[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
TOS-1A csapás a hoholokon

Ukrán harckocsit semmisítenek meg Krasznopol irányitott lőszerrel
 
W

Wilson

Guest
Az Egyesült Királyság továbbfejlesztett Brimstone 2 lézervezérelt rakétákat szállít Ukrajnának, amelyek hatótávolsága kétszerese a korábban leszállított első generációs Brimstone rakétákénak....


e4c5f57-missile-mbda-brimstone.jpg

Kénkő, fotó: wikipédia


Forrás : The Telegraph

Részletek : Ahogy a kiadvány megjegyzi, az ilyen rakétákat általában a levegőből indítják.

Az ukrán hadsereg azonban teherautókat használ mobil indítórendszerként.

Nagy-Britannia körülbelül hat hónapja adott át először Brimstone rakétákat Ukrajnának.

A levegőből indított rakéta repülési hatótávolsága 60 km, földi berendezésekről indítva - körülbelül 12 km.

A kiadvány pontosítja, hogy egy ilyen rakéta körülbelül 175 ezer fontba kerül.


Emlékezzünk vissza : Nagy-Britannia mintegy ezer további föld-levegő rakétát bocsátott Ukrajnához az ukrán infrastruktúrát érő orosz fenyegetés ellensúlyozására.





Brit hírszerzés: Ukrajna azon képessége, hogy Novorosszijszkt fenyegesse, tovább aláássa Oroszország befolyását a Fekete-tengeren​


2022. november 22., kedd, 08:57


14448fb-novorosijsk.jpg


Képernyőkép a google.maps webhelyről

A brit hírszerzés az orosz sajtó híradásaira hivatkozva egy ukrán tengeri dróntámadásról Novorosszijszk kikötőjében azt mondta, hogy minden olyan demonstráció, amely Ukrajna képes fenyegetni Novorosszijszt, kihívást jelent az Orosz Föderáció számára.

Az " European Truth " szerint ez áll a brit védelmi minisztérium hírszerzési áttekintésében.

2022. november 18-án számos orosz és ukrán média arról számolt be, hogy támadás történt egy olajterminálnál az orosz Fekete-tenger partján, Novorossijszk kikötőjében. Az olajtermináltól nem messze található az orosz fekete-tengeri flotta nagy bázisa.

A brit hírszerzés emlékeztet arra, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta számos tengeralattjáró-műveletét Novorosszijszkba helyezte át, miután Ukrajna nyáron csapást mért a megszállt Krím-félszigeten lévő szevasztopoli bázisára.

"Az orosz parancsnokság valószínűleg aggódik a Novorosszijszkban állomásozó kétéltű rohamflottilla fenyegetései miatt. Ezek a hajók kíséret nélkül viszonylag sebezhetőek, és nagyobb szerepet vállaltak az orosz erők ellátásában Ukrajnában, amióta a Kercsi híd októberben megsérült" azt mondja a recenzió.

A brit védelmi minisztérium megjegyzi, hogy bár ennek az incidensnek a részletei még nem jelentek meg, minden olyan demonstráció, amely Ukrajna képes fenyegetni Novorosszijszkt, valószínűleg újabb stratégiai kihívássá válik a Fekete-tengeri Flotta számára.

"Ez tovább aláásná Oroszország amúgy is csökkent tengeri befolyását a Fekete-tengeren" - közölte a brit hírszerzés.


Amint arról korábban beszámoltunk, a brit hírszerzés szerint a Szvatovo régióban található helyszín valószínűleg az orosz csapatok sebezhetőbb hadműveleti szárnyává vált.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 027
54 032
113
A ruszki bármikor beröffent pár ezret?
Figyelj, egy háború zajlik most Ukrajnában ahol vesztett eddig 1500 tankot, a BMP-k harmadát, a szárazföldi csapatok negyedét.
Ha "bármikor beröffent több ezret", akkor miért nem bír el a koszladt ukrán haderő hasonló ócska BMP, T-64, M113, stb. eszközeivel?

Azok után, hogy fűbe harapott Kelet-ukrajnában, SZERINTED neki tidna menni a NATO 3000 tankjának, hasonló nagyságrendű GYHJ, több ezer tüzérségi eszközének?

A Leopardokat add össze, Ausztria nélkül 2115 db, de biztos átépítették régi alvázzal pár vontatóvá, stb. Legyen 2000 Leopard.

A BMP -ről, meg mindegyik orosz harcjárműről fontos tudni, hogy a legtöbb 12,7 mm-es lövedék átüti a páncélját....
A NATO tagok nem egyedül állnak szben a riszkival, hanem együtt.
Abramsel, Bradley- el, HIMARS -al, Javelinnel, Spike-al, Apache -al, Predatorral, IS kell számolni a ruszki BMP, T-72 parancsnokoknak.

Szóval lehet itt álmodozni mindent elsöprő orosz haderőről, de a valóság az, hogy Oroszország a múltjában ragadt.
Aki azt hiszi, hogy 2022-ben 40 éves, rossz állapotú T-72-k, BMP-k elpusztítják az Európai és NATO csapatokat, az ignoralja a valóságot.
Az orosz katona SEM hülye. Nem akar harcolni Ukrajnáért SEM!
Akár másfél millió Forintos fizetésért SEM!

