[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 971
19 295
113
Folytatás:
Kandó:
Nem fiatalon kezdtem bele, van egy mondás ott, hogy életed legszebb a 6 éve lesz ez a 3,5 év (szerencsére nem 6 év alatt végeztem)... Na lássuk miért:
Matek1: simán ment, szegeden begyakoroltam
:hadonaszos:

Matek2: itt szereztem be az 1 éves csúszásom, nincs keresztfélév, így szakosodni sem tudsz ha ez a tárgy nincs meg.... Röviden a tanár nem értette a mit tanít, nem segített, hogy kiharcolta amgának, hogy csak ő tarthassa a gyakokat is, leírom mi ment gyakon és előadáson: Előadás mindig szerdán volt, azért, mert hétfőn megnézte a józsefvárosi kandósoknak az előadását, ha nem értette akkor kedden a népszinház utcai gépészeknek szánt előadásra is elment jegyzetelni majd szerdán leadta azt amit összeírt és basszátok meg ez megy évek óta!! Gyakorlat: elővette kis rojtos füzetét és elkezdte másolni belőle, majd elkapta a gépszíj és magától próbálta megoldani a feladatot, aminek az lett a vége, hogy neki kijött mondjuk megoldásnak 11 a füzetében 3pi*gyök2 volt írva... Összenézte a táblán, vezette az újával, hogy meddig jó a levezetése ami passzol a füzetében lévőjével majd ahol megtalálta a hibát letöröltö és előröl kezdte saját maga megoldani amit újfent megint szarul oldott meg... és ez ment állandóan. Vizsgán betekintésen volt, hogy egész lapokat lehúzott mert az egyik feladatban elvi hiba volt, ha pedig 1 lapon belekezdtél a 2. feladatban akkor azt is lehúzta mert elvi hiba esetén az egész lap szar.....

Szaktárgyak ugyan mindig meg lettek elsőre vizsgán, de azokat azért tudtam elsőre megcsinálni mert érdekelt a szakirány és megtanultam az egyetemen magamtól tanulni, szűrni az infókat stb...
Geciskedés szaktárgyból: Kapcsolástechnika: megegyeztünk a tanárral (haha megmondta, hogy ez lesz vagy mindenkit meghúz zh-n ha akarunk zh-t), hogy nem lesz zh cserébe vizsgán az egész féléves anyagból kérdez 3-at random +1 mentő kérdés. Belement a csoport, tőlem vizsgán 13-at kérdezett +1 mentő kérdést mert a 13. kérdésére nem tudtam válaszolni érdemlegesen, olyan szöveggel adott egy 3-ast, hogy más tárgyakból majd jobban készüljek, mert ez kevés lesz.....

Grátisz: nem szakirányos, de a geciség legnagyobbika: híradástechnika labor: 2. jegyzőkönyv egy rohadt hosszú méréssorozatnak a szimulációja matlabban, 1-es eredményt adott a jegyzőkönyvemre, amit másnap mentem is javítani, javításon szól, hogy menjek oda most jó hangulatában van, elmondja mit hibáztam 26 oldalas jegyzőkönyvben 7 feladat, a-b-c-d alfeladatok, az egyik feladatban az egyik alfeladat kiértékeléséhez nem írtam oda, hogy egyenáramú összetevő rakódik a jelre, ezért van a torzulás.... Már akkor furcsálltam, hogy baszom a szád ezért meghúztál ezzel a szarral??? Na helyemre megyek beleírom, elküldöm neki javítva... Otthon este 9 fele kapom a neptun üzit, hogy második javítás sikertelen ezért a tárgyról letiltva.... Mivel nem hátráltatott, a későbbi tanulmányaimban ez ezért következőleg felvéve már megcsináltam....

Prog 2: a tanár első órán azzal dicsekedett, hogy nála minden félévben maximum 3-an mennek át, tavaly valami baj lehetett vele mert 5-en csinálták meg a tárgyat. Sajnos ezt mindenki tudta, hogy ekkora geci, ezért a neptun felvételkor nem írták ki egyik prog2 laborhoz sem, hogy ki tartja, zsákbamacska volt, ezzel szereztem még 1 fél éves csúszást....

