[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 154
2 360
113
Több lesz az mint 800 dodó fixre veszem én is. Viszont addig amíg a valós áránál is a sokszor annyiba kerülő high end légvédelmi rakéták sem tudják leszedni megnyugtató hatásfokkal, nyilván szórni fogják az oroszok mint bolond a lisztet. Amit megtanulhattunk az elmúlt konfliktusokból, az az hogy nagy tömegben a lehető legegyszerűbb drónok is nagyon feladják a leckét mindenféle légvédelemnek, egyszerűen túl sok felé tudnak velük csapást mérni, és drága ellenük a védernyő kiépítése, olyat ami egy nagy országot megnyugtatóan le is tudna fedni, kb. NEM is láthatunk.
Az a baj ezzel a drónnal, hogy gyakorlatilag egy V1 újragondolás. Mondjuk GPS miatt jóval pontosabb. Értelmes célpontot nem nagyon lőnek vagy találnak el vele, gondolom, azokat védik. A napraforgóolaj tároló helyet meg nem. Biztos, hogy olcsóbb, mint kaliberrel lőni a trafokat mondjuk.

De az tény, hogy biztos több erőforrást von el, mint amennyibe kerul, szóval tulajdonképpen megéri. És védekezni kell ellenük.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113

Reznikov a Ramstein eredményeiről beszélt: Hamarosan megkapjuk a NASAMS légvédelmi rendszereket....​


2022. október 17., hétfő, 14:39


b01bf18-reznikov690.jpg

Alekszej Reznikov. Fotó a Facebookról

Oleksiy Reznikov védelmi miniszter elmondta, hogy hamarosan Ukrajna megkapja a legújabb légvédelmi rendszereket - a norvég NASAMS légvédelmi rakétarendszereket, amelyeket arra terveztek, hogy megsemmisítsék a manőverező célpontokat alacsony és közepes magasságban.

Forrás : Alekszej Reznikov védelmi miniszter a Facebookon

Reznikov : "Hamarosan várható az első NASAMS légvédelmi rendszer szállítása, katonáink befejezik a technológia elsajátításának folyamatát...."

Részletek : A védelmi miniszter részleteket is közölt az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ("Ramstein formátum" - a szerk.) legutóbbi hatodik üléséről, amelyre Brüsszelben került sor, a NATO védelmi minisztereinek informális találkozójáról és számos kétoldalú tárgyalásról nemzetközi partnerek.

Reznikov biztosította, hogy a Ramstein-formátum országai és a NATO kiterjeszti Ukrajna támogatását.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna már sok segítséget kapott partnereitől, és továbbra is kap.

Emellett több ezer ukrán harcost képeztek ki, és több tízezren készülnek gyakorlatokra a partnerországokban.

Ukrajna emellett bevezeti a NATO Logfas elszámolási és logisztikai rendszerét, és a NATO-elvek szerint megreformálja a védelmi beszerzési rendszert.

Reznikov szerint Ukrajna már több mint 300 NATO-szabványt elsajátított, és továbbra is a védelmi erők egyik legnagyobb átalakítását hajtja végre a második világháború óta, ráadásul az ellenségeskedés aktív szakaszában.

A védelmi miniszter arra számít, hogy a partnerek hamarosan "kifogynak az érvekből", hogy ne adjanak repülőgépeket és tankokat Ukrajnának.

Reznikov szerint közvetlenül a Ramstein 6 eredményeit követően Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok Vezérkari Vezérkarának vezetője nyilvánosan azonosította a segítségét az ukrán égbolt integrált légvédelmi és rakétavédelmi rendszerének létrehozásában, mint fő prioritást megjelölve.

Kifejtette, hogy több mint 50 ország kapta ezt az erős jelzést, és most azt fontolgatják, hogyan vehetnének részt ebben a munkában gyakorlati szinten.

Reznikov azt is elmondta, hogy Spanyolország úgy döntött, hogy Ukrajnát modernizált HAWK légvédelmi rendszerekkel látja el, míg az Egyesült Királyság és Hollandia már bejelentette, hogy további rakétákat kíván szállítani a légvédelmi/rakétavédelmi rendszerhez.