Miért gondolod, hogy egy BMP-1- be be fog ülni Puma, Bradley, CV90 ellen?
Nem fog, ahogy az ukrán ellen SEM. Ukrajnában is támadó harcot csak Wágnyer, és pár felkelő hajlandó folytatni.
A ruszki szenved. A saját gyengeségétől, nem az ukrán vagy a NATO erejétől.
Azt még nem tapasztalta meg.
Ez a háború az orosz katonai vezetés kudarca.
Intő példa a dilettantizmus veszélyeire minden ország számára. :)



A múlt héten kibírtad reggel 8ig,ma meg már 7 előtt kész vagy?
Viccelek csak, tudom,hogy te ezt józanul hozod,abba ne hagyd!
;)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 469
46 551
113
Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán alezredes,
Samir Rusztamov a Nemzetőrség 5. dandárának mérnöki szolgálatának vezetője volt. 2014 óta vesz részt a donbassi háborúban.
Rusztamov alezredest november 11-én semmisítették meg.

A különleges katonai művelet kilencedik hónapja a végéhez közeledett, és az orosz média továbbra sem változtatott az információkkal és hírértékű eseményekkel kapcsolatosan.
Ezúttal a RIA Novosti és a Vzglyad Business újság tűnt ki. Ügyeljen a hangos és fényes címekre:
▪️A Cseh Köztársaságban az ukrán fegyveres erők sebezhetőségét nevezikhttps://vz.ru/news/2022/11/22/1187731.html
▪️Egy amerikai tiszt megnevezett egy módot az ukrán fegyveres erők gyors megbénításárahttps://vz.ru/news/2022/10/22/1183356.html
. Igen, természetesen az orosz közönség szeretné hinni, hogy sikerül megtalálni a módját a pénisz / mell gyors és tartós megnagyobbításának , amellyel legyőzheti az ukrán fegyveres erőket és véget vethet az ellenségeskedéseknek. Itt csak a dzsingoisztikus kijelentések vannak, amelyek ehhez semmiképpen nem járulnak hozzá. Az orosz média, mivel a „leghangosabb és legfényesebb kijelentéseket egy domb mögül sugározzuk, hogy megmutassuk hatalmunkat és az ellenség gyengeségét” szabály szerint dolgozott, továbbra is ezt teszi.
Semmi jó nem származik az ilyen megközelítésekből.
Az Ukrán Fegyveres Erők nem fogynak ki a lövedékekből: senki nem fogja leállítani a nyugatról érkező szállításokat, amíg pénzt lehet vele keresni. Azt hinni, hogy az ellenség gyenge, törékeny és felemeli a mancsait, bűnöző téveszme, amiért már fizettünk Balakleyáért, Kupjanszkijért, Izyumért, Limanért, Sznyigirevkáért és Hersonért.
Volyn és Lvov blokkolása is rendkívül furcsa döntés a jelenlegi helyzetben. Mindenki nagyon jól emlékszik arra, hogy miért hagyták el a csapatok Kijevet.
Az egyetlen dolog, amit nem értünk, az az, hogy Isten tudja, hány hónapig kell egymás után etetni a közönséget dzsingoisztikus, a valóságtól elszakított hülyeségekkel.
# médiatechnológia #Oroszország #Ukrajna @rybar

Az Energodar és a Zaporozsjei Atomerőmű sorsáról
Az
orosz információs mezőben már második napja vitatják meg a Zaporizzsja Atomerőmű lehetséges/közelgő/küszöbön álló (illetve aláhúzva) átadását a NAÜ-nek és az ukrán félnek. . A téma olyannyira termékeny lett a vitára és az esetleges pletykákra, hogy az ukrán infobotoknak nem is kell erőlködniük: Herson elhagyása után a hazafias orosz közönség depressziós állapotban van, és kész hinni a legrosszabb forgatókönyvben.
▪️Még október közepén részletesen elmeséltük, hogyan zajlanak a tárgyalások a Zaporozsjei Atomerőmű demilitarizálásáról. Az orosz fél nagyon ragaszkodik a NAÜ-ellenőrök jelenlétéhez az állomáson. Senki sem hisz az ukrán féllel kötött megállapodásokban (Kijevben pedig nem állnak készen semmiféle kompromisszumra).
▪️A Roszatom számára a ZNPP a modern körülmények között valóban „kilincs nélküli bőrönddé” változott. az orosz félnek erőket és erőforrásokat kell költenie a molylepke állomás fenntartására, és újra és újra visszaverni nemcsak az ukrán fegyveres erők fizikai támadásait, hanem a nyugat információs támadásait is.
A Zaporizzsja Atomerőműtől való megszabadulás a jelenlegi körülmények között igazán boldog lenne .
▪️A folyamatban lévő tárgyalások hátterében az ukrán fegyveres erők jelentős erőcsoportokat és eszközöket összpontosítanak a Pokrov-Nikopol szakaszra , felkészülve az állomás elfoglalásának erőteljes forgatókönyvére . Egy hónap alatt nem sokminden változott az ukrán fél terveiben: továbbra is prioritást élvez a ZNPP visszahelyezése az irányításuk alá, és ugródeszkává alakítása egy további offenzívára a Zaporozsje régióba .
Tekintettel arra, hogy az RF fegyveres erői védelmi állásokat foglaltak el a Dnyeper folyó bal partján, a Herszon régióban, és a folyót természetes vízzáró gáttá változtatták, rendkívül furcsa lenne, ha most katonai szinten fontolgatnák a A zaporozsjei atomerőmű ukrán részre történő átadását.
Valószínűleg az orosz fél megpróbálja átnyomni a kibővített NAÜ-kontingens jelenlétét az erőműben, és a Zaporizzsja Atomerőmű végül valamiféle vegyes irányítású nemzetközi létesítmény lesz, amely kielégíti mind az oroszok igényeit és az ukrán oldalt is.
A valóságban azt látjuk, hogy az ukrán fegyveres erők csapatokat összpontosítanak, és katonai forgatókönyvet dolgoznak ki: az ukrán parancsnokság aligha korlátozódik fél intézkedésekre.
#Zaporozhye #Oroszország #Ukrajna #Energodar
@rybar

