[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 704
8 787
113
Mibe hogy ezek szép csendben megegyeznek egymással!
Egyik sem bírt a másikkal, felmérték egymás erőit és most hogy már kezd nekik is fájni, tuti hogy a színfalak mögött megegyeznek egymással!


Amúgy meg aki leírja az orosz haderőt, ne tegye!
Ugyan ez volt a Szovjet-Finn háborúnál is! Mindenki azt hitte hogy egy tehetségtelen haderő a szovjet, bátran meg is támadták a Szovjetuniót. A többi már történelem…
Más egy támadó hadművelet és egy védekező. A második vh-ban a szovjeteknek volt egy kb 1000 kilométeres visszavonulási terepük. Ezen kívül jelentős nyugati segítséget is kaptak. Így is brutális áldozatok árán nyertek csak a mennyiségi fölényük segítségével. Az orosz haderő nem jó volt, hanem nagy.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
A második vh-ban a szovjeteknek volt egy kb 1000 kilométeres visszavonulási terepük. Ezen kívül jelentős nyugati segítséget is kaptak. Így is brutális áldozatok árán nyertek csak a mennyiségi fölényük segítségével. Az orosz haderő nem jó volt, hanem nagy.

A Lend-Lease támogatások azok Angliát tartották ténylegesen lélegeztetőgépen, nem a Szovjetuniót. A Szovjeteket logisztikával segítették ki, harckocsit és repülőt tudtak önállóan tervezni és gyártani, csak a teherautókról felejtkeztek el. És az Oroszok és az Ukránok egy Szovjet zászló alatt harcoltak.

És a nagyérdemű Heer és Luftwaffe milyen veszteségeket szenvedett ?

A P-40-es Warhawk-on, a P-39-es Airacobrán, Hawker Hurricane-en, és a Spitfire-en kívül voltak több ezres mennyiségben MiG-3-asok, Jak-1-esek, LaGG-3-asok, La-5-ösök, Jak-9-esek, Jak-3-asok is, de a világháború kapcsán szubjektív történelmet írsz, csak az mire jó ?

A Lend-Lease Valentine, Matilda, M3 Grant / Lee harckocsik rosszak voltak. Az M3 Grant-et 6 katona mozgó koporsójának nevezték, a Matilda és Churchill meg lomha dögök. A Sherman volt az egyetlen ténylegesen jó Nyugati harckocsi.

A Pz III / IV az hogy teljesített a T-34-es és a KV-1-es ellen ? :)

De annak mi köze van a világháborúban, hogy a hidegháborúban és most miket csináltak / nem csináltak ?

És a mostani Nyugati segítség ?

Vietnámban, az Arab - Izraeli háborúkban, és az Irak - Iráni háborúban eszetlenül, több ezres mennyiségben mentek a harckocsik, légvédelmi rakéták, vadászrepülők. Itt meg kapnak 6 / 6 / 6 / 10 / 16 Stormer / Gepárd / PzH 2000 / M777 / HIMARS / stb fegyvert, és mondják, hogy ez haditechnika bemutató, nem pedig szabályosan felfegyverzett sereg.

Majd ha olyan mértékű Nyugati fegyverzet megy, mint amit Irak bevásárolt Irán ellen, Franciaországtól, szólj.

Különben félmondatonként kismillió tévhitet összehalmozol, mire jó ez ?



Hullámzó minőségű, de végülis elfogadható haditechnika, nagy létszámfölény, mégis mesébe illően inkompetens katonai vezetők garmadája okozta az eddigi kudarcokat. Egyszer azt mondják magabiztosan, hogy az Oroszok képtelenek egy robotrepülő megkonstruálására, és ha meg záporoznak, még Ivano-Frankivszkig is elérve, és az 50-ből 44 talál célt, akkor meg megy a könyörgés a légvédelemért.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Az is a szovjet hadseregnek a létszáma és felszereltsége alapján minimum a határon kellett volna megállítani a a németeket, de lehet hogy inkább bucira kellett volna vetniük a fritzeket. De mivel szarul vezettek voltak, több katonát, tankot, repülőt vesztették mint ami a németeknek volt.
És most megint ugyanott vannak. És jó eséllyel megint nyernek, de csak a létszámuk miatt. Most legalább nem milliók halnak meg remélhetőleg.

