[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
362
2 409
93
Az oroszok már 1940-es évekből származó légvédelmi gépágyúkat küldenek a frontra. Egyre modernebb ez ruszki hadsereg! :D
Lehet aggódni, hogy kubinkai múzeum gyűjteménye is lassan Ukrajnában köt ki... :D

Ukrinform.Erre se legyél büszke.Olyan kis gyökér vagy,:D
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 905
21 687
113
Ekkora még sose volt. Putyin szarba navigálta a birodalmát.
shit-ton.gif
 
K

Kopi2000

Guest
Az ukrán uralom ebből bő 30 év alatt nem hozott vissza semmit... még egy fia szőlővenyigét sem...
Ha valamit a szemük meglátott, a keze nem bírta otthagyni... Az ukrán csak kifelé vitt a Kárpátokon túlra... a szovjet időkben még valamiféle valamiféle fejlesztés létezett, de aztán 0.

Ugyan azt mondod, amit én. Az ukrán gyarmatként kezeli az idegen földet... a Krímieknek még időben sikerült megszabadulniuk az ukrán gyarmat létből...
Orulok, hogy legalabb felig egyet tudunk erteni. Ez is valami... Emiatt nem kell velem videoznod....
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
Lend-Lease Valentine, Matilda, M3 Grant / Lee harckocsik rosszak voltak. Az M3 Grant-et 6 katona mozgó koporsójának nevezték, a Matilda és Churchill meg lomha dögök. A Sherman volt az egyetlen ténylegesen jó Nyugati harckocsi.

Abból is kaptak kb 5000-et. Magyarországon is szép számmal lőtték ki őket.
Megvédve az M3-at azért a 1942-43 ban nem volt rossz a Pz-iii meg a korai Pz-IV-ek ellen.

Churchill valóban egy lomha dög volt de az angolok is azokat hasznaltàk.

Szóval azért nem irnàm le ennyire a nyugati HK szállítmányokat.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 677
113
Azt írtam lehet, nem pedig hogy garantáltan az.
Felénk fura az ilyesmi, de kis kereséssel youtube-on lehet találni pár tucat őrült oroszt akik légi felvételeket csinálnak vonatokról és időnként átruccannak szomszédos országokba is.

Lábjegyzet: a vonatszpotterkedéshez kell a 3db útlevél is?

 
  • Hűha
Reactions: Törölt tag 1711

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 704
8 787
113
És mégis hogyan szerveznének meg a Krím bevételére irányuló offenzívát ? Milyen fegyvernemekkel ? Az Ukrán T-72M1-en nem fog a Kornet, addig az Orosz T-72B-n meg igen ? Vagy hol az Ukrán Légierő ?

Csodálatos, hogy 5 - 6 pont közül egyetlen egyre próbálsz válaszolni, és az is teljességgel érthetetlen, semmi konkrétumot nem tartalmaz, csak annyiból áll, hogy "Szorgos népünk győzni fog".

Hónapok óta bevallottad, nem értesz a hadtechhez, akkor mire jó az ilyen vágyálmok kommentelése ?

Mire jó, hogy hónapok óta ezt a propit tolod ?

Miért vagy ilyen elfogult az Ukránok irányába ?

Nem tudom hogy abban miért nincs egyetértés, mert ez tárgyilagos, fekete - fehér tény, történés, legalább, hogy az Ukrán politika már a háború előtt nyíltan utáltak minket, és háború közepette is egy sokadrangú Turulszobor lefűrészelése és árokba dobása a legfontosabb kérdésük, vagy hogy Kárpátalján Magyarországos térkép van a kishivatalban és azért kommandót vezényelnek, ezt egy nemzeti közös minimumnak gondolnám, hogy aki ellenségeskedik velünk, azokkal semmi, közben meg halálra aggódod magadat az Ukránok helyzete miatt.




Mark Milley Amerikai vezérkari tábornok is azt nyilatkozta, ha megindulnak az Oroszok, Kijev 72 órán belül elesik. Kin, vagy min múlik, hogy az Oroszok nem élnek a stratégiai erőkkel ?