!!!Rybar a legkritikusabb blogger az orosz hadsereggel és a háború ügyeivel. Legtöbbször igaza van. Azt viszont nem tudom, mennyire lenne jó mindig a realitásokat közölni. A hírszolgáltatás összetettebb kérdés háború esetén. Én igazságpárti vagyok a Biblia nyomán: Az igazság szabaddá tesz! elv alapján.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
362
2 409
93
Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán alezredes,
Samir Rusztamov a Nemzetőrség 5. dandárának mérnöki szolgálatának vezetője volt. 2014 óta vesz részt a donbassi háborúban.
Rusztamov alezredest november 11-én semmisítették meg.

A különleges katonai művelet kilencedik hónapja a végéhez közeledett, és az orosz média továbbra sem változtatott az információkkal és hírértékű eseményekkel kapcsolatosan.
Ezúttal a RIA Novosti és a Vzglyad Business újság tűnt ki. Ügyeljen a hangos és fényes címekre:
▪️A Cseh Köztársaságban az ukrán fegyveres erők sebezhetőségét nevezikhttps://vz.ru/news/2022/11/22/1187731.html
▪️Egy amerikai tiszt megnevezett egy módot az ukrán fegyveres erők gyors megbénításárahttps://vz.ru/news/2022/10/22/1183356.html
. Igen, természetesen az orosz közönség szeretné hinni, hogy sikerül megtalálni a módját a pénisz / mell gyors és tartós megnagyobbításának , amellyel legyőzheti az ukrán fegyveres erőket és véget vethet az ellenségeskedéseknek. Itt csak a dzsingoisztikus kijelentések vannak, amelyek ehhez semmiképpen nem járulnak hozzá. Az orosz média, mivel a „leghangosabb és legfényesebb kijelentéseket egy domb mögül sugározzuk, hogy megmutassuk hatalmunkat és az ellenség gyengeségét” szabály szerint dolgozott, továbbra is ezt teszi.
Semmi jó nem származik az ilyen megközelítésekből.
Az Ukrán Fegyveres Erők nem fogynak ki a lövedékekből: senki nem fogja leállítani a nyugatról érkező szállításokat, amíg pénzt lehet vele keresni. Azt hinni, hogy az ellenség gyenge, törékeny és felemeli a mancsait, bűnöző téveszme, amiért már fizettünk Balakleyáért, Kupjanszkijért, Izyumért, Limanért, Sznyigirevkáért és Hersonért.
Volyn és Lvov blokkolása is rendkívül furcsa döntés a jelenlegi helyzetben. Mindenki nagyon jól emlékszik arra, hogy miért hagyták el a csapatok Kijevet.
Az egyetlen dolog, amit nem értünk, az az, hogy Isten tudja, hány hónapig kell egymás után etetni a közönséget dzsingoisztikus, a valóságtól elszakított hülyeségekkel.
# médiatechnológia #Oroszország #Ukrajna @rybar