A kettőnek semmi köze egymáshoz, hacsak az nem, hogy az ukrán hadvezetés, propaganda és veszteségi ráta hozza a korai 2. világháborús szovjet szintet.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
Áram és víz nélkül, mérgezett levegővel – Kijev az infrastruktúrát ért csapások után

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru. 2022. november 6. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20221106/1040535414.html

1039578552_0:65:3525:2047_640x0_80_0_0_fec337236efbff76d871bbdd12b466fd.jpg.webp


Ukrajna fővárosa ezekben a napokban hacsak kis részét is, de megtapasztalja annak, amit Donyeck lakói élnek át immár több mint nyolc éve. A város számos kerülete sötétségbe borult, és egyben a vízellátás is leállt. Azok a kijeviek, akiknek nem volt idejük ivóvízkészletet tartalékolni, egy órát állnak sorba az őszi esőben az utcai kutaknál.

Összességében Kijev lakosságának mintegy 80 százaléka maradt vízellátás nélkül. A Kijevi terület kormányzója, Olekszij Kuleba a minap azt mondta, hogy a főváros akár két teljes hétig áram nélkül maradhat. Emellett elmondása szerint, ha a Kijevi terület energiaellátásának helyzete kritikussá válik, megkezdődhet a lakosok evakuálása más régiókba. „Ha tudomásunkra jut, hogy az infrastruktúra olyan mértékben megsérült, hogy a problémát nem lehet gyorsan megoldani, tervben van a lakosság ideiglenes elszállítása olyan régiókba, ahol a helyzet stabilabb” – mondta Kuleba.

Az elektromos hálózat javításához szükséges eszközökből is hiány volt. „A legtöbb berendezést, amivel rendelkeztünk, már felhasználtuk, újakat kell vásárolnunk, ez pedig rengeteg pénzt és időt igényel” – mondta a minap Dmitrij Szuharuk, a Rinat Ahmetov tulajdonában lévő DTEK energiaholding igazgatója. Áramszünet idején, ami Kijevben naponta háromszor bekövetkezik, a mobilkommunikáció megszakad, valamint a terminálok és az ATM-ek is kikapcsolnak.

Az ukrán hatóságok folytatják a nyugatról érkező magas rangú külföldi turistáknak szánt show-műsort, bemutatva a Kijevi terület északi részén az Ukrán Fegyveres Erők által okozott pusztításokat az orosz hadsereg ott-tartózkodása idején. November 3-án, csütörtökön a soron következő külföldi turista Görögország elnöke és védelmi minisztere volt, akiktől Zelenszkij fegyvert és pénzt próbált kikönyörögni ezzel a műsorral. A minap újabb külföldi turista, Stephen King érkezését jelentették be Kijevbe.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere, aki arról híres, hogy bármilyen gondolatot, szót, kifejezést és számot képes elrontani, teljesen irreális becslést ad a város infrastruktúrájában okozott károkról. Ezúttal nyugati újságíróknak mondta, hogy az infrastruktúra elleni támadások okozta károkat dollármilliárdokra és -billiókra becsüli. Az ilyen csillagászati, egész Ukrajna költségvetését meghaladó összegeket már csak megszokásból hangoztatják, mivel a Nyugat úgyis csak egy kis százalékát téríti meg. Klicsko matematikai tudását tekintve azonban nehéz lesz az összeget a billió dolláros szint fölé növelni, így valaki megmondhatná neki, hogy vannak még kvadrilliók, szeptilliók, decilliárdok és tridecilliók. Állítólag Klicskónak ezekre a dollármilliárdokra meleg takarók és generátorok vásárlásához van szüksége. Másrészt a számítás egyszerűsége kedvéért Klicsko egyszerűen azt is mondhatta volna, hogy Kijev infrastruktúrája pontosan annyi kárt szenvedett, mint a NATO-országok teljes költségvetése, plusz 10 % regisztráció.

Ezenkívül Klicsko nyilvánvalóan nem érti a „népirtás” szó jelentését, mivel az energetikai létesítmények elleni dróntámadásokat népirtásnak nevezi. Bár valószínűleg nem tekintette népirtásnak a kijevi hatóságok által 2015-ben az orosz Krím határán szervezett villanyvezeték-robbanásokat.