A honvédelmi miniszter szerint most intenzív párbeszéd folyik francia barátokkal a Crotale légvédelmi rendszerről, valamint a Samp-T rendszerekről.

Mindezek mellett, jópofán pózolt a fotósok előtt, a lövészárkokban és ürgelyukakban rettegő kiskatonák legnagyobb örömére.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Már hogyne lenne mérvadó? Jelenleg az a mérvadó. Pont. Teljesen más kérdés, hogy dec futira 150eur a mérvadó.
Piac van bármi lehet. Viszont két(három) nagyon súlyos orosz gázimportak kapcsolatos eset történt az elmúlt hónapban amitől igencsak emelkedést vártam. Oroszok még lejjebb cavarták a gázexporot. Hatás: minimális. Robbant a vezeték. Reakció? Minimális. Olaszoknak elzárták a gázt: Reakció: Minimális. A jelenlegi piaci árakban be van árazva. Ha a tavalyelötti meleg telünk lesz még idén bemehet 100eur alá. Mindez úgy, hogy az orosz export brutál visszaesett.
Azok számára mérvadó, akik most szerzik be a novemberi szükségleteiket. A gáztárolók viszonylag magasnak mondható telítettsége, pedig eleve egy korlátot képez.

5.-e óta újra szállítanak gázt az olaszoknak.

És 100euros ár az aztán tényleg nem érdekli az EUs gazdaságot. Mondjuk a 133euros sem.
Ezt mégis honnan veszi?
Soha nem volt még ilyen drága a gáz ebben az időszakban (október), mint jelenleg.

2012 októbere és 2020 januárja között 9-30 eurós sávban mozgott a gáz ára a holland TTF tőzsdén. Az átlagára ~20 euró környékén van ebben az időintervallumban.
Fals reményekbe ringatja magát, mikor arról beszél, hogy a 130-as ár az milyen jó már, sőt, meg se kottyan az eu-nak ez a ~6,5x-es ár. Az eu külker mérlege egyre csúnyább, miközben az euró gyengül:
Arról se tessék elfeledkezni, mikor tőzsdei árakat néz, hogy ezek mindig csak pillanatképek. Az árak azért is mehetnek lejjebb, mert korábban sokkal nagyobb tételeket vásároltak (nagyobb fogyasztást valószínűsítettek), s most éppen próbálják eladni a novemberi leszállítású gázukat néhányan. Ezt támasztja alá az is, hogy ekkora az olló a novemberi és a decemberi ár között.
A gáz ára ugyanúgy képes hihetetlen magasságokat elérni ismét a jövőben.

Tavaly ekkortájt az ára egyébként ~90 euró volt. 2020-ban és 2019-ben ~15 euró.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 386
45 864
113

„Shaheed” ukrán rendőrök ellen – felvétel a „harcról” (VIDEO)​


Az ukrán belügyminisztérium felvételeket tett közzé egy „légvédelmi ütközetről”: a kijevi rendőrök kézifegyverrel próbálnak lelőni egy iráni kamikaze drónt.

Az eredmény megjósolható: több géppuska robbanás után robbanás hallatszik - a "Shahid" elérte célját.

Источник: https://rusvesna.su/news/1666007602

MWM: Az RF 40N6 szuperrakéta alacsony magasságban is képes célokat találni​


A Military Watch Magazine szerint válaszul az ukrán légierő légicsapásaira Belgorod régióban lévő célpontokra, az orosz légvédelmi rendszereknek sikerült megdönteni a föld-levegő megsemmisítési hatótávolság világrekordját. Erről azt írja: "InoSMI".

Megállapították, hogy két ukrán Szu-27-es és Szu-24-es repülőgép kísérelt meg csapást mérni orosz célpontokra. Az S-300V4 rendszerből azonban kis magasságban 40N6 szuperrakétával lőtték le őket.

Ugyanakkor pontosítják, hogy a rakéták megsemmisítésének hatótávolsága 400 kilométeren belül volt.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 672
113
Alkatrészárak katonai cuccokjoz:
Pâr évvel ezelött hozta egy US katonai blog:
A C-130-nâl elveszett egy kalapács. Utánarendelték a szállitónál, aki 130 usd szâmolt fel.
Wal-Martban kb 10-usd volt ugyanaz az eszköz.
Ugy 15 eve talalkoztam a katalogusukkal, van ami 5-10x annyi mint mashol. Cegeknek való, gondolom koltsegkent elszamolhatjak, adobol leirjak.