Az Energodar és a Zaporozsjei Atomerőmű sorsáról
Az
orosz információs mezőben már második napja vitatják meg a Zaporizzsja Atomerőmű lehetséges/közelgő/küszöbön álló (illetve aláhúzva) átadását a NAÜ-nek és az ukrán félnek. . A téma olyannyira termékeny lett a vitára és az esetleges pletykákra, hogy az ukrán infobotoknak nem is kell erőlködniük: Herson elhagyása után a hazafias orosz közönség depressziós állapotban van, és kész hinni a legrosszabb forgatókönyvben.
▪️Még október közepén részletesen elmeséltük, hogyan zajlanak a tárgyalások a Zaporozsjei Atomerőmű demilitarizálásáról. Az orosz fél nagyon ragaszkodik a NAÜ-ellenőrök jelenlétéhez az állomáson. Senki sem hisz az ukrán féllel kötött megállapodásokban (Kijevben pedig nem állnak készen semmiféle kompromisszumra).
▪️A Roszatom számára a ZNPP a modern körülmények között valóban „kilincs nélküli bőrönddé” változott. az orosz félnek erőket és erőforrásokat kell költenie a molylepke állomás fenntartására, és újra és újra visszaverni nemcsak az ukrán fegyveres erők fizikai támadásait, hanem a nyugat információs támadásait is.
A Zaporizzsja Atomerőműtől való megszabadulás a jelenlegi körülmények között igazán boldog lenne .
▪️A folyamatban lévő tárgyalások hátterében az ukrán fegyveres erők jelentős erőcsoportokat és eszközöket összpontosítanak a Pokrov-Nikopol szakaszra , felkészülve az állomás elfoglalásának erőteljes forgatókönyvére . Egy hónap alatt nem sokminden változott az ukrán fél terveiben: továbbra is prioritást élvez a ZNPP visszahelyezése az irányításuk alá, és ugródeszkává alakítása egy további offenzívára a Zaporozsje régióba .
Tekintettel arra, hogy az RF fegyveres erői védelmi állásokat foglaltak el a Dnyeper folyó bal partján, a Herszon régióban, és a folyót természetes vízzáró gáttá változtatták, rendkívül furcsa lenne, ha most katonai szinten fontolgatnák a A zaporozsjei atomerőmű ukrán részre történő átadását.
Valószínűleg az orosz fél megpróbálja átnyomni a kibővített NAÜ-kontingens jelenlétét az erőműben, és a Zaporizzsja Atomerőmű végül valamiféle vegyes irányítású nemzetközi létesítmény lesz, amely kielégíti mind az oroszok igényeit és az ukrán oldalt is.
A valóságban azt látjuk, hogy az ukrán fegyveres erők csapatokat összpontosítanak, és katonai forgatókönyvet dolgoznak ki: az ukrán parancsnokság aligha korlátozódik fél intézkedésekre.
#Zaporozhye #Oroszország #Ukrajna #Energodar
@rybar

!!!Rybar a legkritikusabb blogger az orosz hadsereggel és a háború ügyeivel. Legtöbbször igaza van. Azt viszont nem tudom, mennyire lenne jó mindig a realitásokat közölni. A hírszolgáltatás összetettebb kérdés háború esetén. Én igazságpárti vagyok a Biblia nyomán: Az igazság szabaddá tesz! elv alapján.
Az igazsag szabaddá tesz azt nem ugy kell érteni.Biblia nem szakkönyv hogy szószerint kell venni
Az igazsag Jézus igazsága az tesz szabaddá!!Ami a hireket illeti szeritem sulyozni kell.Ez nehez feladat.Mint a sajat életedben is.Sokszor milyen káros ha nem hallgatsz inkabb.Maskor meg nem kell hallgani.Ja es mi az igazsag ?Az odát van.
 
  • Tetszik
Reactions: reich_und_roll

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 917
113
Lesújtó ez nagyon Norvégia számára ! Húú de sajnálom őket !

Ja NEM ! Én sajnálnám az oroszokat ha a norvégok ellen kéne harcolniuk!

Ugyan is több 5 gen gépük van(lesz) mint tankjuk !
Meg mit érnek a tankok SDB zápor alatt ?
Közbe majd dronok is szórják majd az f-35 mellett !
Nem azt mondom hogy feleslegesek a tankok de ma már nem a 2 világháborút éljük ! Érdekes ha meglátom a "Harag" filmben az akciókat rögtön egy t-90m vagy egy leclerc-be szeretnék ülni ! Csak a bibi az hogy ha a németek kezébe lett volna a javelin akkor a film elég rövid lett volna ! :)

RUMD5VPWGZHLDM677CPEWICD4Q.png

Miről beszél? Javelil, németek, II. VH,film?
lehet nem kellett volna az az utolsó KV tegnap este.


Egyébként ha már az elrugaszkodott fantáziánál tartunk.
Képzeljünk el egy konfliktust az oroszok és norvégok között.
Szerinted Norvégia megtámadná Oroszországot az 5.gen légiflottájával?
Miért is? Területért?
Ha azért azt beszopná MINDENKI. Mert a harcmezőn egyértelműen előnyben lenne.
Az azt jelentené, hogy komoly vereséget kellene az orosz szárazföldi és tengeri erőkre mérni, és gyorsan megindulni ‘Moszkváig’.
Vagy megállna a NATO az orosz határon zabot hegyezni a teljes légi és szárazföldi fölényükhöz képest.
Máskülönben… ugye nem kell mondjam az mit jelentene?

Fordítva? Oroszország megtámadná a Norvégiát/NATO-t? (russzofóbok szerint igen, mert nem elég neki az ukrajnai fiaskó)

Az 5.gen gépek drónok felsőbbrendűsége elvitathatatlan (sajnos Szu-57 nem az)
Jelen helyzetben csak elrettentés szerepük van, mert egy atomháborúban nem sokat érnek.
 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
A ruszki bármikor beröffent pár ezret?
Figyelj, egy háború zajlik most Ukrajnában ahol vesztett eddig 1500 tankot, a BMP-k harmadát, a szárazföldi csapatok negyedét.
Ha "bármikor beröffent több ezret", akkor miért nem bír el a koszladt ukrán haderő hasonló ócska BMP, T-64, M113, stb. eszközeivel?
Azt írtam HAMARABB beröffent pár ezret mint Európa. :)
Az orosz hadsereg túlnyomó része még pihen, "csak" 100-150 ezer harcoló orosz katona van Ukrajnában.
Ezzel szemben ha hiszünk Zelenszkijnek akkor több mint 700 ezer ukrán ellen.
Majd kiderül mi változik ha befut az a 300 ezer ember.