Az, hogy abból kevesen vannak, kérlek, ne süsd el, mert az Amerikai fegyverzetellenőrök is arról siránkoznak, hogy nem tudnak Oroszba elmenni, és feltárni az egyezmény nyílt megsértését és túlhalmozott fegyverkészletet.

Irracionális, de politikai probléma, hogy miért nem élnek ezzel.
Hogyan szervezték meg az eddigi ukrán offenzívákat amikor már fél éve össze kellett volna omlaniuk az orosz propaganda szerint? Megoldják az orosz hadsereg annyira inkompetens hogy a Krím elvesztését is kinézem belőlük. Ha meg belülről omlik össze Oroszország ISMÉT, akkor még könnyebb dolguk lesz az ukránoknak.

Itt nem én álmodozok. Az idő engem igazolt eddig is és nem az orosz propagandát.

Nem gondolom hogy elfogult lennék. Igazából én többet néztem ki az oroszokból.

Két külön kérdés. Mint Hitler festményei, attól még festhetett szépeket hogy háborús bűnös volt. Ez a háború az orosz imperializmus miatt zajlik és nem a kárpátaljai magyarokért.

Mark Milley tévedett, nem is kicsit. Azért a háború előtt is voltak bőven hangok amik arról szóltak hogy ez már nem az az ukrán hadsereg ami 8 éve hagyta megszállni a Krímet.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 895
13 743
113
Visszatérve Strelkovra...valószínú valamelyik orosz fejes végre rájött, hogy jobb Sztrelkovot hagyni "dolgozni" a harctéren, mint nézni hogy félig meddig "fikázza" az orosz hadvezetést. Egyrészt elkél, másrészt miért ne, harmadrészt nem posztol az ukránoknak semmit. (lehet Igortól ez céltudatos volt dacból) Továbbá nem teljesített rosszul mikor a sokszoros túlerőben lévő ukránok elől visszavonult csapatait mentve, és ezáltal 8 évre szinte megszilárdult a Donyecki frontvonal. Most bizonyíthat...szerintem ez neki is motiváció, és ha jól teljesít, nem gondolom, hogy megáll batallion parancsnok helyettesi szinten (na persze túl nagyra sem engedik de ez érthető lesz). Személy szerint semmi gondom vele, az orosz ügy mellett áll, ha bár eddig sértődött gyereket játszott...valamilyen szinten joggal.
Egy gondom van :( Ez nagyon bánt...honnan fog Wili idézgetni, hogy mennyire balfék az orosz haderő, mindezt egy orosz posztjából...elvette a kenyér egy részét. Szomorúvá tesz :( Zárójelbe hozzáteszem(a zárójel lemaradt, ja nem, csak rossz helyen), hogy azóta Vilike fel sem hozta ezt a témát...Mármint hogy Strelkov bevonult....olyan ez srácok mint a Kercsi hídi, meg az önrobbantásos konteók :D Ha érzem hogy mán meleg a Pite, letagadom, és sosem beszélek róla :D
 
W

Wilson

Guest
Oké, tehát tartalmi válasz megint semmi, csak a szokásos orvoshoz küldözgetés, nem unod még? Bármikor rákérdezek az ukri rss feededre, te azonnal orvoshoz küldesz válasz helyett :)
Nem kell semmit bizonyítanom, nem állítottam semmit, mindenki úgy érti ahogy akarja, "hármotoknak" írtam, de ezek szerint betalált :D Tudod ez is olyan mint a krími népakarat, van egy nyílvánvaló helyzet, amire a csinovnyikok szerint nincs "bizonyíték". Nézz csak hülyének mindenkit, majd a modi törli, ha szerinte bármilyen konkrét rágalom lett leírva.

Mindenesetre beszédes, hogy sem a Kulabá riport sem a munkácsi turul ügyében a totális hallgatás stratégiáját követi a lakájmédia ;)
Te beteg vagy....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 749
113
Segítek értelmezni: a svédek tudják, hogy az oroszok voltak, bizonyítékaik is vannak, viszont
nem kívánják a nyilvánosság elé tárni, hogy mi módon tudták meg ezeket.