Ukrajna energiaügyi miniszterének tanácsadója és a Majdan egyik kezdeményezője, Lana Zerkal is előállt egy különleges szóval, amely bizonyos negatív asszociációkat kelt a múlttal kapcsolatban. Elmondása szerint az Oroszországi Föderáció az energiainfrastruktúra-létesítmények elleni sztrájkokkal „holodokausztot” (a holod – fagy szóból) akar rendezni Kijev számára.

„Az életünk ettől függ, a vízellátástól, a főzési lehetőségtől, a fűtéstől – minden az áramszolgáltatástól függ. "Holodokausztot" akarnak rendezni Ukrajnában, és mindenekelőtt Kijevben. Azokat a helyeket lövik, amelyeket a legnehezebb helyreállítani” – nyilatkozta Zerkal.

Nyilvánvaló, hogy Donyeck, Luganszk vagy Gorlovka infrastruktúrájának 8 év alatti szisztematikus megsemmisítését a Majdan kezdeményezője nem tartja "holodokausztnak". Szintén Zerkal szerint azok a transzformátorok, amelyeket Kijev követel a Nyugattól, „olyan hatalmas darabok”, amelyeket nem tudnak leszállítani, és ahhoz, hogy egy ilyen transzformátort a lengyel Rzeszówból ideszállítsanak, egy különleges vasúti platformot kellett építeni.

Mindeközben Kijevben a levegőben levő égéstermékek miatt ismét nehéz lélegezni, különösen a Dnyeper bal partján és a Goloszejevkai kerületben. November 3-án, csütörtökön a levegő minősége tovább romlott. A levegőben lévő káros részecskék koncentrációja 9,3-szorosa a WHO által ajánlott éves átlagnak. A kijevi lakosoknak azt tanácsolják, hogy ne nyissák ki az ablakokat, és korlátozzák az utcán eltöltött időt, vagyis üljenek a sötét lakásokban víz nélkül. A szakértők vizsgálják az ilyen meredek állapotromlás okait, de egyelőre nem tudni, hogy ez miért következett be, ugyanis az elektronikai berendezések nem működnek. Kijev azonban már most is állandóan az első helyen áll a légszennyezettség tekintetében a világon.

Az áram- és vízhiány, valamint a Belorusszia irányából történő esetleges újabb offenzíváról szóló pletykák miatt sok lakos ismét az ország nyugati részébe húzódott. Többnyire „újkijeviekről” van szó, akik a Majdan után költöztek ide a nyugati régiókból. Általában a Donyeck sorsával vont párhuzam nem érinti meg őket, minthogy a „miért minket?” elve az utóbbi időben szinte a közmorál alapjává vált.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Baskír testvéreink.


WzV6keK.png

Nem tudtad, Te záptojás???
A kalász is tudja, hogy a Z már az ÁSZ!!!
Állítólagos orosz tank lesben áll

ezt jól megkukizták... Azért kemény lehet annak aki kijutott. Végignézni ahogy a bajtársaid élve elégnek :(:(:(
És tudod, hogy nem tehetsz értük semmit :'( :"( :"(

jaa b+ M430 HEDP, hát persze...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 462
46 502
113

Putyin sokkal nagyobb háborúra készül? - Stier Gábor, Hidegkuti Konstantin​


Dr. Somkuti Bálint
Azért nehéz ez a szakma, mert nagyon könnyű benne tévedni, mégis mindenki pontos forgatókönyveket vár. Ezért érzek most némi elégedettséget. Mindenki találgatta végül miért támadtak az oroszok. Itt a (lehetséges) válasz.
Szeretnék szerény lenni, meg azt mondani, hogy nem mondtam meg, de megmondtam.
Persze ez is lehet orosz propaganda, de azért a müncheni biztonságpolitikai konferencián, február 19-én elmondott Zelenszkij beszédből már látható volt, hogy ez az irány.