Természetesen vannak veszteségek, de a nyugati eszközöket ugyanúgy kibontották volna ezek az ATGM-ek mint az oroszokat...ez nehéz terep, nem a sivatag és nem arabok ellen.

Azok után, hogy fűbe harapott Kelet-ukrajnában, SZERINTED neki tidna menni a NATO 3000 tankjának, hasonló nagyságrendű GYHJ, több ezer tüzérségi eszközének?
Hol van az a 3000 tank + 3000 IFV/APC? Hozz forrást légyszíves.

A Leopardokat add össze, Ausztria nélkül 2115 db, de biztos átépítették régi alvázzal pár vontatóvá, stb. Legyen 2000 Leopard.
Az hogy papíron van 2000 Leopard, nem jelenti azt, hogy mondjuk féléven belül azok el is tudnának indulni. :) Szerintem egy 40%-ot minimum levehetsz belőle. Főleg, ha nincs hozzá energiahordozó vagy nyersanyag. :)

A BMP -ről, meg mindegyik orosz harcjárműről fontos tudni, hogy a legtöbb 12,7 mm-es lövedék átüti a páncélját....
A NATO tagok nem egyedül állnak szben a riszkival, hanem együtt.
Abramsel, Bradley- el, HIMARS -al, Javelinnel, Spike-al, Apache -al, Predatorral, IS kell számolni a ruszki BMP, T-72 parancsnokoknak.
Az átlagos RoE (Range of Engagement) Európában 500 méter körül van, ilyen távolságból majdhogynem attól függ egy párbaj kimenetele kiveszi észre előbb a másikat. Ebben a Nyugati technika jobb - ezt aláírom - csak kevés van belőle. A második világháborúban hiába volt 1300 Tiger I és 6000 Panther, ha jutott rájuk csak T-34-esből több mint 45000 db. Sok lúd disznót győz.

A másik dolog, a Puma még nem látott háborút és elég komplex rendszer, ezernyi hibalehetőséggel. Ami pedig elromolhat az el is romlik.

A US Army (Abrams, Bradley, HIMARS, stb.), US Airforce meg nem lesz itt, el lesz foglalva Ázsiával. Ott nagyobb játékos van (plusz Észak-Korea), aki ellen valószínüleg minden is kell majd. Amerika szerintem JELENLEG nem lenne képes kétfrontos háborút vívni, arra nem képes, hogy 1 éven belül pótolja az eddig Ukrajnának adott felszereléseket. Persze tudom, ez csak elhatározás kérdése, de a gyártósorok felfuttatása idő. A másik fontos dolog pedig ide is kell hozni a technikát.

Szóval lehet itt álmodozni mindent elsöprő orosz haderőről, de a valóság az, hogy Oroszország a múltjában ragadt.
Aki azt hiszi, hogy 2022-ben 40 éves, rossz állapotú T-72-k, BMP-k elpusztítják az Európai és NATO csapatokat, az ignoralja a valóságot.
Az orosz katona SEM hülye. Nem akar harcolni Ukrajnáért SEM!
Akár másfél millió Forintos fizetésért SEM!

Miért gondolod, hogy egy BMP-1- be be fog ülni Puma, Bradley, CV90 ellen?
Nem fog, ahogy az ukrán ellen SEM. Ukrajnában is támadó harcot csak Wágnyer, és pár felkelő hajlandó folytatni.
A ruszki szenved. A saját gyengeségétől, nem az ukrán vagy a NATO erejétől.
Azt még nem tapasztalta meg.
Ez a háború az orosz katonai vezetés kudarca.
Intő példa a dilettantizmus veszélyeire minden ország számára. :)
Megfordítva a kérdést, ki menne Európából háborúzni Ukrajnáért?
Amikor a francia katonák már azért panaszkodnak, mert nem elég kényelmes a román laktanya.Forrás
Mi lenne velük a fronton?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 017
113
Az orosz hadsereg túlnyomó része még pihen, "csak" 100-150 ezer harcoló orosz katona van Ukrajnában.
Ezzel szemben ha hiszünk Zelenszkijnek akkor több mint 700 ezer ukrán ellen.
Majd kiderül mi változik ha befut az a 300 ezer ember.
Ez.
Valaki magyarázza már el nekem, hogy amit mostanáig elértek az oroszok a fenti kondíciókkal, az milyen dimenzióban utal arra, hogy már elvesztették a háborút és hogy számukra itt a vég?
Vagy fordítva, hogyan mutatja ez azt, hogy az ukránok “erősek”??
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 469
46 551
113
Azt írtam HAMARABB beröffent pár ezret mint Európa. :)
Az orosz hadsereg túlnyomó része még pihen, "csak" 100-150 ezer harcoló orosz katona van Ukrajnában.
Ezzel szemben ha hiszünk Zelenszkijnek akkor több mint 700 ezer ukrán ellen.