Ezek voltak az egyetem legmegrázóbb/legigazságtalanabb élményeim, azok amik alap dolgok, miszerint a tanár felolvas egy ppt-t, szarik felkészítő/kozultációs órákat tartani nem számítanak, egyetemen magadnak tanulsz ma már. Több tanárról tudnék még írni, hogy milyen volt, de mivel nem érintett egyik sem hátrányosan úgy mint a matek2, így azok már nem érdekelnek.
Megnyugtatlak, másutt is ez ment, én úgy látom, hogy komoly tisztogatás és minőségbiztosítás nélkül kár több pénzt költeni az egészre, hogy pár komplexusos/pszichopata kiélhesse magát.

Nekem hasonló kedvencem volt az Számítógép Architektúrák I. aminél 0 pontot kaptam a 100-ból (3 ember ment át amúgy), betekintésre elmentem, hogy ugyan láttam már mit rontottal ennyire el, mert a 6 feladatból 4,5 megvolt. Miután láthatóan látatlanba 0-pontra volt osztályozva, belekérdeztem, hogy mi is a hiba itt, nekem nagyon hasonlít a magammal hozott tételre... oké, ez a feladat valóban jó... ugyanezt eljátszani a következővel... meg a következővel... aztán amikor ezen felidegelte magát, és egy hármast felajánlott a tovább javítás helyett, akkor inkább gyorsan elfogadtam. 200 ember kijavítatlan dolgozata volt ott az íróasztalon, 0-ra pontozva.

De tudnék még mesélni... Szar az egész.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 646
3 238
113
Folyamatos esés van gázárakban, mivel mára az európai piacon túlkínálat lett. Kapitalizmusban a kereslet, kínálat, határozza meg az árakat. A gáz ára tovább fog esni, mivel mindenki betankolt, mára már biztosítva van a tél Európában gáz szempontjából. Az amerikai LNG megnyomta a készleteket, bőség lett novemberre gázból. A nyugat technológiai, anyagi ereje egy ilyen helyzetet pár hónap alatt meg tud oldani.
A gáz ára, ha a számaid euróban vannak, pénteken volt 63,59 euro, vasárnapra 55 euro. Szakember nem vagyok ebben a témában, de ha jól értelmezem az általad leírt számokat, akkor a februárinál alacsonyabb a gáz világpiaci ára ?


Nem meglepő, hogy túlkínálat lett, hiszen a nyár-ősz folyamán mindenki bevásárolt.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 971
19 295
113
Folyamatos esés van gázárakban, mivel mára az európai piacon túlkínálat lett. Kapitalizmusban a kereslet, kínálat, határozza meg az árakat. A gáz ára tovább fog esni, mivel mindenki betankolt, mára már biztosítva van a tél Európában gáz szempontjából. Az amerikai LNG megnyomta a készleteket, bőség lett novemberre gázból. A nyugat technológiai, anyagi ereje egy ilyen helyzetet pár hónap alatt meg tud oldani.
A gáz ára, ha a számaid euróban vannak, pénteken volt 63,59 euro, vasárnapra 55 euro. Szakember nem vagyok ebben a témában, de ha jól értelmezem az általad leírt számokat, akkor a februárinál alacsonyabb a gáz világpiaci ára ?

Persze ebben segít, hogy állnak a kohók, a vegyipari üzemek, autógyárak, éttermek... Hogy fogja azt megoldani a technológia?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
A kínaiak, úgy tűnik, saját hálózatot építettek, hogy a külhonba szakadt lázadozóbb kedvű honpolgárok is érezzek a törődést. Mondhatnám, hogy ők is, de ne teszem. Most két budapesti irodát talált magának valami momentumos.
(tegyétek túl magatokat dezsőandriskán ;) )

Ha valakit a konkrét report érdekel:
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 960
18 481
113
Persze ebben segít, hogy állnak a kohók, a vegyipari üzemek, autógyárak, éttermek... Hogy fogja azt megoldani a technológia?