A korábbi orosz elnök szerint Kijev világossá tette, hogy „ördögien boldog lenne”, ha atomfegyvereket vethetne be Oroszország ellen.
„Ukrajna fenyegetése, hogy újraindítja nukleáris programját, volt az egyik fő oka annak, hogy Oroszország február végén katonai művelet indítására kényszerült” – fogalmazott hétfői posztjában a korábbi orosz elnök. Medvegyev szerint Kijev világossá tette, hogy „ördögien boldog lenne”, ha atomfegyvereket vethetne be Oroszország és „saját állampolgárai” ellen.

Kifejezett célzásokat tettek erre vonatkozóan, azzal fenyegetőzve, hogy újraindítják az atomprogramot.
És ez volt az egyik oka a különleges katonai művelet lefolytatásának” – szögezte le Medvegyev.


Megjelent a mandiner.hu honlapon következő része a Seregszemlének, ezúttal az európai államok által nyújtott katonai támogatásról.
Nemcsak a NATO, hanem az uniós tagállamok is igyekeztek erejükhöz és lehetőségeikhez mérten támogatni Ukrajna szabadságharcát, amely azonban pont azokból az eszközökből nem kapott eleget, amelyekre a legnagyobb szüksége lett volna. Listázó cikkünk az egyes államok fegyverszállításairól!

Írta: Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész

 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
A Lend-Lease támogatások azok Angliát tartották ténylegesen lélegeztetőgépen, nem a Szovjetuniót. A Szovjeteket logisztikával segítették ki, harckocsit és repülőt tudtak önállóan tervezni és gyártani, csak a teherautókról felejtkeztek el. És az Oroszok és az Ukránok egy Szovjet zászló alatt

Hát részben igazad van, de Zsukov marsall konkrétan azt mondta az elfelejtett teherautókról:

A vörös hadsereg nem jutott volna túl Moszkvàn ha nincsenek az amerikai teherautók.

(Mondjuk hozzátehette volna azt a 2000 mozdonyt, 10.000 vagont, 50 millió bakancsot vagy azt a 2 millió tonna élelmiszert. )
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
az usa belpolitikáját a kétpárti berendezkedés határozza meg
harmadik pártnak ott nincs semmiféle realitása
ebből következik micimackó usa belpolitikai helyzetelemzése, miszerint minden cikk után jön egy cakk, és minden cakk után jön egy cikk
mindegy hogy most vagy máskor a demokraták vagy repek nyernek, csak idő kérdése és jön a másik csapat
a bukás lehetősége elvileg is ki van zárva...
Ez minden csak nem demokrácia.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Ha figyelmesen olvasod a cikket, törölte a milánói egyetem a kurzust, a közösségi médiában megszólaló tiltakozások miatt vonta vissza a döntést. Tehát a milánói egyetem betiltotta Dosztojevszkíjt. Egyébként nem én hoztam a hírt, egy videó alatti kommentelő ennek hatására olvasta el a Bűn és bűnhődést. Te olvastad? A világirodalom legjobb10 remekműve közé tenném. Épülésedre szolgálna! Puskin egyik szobrát eltávolították Kijevben, ez milyen orosz propaganda. Ezt az ukránok tették. Egyébként hogyan lehet orosz propaganda, amit a nemzetközi sajtó ír? Nem oroszok írták!
A butaságot nem kellene védeni. Bár védheted, legfeljebb te is közéjük lépsz, mint ez az ukrán könyvtári szakember:
„Ma már meg vagyunk győződve arról, hogy az angol, a francia és a német irodalom, az Egyesült Államok és a keleti népek irodalma sokkal több remekművet adott a világnak, mint az orosz irodalom.”

„Azt hiszem, sok tudományos elmélkedést és kutatást fognak írni arról, hogy az orosz klasszikusok hogyan befolyásolták az oroszok mentalitását, és hogy ez közvetve hogyan vezetett ilyen agresszív állásponthoz, és a világ bármely más népének, köztük az ukránok dehumanizálására tett kísérletekhez.”
És nem csak Ukrajában történik ez: a folyamat elkezdődött számos nyugati országban is. Nyilvánvalóan semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a kulturális szankcióknak akárcsak minimális visszatartó erejük lenne. Ennek ellenére tudunk műsorról levett Csajkovszkij-darabról Cardiffban, Európai Filmakadémiai bojkott-tervről az orosz filmek ellen – a sor hosszan folytatható.