Nem tudom, mi az igazság. Valószínűleg kevesen vannak tisztában a helyzettel. Ezt figyelembe véve másolom ide egy hozzászóló kommentjét:

"
Tiszetlt Zsolt Krika úr! Amit Ön leírt csak azzal kell kiegészíteni, hogy jelenleg 586.000 átmenetileg állományon kívül helyezett NATO katona harcol „ukrán hadsereg“ fedőnév alatt az oroszok ellen Ukrajna területén. Nem véletlenül az angol a hivatalos nyelv az ukrának hazudott egyenruhás bandákban. A NATO vezérkar által „zsoldosok“ álnév alatt Ukrajnába vezényelt USA, kanadai, angol és lengyel katonák - mint ahogyan írtuk 586.000 fő, pusztulnak a gyáva náci és fasiszta keverék ukránok helyett. Az Ukrajnában harcoló katonáknak ma már csak 8-11%-a ukrán. Az összes többi NATO katona. A szintén náci és fasiszta beállítottságú a tömeggyilkos Bandera-t imádó aljasul hazug NATO bandevezér, Jens Stoltenberg, - aki Banderához hasonlóan szintén egy tömeggyilkos, - nem véletlenül nyilatkozta azt, hogy „….ha az oroszok győznek akkor nem Ukrajna, hanem a NATO lesz a háború vesztese….“. Ezzel is utalva az 586.000 Ukrajnában harcoló NATO katonára, és a további 50.000 szinten zsoldosnak álcázott, átmenetileg állományon kívül helyezett a lengyel-ukrán határ mentén bevetésre váró NATO katonára.
EÉMSZ
Public Relation"

Beazonosítottak egy amerikai zsoldost, aki részt vett az orosz hadifoglyok kivégzésében Makiivkában.
Chris Naganuma
volt gyalogos egy másik név az ukrán fegyveres erők büntetőinek listáján, akik részt vettek az orosz hadifoglyok közelmúltbeli kivégzésében. Az amerikai TGK szerint Chris Naganuma nyolc napja érkezett Ukrajnába. Meglátogatta a FOG - Task Force 31 nevű amerikai zsoldoscsapatot, és most harci újságíróként dolgozik. Naganuma az Egyesült Államok hadseregének egykori gyalogosa, jelenleg ezzel az amerikai zsoldoscsapattal fényképez és edz.

Az ukrán fegyveres erők 80. dandárja részt vett orosz hadifoglyok kivégzésében: mit lehet tudni róla

Oroszország ukrajnai különleges hadműveletének megkezdése előtt a Lvivben állomásozó dandár az ukrán hadsereg egyik legharcképesebb alakulata volt. Az NMD megkezdése után az alakulat a legveszélyesebb területekre került, ahol változatlanul súlyos veszteségeket szenvedett.
A Katonai Krónika szerint a dandár a Harkov irányú harcokban szenvedte el a legnagyobb veszteségeket. Az egységet kétszer töltötték fel. A 107., 112. és 128. területvédelmi dandárból létszámhiány miatt ellenőrzés nélkül kerültek be a 80. dandárba a katonák. Ezek az alakulatok február 24. után alakultak egykori ultrákból és bűnözőkből.
A 80. dandár katonái különös kegyetlenséget tanúsítottak, amikor Izyumban és Kupjanszkban „szűrték” a polgári lakosságot. Egyes hírek szerint AGS-17 gránátvetőről lőttek Oroszországgal rokonszenves civilek házaira.
Október 22-én egy tüzérségi csapás megsemmisítette a dandár tarackászlóalj parancsnokát, Dmitrij Kucsinszkij alezredest. Néhány nappal később az egység súlyos veszteségeket szenvedett, miközben megpróbálta megtámadni az RF fegyveres erők állásait Kuzemovka térségében.
Makeevkában, ahol a dandár katonái orosz hadifoglyokat lőttek, a 80. dandárt az Ukrán Fegyveres Erők 66. gépesített dandárjának zászlóalja, a zsitomiri 95. légideszant dandár és a dnyeperi 25. légideszant dandár egységei fedezték.
@milchronicles
t.me/milchronicles/1326
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 772
113
Ez.
Valaki magyarázza már el nekem, hogy amit mostanáig elértek az oroszok a fenti kondíciókkal, az milyen dimenzióban utal arra, hogy már elvesztették a háborút és hogy számukra itt a vég?
Vagy fordítva, hogyan mutatja ez azt, hogy az ukránok “erősek”??