Az autóipart tudom említeni. Nem áll Európában. A cég ahol dolgozom, tele van export megrendeléssel, már a jövő évre is. Ennek apropóján tudott az év eleji béremelésre még rátenni 5 %-ot ősszel, valamint mindenkinek rezsivédelem címén, pluszban még októbertől, brutto 60.000 Ft-ot adni. Ennek apropóján állapodott meg a cég a szakszervezettel, a jövő évi 15 %-os alapbéremelésről is. Nem áll a nyugati gazdaság, ez így nem igaz. Ennek a történetnek várjuk ki a végét. Lehet hogy a saját kommunikációnkkal verjük át magunkat. A végén kiderül. Mindenesetre, hogy a nyugat európai népek télen megfagynak kommunikáció, azért már elmaradt. Nem fagynak meg. Itt jobb óvatos duhajnak lenni szerintem.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 311
113
A kínaiak, úgy tűnik, saját hálózatot építettek, hogy a külhonba szakadt lázadozóbb kedvű honpolgárok is érezzek a törődést. Mondhatnám, hogy ők is, de ne teszem. Most két budapesti irodát talált magának valami momentumos.
(tegyétek túl magatokat dezsőandriskán ;) )

Ha valakit a konkrét report érdekel:
Ez szerintem egy hülyeség. Lehet, hogy nagyobb országokban talán, de itt? Minek?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 311
113
Ez szerintem egy hülyeség. Lehet, hogy nagyobb országokban talán, de itt? Minek?
Hogy a Toblerone hamisítvány helyett eredeti Tobleronet áruljanak?

Aki volt komcsi országba ment kínaiként, annak ritka esetben volt politikai éle. Aki svédekhez, britekhez, franciákhoz, stb. ment, inkább, de ez itt nálunk szerintem totál hülyeség. Ez valami tiszteletbeli konzulátus szintű extra szolgáltatás lehet, ahol ahogy a tábla is mutatja, nem "rendőrség", csak ugye lehet majd csütörtökön hülyének tettetve hülyeségeket kérdezni a kormányinfón ...

Tippre: mint a Helsinki Bizottság kínai változata. MAX!
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 098
9 116
113
Folyamatos esés van gázárakban, mivel mára az európai piacon túlkínálat lett. Kapitalizmusban a kereslet, kínálat, határozza meg az árakat. A gáz ára tovább fog esni, mivel mindenki betankolt, mára már biztosítva van a tél Európában gáz szempontjából. Az amerikai LNG megnyomta a készleteket, bőség lett novemberre gázból. A nyugat technológiai, anyagi ereje egy ilyen helyzetet pár hónap alatt meg tud oldani.
A gáz ára, ha a számaid euróban vannak, pénteken volt 63,59 euro, vasárnapra 55 euro. Szakember nem vagyok ebben a témában, de ha jól értelmezem az általad leírt számokat, akkor a februárinál alacsonyabb a gáz világpiaci ára ?

Hogy a picsába lenne biztosítva? Nincs olyan EU-s ország amely képes lenne annyit raktározni, hogy az ipar+ lakosság szükségleteit fedezni tudná. Ezért se állt le télen se az import eddig. Most lehet, hogy van gáz, de a tél előttünk áll és senki se tudja, hogy mennyire lesz kemény (na jó, a szélbalos rtl tudja...) vagyis most valóban van gáz, de januárt végén is lesz? Kötve hiszem, hogy akkora túlkínálat lesz és akkor a gázárak a csillagos eget verdesik majd.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 691
55 531
113
Az autóipart tudom említeni. Nem áll Európában. A cég ahol dolgozom, tele van export megrendeléssel, már a jövő évre is. Ennek apropóján tudott az év eleji béremelésre még rátenni 5 %-ot ősszel, valamint mindenkinek rezsivédelem címén, pluszban még októbertől, brutto 60.000 Ft-ot adni. Ennek apropóján állapodott meg a cég a szakszervezettel, a jövő évi 15 %-os alapbéremelésről is. Nem áll a nyugati gazdaság, ez így nem igaz. Ennek a történetnek várjuk ki a végét. Lehet hogy a saját kommunikációnkkal verjük át magunkat. A végén kiderül. Mindenesetre, hogy a nyugat európai népek télen megfagynak kommunikáció, azért már elmaradt. Nem fagynak meg. Itt jobb óvatos duhajnak lenni szerintem.
Én a saját ismerettségi körömmel beszèlgetve (volt NDK-ban lévö nemzetközi cégek) azt hallom, hogy gond a beszállitói lâncok részleges megszakadása elsösorban alapanyag hiány miatt, igy a meglévö kereslet ellenère nem tudnak szállitani. Ezek nem fogyasztói cikkek. Érdekes mèg, hogy igyekeznek olyan orszâgogba keresni beszâllitókat, ahol alacsonyabbak az energia költségek. Részben oda is viszik az energiaintenziv termelést. A termelés Európâba hozataláról már lemondtak költségek és szakember hiány miatt. Egyszerüen nem találnak mérnököket, pedig a fizetésen nem múlik. A cégek egymâstól csábitják el az embereket, igy is felverve a bèreket. A sok bizonytalanság miatt nagyon nehéz a tervezés, a jövö évi budget összeâllitâsa. Ezek nem energia inteziv, termelèsek.
A politika és a média igyekszik megnyugtatni az embereket, de a hitelessegüket nagy részben elvesztették. Senki nem tudja, mi lesz ha valóban romlik az idöjárás és megint felüti fejét a covid is és az infláció tovább nö, emelkednek a kamatok. Óriási a bizonytalanság a gazdaság sok területén.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 206
20 249
113
Folyamatos esés van gázárakban, mivel mára az európai piacon túlkínálat lett. Kapitalizmusban a kereslet, kínálat, határozza meg az árakat. A gáz ára tovább fog esni, mivel mindenki betankolt, mára már biztosítva van a tél Európában gáz szempontjából. Az amerikai LNG megnyomta a készleteket, bőség lett novemberre gázból. A nyugat technológiai, anyagi ereje egy ilyen helyzetet pár hónap alatt meg tud oldani.
A gáz ára, ha a számaid euróban vannak, pénteken volt 63,59 euro, vasárnapra 55 euro. Szakember nem vagyok ebben a témában, de ha jól értelmezem az általad leírt számokat, akkor a februárinál alacsonyabb a gáz világpiaci ára ?