2014-ben is tudták, hogy orosz volt... :D

 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 165
12 241
113
Iranian sources report that Russia has ordered new Arash-2 UAVs from Iran


FfGxHflWYAIM_KT


Érdekes légvédelmi találkozás.

A Belgorodot támadó ukrán gépeket a repülőtér előtt lőtték le: részletek


Október 13-án az ukrán fegyveres erők rakétatámadást indítottak Belgorod ellen. Egy órával az ágyúzás előtt az orosz határok felderítését az ukrán légierő MiG-29A és Szu-27-esei végezték amerikai AGM-88C / D rakétákkal. A vadászgépek célpontjai az Ukrajnával határos Belgorod régióban található Pantsir, Buk és S-300 légvédelmi rendszerek voltak.
A támadáshoz az Ukrán Fegyveres Erők pilótái alacsony magasságú repülést alkalmaztak, rövid távú "ugrással" 3,5-5 ezer méteres magasságba rakéták kilövésére. Ezt a technikát használták, mielőtt Kherson felé haladtak volna. Tehát az ukrán légiközlekedés megpróbálta ellenőrizni az orosz légvédelem helyét Novaja Kahovkában és a harcvonalon.
Az orosz légvédelem „megnyitására” tett kísérlet Belgorodban kiderült, hogy az Ukrán Fegyveres Erők mindkét gépét elveszítették. Az autókat Shishaki falu közelében lőtték le, a Poltava régió feletti légtérben. A Military Chronicle szerint abban a pillanatban, amikor mindkét pilóta leszállást kért a mirgorodi légibázison, két rakéta robbant fel a járművek hátsó féltekéjében.

A Military Chronicle szerint 217 kilométeres távolságból lőtték le az ukrán légierő MiG-29A-t és Szu-24MR-t. A légvédelmi rendszerek ilyen hatótávolságú célmegvilágítását az A-50-es felderítő és célkijelölésű repülőgépek végezhetik. Az Ukrán Fegyveres Erők harcosainak ilyen távolságból történő tüzelésére az S-300V4 komplexum 9M82MV rakétája használható. Maximális kilövési hatótávolsága 350 km, repülési sebessége 7,5 Mach (9187 km/h).
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
Hogyan szervezték meg az eddigi ukrán offenzívákat amikor már fél éve össze kellett volna omlaniuk az orosz propaganda szerint?

Harkovnál, Izjumnál, Limánnál az Ukránpárti 444 és társai szerint, fotó és filmriportokkal dokumentálva egy nap 70 km haladásokat úgy értek el, hogy BTR-ek, BMP-k, és Toyota Hilux-okkal ralliztak. Egy normális hadsereg meglátja ezeket, mit csinál ? Mennyire bölcs dolog BMP-1-esekkel rallizni, első vonalban ?

F5AEfJp.jpg


Herszonnál első körben T-72M1-ekkel próbálkoztak, amiket a Lengyelek adományozta, élettartamuk percekben volt mérhető.



Herszonnál volt egy közepes mértékű áttörés, egy védtelen szakaszon, de stabilizálták, a front megmerevedett.

3 hét múlva tényleg minden meg fog változni, de se nem az Ukránok, se nem az Oroszok javára. Kezdődik az esős időszak, raszputyica lesz és kb lehetetlenné válnak a nagyszabású hadműveletek, azaz le fog lassulni minden a fronton, a helyzet a téllel fog visszaállni.

Ha meg belülről omlik össze Oroszország

Az eddigi hibák felelőse az, hogy Putyin kézivezérli az Orosz Hadsereget.

Két külön kérdés. Mint Hitler festményei, attól még festhetett szépeket hogy háborús bűnös volt. Ez a háború az orosz imperializmus miatt zajlik és nem a kárpátaljai magyarokért.

Az Odessza - Kalinyingrád stratégiai tengelytől Nyugatra nincsenek hadászati érdekei Oroszországnak. Ez Poszt-Szovjet belháború.

Mark Milley tévedett, nem is kicsit. Azért a háború előtt is voltak bőven hangok amik arról szóltak hogy ez már nem az az ukrán hadsereg ami 8 éve hagyta megszállni a Krímet.