Megjegyzem, a cikk írója erősen Putyin-ellenes figura!

Klicsko hadilábon áll a matematikával:
" 16 rakéta repült Kijevbe, mind a 16-ot lelőtték. És csak 2 talált el energetikai létesítményeket " - mondta Klicsko Kijev polgármestere.
Az USA összes kulturális terméke együttvéve nem ér annyit, mint a Bűn és bűnhődés vagy a Feljegyzések a holtak házából de még lehetne sorolni. A mostanában agyonsztárolt Kurt Vonnegut max középszerű D.- hez képest, de élek a gyanúperrel, hogy középszerűvé is csak a magyar nyelv kifejezőkészségével párosult valóban remek műfordítói munka teszi.

Az ukránok alkotói munnkája az SS Totenkopf tetkókban csúcsosodik ki, ezért nekik komolyan el kellene gondolkozniuk arról, hogy kiknek a szobrait döntögetik le.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 332
8 831
113
Mikor az oroszok harapófogóba vették Mariupolt, többször tettek ajánlatot, hogy a civilek hum. folyosókon keresztül elhagyhassák a várost. A náci Azov ebbe bele is ment, aztán lövöldözte a saját, menekülő civiljeit. Ez nem egyszer történt meg. A városban kezdetben lakóházakba fészkelte be magát az ukrán védelem és kemény utcai harcokban lettek végül visszaszorítva a vasmű területére. Az oroszok felajánlották nekik a fegyverletételt, de a nácik tovább akartak harcolni. Az ukránok maguk áldozták be a várost, hogy időt nyerjenek máshol, védelmet kiépíteni, erőt koncentrálni. Ez a puszulás az ő lelkükön szárad.
Mostani, öt hónappal későbbi videókon jól látható az oroszok általi újjáépítés eredménye. Javasolnám a szomorkodóknak ezen újabb videók megtekintését.
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
Az USA összes kulturális terméke együttvéve nem ér annyit, mint a Bűn és bűnhődés vagy a Feljegyzések a holtak házából de még lehetne sorolni. A mostanában agyonsztárolt Kurt Vonnegut max középszerű D.- hez képest, de élek a gyanúperrel, hogy középszerűvé is csak a magyar nyelv kifejezőkészségével párosult valóban remek műfordítói munka teszi.

Az ukránok alkotói munnkája az SS Totenkopf tetkókban csúcsosodik ki, ezért nekik komolyan el kellene gondolkozniuk arról, hogy kiknek a szobrait döntögetik le.
Én utoljára Solohov:Csendes Don könyvét olvastam. Egy 4 kötetes mű. Kb a doni kozákokról szól. Nagyon ajánlom mindenkinek. Hatalmas alkotás!
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Ukránok páncélosok. Nem jöttem rá mit kellene nézni, állítólag valami nagyon vicces/szánalmas rajta.

Német Fennek páncélozott felderítő harcjármű. Jó sok van belőle a videón, de minek? Semmi fegyverzet...
Lada Niva felvonulás is lehetne...
Szerintem ezért vicces...

Ahogy már valaki írta, francia VAB-ok.
A vicces szerintem az a fegyvertelenségen kívül, hogy van, amelyik már vontatókábelen van...
 

Start3

Active Member
2022. április 9.
20
231
28
Csak egy példa lend-lease megszavazásáról.212 republikánus képviselőből csak 10 szavazott ellene.
Marjoire Taylor Greene republikánus képviselő azt mondta, hogy nem fognak több segélyt (“aid”) adni Ukrajnának.
Igaz, hogy ő ellenezte, de a republikánusok valóban megszavazták a Lend-lease (“kölcsön-bérlet”) törvényt.

Nem vagy már kamasz:
1) tudod, hogy a politikus bármit is megígér a hatalomért,
2) érzed a különbséget (USA szempontból) a “segély” és a “kölcsön” kifejezéseknek.

Szóval igen, egy republikánus képviselő elutasíthatja Ukrajna segélyezését és ugyanakkor támogathatja a kölcsön folyósítását, ettől nemhogy nem kerül ellentmondásba, de megerősíti álláspontját.