Belorusz megelozo tamadas.

Az ukranok nem csak lerakkal lovik magukat hanem kalassal is mikor legvedelmet folytatnak. Kozben az olaszok is tipliztek Ukrajnabol.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 842
81 306
113
Hankala (Groznij) katonai városban az Akhmat-Khadzhi Kadirovról elnevezett "Észak-Akhmat" 78. motoros lövészezred személyzetét felsorakozták, mielőtt az NVO zónába küldték volna.

Ramzan Kadirov az egyik fő feladatot a katonák számára tűzte ki, hogy felderítsék és hatástalanítsák „a csecsen nyelvű saitánokat, akik a kaukázusi első imám, Manszur sejk dicsőséges neve mögé bújva továbbra is gyalázzák a csecsen népet, az LMBT zászlaja alatt állva.


"A legjobb a pokolban" (teljes film)
(Wagnerosok vs ukránok)

 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Rovno – az UPA évfordulója gyertyafény mellett, de alkohollal

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. október 15. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20221015/1039746855.html

A nyugat-ukrajnai Rovno (Rivne) városában a napokban ünnepi rendezvényeket tartanak az OUN/UPA ukrán nácijainak a tiszteletére, mivelhogy Porosenko október 14-ét a Védelmezők Napjává nevezte ki, és új szektorokat nyitnak a városi temetőkben, ahogy keletről az Ukrán Fegyveres Erők (VSzU) egyre több elesett katonáját hozzák haza.

Az egyetlen, ami színt hozhat a lakosság életébe a borús őszi napokon, az alkohol árusításásának engedélyezése, ami hat hónapos tilalom után október 14-étől lépett érvénybe.

Nem az italkedvelők kedvéért engedélyezték az alkoholt, hanem kizárólag a költségvetés lyukainak betömésére. A hatóságok egyenesen kijelentették, hogy az alkoholfogyasztás növekedése hozzájárul a VSzU „győzelméhez”.

"Most kritikus fontosságú, hogy a költségvetést minden törvényes eszközzel feltöltsük. Ezek golyókat, sisakokat és golyóálló mellényeket jelentenek a hadseregünk számára. A gazdasági frontnak meg kell erősítenie a VSzU-t. Enélkül a győzelemnek súlyos ára van. – mondta Vitalij Koval, a rovnói területi katonai közigazgatás vezetője. E logika szerint, ha a város és a terület minden lakója elegendő mennyiségű alkoholt fogyaszt, Oroszország kivonja csapatait és leállítja a különleges hadműveletet és a régió gazdasága felvirágzik, bár a részeg lakosok ezt valószínűleg nem fogják észrevenni.

Az alkoholfogyasztás és az UPA (Ukrán Felkelő Hadsereg) emléknapjának a megünneplése sok lakos számára gyertyafénynél zajlik, mivel a városban folyamatosak az áramszünetek a közelmúltbeli orosz rakéta- és dróntámadások következtében. Időközben gyakorlatokat tartanak a Rovnói Atomerőműben - a személyzet egyszerre két erőművi blokknál gyakorolja a tűz esetére előírt protokollt.

Ma az egész városban az UPA tiszteletére szentelt kiállításokat rendeznek és az utcai plakátok a VSzU mai harcosait hasonlítják össze azokkal az UPA-harcosokkal, akik zsidókat, lengyeleket, sőt azokat az ukránokat is lemészárolták ebben a régióban, akiket azzal gyanúsítottak, hogy szimpatizálnak az antifasisztákkal vagy a partizánokkal. A Rovnói területen elkezdték összegyűjteni az OUN/UPA-t dicsőítő könyveket és anyagokat, hogy elküldhessék azokat a Harkovi terület iskoláiba és más oktatási intézményeibe.