Rosszul értelmezed. A TTF gázárat írtam, ami €/MWh-ban van. Febr. 23-án ( a háború előtt 1 nappal) 88 volt, tegnap pedig 122, vagyis jóval magasabb.
Ugyanitt a határidős gázárak a következő negyedévre 120-130 között vannak most. Ahol BTU-t írnak azt felejtsd el. Nem európai mértékegység, nem európai piac, kivéve UK, de semmi esetre se EU.

A számokkal sokféleképp lehet játszani és a kormány is megteszi ezt. Sosem támasztották alá pl. hogy a rezsicsöki feletti gázár miért annyi amennyi. Ezt az árat negyedévenként szándékoztak korrigálni a piaci árhoz igazítva, de most úgy tűnik, hogy havonta lesz korrigálva. Most épp lefelé, csak nem kell majd meglepődni amikor úgy adódik, hogy felfelé megy.

Amit Karácsony szeretne az meg a fából vaskarika. Fix árat szeretne legalább 1 éves szerződéssel, de a legalacsonyabb napi árból kiindulva.
Nem fog menni.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 385
7 892
113
Hogy a picsába lenne biztosítva? Nincs olyan EU-s ország amely képes lenne annyit raktározni, hogy az ipar+ lakosság szükségleteit fedezni tudná. Ezért se állt le télen se az import eddig. Most lehet, hogy van gáz, de a tél előttünk áll és senki se tudja, hogy mennyire lesz kemény (na jó, a szélbalos rtl tudja...) vagyis most valóban van gáz, de januárt végén is lesz? Kötve hiszem, hogy akkora túlkínálat lesz és akkor a gázárak a csillagos eget verdesik majd.
Meg kellene nézni hogy Január-Február környékén hány db LNG hajó fog rendelkezésre állni illetve fel e lesznek töltve csurig. Ha elegendő fog uszkálni a vízeken és az ipar visszaesett (sajnos 10-15%) akkor kérdéses lesz az igen magas ár. A pénz beszél a piac diktál.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 098
9 116
113
Meg kellene nézni hogy Január-Február környékén hány db LNG hajó fog rendelkezésre állni illetve fel e lesznek töltve csurig. Ha elegendő fog uszkálni a vízeken és az ipar visszaesett (sajnos 10-15%) akkor kérdéses lesz az igen magas ár. A pénz beszél a piac diktál.
Ha 10-15%-ot esik vissza az ipar akkor tök mindegy lesz ...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 311
113
Ez már tényleg kezelendő. Annyi és akkora hülyeségeket nyomnak!