Itt a fórumon ki állított olyat h az oroszok elvesztették a háborút, számukra itt a vég?
Amennyire nekem lejön, "az oroszok ennyit tudnak" (aminél mindenki többre számított) az állítás !
Az ukránok erősek meginrcsak: sokkal tovabb kitartanak mint amire számítani lehetett előzetesen!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 475
24 143
113
.
.
A korábban normálisnak, pragmatikusnak tűnő Medvegyev jó ideje egyik fullban tolja a bolondot, és egyik abszurd kijelentését teszi a másik után. Lehetőségek:
  • mindig is bolond volt, csak nem tűnt fel
  • a háború jelentette stressz igy hat rá, és ezt hozta ki belőle
  • nem bolond, de Putyin felé kézzel-lábbal igyekszik bizonyitani a hűségét, és a háborúhoz való lojalitást. Azaz túlélni igyekszik ennyire?
Észre se veszitek, de ugyan azt csinálja mint a nyugati fos, egymaga parodizál ki titeket.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 306
84 413
113
Nem tudom, mi az igazság. Valószínűleg kevesen vannak tisztában a helyzettel. Ezt figyelembe véve másolom ide egy hozzászóló kommentjét:

"
Tiszetlt Zsolt Krika úr! Amit Ön leírt csak azzal kell kiegészíteni, hogy jelenleg 586.000 átmenetileg állományon kívül helyezett NATO katona harcol „ukrán hadsereg“ fedőnév alatt az oroszok ellen Ukrajna területén. Nem véletlenül az angol a hivatalos nyelv az ukrának hazudott egyenruhás bandákban. A NATO vezérkar által „zsoldosok“ álnév alatt Ukrajnába vezényelt USA, kanadai, angol és lengyel katonák - mint ahogyan írtuk 586.000 fő, pusztulnak a gyáva náci és fasiszta keverék ukránok helyett. Az Ukrajnában harcoló katonáknak ma már csak 8-11%-a ukrán. Az összes többi NATO katona. A szintén náci és fasiszta beállítottságú a tömeggyilkos Bandera-t imádó aljasul hazug NATO bandevezér, Jens Stoltenberg, - aki Banderához hasonlóan szintén egy tömeggyilkos, - nem véletlenül nyilatkozta azt, hogy „….ha az oroszok győznek akkor nem Ukrajna, hanem a NATO lesz a háború vesztese….“. Ezzel is utalva az 586.000 Ukrajnában harcoló NATO katonára, és a további 50.000 szinten zsoldosnak álcázott, átmenetileg állományon kívül helyezett a lengyel-ukrán határ mentén bevetésre váró NATO katonára.
EÉMSZ
Public Relation"

Beazonosítottak egy amerikai zsoldost, aki részt vett az orosz hadifoglyok kivégzésében Makiivkában.
Chris Naganuma
volt gyalogos egy másik név az ukrán fegyveres erők büntetőinek listáján, akik részt vettek az orosz hadifoglyok közelmúltbeli kivégzésében. Az amerikai TGK szerint Chris Naganuma nyolc napja érkezett Ukrajnába. Meglátogatta a FOG - Task Force 31 nevű amerikai zsoldoscsapatot, és most harci újságíróként dolgozik. Naganuma az Egyesült Államok hadseregének egykori gyalogosa, jelenleg ezzel az amerikai zsoldoscsapattal fényképez és edz.

Az ukrán fegyveres erők 80. dandárja részt vett orosz hadifoglyok kivégzésében: mit lehet tudni róla

Oroszország ukrajnai különleges hadműveletének megkezdése előtt a Lvivben állomásozó dandár az ukrán hadsereg egyik legharcképesebb alakulata volt. Az NMD megkezdése után az alakulat a legveszélyesebb területekre került, ahol változatlanul súlyos veszteségeket szenvedett.
A Katonai Krónika szerint a dandár a Harkov irányú harcokban szenvedte el a legnagyobb veszteségeket. Az egységet kétszer töltötték fel. A 107., 112. és 128. területvédelmi dandárból létszámhiány miatt ellenőrzés nélkül kerültek be a 80. dandárba a katonák. Ezek az alakulatok február 24. után alakultak egykori ultrákból és bűnözőkből.
A 80. dandár katonái különös kegyetlenséget tanúsítottak, amikor Izyumban és Kupjanszkban „szűrték” a polgári lakosságot. Egyes hírek szerint AGS-17 gránátvetőről lőttek Oroszországgal rokonszenves civilek házaira.
Október 22-én egy tüzérségi csapás megsemmisítette a dandár tarackászlóalj parancsnokát, Dmitrij Kucsinszkij alezredest. Néhány nappal később az egység súlyos veszteségeket szenvedett, miközben megpróbálta megtámadni az RF fegyveres erők állásait Kuzemovka térségében.
Makeevkában, ahol a dandár katonái orosz hadifoglyokat lőttek, a 80. dandárt az Ukrán Fegyveres Erők 66. gépesített dandárjának zászlóalja, a zsitomiri 95. légideszant dandár és a dnyeperi 25. légideszant dandár egységei fedezték.
@milchronicles
t.me/milchronicles/1326
Ha csak a fele igaz ... meg is magyarázza miért nincs még vége.

Hadifoglyok:
Nincs messze a nem ejtünk foglyokat, és a nincs kegyelem.

