább hat hónap vagy egy év” – folytatta.

de a szankciók nem teszik lehetővé ennek a lehetőségnek a használatát.


Источник: https://rusvesna.su/news/1664425732