A helyi médiában az ukrán szakértők és elemzők – nyugati forrásokra hivatkozva – naponta sugalmazták, hogy a VSzU már a jövő héten elfoglalja Herszont, és bár Herszonból egyelőre csak koporsók érkeznek, a helyi nacionalisták már az UPA-kultusz visszaállítását tervezgetik Herszonban az óvodáktól kezdve.

Eközben a területi hatóságok arra szólítják fel a kelet-ukrajnai üzletembereket, hogy menekítsék ki cégeiket Rovnóba. Jelenleg adataik szerint 38, leginkább a fafeldolgozó iparban, bútorgyártásban, könnyűiparban, élelmiszergyártásban és informatikai területen érdekelt vállalkozás költözött ide a Harkovi, Nyikolajevi és a Kijevi területekről. A vállalkozások evakuálása az USAID amerikai alaptól kapott támogatások terhére történik. Mint minden nyugat-ukrajnai nagyváros, Rovno is a helyi költségvetés bevételeinek növekedéséről számolt be az különleges hadművelet kezdete óta, míg az ország keleti részén a városi önkormányzatok kenyéren és vízen élnek.

Rovno városvezetését Olekszandr Tretyak, a Petro Porosenko és az Európai Szolidaritás köreihez tartozó radikális nacionalista vezeti. Végzettsége szerint teológus, a Lvovi Teológiai Szemináriumon végzett, majd a Majdant megelőzően evangéliumi keresztény misszióknál dolgozott Nyugat-Afrika országaiban. Attól kezdve, hogy a városi önkormányzat élére került, szisztematikus üldözésbe kezdett a kanonikus ortodox egyház ellen. A Rovnói terület kormányzója nem kevésbé buzgó ebben, amiért még Zelenszkij pártjában is kritizálták.

Olekszandr Tretyak polgármester-teológus tavaly arról a kevéssé keresztény felhívásáról vált hírhedtté, mely szerint "fel kell pakolni és kitelepíteni a cigányokat a városból Kárpátaljára". Akkoriban etnikai gyűlöletkeltés miatt rendőrségi eljárás is indult ellene, de ahogy az Ukrajnában általában a náci felszólítások esetében történni szokott, az ügy elsikkadt. Amikor idén tavasszal Nyugat-Ukrajnába özönlöttek a menekültek, Rovno polgármestere akkor sem mutatott különösebb vendégszeretetet. Megparancsolta minden férfinak, hogy 24 órán belül jelentkezzenek a VSzU-nál és a területvédelemnél és menjenek vissza a harci zónába. Porosenko híveként néha megengedi ugyan magának, hogy bírálja az Elnöki Hivatalt, de óvatosan jár el, figyelembe véve a nemzetközi partnerek reakcióját.

A helyi média közvélemény-kutatásai alapján Rovno egyszerű polgárait leginkább a téli fűtés, az élelmiszerárak emelkedése és az atomerőmű esetleges balesete aggasztja. Október 14-én, az úgynevezett Védelmezők Napján szokatlanul kevés civil volt az utcán, számukra ez csak egy múló dátum, ami után a kemény hétköznapok következnek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 005
83 039
113
Ez a "Repülő Nachos" vs bármilyen célpontok c. teleregény, ha kikerül az "MTV"-ről és a "Netflixen" megy tovább, ahol az irániak mondjuk top izraeli gépeket támadnak majd meg vele, akár Hamaszosként, egyfajta Pearl Harbort okozva a zsidóknak, simán lehet a mai Kijev után egyfajta Swordfish vs tarantói olasz flotta történet, nagyobb töltettel, ami ugyanúgy megváltoztatna pár dolgot a harcászatban, ahogy az olasz (csata)hajó veszteségek megváltoztatták a tengeri hadviselést.

Mert képzeljük el, hogy ezek a Nachosok nem ukrán lepukkant náci funkcionáriusokat támadnak meg, hanem mondjuk valami milliárdokért vett top izraeli gépet egy hangárban, olyan 500-800 dollár körüli összegbe ketülő szutyokkal, vagy valamelyik hiper-szuper új hordozót a tengeren úgy, hogy a megtámadottak se észre nem veszik, sem lelőni nem tudják! Amolyan USS Cole szinten, csak nem holmi Cole-t, hanem mondjuk egy Reagant!
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113