Érik a légicsapás a felső vezetésre is.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 991
113
Az orosz hadsereg túlnyomó része még pihen, "csak" 100-150 ezer harcoló orosz katona van Ukrajnában.
Ezzel szemben ha hiszünk Zelenszkijnek akkor több mint 700 ezer ukrán ellen.
Ebben már hiszel Zelenszkijnek?
És természetesen elhiszed, hogy 100-150 ezer orosz katona harcol Ukriban.
Ez is csak magyarázkodás, hogy miért bukdácsol az orosz haderő, miért jönnek mindíg a kudarcok.
Az persze fel sem merül benned még ennyi idő után sem, hogy erre képesek csak. Az orosz börtöntöltelék harcba küldése is a kétségbeesés jele.
Mai szám: 8047 és 1503
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 800
113
Az Öbölháborúban 700,000 Amerikai katona vett részt, de abból 60,000 volt, aki vadászrepülőkben, harckocsikban, lövészpáncélosokban, és tüzérségben ülve ténylegesen harcolt. A többi 640,000 az felállította a katonai bázist, Szaúdban, a semmiből kellett azokat felhúzni, akkor a logisztikát, a hadtápot, és társait kezelték.

Itt is a Légierő az 24 / 7 végezhette volna a dolgát, senki át nem lépi az Orosz - Ukrán határt, vagy ha nagyon szükséges, csak és kizárólag Délen kezdeményeznek, de teletankolva, és ezek után a többi, és talán úgy is elég lett volna a 180,000 ember.
Az oroszok nem tudtak azóta se teljes légi fölényt kivívni, itt már nem kecskepásztorok ellen kell harcolni. Racionálisan nem tudok másra gondolni, mint hogy egyszerűen ehhez nincs meg az oroszok képessége.
Feleslegesen sok irányból támadtak, túlságosan kevés emberrel, nem pedig prioritásokat állítottak fel, elég lett volna Délen, Odesszáig, és eshetőlegesen Keleten, Luhanszk - Donyeckben felújítani a dolgokat, a Harkov / Szumi / Csernyigov / Kijev irányok teljesen feleslegesek voltak.
Mert nem háborúra készültek, hanem puccsra. Teljesen téves volt az elképzelésük Ukrajnáról. Ez máregy másik Ukrajna, nem az ami 8 éve volt. 8 év háborún voltak túl és 8 éve zajlott a hadsereg átszervezése. Meg nyilván az ukrán nacionalizmus is soha nem látott erőre kapott ez alatt a 8 év alatt.
Stabilizálták, de nem is ástak annyi mennyiségű és minőségű lövészárkot, bunker, és erődrendszert oda 1 - 2 nap alatt, mint amennyit Kelet-Ukrajnába, 8 év alatt.

A területek sorsát látva, hogy csak rosszabb lett nekik, nem jobb, az volt a kiszakadások célja, hogy a pártfőtitkár / katonatiszt / KGB igazgató / üzletember / Téesz-elnök saját kis szemétdombot kapjon.

Az egész egy Északkelet-Magyarország - Románia keverék, posztkomcsi színezéssel.

Mindenki korrupt, lopnak mindent és mióta kimentek formálisan az Oroszok, már omladozik össze minden, képletesen és szó szerint is.
Ukrajna jelenleg a senki földje, sehova se tudtak integrálódni, de a nyugati integráció biztosan jót tenne nekik. Lengyelország például szegényebb volt a rendszerváltás előtt mint Ukrajna. Azóta nagyot fordult a világ.
A Töröknek a Kaukázus az, ami elérhető, a Közép-Ázsiába Iránon keresztülrepülve kéne kijutniuk. Marad Tádzsikisztán, Kazahsztán, és társai számára az Iszlamizmus, és Kína, és belátnák, van rosszabb is, mint az Orosz szomszédság.


Volt egy Csernobil, akkor Afganisztán is vitte a pénzt, és a világ nem volt multipoláris, nem volt lehetséges a több lábon állás, simán elő lehetett idézni krízishelyzetet az olajárral trükközéssel, mindegy, hogy Szovjetuniónak vagy Oroszországnak hívjuk a területet.
Most Ukrajna nem ugyanaz az oroszoknak mint a szovjeteknek Afganisztán volt?
India és Kína Orosz fegyvereket és részegységeket használ. India az Orosz vadászrepülőket rendelt, tökéletesen elégedett a Szu-30-asokkal, és az ahhoz való lézeres bombákat és rakétákat is Orosztól veszik. India próbálkozott saját projekttel, nem jöttek be, maradtak az Orosz és Francia és az USA beszerzéseknél.

Kínának a hajtóműgyártás is nehézséget okoz, Orosztól veszik. És a komplett Kínai paletta, az Szovjet / Orosz másolata akar lenni, de néha Orosz vételre fanyalodnak.
Kérdés hogy ez a háború milyen hatással lesz az orosz hadtechnika nemzetközi megítélésére. Szerintem a háború kimenetelétől függetlenül inkább negatív lesz. Indiáról fogalmam sincs, de Kínában megvan a potenciál hogy saját fejlesztéssel jobb eszközöket csináljanak nagyobb gyártókapacitással mint az oroszok.
A hőerőműveket, trafóházakat, és társait azokat fukarkodás nélkül, 6 millás robotrepülőkkel támadják, megtérülnek a költségek.


A 800 dolláros Lancet / Sahídokat az egyszerű mezei célpontokra lövik, a 4 x M777-es tüzérségi állásra nem fog küldeni több millás robotrepülőt, hanem ezeket az alacsony költségű RC-repülőket.
Én elhiszem hogy aránylag olcsók ezek a drónok, de 800 dollárba egy bicikli kerül, nem elektromos, hanem hagyományos.