A háború nem az Ukrán Hadsereg fanatizmusa miatt ment jól, hanem azért, mert az Orosz Február óta szinte csak passzol: ép a mobilhálózat, a hidak, a vezetés, a vasút, a szolgáltatások, az infrastruktúra, miközben az Ukrán győzelemittasan hirdet.

Putyint kellene leváltani, és szabadon hagyni az Orosz Hadsereg működését.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 462
46 498
113

Az ellenséges offenzíva kudarca a Herson régióban: az orosz hadsereg visszaverte az áttörést Berislav felé (MAP)​


Az ukrán fegyveres erők kísérlete, hogy támadásba lépjen a Herson régióban, kudarccal végződött: az orosz hadsereg visszaverte a Berislav áttörését.

►Körülbelül 5 órakor az ukrán fegyveres erők hatalmas tüzet nyitottak ágyútüzérségből és MLRS-ből.

►Tüzérségi tűz fedezete alatt mintegy 30 harckocsi és gyalogsági harcjármű indult támadásba.

►Az ellenség páncélozott járművekben és terepjárókban mozgó csoportjai megpróbáltak áttörni az erődök között, és átvágni a Dudchany-Mylovoe utat, abban a reményben, hogy az őket követő páncélozott járművek képesek lesznek beékelődni és kiterjeszteni a front áttörését.

►Ellenségi támadásunkat a Mavic UAV segítségével időben észrevették.

Tüzérség és aknavetők kezdtek dolgozni az ukrán fegyveres erők előrenyomuló páncéloscsoportjain.
►A hadsereg repülési helikopterei érkeztek segítségül, és irányított rakétákkal megsemmisítettek több berendezést.

►A pickup teherautók ellenséges mobilcsoportjai egy kicsit mélyebbre tudtak menni, de ATGM-eink és gránátvetőink találkoztak velük.

►A légideszantok, a 126. parti védelmi dandár katonái és a motoros lövészek tüze következtében az előrenyomuló erők szétszóródtak, akiknek nem volt idejük visszavonulni, azokat a partraszálláson végezték.

►Embereink úgy vélik, hogy ez csak a kezdet, és arra számítanak, hogy az ellenség továbbra is támad.


Источник: https://rusvesna.su/news/1665839200
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
Hát az, hogy benneteket beültet OV szemfényvesztő politikája egy hintába...

Orbán politikája mit is csinált velünk ?

Mert mindig azzal foglalkoztok, milyen rossz magyarnak lenni Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában, Ausztriában, stb...

Szerinted ez nem valós probléma ? Miért van, hogy a jogos érdekvédelmünk zavar téged, de az Ukrán / Román / Szlovák nacionalistáskodást meg pártolod ?

Mert azt a kérdést sosem teszitek fel, MO -történelmileg hírhedt- nemzetiségi politikája, milyen jogot ad némely jelentős kisebbségnek? Pld. a cigányoknak?

A Cigányság milyen jogukban van korlátozva, megfosztva, elnyomva ? Tudnál hozni rendeletet, tűpontosan ? Ellenkezőleg, a Cigányság is bevett, elismert kisebbség, és nekik is lehetne élni a "pluszjogaikkal".

Pld. a cigányoknak? Ukrajnában a magyarok intézhetnek magyarul hivatalos ügyeket Kárpátalján, még ma is...

A hírek meg az emberek beszámolói szerint nem.

Viszont a cigányok, MO-on, cigányul intézhetik-e ezt ugyanúgy? Hát nem....

Törvény szerint igen. De gyakorlatban, mert a Cigányok még a Magyart is az írástudatlan, analfabéták szintjén beszélik, és a saját nyelvüket nem, meg egységes Cigány nyelv helyett van romani / domari / lomavren / beás / stb / tucatnyi nyelvjárás, akkor mi az, ami standard ?

A Németországban / Olaszországban / Franciaországban / Angliában élő Cigányok is milyen nyelven beszélnek ? Próbálják az államnyelvet törten, de beszélni, vagy ott is beazonosíthatatlan, Bidám - bidám nyelvjárással élnek ?

Mennyire ismerik a közigazgatási és jogi szakszavakat ?